Katsaus Venäjän superliigaan

  • 531 549
  • 3 230
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Tarkoitin heitollani lähinnä sitä, että ei 36-vuotiaan Jagrin tulo millään erityisellä tavalla lännen ja idän liigojen välisiä voimasuhteita muuta.

Olisit sitten sanonut heti näin.

Aikaisempi kirjoituksesi "Tämä siirto ei todellakaan olisi mikään erityisen suuri saavutus Venäjän sarjalle tai sen uskattovuudelle." on mielestäni hieman ontuva, koska Jagrin kaltaisen pelaajan pelaaminen sarjassa on iso juttu minkä tahansa sarjan uskottavuudelle.


Venäjän sarjassa pitäisi pelata arvioni mukaan vähintään 1/3 maailman sadasta parhaasta pelaajasta, jotta voitaisiin edes alkaa kyseenalaistamaan NHL:n asema johtavana sarjana.

Venäjän liigalla ei ole mahdollisuuksia nousta maailman johtavaksi sarjaksi ainakaan vuosikymmeneen tai kahteen, ja syitä on monia. Yksi iso syy on se että Venäjän kiekkoreservit ovat niin paljon pienemmät kuin Pohjois-Amerikassa. Venäjällä on hieman yli 50,000 rekisteröityä kiekkoilijaa, kun USA:ssa ja Kanadassa heitä on yhteensä yli miljoona. Venäjä ei voi näin vähäisillä resursseilla kilpailla Pohjois-Amerikan kanssa kuin korkeintaan aivan terävimmän kärjen osalta (AO, Malkin jne.), joka sekin pelaa tällä hetkellä NHL:ssä. Lisäksi Euroopan muidenkin huippumaiden parhaat pelaajat pelaavat NHL:ssä.

Maailmassa pitäisi tapahtua aika isoja muutoksia ennen kuin Venäjän sarja voisi nousta maailman ykkösliigaksi. Jos Pohjois-Amerikan talous kokee jonkin asteisen romahduksen ja jos Venäjän oma talous jatkaa kovaa nousuaan, niin toki se on mahdollisuuksien rajoissa, mutta ei vielä vähään aikaan.

Lisäksi jääkiekon suosion pitäisi nousta Venäjällä nykyisestä tasosta. Jalkapallo ja koripallokin ovat siellä paljon seuratumpia ja niihin panostetaan rahallisesti paljon enemmän kuin jääkiekkoon (vaikka se saattaa olla vaikea uskoa). Venäjän korisliigan taso saattaa olla lähempänä NBA:n tasoa kuin mitä Venäjän jääkiekkoliigan taso on NHL:ää.
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Jos Krilja otetaan mukaan kaudella 2009-2010 tarkoittaisi se sitä että liigassa pelaisi seitsemän Moskovassa tai Moskovan alueella pelaavaa joukkuetta. Riittääkö kaikille tarpeeksi kannatusta?

Ei riitä, kun ei kuudellekaan joukkueelle ole riittänyt kannattajia viime vuosina. Ks. viestini tässä ketjussa 7.4.2008, #1357.
Vuonna 1947 perustettu Krylja Sovjetov jätti hakemuksensa KHL:n direktoraattiin osallistuakseen jo ensi kaudella liigaan, mutta se hylättiin, koska seuralla ei ole paikkaa missä pelata kotiottelunsa. Seuran perinteisessä Setunin hallissa on jo pitkään ollut riitoja omistussuhteista, Hodynkin suurhalliakaan ei luovutettu seuran käyttöön ja Dinamon Luzhnikin MSA-halliakaan ei annettu vuokralle. Perinteitä Kryljalla tietysti on niin kasvattajaseurana kuin NL:n menestyneenä edustusjoukkueena. Nykyisistä pelaajista kirkkaimpina tähtinä mm. Morozov, Tverdovski ja Koroljuk ovat Kryljan kasvatteja. Ehkä pari tuhatta peruskannattajaa tulisi seuraamaan joukkueen otteluita, mikäli se pelaisi ylimmällä sarjatasolla. Katsojamäärien vähyys varsinkin runkosarjan matseissa koskee muitakin moskovalaisjoukkueita. Mikäli näillä halleilla ja näissä olosuhteissa Moskovan joukkueet jatkavat KHL:ssä, niin koko uuden liigan uskottavuus on koetuksella. Ainoastaan Dinamon Malaja Sportivnaja Arena täyttäisi ehkä SM-liigankin vaatimukset, vaikka sekin on rakennettu jo 1957, ja tietyistä kulmista jääalueesta näkee vain puolet, koska politbyroolle rakennettu mammuttiautio peittää näkyvyyden. WC:itä sentään on riittävästi. ZSKA:n hallissa on vain yksi WC, joten pudotuspelien loppuunmyydyssä hallissa ei kannata edes haaveilla erätauoilla vessassa käyntiä. Spartakin ränsistyneen hallin vessoihin mennään ulkokautta kuten myös yläkatsomoihin. Vierasjoukkueiden pukuhuoneet on oma lukunsa. Suomen maajoukkueella oli 90-luvulla omat hitsausvälineet mukanaan, kun Luzhnikin pukuhuoneen pelaajapenkkien kohdalla ei ollut mitään rakenteita, joihin ripustaa pelivarusteitaan. 2000-luvun alussa halli sentään peruskorjattiin pelaajatiloiltaan. ZSKA-Ak Bars playoff-sarjassa tänä keväänä Ak Barsin pukuhuoneen takaovi oli erätauoilla auki yleisökäytävälle, koska jostainhan raikasta ilmaa on saatava hien ja lemuavien kalusteiden seasta. Siinä mureni myytti pukuhuoneen yksityisyydestä ainakin minun silmissäni. Sinänsä pukuhuone on tilava ja aikoinaan 80-luvulla ollut kai nykyaikainenkin, koska siellä on sauna ja uima-allas, mutta ne eivät ole enää käytössä. Itselläni oli kausikortti ZSKA:n kotipeleihin tiettyyn katsomosektoriin. ZSKA-Ak Bars pudotuspeleihin nämä paikat oli kassalla kuitenkin myyty uudelleen. Järjestäjät ilmeisesti loogisesti ajattelivat, että kausikorttilaiset ovat jo kauden mittaan nähneet tarpeeksi matseja. Minullehan ei mikään selitys kelpaisi.

Muita syitä kannattajien vähyyteen ovat Moskovan järjettömät ruuhkat, vaihtuvat pelipäivät ja -ajat sekä TV. Klo 19 alkaviin arki-illan otteluihin ruuhkat ovat juuri pahimmillaan, joten parin tunnin matsin katseluun voi kulua mennen tullen samat pari tuntia, asuitpa missä päin Moskovaa hyvänsä. Metrolla tietenkin pääsee nopeammin, mutta ruuhkaista sielläkin on. Kiinteitä pelipäiviä ei ole, ja viikonlopun matsien aloitusajankohtaa muutetaan joskus mielivaltaisesti pienellä varoitusajalla, esim. klo 17 alkavaksi ilmoitettu ottelu onkin pelattu jo klo 13 alkaen. Vaivattominta on mennä töistä suoraan kotiin ja katsoa otteluita TV:stä, varsinkin kun täkäläisen käytännön mukaan moskovalaisjoukkueiden pelejä näytetään valtakunnallisella Sport-kanavalla enemmän kuin muiden joukkueiden matseja sarjatilanteesta riippumatta.

Moskovan oblastissa puitteet ovat selvästi Moskovaa paremmat. Kaikilla kolmella joukkueella, Atlant, MVD ja Vitjaz on uudet ja hienot kotiareenat. Vitjazin Tshehovin halli on tosin pieni, maks. 1500 katsojaa vetävä katsomo, mutta vaihtoehtopaikkana kotipeleille on n. 30 km päässä oleva Podolskin komea halli, jota Vitjaz muutenkin pitää toisena kotihallinaan.

Luulisin, että uuden KHL-liigan myötä kiinnostus jääkiekkoa kohtaan Moskovassa ja oblastissa lisääntyy, mutta suurten kannatusjoukkojen saamiseksi halleihin pitäisi ainakin parin kolmen joukkueen taistella jo runkosarjassa liigan kärkipaikoista.
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Toki kuitenkin seitsemän joukkuetta Moskovan alueelta kuulostaa paljolta. Vaikka mikään joukkue siellä ei vedäkään 20 000 yleisöjä, niin saattaa tulla jääkiekkofaneista pula.

Onhan se paljon, mutta kunkin seuran perinteet ovat niin pitkät, että joukkueiden yhdistämisestä ei ole edes koskaan keskusteltu, ainakaan vielä. Yleisömäärä 20 000 voidaan heti jakaa kuudella tai seitsemällä, niin saadaan yhden joukkueen keskimääräinen katsojamäärä ottelua kohden !
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Toisaalta moskovalaiset voisivat aina ryhmittyä sen joukkueen taakse, joka kyseisenä vuonna sattuu pärjäämään.

Ja jos helsinkiläiset eivät pärjää SM-liigassa, niin he voisivat lähteä joukoin Tampereelle kannustamaan joukkueita ja päinvastoin. Ajassahan tuollainen parin tunnin matka ei pitäisi tuntua missään. Fanit ovat faneja Moskovassakin eli eiväthän ne seuroja vaihda.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Eurohockey raportoi mm. seuraavat Venäjän liigaa koskevat siirrot:

Petr Caslava: Tsherepovets -> Pardubice
Tomas Divisek: Plzen -> Jekaterinburg
Miloslav Guren: Novosibirsk -> Trinec
Miloslav Horava: Tsherepovets -> Novokuznetsk
Igor Korolev: Magnitogorsk -> Mytitsh
Aleksandr Koroljuk: Tshehov -> Mytitsh
Jan Platil: Habarovsk -> Philadelphia
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Saman lähteen mukaan Oleg Kvasha siirtyy Tshehovista Tsheljabinskiin. Vitjaz Tshehov menettää näin viime kauden tutkaparinsa Kvasha-Koroljuk.

Tverin viime kauden valmentaja, Vjatsheslav Bykovin takavuosien tutkapari Andrei Homutov siirtyy valmentamaan Novosibirskia.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Siirtoja:

Mark Giordano: Dynamo Moskova -> Calgary Flames
Aleksandr Haritonov: Dynamo Moskova -> Torpedo Nizhni Novgorod
Aleksei Tshupin: Dynamo Moskova -> Metallurg Novokuznetsk
Ladislav Kohn: ZSKA Moskova -> Neftehimik Nizhnekamsk
Jason Krog: Chicago Wolves -> Severstal Tsherepovets
Joel Kwiatkowski: Chicago Wolves -> Severstal Tsherepovets
Johan Åkerman: HV-71 -> Lokomotiv Jaroslavl

Lähde: Eurohockey.net.
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Tverin viime kauden valmentaja, Vjatsheslav Bykovin takavuosien tutkapari Andrei Homutov siirtyy valmentamaan Novosibirskia.

Moskovan alueen ulkopuolella sijaitsevassa Tverissä HK MVD ei ole enää vuoden 2005 jälkeen pelannut. Tveriin MVD tosin alun perin perustettiin vuonna 2004 THK:n luovuttaessa tälle divaripaikkansa. Noustuaan Superliigaan kaudeksi 2005-2006 seura muutti vuoden vaihteessa Moskovan alueelle Podolskiin ja kauden 2007-2008 alusta joukkue on Andrei Homutovin johdolla pelannut Balashihan uudessa hallissa, joka on aivan Moskovan kaupungin tuntumassa eikä niin kaukana Mytishinkään Atlantin hallista ( entinen Himik ).
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - Connorit Bedard & McDavid
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Siirtoja:

Ivan Baranka: Hartford (AHL) -> Spartak Moskova
Tomas Chlubna: HK Riga 2000 -> Universitet Orenburg
Martins Cipulins: Metallurg Zlobin -> HK MVD Balashtika
Laurins Darzins: HK Gomel -> HK MVD Balashtika
Robert Esche: Ak Bars Kazan -> SKA Pietari
Ilja Kablukov: ZSKA Moskova -> Torpedo Nizhni Novgorod
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ja edelleen lisää siirtoja:

Spartakin viime kauden paras puolustaja Vjatsheslav Belov siirtyy Omskiin.

Spartak yrittää paikata Belovin jättämää aukkoa hankkimalla isokokoisen puolustajan Kirill Ljaminin Atlant Mytitshistä.

Toinen puolustaja Andrei Krutshinin jättää myös Atlant Mytitshin ja palaa takaisin entiseen seuraansa Lada Togliattiin.

Aleksandr Ovetshkinin juniorimaajoukkueen keskushyökkääjä Dimitri Pestunov siirtyy Spartakista Omskiin.

Omsk hankki myös puolustaja Dimitri Rjabikinin Pietarista. Rjabikin pelasi Omskissa mm. vuosina 2003-2005, jolloin hän voitti Omskissa Venäjän mestaruuden (2004) ja Euroopan mestaruuden (2005).

Ja edelleen Omsk hankki Spartakista hyökkääjä Pavel Vorobjevin, jolla on NHL-kokemusta Chicagosta.

Omsk vahvistui siirtojen myötä huomattavasti.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Herrasmiespelaajana tunnettu Chris Simon siirtyy Superliigaan. Simonin ohella myös John Grahame on tulossa.

http://www.google.com/translate?u=h...ru/art.shtml?159171&hl=sv&ie=UTF8&sl=ru&tl=en

Grahame siis Avangard Omskiin, Simon Vitjaz Tshehoviin.

Se että Simonin uusi seura on juuri Tshehov ei ole yllätys kenellekään Venäjän liigaa seuranneelle, sillä seura on hankkinut tämän kaltaisia pelaajia ennenkin.

Tshehov on menettänyt kaksi pelillistä syömähammastaan Aleksandr Koroljukin (Mytitshiin) ja Oleg Kvashan (Tsheljabinskiin) eikä ole hankkinut ketään tilalle, joten joukkueen mahdollisuudet ensi kaudella rajoittunevat Simonin ja Darcy Verotin kaltaisten pelaajien järjestämiin näytöksiin.
 

Rattlehead

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gundit
Se että Simonin uusi seura on juuri Tshehov ei ole yllätys kenellekään Venäjän liigaa seuranneelle, sillä seura on hankkinut tämän kaltaisia pelaajia ennenkin.
Simonin puolustukseksi on tosin sanottava, että hänellä on kuitenkin myös pelillistäkin arvoa. Parhaimmillaan Simon hyvä voimahyökkääjä, joka osaa ihan oikeasti pelatakin, mutta varjopuolena on sitten nämä ihmeelliset kilahtamiset. Esimerkkeinä ihan viime vuosina tapahtuneet viikate Ryan Hollwegia päähän ja Jarkko Ruutuun kohdistunut potku kertovat ettei hissi mene ihan ylös asti. Saa nähdä miten ensi kaudella.
 

Howitzer

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Aika mielenkiintoinen tämä Chris Simonin siirtyminen Venäjälle. Toivottavasti ei jatka noita typeriä temppuja siellä. Muistanko väärin vai siirrytäänkö Venäjällä siihen, että tappeluista tulee 5 min jäähy?
 

Animal

Jäsen
Tshehov on menettänyt kaksi pelillistä syömähammastaan Aleksandr Koroljukin (Mytitshiin) ja Oleg Kvashan (Tsheljabinskiin) eikä ole hankkinut ketään tilalle, joten joukkueen mahdollisuudet ensi kaudella rajoittunevat Simonin ja Darcy Verotin kaltaisten pelaajien järjestämiin näytöksiin.

Jatkaako Verot Tsehovin riveissä?

Simonin pelillistä arvoa joukkueelle ei kannata vielä tyrmätä, sillä kuitenkin kaveri on NHL:ssa vajaaseen 800 matsiin tehnyt yli 300 pinnaa. Ikää toki on se 36 vuotta ja edellinen kausi oli varsin rikkonainen, joten aika kysymysmerkistä tässä tapauksessa puhutaan.

Tsehovin kanssa sopimuksen taisi tehdä myös DEL:ssa viime kaudella 64 pinnaa tehnyt Ahren Nittel, joka nyt näin äkkiseltään katsottuna voi olla joko täysi floppi tai täysosuma. Vaikea tosin tässä vaiheessa sanoa, miten miehen putki Venäjän kovavauhtisessa luisteluliigassa kulkee verrattuna DEL:in
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Vitjazin Tshehovin hallia laajennetaan ensi kaudeksi 1370 paikkaisesta n. 3000 paikkaiseksi. Lisää tilaa katsomoon siis tappeluista kiinnostuneille. Itseäni ei tippaakaan kiinnosta tämä puoli kiekosta, mutta täältä voi katsella Vitjazin fanisivuilta tappeluvideoita vuosina 2003-2008: http://unrealhockey.narod.ru/index.html

36-vuotias entinen maajoukkuehyökkääjä Aleksandr Golts siirtyy Torpedosta Vitjaziin, ja yllättäen Jushkevits perunut lopettamispäätöksensä ja siirtyy Novosibirskin Sibiriin.

lähde: Sport Express
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät & NHL
Kuulinkohan eilen oikein Antsan selostuksessa tällaisen tiedon. Väitti että sen ensi vuoden Venäjän liigan (mikäs sen liigan nimi muuten on?) palkkalattia olisi 10 milj. dollaria ja palkkakatto 15 milj. dollaria. Kuulostaa nimittäin aika vähältä tuo palkkakatto, kun olin kuulevinani myös antsan sanovan, että jonkun venäläisen joukkueen palkkamenot tällä kaudella oli n. 40 milj. dollaria. Onko antsalla menneet puurot ja vellit sekaisin, vai onko kaikki numerot tosiaankin näin?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Kuulinkohan eilen oikein Antsan selostuksessa tällaisen tiedon. Väitti että sen ensi vuoden Venäjän liigan (mikäs sen liigan nimi muuten on?) palkkalattia olisi 10 milj. dollaria ja palkkakatto 15 milj. dollaria. Kuulostaa nimittäin aika vähältä tuo palkkakatto, kun olin kuulevinani myös antsan sanovan, että jonkun venäläisen joukkueen palkkamenot tällä kaudella oli n. 40 milj. dollaria. Onko antsalla menneet puurot ja vellit sekaisin, vai onko kaikki numerot tosiaankin näin?


Luulisin palkkakaton olevan suurempi kuin 15 miljoonaa dollaria. Viime vuonna Ufa ja Kazan pelasivat yli 40 miljoonan budjeteilla eikä uuden liigan kilpailukyvyn kannalta ole järkeä lähteä rajoittamaan seurojen budjetteja noin alas.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Torpedo Nizhni Novgorod vahvistaa jälleen rivejään, kun se hankki hyökkääjä Artem Tshubarovin Omskista ja puolustaja Filipp Metljukin Mytitshistä.
 
23,5 miljoonaa dollari ilmoittaisi Eurohockey. En tiedä sitten miten paljon dollarin vajoaminen on vaikuttanut tähän.

Miten tämä käytännössä vaikuttaa Ufan ja Kazanin kaltaisiin nippuihin? Molempien joukkueen palkkabudjetti puolittuu viime kaudesta. Kyllä sen täytyy jossain näkyä? No eipähän Kazan tai Ufa vielä ole siirtomarkkinoilla riehunutkaan, vai kuinka?
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viime kauden jumbo Nizhni Novgorov hankki myös Slovakian maajoukkuepuolustaja Peter Podhradskyn. Nizhni Novgorod on yksi kauden jälkeen eniten vahvistuneista joukkueista. Se on hankkinut kauden jälkeen mm. seuraavat pelaajat: Artem Chubarov, Mika Noronen, Peter Podhradsky, Aleksandr Boikov, Ilja Kablukov, Aleksandr Haritonov, Filipp Metljuk, Andrei Nikitenko, Aleksei Troshinski ja Mihail Tjuljapkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös