Jos Krilja otetaan mukaan kaudella 2009-2010 tarkoittaisi se sitä että liigassa pelaisi seitsemän Moskovassa tai Moskovan alueella pelaavaa joukkuetta. Riittääkö kaikille tarpeeksi kannatusta?
Ei riitä, kun ei kuudellekaan joukkueelle ole riittänyt kannattajia viime vuosina. Ks. viestini tässä ketjussa 7.4.2008, #1357.
Vuonna 1947 perustettu Krylja Sovjetov jätti hakemuksensa KHL:n direktoraattiin osallistuakseen jo ensi kaudella liigaan, mutta se hylättiin, koska seuralla ei ole paikkaa missä pelata kotiottelunsa. Seuran perinteisessä Setunin hallissa on jo pitkään ollut riitoja omistussuhteista, Hodynkin suurhalliakaan ei luovutettu seuran käyttöön ja Dinamon Luzhnikin MSA-halliakaan ei annettu vuokralle. Perinteitä Kryljalla tietysti on niin kasvattajaseurana kuin NL:n menestyneenä edustusjoukkueena. Nykyisistä pelaajista kirkkaimpina tähtinä mm. Morozov, Tverdovski ja Koroljuk ovat Kryljan kasvatteja. Ehkä pari tuhatta peruskannattajaa tulisi seuraamaan joukkueen otteluita, mikäli se pelaisi ylimmällä sarjatasolla. Katsojamäärien vähyys varsinkin runkosarjan matseissa koskee muitakin moskovalaisjoukkueita. Mikäli näillä halleilla ja näissä olosuhteissa Moskovan joukkueet jatkavat KHL:ssä, niin koko uuden liigan uskottavuus on koetuksella. Ainoastaan Dinamon Malaja Sportivnaja Arena täyttäisi ehkä SM-liigankin vaatimukset, vaikka sekin on rakennettu jo 1957, ja tietyistä kulmista jääalueesta näkee vain puolet, koska politbyroolle rakennettu mammuttiautio peittää näkyvyyden. WC:itä sentään on riittävästi. ZSKA:n hallissa on vain yksi WC, joten pudotuspelien loppuunmyydyssä hallissa ei kannata edes haaveilla erätauoilla vessassa käyntiä. Spartakin ränsistyneen hallin vessoihin mennään ulkokautta kuten myös yläkatsomoihin. Vierasjoukkueiden pukuhuoneet on oma lukunsa. Suomen maajoukkueella oli 90-luvulla omat hitsausvälineet mukanaan, kun Luzhnikin pukuhuoneen pelaajapenkkien kohdalla ei ollut mitään rakenteita, joihin ripustaa pelivarusteitaan. 2000-luvun alussa halli sentään peruskorjattiin pelaajatiloiltaan. ZSKA-Ak Bars playoff-sarjassa tänä keväänä Ak Barsin pukuhuoneen takaovi oli erätauoilla auki yleisökäytävälle, koska jostainhan raikasta ilmaa on saatava hien ja lemuavien kalusteiden seasta. Siinä mureni myytti pukuhuoneen yksityisyydestä ainakin minun silmissäni. Sinänsä pukuhuone on tilava ja aikoinaan 80-luvulla ollut kai nykyaikainenkin, koska siellä on sauna ja uima-allas, mutta ne eivät ole enää käytössä. Itselläni oli kausikortti ZSKA:n kotipeleihin tiettyyn katsomosektoriin. ZSKA-Ak Bars pudotuspeleihin nämä paikat oli kassalla kuitenkin myyty uudelleen. Järjestäjät ilmeisesti loogisesti ajattelivat, että kausikorttilaiset ovat jo kauden mittaan nähneet tarpeeksi matseja. Minullehan ei mikään selitys kelpaisi.
Muita syitä kannattajien vähyyteen ovat Moskovan järjettömät ruuhkat, vaihtuvat pelipäivät ja -ajat sekä TV. Klo 19 alkaviin arki-illan otteluihin ruuhkat ovat juuri pahimmillaan, joten parin tunnin matsin katseluun voi kulua mennen tullen samat pari tuntia, asuitpa missä päin Moskovaa hyvänsä. Metrolla tietenkin pääsee nopeammin, mutta ruuhkaista sielläkin on. Kiinteitä pelipäiviä ei ole, ja viikonlopun matsien aloitusajankohtaa muutetaan joskus mielivaltaisesti pienellä varoitusajalla, esim. klo 17 alkavaksi ilmoitettu ottelu onkin pelattu jo klo 13 alkaen. Vaivattominta on mennä töistä suoraan kotiin ja katsoa otteluita TV:stä, varsinkin kun täkäläisen käytännön mukaan moskovalaisjoukkueiden pelejä näytetään valtakunnallisella Sport-kanavalla enemmän kuin muiden joukkueiden matseja sarjatilanteesta riippumatta.
Moskovan oblastissa puitteet ovat selvästi Moskovaa paremmat. Kaikilla kolmella joukkueella, Atlant, MVD ja Vitjaz on uudet ja hienot kotiareenat. Vitjazin Tshehovin halli on tosin pieni, maks. 1500 katsojaa vetävä katsomo, mutta vaihtoehtopaikkana kotipeleille on n. 30 km päässä oleva Podolskin komea halli, jota Vitjaz muutenkin pitää toisena kotihallinaan.
Luulisin, että uuden KHL-liigan myötä kiinnostus jääkiekkoa kohtaan Moskovassa ja oblastissa lisääntyy, mutta suurten kannatusjoukkojen saamiseksi halleihin pitäisi ainakin parin kolmen joukkueen taistella jo runkosarjassa liigan kärkipaikoista.