Nyt menee osalla sää (eli esim. sade ja tuulet) ja kuivuus (eli määperän krooninen kuivuminen, köyhtyminen ja pohjaveden lasku) sekaisin.
Kyllä, Kaliforniassa on satanut viime vuosina paikoittain normaalia enemmän. Erittäin rankastikin. Kuitenkin nyt Pasadenassa palavalla alueella ei ole palopäällikön mukaan satanut 260:een päivään.
Ongelma on se että sadevesi ei kaikkialla maan kuivuuden vuoksi imeydy maaperään, vaan valuu nopeasti pois sen pinnalta aiheuttaen sitten suurtulvia, maanvyörymiä ja vievät teitä mennessään. Terveessä maaperässä sadevesi imeytyy pääasiassa maahan ja ylimääräinen valuu jokia pitkin meriin. Maahan jäävä vesi muodostaa pohjavesialtaita.
Kaliforniassa (ja monessa muussakin USA:n eteläisessä osavaltiossa) pohjavettä on pumpattu viime vuosikymmeninä niin paljon, että maan pinta on ajoittain pudonnut jopa metrillä. Tyhjäksi pumpattu pohjavesiallas ei välttämättä uusiudu enää koskaan sen jälkeen kun maan pinta on painunut alaspäin. Ja jos samaan aikaan pinnalla on kuivaa kuin Saharassa, niin sadevedet vaan valuvat pois ja kuivuus jatkuu.
Pohjoisessa Kaliforniassa on mm. palautettu majavia luontoon rakentamaan patoja, jotka keräävät vesialtaita, jotka muodostavat pohjavettä ja elävöittävät koko lammen aluetta kosteuttamalla sen ympäristön. Terve ja kosteapohjainen maasto palaa paljon huonommin kuin rautaispensaiden ja palmujen peittämä kuiva maa.
Myös suuren Klamath-joen patojen purkaminen on tällainen ympäristöteko, jolla odotetaan olevan positiivinen vaikutus jokialueen ilmaston kosteuspitoisuuteen. Ja onhan Los Angelesissakin pohdittu elokuvista tutun betonisessa uomassaan kulkevan Los Angeles-joen entisöimistä juuri tämän vuoksi. Nyt on se vain vedenpoiskuljetuskanava / tulvauoma, mutta luonnollisena jokena se toisi kasvillisuutta ja siten myös kosteutta alueelleen.