Tämä sarja tosiaan. Täällä on melkeinpä muodostunut ns. palstatotuudeksi että TPS oli jotenkin pahasti kusessa. Ajattelin ottelu ottelulta käydä omia näkemyksiäni läpi, ja olisin kiinnostunut kuulemaan mielipiteesi niistä.
Haluaisin kuulla tosiaan esimerkiksi Mr.Foxilta tästä mätä kukko-efektistä lisää.
Kiitos!
Huomaa selkeästi kuinka eri kulmista me lähestytään aihetta. Sulla on huomattavasti enemmän kompetenssia pohtia esim. voitettujen päätykiekkojen vaikutusta otteluiden lopputulokseen. Vastaavasti mä ehkä mietin näitä kohtaamisia enemmän kokonaisuuksina. Voi olla, että tämä on aavistuksen väärä ketju näille pohdinnoille - eli haetaanko tässä ketjussa vain ja ainoastaan päävalmentajan taktisten valintojen merkitystä otteluiden voittamiseen? Kirjoitan nyt auki kuitenkin omia näkemyksiäni, kun niitä kerran pyysit.
Kaudella 2017-18 Kalle Kaskisen TPS ja Tero Lehterän SaiPa kohtasivat toisensa kymmenen kertaa. Voitot näissä otteluissa menivät tasan 5-5. Runkosarjassa SaiPa vei kohtaamiset 3-1 ja vastaavasti pudotuspeleissä TPS lukemin 4-2. Lainaan tähän väliin Juhani Tammista. Sen äijän höpinöissä on yllättävänkin paljon asiaa, kunhan muistaa 90% ajasta käyttää suodattimia poistaakseen kaikki minä-minä-jutut.
Juhani Tammisen mukaan joukkue valmistetaan otteluun neljällä tavalla: 1) fyysisesti, 2) teknisesti, 3) taktisesti ja 4) henkisesti. Sä keskityt lähes yksinomaan tuohon kolmoskohtaan. Voi olla, että tämä ketju on tarkoitettukin perkaamaan vain ja ainoastaan tuota joukkueen taktista valmentamista? Fyysinen valmennushan tapahtuu pääasiassa jo kesällä ennen kauden alkua sekä jossain vaiheessa kauden mittaan vedetään se tiukempi kuntokuuri kevättä silmälläpitäen. Tästä jaksostahan johtuu useimmiten joukkueen tukkoiset otteet jossain vaiheessa kautta. Teknisesti joukkuetta valmennetaan joka ainoissa harjoituksissa. Hiotaan ylivoimakuvioita, alivoimakuvioita, ketjukoostumuksia jne. Taktinen ja henkinen valmennus ovat pääsääntöisesti pelipäivän juttuja. Näissä valmistautumisissa (3- ja 4-kohta) näkisin Tero Lehterän vieneen Kalle Kaskista kaudella 2017-18 kuin mätää kukkoa.
Ottelut purettuani totean, että Tero Lehterä voitti Kalle Kaskisen joukkueiden valmistamisessa lukemin 7-3. Runkosarjan kolmas kohtaaminen sekä puolivälierien toinen ja kolmas ottelu ovat sellaisia, joista mä annan ennemmin meriitit Kaskiselle kuin Lehterälle. Toisaalta asia on ehkä ennemminkin niin, että näissä kolmessa ottelussa Lehterä epäonnistui joukkueensa valmistamisessa otteluihin. Seitsemän kertaa kymmenestä Lehterä kuitenkin valmisti joukkueensa paremmin otteluihin kuin Kaskinen valmisti omansa. Tästä syystä mä näen asian näin, että Lehterä vei Kaskista kuin mätää kukkoa taktisella ja henkisellä tasolla.
Pe 15.09.2017 SAI-TPS 1-0 (0-0,0-0,0-0,0-0,1-0) - kauden ensimmäinen kohtaaminen
"
− SaiPa tuli komeasti paineen alta ulos ja pelasi laitojen kautta sekä juoksi kiekkoja selustasta kiinni ja sai siitä maalipaikkoja. Se oli vähän meidän hölmöyttämme, mutta myös SaiPan hyvyyttä, että he saivat siitä rakennettua maalipaikkoja, Kaskinen jatkoi."
Kauden ensimmäisestä kohtaamisesta on vaikea sanoa yhtään mitään. Ottelussa ei maaleilla mässäilty, mutta Kaskinenkin myöntää, että SaiPa pelasi hyvin. Ehkä oikeudenmukaisin lopputulos olisi ollut selkeä pistejako?
La 25.11.2017 TPS-SAI 1-6 (0-2,0-3,1-1) - kauden toinen kohtaaminen
"
SaiPan parempi liike ja nopeat pelinkäännöt kuitenkin rikkoivat TPS-viisikon ja turkulaisnippu oli todella pahasti levällään punaviivan ja oman puolustussiniviivansa välissä. Nostimme kaksi asiaa pöydälle: sitoutuminen ja työnteko. SaiPa toteutti nämä kaksi asiaa paremmin ja pelasi lisäksi vielä huippulätkää, kiteytti TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen. SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä kiitteli joukkueensa sitoutuneisuutta ja tehokkuutta."
Tämä on mielestäni TPS:lta hieman vastaavanlainen ohipeli kuin SaiPa:n kolmas puolivälierämatsi (7-0). Molemmilla joukkueilla oli allaan käytännössä yhden maalin matsi edellisillalta. SaiPa kävi Raumalla voittamassa Lukon 2-0 (viimeinen tyhjiin 2sec ennen loppua), ja TPS voitti Tampereella Tapparan 3-2. SaiPa-maalivahti Jussi Markkasen nollapeli sai 45min jatkoa Turussa. Lähtökohdat otteluun olivat hyvin samanlaiset. Tero Lehterä sai joukkueensa huomattavasti parempaan henkiseen iskuun kuin Kalle Kaskinen TPS:n. Kahden erän jälkeen taululla oli lukemat 0-5.
La 13.01.2018 TPS-SAI 2-0 (2-0,0-0,0-0) - kauden kolmas kohtaaminen
"
− Me olimme vain yksinkertaisesti huonoja kaikessa. Työmäärä jäi tänään vähiin, Lehterä selitti."
Juhani Wahlstenin juhlaottelu. Kumpikin joukkue pääsi otteluun suht levänneenä. SaiPa:n edellinen oli kotiottelu tiistaina (vs. PEL), ja TPS pelasi kotonaan torstaina (vs. KOK). Otteluraportin mukaan todelliset huippupaikat ottelussa oli todella vähissä kummaltakin joukkueelta. Olettaisin näin, että valmistautuminen illan koitokseen ei mennyt putkeen oikein kummaltakaan. 95% keskittyminen on 50% suoritus. Tämä oli kuitenkin TPS:n ainoa voitto SaiPa:sta runkosarjassa. Molemmat joukkueet olivat huonosti valmistautuneita, joten paremman yksilötaidon omaava joukkue voitti.
Ti 13.02.2018 SAI-TPS 3-1 (1-0,1-0,1-1) - kauden neljäs ja viimeinen runkosarjakohtaaminen
"
TPS kaatui lopulta tarkalla puolustamisella ja aktiivisella hyökkäyspelillä, jota avittivat myös turkulaisten virheet. Näitä kiekonmenetyksiä manasi myös Kalle Kaskinen. - Vähän liikaa tuli niitä, ja kaveri pääsi myös rokottamaan, Kaskinen harmitteli."
Ottelu ratkesi siis TPS-pelaajien virheisiin ja kiekonmenetyksiin. Kääntäen voidaan ajatella, että SAI-pelaajat pystyivät toteuttamaan valmentajansa pelisuunnitelmaa paremmin kuin TPS-pelaajat Kaskisen pelisuunnitelmaa. Tämä oli jo kolmas kerta samalla kaudella. Jälleen Juhani Tammisen sanoin: "
pelitavallisesti ja taidollisesti parempi joukkue voittaa vain, jos työmäärä kaukalossa on sama". Ehkä Kalle Kaskisen pelitapa on parempi kuin Tero Lehterän? Ehkä TPS:n joukkue on taidollisesti parempi kuin SaiPa? Näillä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä, jos jätkät eivät tee kaukalossa riittävästi töitä.
Kaudella 2017-18 Tero Lehterän SaiPa voitti runkosarjakohtaamiset TPS:a vastaan lukemin 3-1. Näkisin asian myös näin, että Tero Lehterä voitti Kalle Kaskisen joukkueen henkisessä valmistamisessa samoin lukemin 3-1. TPS:n ainoa voitto runkosarjassa tuli, kun SAI-pelaajien "
työmäärä jäi vähiin". Kuka on yksittäisten pelaajien lisäksi vastuussa siitä, että pelaajat tekevät kaukalossa riittävästi töitä? Mun mielestäni päävalmentaja, jonka tehtäviin kuuluu valmistaa joukkue 1) fyysisesti, 2) teknisesti, 3) taktisesti ja 4) henkisesti.
Fyysinen ja tekninen etu on todennäköisesti TPS:lla jo joukkueeseen käytetyn rahamäärän suhteen. Tähän valmentajilla ei ole paljoakaan osaa eikä arpaa - toisella valmentajalla on käytettävissään fyysisesti valmiimpia ja teknisesti taitavampia pelaajia kuin toisella. Näitä ominaisuuksia saa rahalla. Tietysti jokunen sana voi olla sanottavana, mutta tämä etu tulee jo joukkuetta kootessa (urheilutoimenjohtaja) sekä joukkuetta rahoitettaessa (omistajat/sponsorit). Etumatkaa voidaan ottaa kiinni jonkun verran kauden mittaan, mutta todellinen kiinniotto tapahtuu joukkueen taktisessa ja henkisessä valmistamisessa.
Tässä vaiheessa runkosarjasijoitukset olivat varmistuneet ja säälipleijaritkin päättyneet. Kävi ilmi, että Kalle Kaskinen ja Tero Lehterä kohtaavat toisensa vielä vähintään neljä kertaa. Neljästä kerrasta tuli kuitenkin kuusi...
Ti 20.03.2018 TPS-SAI 4-3 (1-0,0-1,2-2,1-0) - ensimmäinen puolivälierä
"
Toinen erä tarjosi tarkkaa pudotuspelikiekkoa. Keltamustissa pelannut vierasjoukkue SaiPa tuntui olevan kotijoukkuetta potkun edellä erän alusta alkaen."
TPS:n edellinen ottelu oli lähes kahden viikon takaa torstailta 08.03.2018. Vastaavasti SaiPa oli pelannut kolme säälipleijariottelua Pelicansia vastaan. Oliko kyse sitten pelituntuman puutteesta vai mistä, mutta kyllä SaiPa tuntui yllättävän hyvin pysyvän TPS:n kyydissä? Pudotuspelisarjan suurin yllätysmahdollisuus on aina ensimmäisessä ottelussa - silloin se BIG STEAL on käsittääkseni helpointa hakea. Tähän Tero Lehterän SaiPa mun mielestä pyrkikin. Vähämaalinen ottelu, josta maalin voitto. 50min pelin jälkeen taululla on SaiPa:n johtolukemat 3-1. Ei mitenkään huonosti säälipleijarijoukkueelta runkosarjan kakkosta vastaan, vai? En tiedä iskikö sitten väsy SaiPa-pelaajien puseroon vai mikä, mutta viimeisellä kympillä TPS punnersi ottelun tasoihin ja jatkoajalle. Sanoit itsekin, että viimeisellä kympillä SaiPa-pelaajien bensa loppui, eivätkä he kyenneet enää toteuttamaan Lehterän pelikirjaa. Jos virtaa olisi riittänyt, olisiko SaiPa napannut/ansainnut ensimmäisestä ottelusta voiton?
Lisäksi täytyy muistaa, että jatkoajalla TPS otti kaksi jäähyä. Väsyneiden SaiPa-pelaajien kuviot eivät purreet, mutta en todellakaan olisi pitänyt vääryytenä SaiPa:n voittoa.
To 22.03.2018 SAI-TPS 5-6 (0-2,3-1,2-3) - toinen puolivälierä
"
SaiPalle kova pettymys"
Kahdessa ensimmäisessä ottelussa SaiPa sai todella kovia henkisiä kolauksia. Ensimmäisessä ottelussa SaiPa johti vieraskaukalossa 50min pelin jälkeen kahdella maalilla (3-1). Toisessa ottelussa SaiPa johti kotikaukalossa kolmannen erän avausminuuteilla kahdella maalilla (5-3). Molemmista otteluista jäi kuitenkin vain luu käteen. Vähämaalinen vierastaktiikka eikä runsasmaalinen kotiottelu tuoneet sitä kaivattua voittoa. Olisiko tämä sitten ollut Lehterän huonoin ottelu taktisesti? Kyllähän sen ymmärtää Pihtiputaan mummokin, jos TPS ja SaiPa ryhtyvät maalintekokilpailuun, niin voittajasta ei jää epäselvyyttä. Juhani Tamminen voisi vääntää tähän jonkun vertauksen Formula 1:sta, kun laitetaan Ferrari ja Toro Rosso rinnakkain, niin Toro Rosso ei voita kuin sadekelillä.
Enemmän kuin Kaskisen taktiseen paremmuuteen mä näen tämän ottelun ratkenneen selkeästi yksilötaitoon: Eric Perrin, TPS 3+1, Ilari Filppula, TPS 0+4. Kalliit pelaajat tekivät sen, mitä kalliilta pelaajilta odotetaan! SaiPa:n paras onnistuja oli maalivahti Frans Tuohimaa, joka voitti maalivahtien taistelussa TPS:n Oskari Setäsen. Se on kova temppu maalivahdilta, jonka torjuntaprosentti oli vain 78,57%.
La 24.03.2018 TPS-SAI 7-0 (3-0,2-0,2-0) - kolmas puolivälierä
"
Isäntien peli pysyi kasassa koko 60-minuuttisen, ja Rasmus Tirronen hoiti varmasti SaiPan maalintekoyritykset."
Tätä matsia on lähes turha käsitellä. Kyseessä on SaiPa:lta samanlainen ohipeli kuin TPS:lta marraskuussa. Päävalmentaja Tero Lehterä ei millään pystynyt enää valmistamaan joukkuettaan henkisesti kahden ensimmäisen todella kovan kolauksen jälkeen. Ei hänen olisi pitänyt pystyä siihen enää tämänkään nöyryytyksen jälkeen. Kuinka sitten kävikään?
Ma 26.03.2018 SAI-TPS 3-1 (2-1,0-0,1-0) - neljäs puolivälierä
"
SaiPa tarttui ohueen oljenkorteensa kaatamalla TPS:n kurinalaisella esityksellä. Vähän maaleja ja huippuluokan tekopaikkoja sisältänyt ottelu oli tyystin erilainen kuin sarjan aiemmat koitokset."
Kuinka? Miten ihmeessä Tero Lehterä pystyi vielä kaivamaan joukkueestaan tarvittavan henkisen latauksen? Lehterän joukkue on tappiolla paras seitsemästä -ottelusarjassa lukemin 0-3. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa oli selkeät saumat voittoon, ja kolmannessa tuli kunnon selkäsauna. Pelaillaan 60min kellosta pois, otetaan kuokkaan ja lähdetään kesälomalle. Viimeistään tässä vaiheessa Tero Lehterä nappasi kunnon niskalenkin Kalle Kaskisesta joukkueen henkisessä valmistamisessa. Harmittavasti tästä matsista on erittäin vähän Kalle Kaskisen kommentteja. Olisi mielenkiintoista lukea ja analysoida, että mikä otteluun valmistautumisessa meni Kaskisen mukaan pieleen. Joka tapauksessa tässä ottelussa palattiin taktisesti siihen ensimmäiseen puolivälierään, jossa SaiPa oli erittäin lähellä sitä yhtä tarvittavaa voittoa Turussa. Avainsana: vähämaalisuus!
Sä olet sitä mieltä, että tässä ottelussa Lehterä ei vienyt Kaskista kuin mätää kukkoa. Mä olen täysin päinvastaista mieltä. Juuri tässä ottelussa Lehterä näytti minkälainen velho hän on joukkueensa henkisessä valmistamisessa. Kaiken järjen mukaan SaiPa:lla ei olisi pitänyt olla enää mitään jakoa koko ottelusarjassa. Tämän ottelun piti olla vain muodollisuus TPS:n marssiessa välieriin. Näin ei kuitenkaan käynyt. Kiitos ja kunnia kuuluu... Tero Lehterälle! Tosin siinä olet oikeassa, että Frans Tuohimaa SaiPa:n maalinsuulla voitti maalivahtien taistelun TPS:n Rasmus Tirrosta vastaan. Mutta näinhän se menee - jälleen Juhani Tammisen mukaan.
Ottelun voittamisen peruskaava: molari vastaan molari, ylivoima vastaan ylivoima, alivoima vastaan alivoima, individual effort. Näinhän se meni - Frans Tuohimaa voitti Rasmus Tirrosen molarien välisessä kamppailussa. Lisäksi SaiPa teki ottelussa yhden ylivoimamaalin, kun TPS:n ylivoima ei tehnyt yhtään. Molemmilla joukkueilla oli kolme ylivoimakertaa. Ottelu ratkesi jo näihin eli ei tarvinnut edes mennä sinne individual effort -osastolle, jossa TPS:lla on huomattavasti parempia yksilöitä.
Ke 28.03.2018 TPS-SAI 0-2 (0-1,0-0,0-1) - viides puolivälierä
"
SaiPan tiivis puolustus ja vahva maalineduspelaaminen yhdistettynä Frans Tuohimaan huipputorjuntoihin tyrehdyttivät turkulaisten maalintekoyritykset. TPS hakkasi 16 minuuttia päätänsä SaiPan trappiin, minkä seurauksena lappeenrantalaiset riistivät kiekkoja ja hallitsivat peliä. Turkulaiset olivat jättäneet aivonsa lauantain murskavoittoon, sillä joukkue kapteeniaan Tomi Kalliota myöten syötti lukuisia harhasyöttöjä."
SaiPa palasi jälleen ensimmäisen puolivälierän taktiikkaan - vähämaalinen vierasvoitto. Bussi parkkiin omalle siniselle, vastahyökkäyksistä tarvittava (-t) maali (-t) ja Frans Tuohimaan unelmapeli. Nyt on mennyt jo 120min eikä TPS:n Kalle Kaskinen ole löytänyt pelitavallisia keinoja voittaa Tero Lehterän paskakiekkoa. Neljännen ottelun henkinen valmistaminen ja viidennen ottelun täydellinen vierastaktiikka - juuri näihin mä perustan kaikkein eniten sen näkemykseni, että Tero Lehterä vei Kalle Kaskista valmentajien taistossa kuin mätää kukkoa - puhumattakaan tietysti siitä, mitä jo runkosarjan kohtaamisissa tapahtui.
To 29.03.2018 SAI-TPS 1-2 (0-0,0-0,1-1,0-1) - kuudes puolivälierä
"
Kokonaisuudessaan erä oli tiivistä pelaamista, eikä kummankaan maalivahdin tarvinnut venyä paraatipelastuksiin. Tarkka peli jatkui myös toisessa erässä. Jatkoerän alussa SaiPa loi paremmat maalintekopaikat, mutta sen jälkeen TPS hallitsi ottelua. Lopulta vierasjoukkue onnistui iskemään ottelun ja sarjan ratkaisuosuman."
Kahta edellistä ottelua leimannut taktiikka - vähämaalisuus - oli pääosassa myös viimeisessä kohtaamisessa. Olisiko tässä matsissa ruvennut viimeistään näkymään SaiPa:n vääntämät kolme ylimääräistä ottelua? Bensa loppui!?
Kyllä mä sanoisin näin, että Tero Lehterän taktiikka oli erittäin onnistunutta sarjan ensimmäisessä, neljännessä, viidennessä ja kuudennessa kohtaamisessa. Erityisesti neljännen ottelun henkinen valmistaminen sekä viidennen ottelun vierasvoiton nappaaminen käytännössä mahdottomassa paikassa.