knttrtknkn1
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- JYP
Tullut kuunneltua ansiokasta Total Hockey Forever -ohjelmaa Nyholmin ja Rantasen juontamina. Provokatiivinen ohjelma ja asiat voisivat heidän mielestään olla aina paremmin, mutta kuulostaa siltä, että ideaali kiekko tällä hetkellä/tulevaisuudessa on se, mitä JYP pelasi n. 2009-2013 eli se vauhdikas pystysuunnan kiekko, jossa karvattiin kolmella. JYPissä on Virtasen aikana ja varmaan nytkin pyritään aiempaa suurempaa kiekollisuuteen, hitaisiin lähtöihin ja rintamahyökkäyksiin. Se taas alkaa olla mennyttä aikaa.
Mutta siinä lääke menestykseen: paluu taas hurrikaaniprässiin. Se on DNA:ssa pelaajilla. Jalat tulee perässä kun keskushermoston synapsit käskee.
Oman muistikuvan mukaan JYP ei ole karvannut kolmella vaan viidellä pelaajalla. Ja oma näkemys on sellainen ettei kolmella karvaamisesta tule mitään hyvää. Pakkien on pakko olla karvaamisessa mukana, joten viidellä mennään. Muuten pakit saa ottaa koko ajana vastaanvastustajan YV-hyökkäyksiä
Kiva haave, vaan ei riitä mihinkään. Nykyään karvataan viisikkona ja puolustetaan viisikkona, tai siihen ainakin modernimmat pyrkivät. Tuollainen kolmella karvaaminen tarkoittaa suomeksi ylihyökkäämistä ja omissa kolisemista. Varsinkin on tragikomediaa, jos ajattelee, että tuolla jalkanopeudella varustettu joukkue kuin JYP yrittäisi moista. Kannattaa jättää päästään nämä pystysuunnat sun muut haihattelut, lätkä ei taktisesti oikeastaan perustu mihinkään pysty -, tai vaakasuunnan peliin sinänsä, vaan kulminoituu kolmeen muuttujaan: yksilönopeuteen, joukkuenopeuteen ja kiekkovarmuuteen. Jälkimmäinen tarkoittaa kykyä tarkkaan kovaan syöttöön vauhdista ja haltuunottokykyä vauhdissa. keskimmäinen taas sitä, että laatikossa on viisi koko ajan aktiivista liikkeessä olevaa pelaajaa, siis myös kiekottomat ovat kiekkovastuussa kaiken jäälläolo ajan.
Näillä otetaan hallinta pelissä kentän kaikilla alueilla. Sitten on eritapaisia taktisia vaihtoehtoja painottaa tapoja hyökätä ja tapoja puolustaa. Vähiten kuluttava, helpoin ja jo liigassa yleistynytkin tehokas puolustusformu on tukkia keskustan taskut ja syöttösuunnat ja jos jatkumo vie omaan päähän tukkia keskusta ja miehittää maalinedus tukkoon. Riiston jälkeen tehokkain ja vaativin tapa viisikolle on nopeilla ja tarkoilla syötöillä ja ohjauksilla voittaa liikkuvana keskialue ja päästä rintamana organisoimatonta puolustusta vastaan hyökkäysalueella, tämä ei luonnu vielä miltään liigajoukkueelta kuin satunnaisesti.
Yleensäkin, tuollainen johonkin tiettyyn rakenteeseen pohjaava pelitapa on nykypäivänä alakynnessä tämmöisen, voisiko kutsua, tilannepohjaisen pelitavan suhteen ja ihan luonnollisesti, koska jälkimmäinen tuo jatkuvia paikallisia ylivoimia ympäri kenttää, pelasipa sitten pystysuunnan lätkää tai meidän peliä tai mitä muuta tahansa rakenteeseen perustuvaa pelitapaa tahansa.
Tulos voi syntyä ainoastaan voittamalla tila ja aika ja tuossa yllä edellytykset toteuttaa se nykykiekossa huipputasolla.
Tämä on mielipide perustuen kymmenien eri joukkueiden peliesityksiin kymmenissä ja kymmenissä otteluissa kolmen viime vuoden aikana. Tarkastelen mielelläni kiistäviä näkemyksiä asiasta perusteluineen, jos jollakulla sellaisia on.
Tämä kuulostaa siltä kuin JYP:n pelaaminen Ahon ja Dufvan aikana olisi tapahtunut hajanaisen viisikon voimin. En ole erimieltä em. lainatun @JypFabu n tekstin kanssa, mutta tuntuu että ehkä tässä on vedetty jossain määrin mutkia suoraksi. Mikäli oma muisti ei kovin pahasti sakkaa, niin Ahon & Dufvan aikana karvattiin ja haettiin paineistusta omien hyökkäysten jälkeen viidellä pelaajalla, jolloin mahdollisen riiston tai irtokiekon tullessa tuet on oli lähellä. Sama keskialueella. Tiiviinä viisikkona puolustettiin. Peli perustui hyvää karvaus- ja riistopeliin, sekä laadukkaaseen puolustamiseen omalla- ja keskialueella, sekä nopeaan pelin kääntämiseen. JYP:n nykyisellä joukkueella tätä ei varmaan tarvitse yrittää mutta se ettei tuolla voisi joku muu joukkue pärjätä. Vaikka, en tiedä tarkoititko sitä myös muiden kuin JYP:n osalta.
Mitä tuohon rakenteettomuuteen tulee niin tarvitseehan tuo "kolmen muuttujan" pelaaminenkin jonkunlaisia rakenteita ja sovittuja juttuja millä tavalla peliä yritettään esim. kiekollisena eteenpäin viedä. Hyvä esimerkki tästä varmaan on Marjamäen Kärppien ketju Junttila - Niemi - Donskoi, jotka tuli vauhdikkaasti kiekon kanssa ka:n yli ja jota jossain määrin voidaan pitää esimerkkinä tällaisesta pelitavasta. Tuostakin tekemisestä näki kun esim. Junttila tai Donskoi hakivat kiekon vauhtiin ja lähti sitä yhdessä kiekotellen tuomaan ylös. Haku ja kovalla vauhdilla vastustajan alueelle meno oli yhdessä fläpille piirretty.
Virtanenhan yritti lanseerata oman reagointikiekon, joka kuulostaa joltain poliitikon tai markkinointifirman keksinnöltä. Miten muuten joukkuepeliä voi pelata kuin reagoimalla kulloiseenkin tilanteeseen?
Edit. Meniköhän tämä nyt vähän väärään ketjuun. Pahoittelut jos näin.
Viimeksi muokattu: