Mikäkö pelisysteemi ? nähdäkseni Kärpät haluaa pitää kiekkoa kuten KalPa ja pelaajat ajautuvat umpukujiin vähän siellä ja täällä kenttää, mutta etenkin paineenalla omassa päädyssä ihan vaan siitä ettei kiekkoa syötetä ajoissa tai siitä ei luovuta kohtuudella.
Jos tavoite tosiaan on pelata samanlaista eli hyvin vahvaa kiekkokontrolliin perustuvaa peliä, kuin Karjalaisen KalPa ja puolustaa kiekon kanssa, niin siinä ei toistaiseksi olla ihan kovin hyvin onnistuttu. KalPan keskimääräinen kiekonhallintaprosentti on Liigan viidennekisi paras (51,01%), kun Kärppien vastaava on vasta kymmenenneksi (48,82%) paras. Siinä missä KalPa on päästänyt toistaiseksi vähiten (15) maaleja, on Kärpät päästänyt toiseksi eniten (41). KalPa on myös päästänyt huomattavasti vähemmän maaliodottamaa (23,14 xGA), kuin Kärpät (28,86 xGA)
KalPan peleissä on myös ominaista tuon vahvan kiekkokontrollin takia se, että niissä peleissä lauotaan keskimäärin vähemmän (ja etenkin KalPaa kohti), kuin Kärppien peleissä. Siinä missä KalPa on päästänyt kolmanneksi vähiten (406 kpl) laukauksia, Kärpät on päästänyt kaikista Liigajoukkueista eniten(!!!) laukauksia (567 kpl) itseään vastaan. Pelkät maaliapäinkin annetut laukaukset vastustajalle ovat selvästi pienemmät KalPalla (330 kpl, 3.paras), versus Kärpät (454 kpl, 2.huonoin)
Ilveksen ohella, KalPa pelaa jo toista kautta putkeen Karjalaisen johdolla Liigan parasta kiekkokontrollijääkiekkoa ja on juuri nyt ehkäpä Liigan paras joukkue tällä hetkellä puolustamaan nimenomaan kiekon kanssa. Mäntymaa taas tuntuu haukanneen toistaiseksi liian ison palan nyt itselleen. Ensin pitäisi olla joku todella syvällinen ja kokonaisvaltainen teoriatason ymmärrys siitä, mitä lähdetään tavoittelemaan, ennen kuin sen voi siirtää käytäntöön. Onko hyvin kokemattomalla Mäntymaalla tätä, jos vertaa jo kuitenkin suht pitkän valmennusuran tehneeseen ja karaistuneeseen Karjalaiseen?
Vahvaan kiekkokontrolliin perustuva pelitapa, kun nimenomaan vaatii hyvin paljon toistoja, vahvat raamit, pitkälle kehittyneen automatismit ja tätä kautta selkärankaan iskostuneen toimintatavan. Kiekkokontrollin jääkiekko tässä mielessä on hyvin ohjattua ja strukturoitua toimintaa, jonka kautta joukkueeseen on tällainen vahva
kollektiivinen pelitapa iskostunut, jossa kaikki ovat tismalleen samalla sivulla. Luontoäidin jääkiekko, "antaa poikien pelata" ja "käyttäkää vaikka päätyä tai whatever" -raameilla, jossa jokainen puuhastelee yksilönä vähän mitä lystää ja höntyilee mielensä mukaan sinen tänne, ei voida valmentaa ja saavuttaa vahvaa kiekkokontrolliin perustuvaa peliä.
Koska, jos tavoite on pelata yhtä loistavasti ja taidokkaasti kiekolla - sekä yhtä vahvalla kollektiivisella rakenteella -, kuin Karjalaisen KalPa, niin toistaiseksi Mäntymaa Kärpät on ollut tästä vain valju ja hauras kiinalainen kopio.