Kannattajatoiminnan lieveilmiöt ja häiriökäyttäytyminen katsomoissa

  • 1 397 323
  • 6 052

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Sinähän sen juuri sanoit. Miksei myös kotipeleissä RA saisi olla omissa oloissaan, kun hallissa on kerran muitakin juottoloita? Tuntuu kuin jotkut ymmärtäisivät asian tahalleen väärin. Enkä ymmärrä sitä, että halutaan väkisin kotikannattajien kanssa samaan juottolaan. Tai löytyyhän siihen varmasti yksi syy.

Asiat eivät muutu, joten turha noista järjestelyistä on enää itkeä. Näillä mennään.

Tuntuu, että sinä ja Niksi olette tässä ketjussa nyt ainoat, jotka eivät halua ymmärtää. Kyllä mulle on ainakin ollut mukavia hetkiä ne, niin koti kuin vierashalleissa, hetket kun on vierasjoukkueen fanien kanssa saanut jutustella ja naljailla. En tosin taida Vaasaan tulla katsomaan pelejä, jos kerran mun Porin Ässien pelipaita aiheuttaa agressiota ja tönimistä paikallisten puolesta. Sääli sinänsä, jos ette muita faneja hyväksy. Ainakin meikäläisen kaltainen maltillisempi fani, joka pääsee harvoin vierasmatkoille, jättää tuonlaiset paikat käymättä.
 

1939

Jäsen
Suosikkijoukkue
Huuhkajat
Jos puolustat idioottimaista huutelua vastustajan kannattajille sekä 13-vuotiaiden lasten tönimistä
En ole puolustanut mitään vaan sanoin, että ei jumalauta tarvitse koko porukkaa mustamaalata. Toiseksi sanoin, että haluaisin kuulla tuosta muitakin todisteita kun ''lapset kertoivat''. Tuosta ei muutenkaan ole paljoa kerrottu, oliko kyseessä alaikäisiä vai aikuisia miehiä? Eihän se oikein ole, mutta kun ei näistä tiedä mitä siellä oikeasti on tapahtunut ja mitä ei. En puolustanut tekoa vaan sanoin, että haluan kuulla lisää ennen kuin uskon. MVNT?

Olitko kenties paikalla kun tuollaista heittelet?

Ps. http://redarmy.fi/news.php?id=128
 
Viimeksi muokattu:

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Tuntuu siltä että aika kauas on menty kevään 2006 playoffeista, kun Kärpät-Ässät pelissä ei tarvinnut ostaa itse yhtään kaljaa. Aina oli joku Oululainen laittamassa baarissa tuoppia käteen, kun "te Porilaiset olette niin hienoa porukkaa". Ja monella muullakin reissulla on tullut Ässien paita päällä juteltua eri joukkueiden fanien kanssa oluella. Mitään ongelmia ei oikeastaan ole ollut. Vaasassakin tarttis käydä tällä kaudella, kun se on nyt ainoa liigahalli missä en ole käynyt.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Eiköhän tässä kohta joku vedä jokerikortin esille, mutta mennään silti...

Tuota "Lukon ja SaiPan" episodia en pidä varsinaisesti merkittävänä asiana palstan kirjoitusten perusteella. Tuossa känniääliö provosoi ja that's it. Ei tuossa varsinaisesti ollut mitään organisoidun faniporukan toimintaa, vaan yksittäisen jurrisen idiootin perseilyä. Tuo ei katso fanipaitaa, faniporukkaa tai edes tunnusta mitään väriä, idiootti on idiootti ja toimii kuten idiootti. Yksittäinen jurrinen apina kunnostautuu tuossa ja vastaavaa väkeä löytyy mistä tahansa vähänkään isommasta ja löyhemmin organisoidusta tai organisoitumattomasta massasta. Nämä sankarit kuuluvat arjen sankarien joukkoon, eivät kannattajatoiminnan kritisointiin.

Sen sijaan tuo Vaasan meno on kovinkin syvältä. Toki olosuhteet olivat varsin räjähdysherkät jo valmiiksi, mutta ei tilanteen pitäisi päästä eskaloitumaan tuolle tasolle. Tyhmempikin tajusi riskit jo viimeistään peliohjelman tultua julki. Tuossa vaiheessa olisi pitänyt tehdä varsin selväksi, että järkkäreitä on oltava tarpeeksi, perseilyn mahdollisuuteen pitää varautua kunnolla ja vierasjoukkueen fanien turvallisuus on pystyttävä takaamaan, liikkuivat nämä missä päin hallia tahansa.

Muutenkin vierastan varsin syvästi ajatusta siitä, että tiettyihin osiin hallia ei ole asiaa jos sattuu kannustamaan vierasjoukkuetta. Saatana ollaanko tuolla omien puolella vai kaveria vastaan? Onko "oman kylän kunnia" näytettävä baaritiskillä samoista asioista kiinnostuneita ja yksityiskohdista erimieltä olevien kanssa? Tuota ajatusmallia olen aina vierastanut ja jopa halveksinut, ilmentyi se sitten näinä "pissa på HIFK" chantteina tai fyysisen väkivallan uhkana.

Jännä juttu miten moni vaasalainen näyttää ainakin rivien välistä luettuna hyväksyvän tietyt lieveilmiöt. Red Army on tehnyt vuosien ajan huimaa työtä katsomokulttuurin eteen ja TPS:aa vastaan Sportin yleisö teki jopa nettilähetyksen yli vaikutuksen. Tuohon ei Liigassa ole pystynyt kuin RB ja ajoittain Eteläpääty. Onkin sääli, että näistä tietyistä ilmiöistä ei pystytä sanoutumaan irti ja esimerkiksi kaljapisteiden osalta jaottelu koetaan jotenkin normaaliksi asiaksi. Tuossa on riskinä se, että kannattajien loistava työ jää kakkossijalle "käytäväkeskustelujen" ja muiden vastaavien ilmiöiden takia. Jokereissakin tämä nähtiin liian usein, muun muassa Turun reissun helvetin upea kannattajatyö tuntui hautautuvan valitettavien välikohtauksien alle.

edit:
Aina oli joku Oululainen laittamassa baarissa tuoppia käteen

Kärpistä en diggaa sitten yhtään, mutta leppoisat oululaiset ovat kyllä mukavaa väkeä. Ja riippumatta seurasta tai kotikaupungista, juuri tuota "sen" pitäisi ollakin. Värilasit voi olla päässä varsinkin katsomossa ja tunteetkin saavat kuohahtaa. Sen sijaan pelin ulkopuolella (kannattajien kohdalla siis kaljapisteellä, juottoloissa, foorumilla, jne.) pitäisi pystyä paiskaamaan tassua ja toteamaan realiteetit. Ei se saatanan tulos kentällä muutu vaikka vetäisi tuhatta vastustajan fania päihin, mutta tappiostakin voi saada edes jotain irti jos tapahtuma noin muuten on tarjonnut hyviä hetkiä.

Mä en yhtään arvosta sitä väkeä, jolle vastustajan tai sen fanien mollaaminen on ykkösasia oman jengin kannustuksen tai tukemisen sijaan. Erätauoilla tai matsin jälkeen pitäisi pystyä paiskata tassua vieraiden kanssa, mahdollisesti vaihtaa pari sanaa ja näin edespäin. Samoin chanttien ja vastaavien pitäisi lähtökohtaisesti olla omaa jengiä tukevia, ei vastustajaa tukevia. Kärjistetysti "Hyvä Jokerit!" on mulle mieleisempi kuin "Vitun HIFK!".
 
Viimeksi muokattu:

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Mitään 8 hengen teloituspartiota siellä tuskin oli, kun meillä ei tainnut edes olla tuon vertaa näitä myllyjanareita mukana.

Oliko teilläkin siis jo etukäteen tiedossa, että nämä kaverit on taipuvaisia tappelemaan? Miksi tällaisia päästetään mukaan, jos taipumukset on tiedossa ja jotain historiaakin jalkapallon puolelta on?
 

Barney

Jäsen
En ole puolustanut mitään vaan sanoin, että ei jumalauta tarvitse koko porukkaa mustamaalata. Toiseksi sanoin, että haluaisin kuulla tuosta muitakin todisteita kun ''lapset kertoivat''. Tuosta ei muutenkaan ole paljoa kerrottu, oliko kyseessä alaikäisiä vai aikuisia miehiä? Eihän se oikein ole, mutta kun ei näistä tiedä mitä siellä oikeasti on tapahtunut ja mitä ei. En puolustanut tekoa vaan sanoin, että haluan kuulla lisää ennen kuin uskon. MVNT?

Ps. http://redarmy.fi/news.php?id=128
Olisit vain todennut, että idioottimaista käytöstä kyseisiltä kannattajilta, ja hävettää että kannattavat Sportia. Sinun ei olisi siinä tapauksessa tarvinnut käyttää aikaasi vääntämällä täällä koko iltaa, minkä lisäksi sinulla olisi vielä uskottavuus tallella. Tässäkin ketjussa on tainnut tasan 1(!!!) Sport-fani tuomita noiden spedejen teot. Sitten oikeasti ihmetellään, että miksi yleinen kuva joukkueen faneista on todella huono. Jokereiden kannattajissakin kuitenkin oli useita, jotka haukkuivat omien kannattajien touhut, jos ne oikeasti menivät yli. Kyllä se kuva kannattajakunnasta on ihan sellainen minkä siitä jättää. Ei ole kovin fiksua sisältöä tähänkään ketjuun tullut Vaasan suunnalta.

Voi perkele. Onneksi Kisapuisto on niin pieni halli, että ne isoimmat egot omaavat idiootit eivät varmaan mahdu edes hallin ovista sisään. Pitää varmaan kaikille tutuille ilmottaa, että eivät lapsia päästä tuohon peliin.
 

julkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasalaiset urheiluseurat
Eiköhän suurin osa meistä vaasalaiskirjoittajista ole myllyjä vastaan, mutta suurin osa meistä vain yksinkertaisesti haluaa korjata virheelliset ja liioitellut väittämät, joista osa koskee a) kokonaan väärää kannattajaryhmää, sekä b) siten myös itse meitä kirjoittajia. Se että ei jokaisessa viestissä moitita samalla tavalla mitä suurin osa ei-vaasalaisista, ei tarkoita sitä että hyväksyttäisiin asiat, joista iso osa on liioiteltuja ja vääristeltyjä.
 

1939

Jäsen
Suosikkijoukkue
Huuhkajat
Voi perkele. Onneksi Kisapuisto on niin pieni halli, että ne isoimmat egot omaavat idiootit eivät varmaan mahdu edes hallin ovista sisään. Pitää varmaan kaikille tutuille ilmottaa, että eivät lapsia päästä tuohon peliin.

Hyvin vastasit kysymykseen lapsiin liittyen. Missä tästä on todisteita vai perustatko väitteen kuulopuheeseen?

Ihmetyttää kyllä mikä tässä on niin helvetin ihmeellistä? Sportin fanipubiin nyt ei vieraskannattajia kaivata.
Uskottavuus Jatkoajalla on jo mennyt, kun tuli kehuttua Kivimäkeä kovaksi maalintekijäksi.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille
Voin jo nähdä huomisen IS:n otsikon lehdessä: "KAHDEN LAPSEN ISÄÄ HAUKUTTIIN PEDOFIILIKSI", vaikka ei todellakaan pidäkään paikkansa.

Miksi sitten vaasalaiset jäähallin järjestysmiehet ovat kertoneet IS:n toimittajalle, että kahden lapsen isää haukuttiin pedofiiliksi? Jotenkin pitäisin tapauksen nähneitä järjestysmiehiä luotettavampana lähteenä kuin toisen faniporukan edustajia.

En ole puolustanut mitään vaan sanoin, että ei jumalauta tarvitse koko porukkaa mustamaalata.

Jos vaasalaiset fanit tuomitsisivat tuon pedofiilihuutelun ja -huutelijat, niin tuskin kenenkään kritiikki koko porukkaan kohdistuisi. Toistaiseksi teidän leiristä on kuitenkin nähty lähinnä noita huutelijoita puolustavia kommentteja tai viestejä, joissa selitellään heidän tekojaan juuri näillä "ne toiset aloitti"-tyyppisillä perusteluilla.. Tämän episodin kriitikot haukkuvat pedofiilihuutelijoita ja heidän puolustajiaan, ja jos teidän porukka asettuu puolustamaan tuon kaltaista toimintaa, niin ei kai sitten ole ihme, jos kritiikkikin kohdistuu teihin porukkana.
 

Nalle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsirannikon SiniKeltainen
Koska ihmiset tykkää jalotella ympäri hallia erätauoilla? Jotain perusteellisen väärin tilanteessa, jos baariin menossa on riskinsä.
Nimenomaan! Itse kuljen vierashalleissa sitäkin varten, että saan paremman kuvan hallista. Missään ei ole ollut ongelmaa, enkä ole kokenut etten olisi tervetullut esim. baariin. Vaasassa näemmä tervehenkinen kannatusajatus ei saa riittävää äänenpainoa, sillä täälläkin puolustetaan todella omituisesti huutoja ja jopa nyrkkihippaa: mut ku noi alotti, tai ainakin niin mä luulen...
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Minulla ainakin jo maalaisjärki sanoo, että bisset haetaan vierasjoukkueen kannattajille osoitetusta paikasta, eikä lähdetä pööpöilemään kotikannattajien pesään. Sen verran tykkään riskienhallintaa harrastaa.
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
Tuntuu siltä että aika kauas on menty kevään 2006 playoffeista, kun Kärpät-Ässät pelissä ei tarvinnut ostaa itse yhtään kaljaa. Aina oli joku Oululainen laittamassa baarissa tuoppia käteen, kun "te Porilaiset olette niin hienoa porukkaa". Ja monella muullakin reissulla on tullut Ässien paita päällä juteltua eri joukkueiden fanien kanssa oluella. Mitään ongelmia ei oikeastaan ole ollut. Vaasassakin tarttis käydä tällä kaudella, kun se on nyt ainoa liigahalli missä en ole käynyt.
Tervetuloa Porilaisetkin vain Kuparisaareen. Voin tarjota sen kaljankin vaikka, jos törmäillään! ;)

Jaahas, eli 4.10 hallille, pitää mennä katsomaan "The Show"
Luulisi, ettei Lappeenrantaan asti mitään älytöntä invaasiota Vaasasta tule. Ilolientä toki sitten porukka ennättää tuon matkan aikana nauttia senkin edestä..
 
Viimeksi muokattu:

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
Itse tapahtumaan on vaikea ottaa kantaa kun en ollut paikan päällä.
Huvittavaa on se, että osa vaasalaisista antaa kotipaikastaan sellaisen kuvan, että se vastaa suunnilleen kuvausta Syvä joki-leffan kylästä.
Banjon soittaja vielä hallin ovelle.
 

#76Sally

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Minulla ainakin jo maalaisjärki sanoo, että bisset haetaan vierasjoukkueen kannattajille osoitetusta paikasta, eikä lähdetä pööpöilemään kotikannattajien pesään. Sen verran tykkään riskienhallintaa harrastaa.

Ei kai tässä ole kyse pelkästään tuosta ollutkaan vaan siitä, että normikannattaja ei saa vapaasti hallissa liikkua vaan saa pelätä milloin joutuu tönityksi tai saa jopa turpaansa. Jossain on silloin pahasti vikaa jos konkreettinen fyysinen uhka on päällä ja saa pelätä terveytensä puolesta.

Jos kerran omassa kannattajaporukassa ei ole vikaa vaan häiriköt ovat ulkopuolista sakkia niin miksi heitä ei laiteta tämän isomman porukan toimesta kuriin. Varmasti kuitenkin tiedetään keitä nämä häiriköt ovat. Luulisi olevan itsellekin mieluisampaa, että siellä ei näitä idiootteja mukana heilu. Jos vain katsotaan vierestä niin se on sama kuin hyväksyy toiminnan ja se tekee muistakin osallisia, halusi sitä tai ei.

Kyllä mua ainakin rupeaisi vituttamaan jos omassa joukossa olisi joku joka jatkuvasti aiheuttaa sellaisia tilanteita, että se leimaa minutkin häiriköksi.
 

Barney

Jäsen
Hyvin vastasit kysymykseen lapsiin liittyen. Missä tästä on todisteita vai perustatko väitteen kuulopuheeseen?.
Useampi turkulainen on kertonut nähneensä tuollaista toimintaa, joten kyllä minä heitä uskon. Vielä kun lisää tähän Sport-fanien muun käyttäytymisen illan pelissä ja historian hölmöilystä, niin pidän tätä ihan todennäköisenä. Minulle on ihan sama mihin kannattajaryhmään nämä kannattajat kuuluvat, koska samassa porukassahan he sitä Sportia kannattavat. En minäkään tänne tulisi kirjoittamaan, että ei Willimiehet ole tehnyt mitään jos Kisapuistossa hölmöilisi joku "Willipojat" niminen kannattaryhmä. Pojat lentäisivät ulos hallista. Sitten ei enää itkettäisi kuinka he pilaavat viattomien kannattajien maineen.
 

1939

Jäsen
Suosikkijoukkue
Huuhkajat
Useampi turkulainen on kertonut nähneensä tuollaista toimintaa
Yksi on tainnut tulla sanomaan, että kuuli poikien äidiltä. Siinä tosin jäi muutama asia epäselväksi, joten mielellään kuulisi lisää. Tähän nyt vain on tottunut täällä, että jokaiseen tulee suhtautua varauksella. Tuomittavaa on mikäli näin on.
 

Jalasvaara

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS ja WSH Capitals
Oliko teilläkin siis jo etukäteen tiedossa, että nämä kaverit on taipuvaisia tappelemaan? Miksi tällaisia päästetään mukaan, jos taipumukset on tiedossa ja jotain historiaakin jalkapallon puolelta on?
Kyllähän meidän porukasta on kaikilla varmasti tiedossa ne tyypit joilla on tuollaisia taipumuksia. Turha kysyä, että miksi näitä otetaan mukaan. En osaa antaa siihen vastausta, kun mitään järkevää selitystä ei ole.
 

piraatti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Leijonat
Ennen vanhaan Hakametsässä oli tapana, että oman joukkueen hyökkäyspään vaihtumisen mukana siirrettiin paikkaa päädystä toiseen. Siis seisomapaikkalaiset. Silloin tuli pääsääntöisesti seistyä toinen erä suoraan vastustajan fanien yläpuolella. Eikä tuosta yleensä kummempia ongelmia syntynyt, sitä suunsoittoa toki välillä, mutta nekin pääsääntöisesti hyväntahtoista kinastelua.

Minusta tuo erottelukulttuuri lisää riskiä siihen, että kun sattuu, sattuu kunnolla. Se antaa ikäänkuin luvan häätää väärään paikkaan eksyvät. Mitä sitten, kun se eksyjä ei olekaan häiriköijä, vaan paikkakunnalle vasta muuttanut muun joukkueen fani, joka vaan ei ole koskaan kuullutkaan Red Armystä, Ultrista tai ylipäänsä kannattajakulttuurista, myllyistä jne.? Kas kun sellaisiakin löytyy, ihan varmasti.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Toivotaan, että tästä otettiin oppia myös järjestelyissä ja tulevilla kerroilla otetaan naamat ylös ja tarvittaessa annetaan porttikieltoa. Maine saadaan kuntoon vain käyttäytymällä hyvin tulevissa peleissä, joten toivon, että vierasfaneja tulee tulevaisuudessakin otteluihin sankoin joukoin. Itse halusin alusta asti vain selvyyden tapahtumiin, koska oli täällä melkoinen paskamyrsky tuon IS:n jutun jälkeen ja vitutti, että hyvä tunnelma jäi taas taka-alalle muutaman henkilön törttöilyn takia.
 

SJK10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Minusta tuo erottelukulttuuri lisää riskiä siihen, että kun sattuu, sattuu kunnolla. Se antaa ikäänkuin luvan häätää väärään paikkaan eksyvät. Mitä sitten, kun se eksyjä ei olekaan häiriköijä, vaan paikkakunnalle vasta muuttanut muun joukkueen fani, joka vaan ei ole koskaan kuullutkaan Red Armystä, Ultrista tai ylipäänsä kannattajakulttuurista, myllyistä jne.? Kas kun sellaisiakin löytyy, ihan varmasti.

Sen takia siellä tuleekin olla tilanteen tasalla olevat ammatilaiset vastaamassa tapahtuman turvallisuudesta, eikä makkarapalkalla ilmaiseksi peliä katsomassa olevat turistit.
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
En ole ikinä miettinyt, jotta joutuu miettimään/pelkäämään missä sitä paskalla tahi kahvilla pelin aikana.
 

anonima

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viralliset faniporukat ovat kytköksissä seuraan ja näin ollen he edustavat myös osaltaan seuroja.....

Eli kun viime kaudella kaverini sai IFK -kannattajilta kuulla, että äitinsä on huora, niin siitä voisi nostaa kunnianloukkaussyytteen vaikkapa Nybaria vastaan? En mä nyt ihan kuitenkaan tota hakenut mitä sinä.

No, joo. Täysin yli meneviä mauttomuuksia sitä kuulee kaikissa lätkäkatsomoissa, pitää vaan osata suhteuttaa.
 

Barney

Jäsen
Tähän nyt vain on tottunut täällä, että jokaiseen tulee suhtautua varauksella. Tuomittavaa on mikäli näin on.
Joo mun osalta case closed. Kyllähän te Sport-fanit olette varmasti suurimmalta osin ihan fiksua porukkaa, mutta jos ne mädät omenat kerta on jo tunnistettu, niin tehkää asialle jotain. Intohimoinen kannattaminen on toivottavaa, mutta siinä vaiheessa jos mennään henkilökohtaisuuksiin ja on uhka että viattomat ihmiset joutuvat väkivallan kohteeksi, niin kaikki ei mene ihan nappiin. Tervetuloa vierasreissulle Lappeenrantaan, mutta lupaatte sitten perkele käyttäytyä! Ääntä saa olla niin paljon kuin lähtee, mutta sitä ääntä käytetään kannustamiseen eikä mihinkään vastustajan haukkumiseen tai vastustajan kannattajille provoamiseen. Teillä on hieno kannataryhmä, joten toivottavasti tähän ketjuun ei tule enää paljoa sisältöä tällä kaudella.
 
Nyt kun kyseessä on Ilves-nimimerkki niin pakko varmaan verrata sitten kaikkea Ilvekseen. Ihan hävettää miten kaikki muut on amatöörejä verrattuna miten Ilveksen piirissä toimitaan.

Ilveksen fanikulmauksen toimintahan on ihan samalla tavalla Euroopasta kopioitu kuin Lukollakin. En kiistä hetkeäkään, etteikö esim. AIK-Djurgården pesisi tunnelmassa mennen tullen minkä tahansa NHL-matsin. Kuitenkin NHL:ssäkin olen nähnyt otteluita, joissa tunnelma oli varsin mainio. Ja tiettyä spontaaniuden tuomaa viehkeyttä voi mielestäni nähdä siinä, että NHL:ssä se meteli syntyy katsojien reaktioista pelitapahtumiin, kun taas Tukholman derbyn komealta kuulostava kuorolaulanta elää pitkälti omaa elämäänsä irrallaan pelitapahtumista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös