Georgiankin tilanne tosiaan on kuohunut melkoisesti näinä päivinä.
Saa nähdä miten käy sitten vähänkin pidempään tilanteen jatkuessa.
Ukrainan Sodan kärjistyttyä lopullisen laajamittaisen tuntuvaksi pari vuotta sitten kirjoitin Georgiasta sen hetken mietteitä tuon sodan alkupäivinä seuraavasti jotka aivan viime päiviin asti aika lailla ovat pitäneet paikkansa.
Yhteenvetona ennen varsinaista vanhempaa tekstinäytettä voisi todeta näin:
Georgialla on näinä vuosina ollut melkoisen vaikeaa, osin hyvinkin hämärää ja välillä selvempää asennoitumista joko lännen tai venäjämielisyyden vaikutuspiiriin.
Välillä se on vain ollut jotakin sen väliltä ja välillä kysyjäkanta on ollut hyvinkin kielteinen tai myönteinen riippuen siitä kun maa on ollut sellaisenaan tuntien melkoinen omaperäisyydessään eikä aina länsimaita ole sen asiat oikein reunaisuudessaan kiinnostanut tai ei tuntunut kiinnostaneen.
Tämän takia Putinin oli kerran paljon jossain määrin helpompaa koesotia siellä vuodeksi 2008 harjoitteena silloiseen tulevaisuuteen.
Ja Georgian hätää on välillä käsitetty todellakin väärin tai muitakin mahdollisia tapoja mitä he oikeastaan tekevät. Tai niitä on tulkittu jotenkin länsimaissa väärin vaikka ehkä sekin viimein jollakin tapaa olisi muuttumassa.
Mietteitä Georgiasta siis kirjoitin näin ja tuolloin käytin myös nykyään oikeastaan erittäinkin kielteistä maan toista nimeä eli venäläisperäisempää Gruusiaa jota esiintyy vieläkin ajoittain melko paljonkin joissakin maissa.
Vaikka nimenvaihtoa on myös samoin joissakin maissa tehty erittäin kiireen vilkkaa maan kansainvälisten tilanteiden, pyyntöjen ja yleensäkin maan länsimaiseen elämään haluamisen tähden selvästikin!
Lisäksi erääseen aikaan jonkin verran ennen hyvin laajamittaisempaa sotaa Ukrainassa Georgiassa oli silloinkin hanttiin panemista Venäjää vastaan tai oikeammin ainakaan silloin sen johto ei halunnut paljon pistää Venäjän toivomuksia niissä valoissa likoon vaikka välillä olisi pistänytkin!
Silloin välillä tuntui jopa ehkä siltä, että Ukrainan vastaavien nukketasavaltojen suhteen tuon maan itäosissa alkaisi Georgiassa taas kuohumaan Ossetian ja Abhasian tilanteen vuoksi kuten myös muunkin mahdollisen hyökkäyksen suhteen.
Tuolloin hetken vaikutti siltä, että ehkä olisi ollut Venäjällä Putinin taas kerran ollut parempi hyökätä suuremman Ukrainan sijaan pienempään Georgiaan. Tätähän toki ei vuonna 2022 lopulta tapahtunut.
Sittemmin en ole ennen pitkää juuri käyttänyt tuota Gruusiaa nimenä, mutta koska kyse on vielä kahden vuoden takaisesta tekstistä niin tässä tulee mietteitä lainausmerkeissä pidemmästä tekstistä kun sellainen tilanne eli kovin pallotteleva ja ahdisteleva on ollut Georgiassa ennen aivan viime kuukausien tai päivien suurlevottomuuksia.
Tässä itse muisteluosuus lainausmerkeissä parin vuoden takaa:
''Huomattavasti helpompi oli vuonna 2008 kuten tietyin ehdoin olisi ollut sotia jälleen Gruusiassa.
Etenkin kun venäläisperusteisessa luokittelussa nehän ovat olleet kielteisimmillään niitä 'grusiineja', 'russakoita' tai sitten 'tshjornyja' eli 'mustia' joita Venäjälläkin tässä mielessä on ollut paljon ja Neuvostoliiton aikana oli vielä enemmän.
Sitten on tietysti vielä yksi 'mustien' joukko hieman pidemmällä nimellä mitä Venäjällä on sanottu vapaammin toisin kuin täällä pitkään aikaan lisäliitteen liittäen ja mitä en tässä yhteydessä enempää mainitse.
Ne ovat tosin ainoa joukko mikä onkin yleensä Venäjällä ollut vielä ongelmallisempi joukko sulattaa kun sitten tulee enää vain mustalaiset ja juutalaiset, mutta joskus jopa heillekin ollaan oltu myönteisempiä toki kustakin hallinnosta ja venäläisestä elämäntilanteesta riippuen.
Lisäksi erääseen aikaan tietysti kaikki kielteiset piirteet Neuvostoliitossakin lykättiin vain Neuvosto-Gruusian ja vieläkin oikeammin Stalinin viaksi.
Sitä kautta olisi ollutkin myönteisempää hyökätä sinne Gruusiaan kuin Ukrainaan.
Tosin edellä mainitussa ei ole Saakashviliä ollut aikoihin presidenttiä vaan valtain vaihduttua siellä on ollut lähinnä pallottelua venäläismyönteisyyden ja lännen välillä yhtä välillä venäläiskielteisen ja venäjämyönteisen lähimaastossa presidenttien eli Margvelashvilin ja sen ensimmäisen naispresidentin eli Zourabishvilin johdolla.''
Sellaisia mietin silloin ja tilanne on toden totta ollut vaikea ja kuohuva sellaisenaan Georgiassa.