Kahvi

  • 236 623
  • 1 039

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Hyvien markettikahvien sarjassa Paulig jatkaa edelleen hyvällä tasolla tässä Presidentti Special Blend/Origin Blend -sarjassa. Tuo 2016 vuosikertakahvi Miramonte on noussut minulla "arkikahviksi" ja nyt ostin kokeeksi Origin Blend sarjan Tanzania-paketin. Sanoisin että ihan markettikahvien parhaimmistoa kun muutenkin tykkään noista vähän marjaisen makuisista afrikkalaisista.
Piti avata tuo ostamani paketti hiukan etuajassa, kun se mainitsemani tuliaiskahvi osoittautui aika ärhäkäksi kaveriksi. Välillä tekee mieli hiukan miedompaa makuelämystä siis, vaikkei tuossa toisessa mitään varsinaista vikaa olekaan. Ja sen tarpeen tämä Tanzania kyllä täytti. Jos olisi vielä miedompi, olisi lievä pettymys. Eli minun suussani tämä on sarjaa "ok", keskitasoa siis. Pitää seuraavaksi ottaa joku nelospaahto, täähän on kolmonen Pauligin asteikolla. Voipi jopa olla, että testaan tätä terästettynä tuolla brasilialaisella. Kovin usein en miksaa kahveja (ostan mieluummin valmiiksi sopivaa), mutta nyt uskon näiden kahden täydentävän toisiaan.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Ehkä se on hifistelyä jonkun mielestä, mutta käyttäisin jotain toista sanaa, monipuolisuutta kahvinautiskeluun. Kaiken tuon mun kirjoitelman jälkeen hyvä myös sanoa että tehdään perheen kanssa retkiä melkein joka viikonloppu milloin keitän ihan 30€ gigantin jollain peruskeittimellä vahvasta pirkan reilun kaupan tummapaahdosta termarikahvit. Hyvä puolen litran termari pitää tuhdit termarisumpit hottina ja hyvänä useammankin tunnin.

Käyttäkää mielikuvitusta, syökää mitä lystäätte mutta älkää kahvista tinkikö, laiha ylihinnoiteltu kahvi on yksi vittumaisimmista asioista mitä tiedän kun kahvihammasta kolottaa.

Olen täysin samaa mieltä. Mieluiten näen itsekin sen pienen vaivan, että keitän termospulloon kahvit välttyäkseni pahoilta huoltoasemakahveilta. Kuunvaihteessa sorruin tuollaiseen kun palasimme kavereiden kanssa mökkireissulta Savosta. Pysähdyimme kahville Neste Matkakeitaaseen. Hyi helvetti mitä lirua. Laihaa ja seisseen makuista, vaikka kahvi piti automaatista valuttaa.

Tänään joutunen turvautumaan huoltoasemakahviin työmatkalla. Ruotsissa mielestäni tienvarsikahvit on yleensä keskimäärin parempia, mikä varmaankin johtuu hieman tummemmasta paahtoasteesta. Mahtaako olla niin, että tummempipaahtoinen kahvi pitää makunsa paremmin?
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tänään joutunen turvautumaan huoltoasemakahviin työmatkalla. Ruotsissa mielestäni tienvarsikahvit on yleensä keskimäärin parempia, mikä varmaankin johtuu hieman tummemmasta paahtoasteesta. Mahtaako olla niin, että tummempipaahtoinen kahvi pitää makunsa paremmin?
En usko, että on siitä kiinni. Luulisin, että kahvin tuoreus ja säilytys (lämpölevy vs. termari) vaikuttaa enemmän. En ole mitään empiiristä tutkimusta tehnyt, mutta esim. duunipaikan juhlamokka termarista on ihan tasalaatuista kellonajasta riippumatta. Kyllähän kierto on vilkkaina hetkinä nopeaa, mutta joskus on juonut aamulla ihan tyytyväisenä puoli mukillista, ennen kuin joku huomauttaa, että taitaa muuten olla eilistä. Yllättävän hyvin nuo zojirushit säilyttävät kahvin lämpimänä, jos kahden litran termari on ollut suhteellisen täynnä yön yli. Tuo siis valutetaan keittimestä suoraan termariin.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Moccamaster taisi ainakin joskus olla keitin, joka liki ainoana lämmitti veden riittävän lämpimäksi vrt. kahvin "keittäminen". Nykyään vastaavaan pystyy jo useampi valmistaja. Tuo makuero voit toki johtua jo siitäkin, että onko keitintä puhdistettu. Mieluummin joisin puhtaalla halpiksella keitetyt sumpit kuin ikiaikaisen likaisella Mocciksella.

Itsekin kuulun siihen ihmettelijöiden joukkoon mikä ihme moccamasterissa viehättää. Ylihinnoiteltu ja vielä monet moccamasterit mitä olen nähnyt työ ja yksityiskäytössä ovat kovassa käytössä ja kun käyttäjät eivät ole"hifistelijöitä" niin tarkoittaa sitä ettei sitä laitetta puhdisteta riittävän usein ja juodaan halvinta kulta katriinaa joka lojuu jossain kaapissa avattuna.
Tämä toki vähän kärjistettynä mutta tiedän ihan yks yhteen kuvailemiani tilanteita ja tuskin oli ainoa lajissaan. Mieluummin tosiaan se 30€ keitin jostain Gigantista/Verkkokaupasta ja satsaa puhtauteen, kahviin ja kahvin säilyttämiseen. Ihan helvetin hyvää kahvia saa tuollaisella keittimellä, viimeksi just kun sukulaiset kylässä oikein hehkuttivat hyvää kahvia ja se oli silloin juuri avatusta Löfbergin Kharismasta tehty tuollaisella halvalla keittimellä.

Eli termarikahvien lisäksi myös jos juojia on enemmän kuin kolme niin teen aina tuolla edullisella keittimellä suodatin sumpit, espresso on vain aamujen fiilistelyä ihan talon omalle väelle. Varsinkin jos kaverit kaljoittelemassa ja ruokaa jne, niin helmiä sioille väkertää jotain espresso vaahtomaito virityksiä koska monesti juhlissa lentää kahvin sekaan terästystä jätskiä jne.

_
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tuo makuero voit toki johtua jo siitäkin, että onko keitintä puhdistettu.

Lähinnä tähän viittasinkin kun kirjoitin, että kahvin makuun vaikuttavat totta kai myös keittimestä riippumattomat asiat, ts. tuskinpa sillä Moccamasterilla hyvää kahvia tulee vaikka kuinka laadukkaista raaka-aineista valmistaisi, jos keitintä käytetään päivittäin ja se on pesty viimeksi joskus silloin, kun Jokerit ja TPS dominoivat jääkiekkoa maamme pääsarjassa miten halusivat.

Meilläkin aikanaan töissä oli taukokopissa kaksikin Moccamasteria, joilla molemmilla sai aikaiseksi vain sellaista "paremman puutteessa" -kahvia. Tokihan tähän suuresti vaikutti se, että niitä keittimiä ei pesty varmaankaan ikinä ja kahvikin oli jotain halpismallia.

*e*
Mahtaako olla niin, että tummempipaahtoinen kahvi pitää makunsa paremmin?

Kysymykseen en osaa vastata, mutta sen verran on pakko puolustaa "huoltoasemakahvia", että olen saanut hiljattain kahdeltakin ABC-liikenneasemalta (ABC Raisio & ABC Auranlaakso) yllättävänkin hyvät sumpit matkaan, kun olen valutellut kahvit siitä "Tumma paahto Kulta Katriina" -pöntöstä ja siihen sitten tapojeni mukaan lisännyt kermatilkan. Vaan taitaa noiden ABC-sumppien (toki myös muiden sumppien) maku olla kiinni aika lailla siitä miten tuoretta kahvia sattuu kuppiinsa saamaan.
 
Viimeksi muokattu:

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Mä ainakin Moccamasterini puhdistan säännöllisesti :) Ja jopa vesi laitetaan säiliöön omalla astiallaan - ei kahvipannulla. Moccamasterin ostin ihan kun koitan olla ekologinen hankkimalla kestäviä/korjattavia tuotteita. En väheksy halpiskeittimiä :)

Kyllä mäkin vähän kahvihifistelen. En osta Kultakatriinaa (Kahvien Lapin Kulta) ja joskus jopa keittelen itse makusiirappeja.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Moccamaster taisi ainakin joskus olla keitin, joka liki ainoana lämmitti veden riittävän lämpimäksi vrt. kahvin "keittäminen". Nykyään vastaavaan pystyy jo useampi valmistaja. Tuo makuero voit toki johtua jo siitäkin, että onko keitintä puhdistettu. Mieluummin joisin puhtaalla halpiksella keitetyt sumpit kuin ikiaikaisen likaisella Mocciksella.
En muista lähdettä, lliekö ollut TM tai jokin muu vertailutestejä julkaiseva media, mutta muuannessa kahvinkeitintestissä esiintyi takavuosina keittimiä, jotka ruikkivat liian kuumaa vettä kahvijauhojen päälle. Testaajat olivat sitä mieltä, että kahvijuoman valmistukseen käytettävän veden pitää olla varsin tarkalleen tietyn lämpöistä, kun vesi kohtaa kahvin. Hivenen liian haalea vesi tietenkään ei uuta kahvijauheesta kunnolla aromeita irti. Toisaalta vain 1-2 C-astetta optimia kuumempi vesi kuulemma polttaa herkästi kahvin ja tuo juomaan vääränlaista vivahdetta. Testihavaintojen perusteella Moccamaster pystyi tuottamaan juuri oikean lämpöistä vettä, mikä testaajien mielestä oli yksi syy sille, että Moccamaster yli (tuossakin) testissä voittajaksi. Toinen seikka oli kahvijuoman laskeutuminen kannuun juuri oikealla tavalla. Ei esimerkiksi niin, että pisaravirta tipahtelisi korkealta ja roiskisi pieniä kahvipisaroita ympäri kannun sisäpintaa.

Kotona keitän kahvit milläpä muulla kuin Moccamasterilla. Nykyinen vehje on ollut käytössä jo 8-9 vuotta, ja olen ollut koko ajan tyytyväinen. Rinnalla on kokeiltu espresso- ja kapselikeittimiä, mutta noista on alkuinnostuksen jälkeen luovuttu vähin äänin.

Moccamaster on kestävä, helppo pitää puhtaana ja toimii tasalaatuisesti. Muotoilusta voi olla montaa mieltä, kaikki eivät tykkää, mutta omaan keittiööni tuo sopii hienosti. Pidän arvossa tarkoituksenmukaisuuden estetiikkaa. Tuosta päästäänkin sujuvasti siihen, että Moccamaster on melkoisen vapaa sellaisista turhanaikaisista lisävarusteista ja -ominaisuuksista, jotka eivät tuo arkipäiväiseen kahvisteluun merkittävää lisäarvoa, mutta nostavat sekä hintaa että vikaantumisen todennäköisyyttä. Plussana on vielä se, että Moccamastereihin löytynee maailman tappiin saakka varaosia. Laitetta ei tarvitse heittää jätelavalle vain siksi, että kannu tai muu osa rikkoutuu tai katoaa. Veljelläni on ollut firmansa konttorilla sama Moccamaster säännöllisessä käytössä 90-luvun alkupuolelta saakka. Ei ole nähtävästi ollut tarvetta vaihtaa.
 
Viimeksi muokattu:

MunkADunk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Penguins
Moccamaster on luksusta. Tosimies tai -nainen pihauttaa sumppinsa tällä:
Kahvinkeitin 650W P937 - Juomienvalmistuskoneet - Tokmanni

Tilkka oksennusta tuli kurkkuun. Entisellä työpaikalla oli ennen Moccamaster-aikaa tuollainen Prego-keitin, se maistui kahden viikon säännöllisen keittelynkin jälkeen niille tehdasvaseliineille. Pitkällisen protestoinnin päätteeksi sitten saimme hinnat alkaen-Moccamasterin taukotilaan, joka nyt on luksusta todellakin tuohon 15e muoviin verrattuna.

Sitten asiaan. Mikä olisi (valmis)jauhatuksista paras pressopannukäyttöön? Tai toisella tavalla kysyttynä, millä valmistajalla olisi suodatinjauhatus sen verran karkeaa, että pressokahvista tulee hyvää? Löfbergsin tumma Kharisma on makunsa puolesta suodatinpussin läpi uutettuna hyvää, mutta aivan turhan hienoa jauhatusta pressoiluun. Tai siis 2,5dl kupin pohjalla on vähintään shottilasillinen sitä epämääräistä sakkakuraa, kun liian hieno jauhatus puskee metalliverkon läpi. Vai siirrynkö pannujauhatuksiin?
 

Pika1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kahvinkeittimen laadukkuuden lisäksi tuo kahvmylly on laadukkaalle kahville ihan ehdoton. Itse olen käyttänyt Prismasta ostettua Krupsin automaattimyllyä nyt pari vuotta ja ei tuosta enää ole paluuta. Erittäin tumma juhla mokka tällä hetkellä yleensä hienonnetaan. Myös välillä lisään osan (noin 1/4) jotain espressopapua tuomaan potkua. Saat aina tuoretta kahvia.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Pisin Kääpiö 186cm ansaitsee täältä suunnasta ison kiitoksen, kun noinkin juurta jaksain ja maanläheisesti valotti sitä miksi Moccamaster on "normikeittimien" Mersu, tai ainakin sillä on sellainen maine. Tai en tiedä oliko tuo viesti vastaus minun(kin) viestiini, mutta sellaiseksi se kelpaa kuitenkin varsin hyvin. Noihin kokemusperäisiin havaintoihin ja väitteisiin on helppo uskoa. Sitä Moccamasterin kannuun kahvin tippumisen ajaksi asetettavan "kannen" tarkoitusta olen joskus ihmetellyt, mutta tuossahan tuli sillekin varsin järkevä selitys. Tai tokihan olen ymmärtänyt sen, että sen kannen ansiosta kahvi kerääntyy kannuun "alhaalta ylöspäin" eikä esim. mainittua roiskumista pääse tapahtumaan, mutta tietääkö joku vaikuttaako tuo tippumistapa (muka) kahvin makuun?
 

Pika1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tilkka oksennusta tuli kurkkuun. Entisellä työpaikalla oli ennen Moccamaster-aikaa tuollainen Prego-keitin, se maistui kahden viikon säännöllisen keittelynkin jälkeen niille tehdasvaseliineille. Pitkällisen protestoinnin päätteeksi sitten saimme hinnat alkaen-Moccamasterin taukotilaan, joka nyt on luksusta todellakin tuohon 15e muoviin verrattuna.

Sitten asiaan. Mikä olisi (valmis)jauhatuksista paras pressopannukäyttöön? Tai toisella tavalla kysyttynä, millä valmistajalla olisi suodatinjauhatus sen verran karkeaa, että pressokahvista tulee hyvää? Löfbergsin tumma Kharisma on makunsa puolesta suodatinpussin läpi uutettuna hyvää, mutta aivan turhan hienoa jauhatusta pressoiluun. Tai siis 2,5dl kupin pohjalla on vähintään shottilasillinen sitä epämääräistä sakkakuraa, kun liian hieno jauhatus puskee metalliverkon läpi. Vai siirrynkö pannujauhatuksiin?
Pressopannulle nimenomaan pannujauhatusta. Espressojauhatus ei käy alkuunkaan vaikka jotkut tätä väärää tietoa levittävät. Espresso ja Presso ovat eriasia.
 

MunkADunk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Penguins
Pressopannulle nimenomaan pannujauhatusta. Espressojauhatus ei käy alkuunkaan vaikka jotkut tätä väärää tietoa levittävät. Espresso ja Presso ovat eriasia.

Joo, näin olen jostain kanssa lukenut. Myös hämäävästi joissakin suodatinjauhatuspusseissa on myös pressopannun kuva. Tämä ehkä saanut ajattelemaan, että mennään sitten hienommalla.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Pisin Kääpiö 186cm ansaitsee täältä suunnasta ison kiitoksen, kun noinkin juurta jaksain ja maanläheisesti valotti sitä miksi Moccamaster on "normikeittimien" Mersu, tai ainakin sillä on sellainen maine. Tai en tiedä oliko tuo viesti vastaus minun(kin) viestiini, mutta sellaiseksi se kelpaa kuitenkin varsin hyvin. Noihin kokemusperäisiin havaintoihin ja väitteisiin on helppo uskoa. Sitä Moccamasterin kannuun kahvin tippumisen ajaksi asetettavan "kannen" tarkoitusta olen joskus ihmetellyt, mutta tuossahan tuli sillekin varsin järkevä selitys. Tai tokihan olen ymmärtänyt sen, että sen kannen ansiosta kahvi kerääntyy kannuun "alhaalta ylöspäin" eikä esim. mainittua roiskumista pääse tapahtumaan, mutta tietääkö joku vaikuttaako tuo tippumistapa (muka) kahvin makuun?
Olihan tuo osaltaan toki vastaus sinullekin näin jälkikäteen tarkastellen; tosin aloitin viestini kirjoittamisen jo tuossa puolilta päivin, ja palasin vasta paljon myöhemmin kirjoittamaan sen loppuun.

Ainakin sen lukemani testin perusteella sain käsityksen, että testaajat pitivät juuri maun kannalta edullisena asiana, että kahvi valuu kannun pohjalle eikä tipahtele sinne roiskien. Ehkä noin vältytään siltä, että kahvi ikään kuin luovuttaisi pisaroimisesta johtuvan haihtumisen takia aromeitaan huoneilmaan, sen sijaan että maukkaat aromit jäisivät kahvijuomaan.

Olipa laite Moccamaster tai mikä hyvänsä, niin ajoittaiselta puhdistamiselta ei voi välttyä. Tai voi tietysti, mutta ei kannata. Ei varmasti paranna kahvin makua, jos kannun sisäpinnassa on kymmenien kahvinkeittokertojen tuomaa patinaa, jonka seasta irtoaa kuumaan juomaan jotakin röpellystä.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ainakin sen lukemani testin perusteella sain käsityksen, että testaajat pitivät juuri maun kannalta edullisena asiana, että kahvi valuu kannun pohjalle eikä tipahtele sinne roiskien.

Voisin lyödä vähäisen summan (muunlaisia summia mulla ei ole) rahaa vetoa siitä, että sokkotestissä nuo mainitut testaajat eivät osaisi erottaa, että onko mukissa oleva kahvi valunut kannun pohjalle vai tippunut jo kannussa olleen kahvin päälle. Toisin sanoen näin maallikkona on hyvinkin vaikea uskoa, että tuolla olisi edes marginaalinen vaikutus kahvin makuun. Toisaalta on niitäkin ihmisiä varmasti olemassa jotka saavat ihan palkkaa siitä, että maistelevat kahveja. Ehkä joku tuollainen harjaantuneella kahvimaullaan osoittaisi oletukseni hetkessä vääräksi.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Erittäin tumma juhla mokka tällä hetkellä yleensä hienonnetaan. Myös välillä lisään osan (noin 1/4) jotain espressopapua tuomaan potkua.
Erittäin tumman paahtoaste on Pauligin tuote-esittelyn mukaan 4. Lisäät joukkoon espressopapua, jonka paahtoaste on... drum roll... sama 4.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Voisin lyödä vähäisen summan (muunlaisia summia mulla ei ole) rahaa vetoa siitä, että sokkotestissä nuo mainitut testaajat eivät osaisi erottaa, että onko mukissa oleva kahvi valunut kannun pohjalle vai tippunut jo kannussa olleen kahvin päälle. Toisin sanoen näin maallikkona on hyvinkin vaikea uskoa, että tuolla olisi edes marginaalinen vaikutus kahvin makuun. Toisaalta on niitäkin ihmisiä varmasti olemassa jotka saavat ihan palkkaa siitä, että maistelevat kahveja. Ehkä joku tuollainen harjaantuneella kahvimaullaan osoittaisi oletukseni hetkessä vääräksi.
Edellä koetin lähinnä tapailla niitä perusteluja, joilla Moccamasterilla keitetyn kahvin maukkautta selitettiin. Perustelut kuulostavat kohtalaisen loogisilta, mutta en pysty millään arvioimaan, kuinka suurelta osin ne vaikuttavat lopputulokseen. Omasta kokemuksestani voin sanoa vain sen, että olen tyytyväinen Moccamasterilla kotonani keitettyyn kahviin, ja siihen että laite kestää hyvin käyttöä.

Tosin en ole minkään valtakunnan kahviasiantuntija, en edes innokas harrastaja, vaan lähestyn aihetta puhtaasti arkikahvistelijana. Keitän kotona kahvia ainoastaan kerran päivässä, aamuvarhaisella, ellei vaimo ole ehtinyt ensin. Mitään hulppean ihmeellisiä ja kalliita erikoiskahveja meillä ei harrasteta. Sen verran löytyy kuitenkin kiinnostusta, että ostamme kaupasta kahvit lähinnä kokonaisina papuina, jotka sitten jauhamme kahvimyllyllä kotona, kulloinkin sen verran mitä kahvinkeittoon tarvitaan. Melko lailla markettitavaralla mennään. Olen myös taipuvainen ajattelemaan, että tuoreeltaan jauhettujen papujen vaikutus kahvijuoman maukkauteen voisi olla selvästi merkittävämpi seikka kuin se, kuinka pehmeästi kahvi valuu kannuun, roiskumatta pisaroiksi.
 

Pika1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Erittäin tumman paahtoaste on Pauligin tuote-esittelyn mukaan 4. Lisäät joukkoon espressopapua, jonka paahtoaste on... drum roll... sama 4.
Kahvipavuissa makuun vaikuttaa muutkin asiat kuin paahtoaste. Espressopavuilla saa kahvin "intensiteettiä" nostettua. Mausta tulee vähän terävämpi ja täyteläisempi noin. Toki noita espressopapuja on vaikka minkäkaisella sekoituksella eri papulajikkeita. Ja juu, Pauligin normaali on paahtoaste 2, tumma on paahtoaste 3 ja erittäin tumma 4. Tämä kyllä tiedossa.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Kahvipavuissa makuun vaikuttaa muutkin asiat kuin paahtoaste. Espressopavuilla saa kahvin "intensiteettiä" nostettua. Mausta tulee vähän terävämpi ja täyteläisempi noin. Toki noita espressopapuja on vaikka minkäkaisella sekoituksella eri papulajikkeita.
Ymmärrä nyt hyvä ihminen, että espressosta tekee espresson tekotapa eikä se papu. Sen voi valmistaa ihan mistä kahvipavusta tai paahtoasteesta tahansa. Yleensä se toki tehdään melko tummaksi paahdetuista pavuista. Mutta ei ole olemassa papulajiketta "espressopapu". Se, että paketissa lukee espresso, on vain ostamisen helpottamiseksi.
 

Pika1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ymmärrä nyt hyvä ihminen, että espressosta tekee espresson tekotapa eikä se papu. Sen voi valmistaa ihan mistä kahvipavusta tai paahtoasteesta tahansa. Yleensä se toki tehdään melko tummaksi paahdetuista pavuista. Mutta ei ole olemassa papulajiketta "espressopapu". Se, että paketissa lukee espresso, on vain ostamisen helpottamiseksi.
No älä perkele. Entäs meksikolainen tanssipapu?
Vittu pitääkö mun ruveta tänne kirjoittamaan kuinka pilkkua nussien että kelpaa?

Koitetaan nyt toisella tavalla:
Esimerkiksi tumman presidentin Arabico sekoitus, jossa jotain kenya-papuja mukana, lisään välillä hiukan esimerkiksi Lavazzan QR:aa, missä on mukana Robustaa.
Eli yleensä pavut mitä käytetään "espresso"-tekstillä mainostetuissa paketeissa, jotka sisältävät kahvipapuja joita voi myllyssä jauhaa haluttuun karkeuteen käyttötavasta riippuen), sisältävät hiukan erilaista sekoitusta.

Kokeilemallahan noista eroja huomaa aika helpostikin ja osa ihan onnistuu.

Tuo tosi tumma juhla mokka on sen verran uusi tuttavuus, että en sitä ole vielä muihin blendannut.

Tuutko käymään kahvilla joku päivä niin voidaan jatkaa tarkempaa keskustelua?
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tuo tosi tumma juhla mokka on sen verran uusi tuttavuus, että en sitä ole vielä muihin blendannut.
Peace.

Aikanaan harrastin tuota blendailua, kun tuli kokeiltua tarjontaa ja joskus ei vaan mennyt joku tiukempi paahto raakana alas. Mutta myllyn hankkimisen jälkeen en ole jaksanut, mitä nyt joskus purkin pohjalle jää jämiä. Sen sijaan vasta nyt tuli mieleen, että olenpas lahjakkaasti sivuuttanut sen mahdollisuuden, että voisin jauhaa eri laadut eri jauhatuksella tarpeen mukaan. Olen vetänyt melkein karkeimmalla mahdollisella asetuksella, koska pressopannulla niin on käsketty tehdä. Olen kyllä ihan huoletta laittanut hienompaakin jauhatusta tuohon, jos on esim. tuliaisina saanut tms. eikä mitään ongelmia. Mutta kun tuota papukokeilua tulee harrastettua, joskus osuu käteen hiukan valjumpaakin tavaraa. Tuossa kohtaa saisi ehkä aromeja paremmin irti, jos jauhaisi hienommaksi. Onkos kukaan testaillut jotain optimikarkeuksia? Olen vain papujen määrällä koittanut säätää makua tähän asti.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Voisin lyödä vähäisen summan (muunlaisia summia mulla ei ole) rahaa vetoa siitä, että sokkotestissä nuo mainitut testaajat eivät osaisi erottaa, että onko mukissa oleva kahvi valunut kannun pohjalle vai tippunut jo kannussa olleen kahvin päälle.
Siis en mene nyt takuuseen tai ala esittämään makueksperttiä mutta eikös tuon idea ole vain ja ainoastaan se että sekoittaa kahvin sen tippuessaan. Muutenhan normikeittimissä maku ei ole tasapainossa jos sitä kahvia ei sekoita ennen juomista.
Eli muistakaa suodatin kahvijuojat että se kahvi suositellaan sekoitettavan ennen juontia muuten ei ole tasalaatuista pohjalta päälle ja toinen yleinen juttu mikä monilta unohtuu on suodatinpussin taittaminen, sekä kasteleminen jos ei halua paperinmakua kahviin. Pikkujuttuja mutta vaikuttaa siihen makuun, varsinkin jos jättää kaikki nämä asiat tekemättä.

_
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Harion käsimyllyllä veivailen kahvini jauhoksi mutta sen verran varsinkin arkiaamuisin välillä laiskottaa että on tullut mieleen sähkökäyttöisen myllyn hankinta. Onko kenelläkään kokemuksia Wilfan WSCG-2:sta? Haaveissa olisi tuollainen noin satasen mylly jolla saisi hyvät kahvit suht' vaivattomasti. Eli karkeuden säädöt ym. saisi olla helppoja ja vaivattomia ja käyttö muutenkin sujuvaa (aamuäreä ihminen ei jaksa tapella paskojen laitteiden kanssa...), niin suosituksia hyvistä myllyistä otetaan vastaan.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Harion käsimyllyllä veivailen kahvini
Hariossahan on keraamiset jauhaimet ja saat vaikka kuinka hienoa kahvipulveria sillä. Wilfan terästeriä pitäisi päästä testaamaan kuinka hienoa se tekee parhaimmillaan. Itsellä Zassenhausin käsimylly mistä myös saa riittävän hienoa jauhatusta kovan paineen kahvakoneisiin espressoa varten, olen ymmärtänyt että harva terästerällinen jauhaa yhtä hienoksi papua. Pahimmassa tapauksessa jos jää hienoimmallakin säädöllä liian karkeaksi niin kahvi tulee ihan sukkana läpi ainakin kahvasta omassa käyttötarkoituksessa.

Summaisin että käyttötarkoitus ratkaisee, hyvä olisi testata tai ainakin lukea kaikki mahdolliset testit netistä jos siellä on kyseisellä myllyllä valmisteltu samanlaisia plöröjä mitä itse ajatteli laittaa.

_
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Hariossahan on keraamiset jauhaimet ja saat vaikka kuinka hienoa kahvipulveria sillä. Wilfan terästeriä pitäisi päästä testaamaan kuinka hienoa se tekee parhaimmillaan. Itsellä Zassenhausin käsimylly mistä myös saa riittävän hienoa jauhatusta kovan paineen kahvakoneisiin espressoa varten, olen ymmärtänyt että harva terästerällinen jauhaa yhtä hienoksi papua. Pahimmassa tapauksessa jos jää hienoimmallakin säädöllä liian karkeaksi niin kahvi tulee ihan sukkana läpi ainakin kahvasta omassa käyttötarkoituksessa.

Summaisin että käyttötarkoitus ratkaisee, hyvä olisi testata tai ainakin lukea kaikki mahdolliset testit netistä jos siellä on kyseisellä myllyllä valmisteltu samanlaisia plöröjä mitä itse ajatteli laittaa.

_

Tuo sähkömylly tulisi käytännössä pelkästään suodatinkahvin jauhamiseen, eli ei tarvitse mitään kovin hienoa pulveria tehdä. Espressot jaksan kyllä jatkossakin veivata tuolla Hariolla.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Tuo sähkömylly tulisi käytännössä pelkästään suodatinkahvin jauhamiseen, eli ei tarvitse mitään kovin hienoa pulveria tehdä.
En näe mitään syytä miksi ei suodatinjauhatus onnistuisi, jos jollain huonoja kokemuksia näistä niin kuulisin mielellään itsekin. Painotus on enemmänkin käyttömukavuudessa, äänessä, kestävyydessä jne.
Ainoa mistä olen lukenut liittyen terästerämyllyihin on juuri tuo riittävän hienon jauhatuksen saaminen kovan paineen laitteita varten.

_
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös