HFBoardsilla on esitetty paljon epäilyksiä KHL:n taloudellisesta kestävyydestä pitkällä aikavälillä. Nythän liigan pyörittäminen tuottaa useita kymmeniä miljoonia euroja tappioita joka vuosi. Ovatko liigan omistajat valmiita pyörittämään näin selvästi tappiollista urheilutoimintaa useita vuosia, jopa vuosikymmeniä?
Mielestäni vastaus kysymykseen on ei, mikäli toiminta on yhtä tappiollista vielä kymmenen vuoden päästä kuin se on nyt. Kukaan ei halua hävitä jopa useita satoja miljoonia euroja yhden vuosikymmenen aikana jääkiekon vuoksi. Ei, vaikka olisi kuinka suuri kiekkofani.
Mutta onko KHL:n toiminta yhtä tappiollista kymmenen vuoden päästä kuin se on tällä hetkellä? Ei välttämättä.
Tunnettu Goldman Sachs -pankki ennustaa, että Venäjän henkeä kohden laskettu bruttokansantuote
ohittaa länsimaiden keskiarvon.
Vaikka nopeasti kehittyvien maiden taloudet kasvavat, eivät niiden asukkaat nauti yhtä korkeasta elintasosta kuin länsimaalaiset. Goldman Sachsin ennusteen mukaan vain Venäjällä bruttokansantuote henkeä kohden nousee yli länsimaisen keskitason.
Jos Goldman Sachs -pankki on oikeassa, tarkoittaa se sitä että Venäjästä kasvaa vauraampi valtio kuin länsimaista. Suomalaiselle Venäjän köyhyyteen tottuneelle ja oman stereotypiansa tästä muodostaneelle asia voi olla pieni kulttuurishokki, mutta parempi silti totutella ajatukseen.
Tämä prosessi on parhaillaan meneillään. Palkat nousevat 20-30% vuodessa. Venäläiset yritykset keräsivät osakeanneilla viime vuonna enemmän pääomaa kuin saksalaiset ja brittiyritykset yhteensä. Venäjä kerää jo nyt Lontoosta parhaat talous- ja finanssiasiantuntijat omiin yrityksiinsä, koska Venäjällä maksetaan jo parempia palkkoja huippuasiantuntijan tehtävissä kuin lännessä.
Venäjä on kuluvana vuonna ohittanut Saksan Euroopan suurimpana automarkkinana, uutisoi YLE eilen. Saman uutisen mukaan vuonna 2015 joka viides auto MAAILMASSA myydään vuonna 2015 Venäjällä. Joka viides. Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että Venäjällä myydään autoja kuin siimaa, ja myös sitä, että venäläisellä kuluttajalla on enemmän ostovoimaa kuin länsimaisella kuluttajalla.
Mitä tällä kaikella on merkitystä KHL:n kannalta? Jos Venäjän BKT/asukas on ohittanut länsimaiden keskiarvon ja jos venäläinen kuluttaja on maailman ostovoimaisin, niin se mahdollistaa myös KHL:lle paljon nykyisiä korkeammat lippujen hinnat, tuottoisat TV-sopimukset, oheistuotemyynnin jne., mikä tuo liigaan rahaa sen ulkopuolelta. KHL ei tässä tilanteessa tulisi olemaan omistajilleen pelkkää tappiota tuottava sarja, vaan omistajilla olisi mahdollisuus tehdä voittoa joukkueillaan.
Tässä vaiheessa asian pohtiminen on vielä spekulaatiota, mutta huomautan kuitenkin että arviot Venäjän talouden ja markkinoiden kehityksestä perustuvat ekonomistien ja pankkien laskelmiin. Jos esimerkiksi Goldman Sachsin rohkea ennustus Venäjän BKT:n kehityksestä pitää edes lähellekään paikkaansa, voi KHL olla jo viiden vuoden päästä vakavastiotettava haastaja NHL:lle.
Kuten olen jo muutamaan otteeseen kirjoittanut, kulkee KHL:n kehitys samaa rataa Venäjän muun talouden kehityksen kanssa. Jos talous etenee ennustusten mukaisesti, voi KHL:lle ennustaa ruusuista tulevaisuutta. Mutta jos talous ottaisi takapakkia, merkitsisi se heti KHL:n taloudellisen voiman merkittävää vähenemistä.