Viljasen Saab96
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Jyp HT
No onhan se jo nykyäänkin näin, koska sponsorit ja kannattajat kuitenkin maksavat tämän lystin suurimmaksi osaksi joka kausi. Kaupunki omistaa hallin ja kaupungin asioista päättävät veronmaksajat, joita myös kannattajat ovat.Sellanen kepeä muutos pitäis saada ajettua sisään, että menis jatkossa näin:
Kannattajat > Omistajat > Hallitus > Johtoryhmä > Työntekijät
Seppänen ainoastaan omistaa kaverinsa Pollaksen kanssa yrityksen, joka omistaa 42 prosenttia toisesta yrityksestä (Evellsport Oy), joka omistaa joka kevät konkurssikypsän(?) Jyp Jyväskylä Oy:n. Vaikka Seppäsen ja Pollaksen yritys on pääomistaja Evellsportissa, niin heillä on vähemmistö osakkeista. Eli muu hallitus voi halutessaan tehdä päätöksiä, mitä Seppänen vastustaa. Kuten erottaa Viitasen ja Hämäläisen.
Sitä, miten suuri osa Jypin kausibudjetista tulee Seppäsen, Harvian, Viinasen ja muiden omistajien yritysten sponsoroinnista, ei ole mielestäni julkisuudessa kerrottu. Tietoa ei ole myöskään yrityksen pääomittamisesta sitten vuoden 2017, jolloin omistuspohjaa laajennettiin.
Pääomalainoja omistajat tai muut ovat voineet antaa, mutta viimeinen tieto julkisuudessa 2023 oli, että niitä oli 1.9 miljoonaa euroa. Onko kaikki Seppäseltä vai myös muilta omistajilta?
Koska vuosittainen liikevaihto on luokkaa 7 miljoonaa, niin kannattajien, sponsoreiden ja liigan yhteisten tulojen (tv-oikeudet) täytyy olla merkittävin osuus. Mutta toisin kuin omistajien tekemä pääomitus, niin kannattajien maksama raha ei anna heille äänioikeutta.
Mutta ei Jypillä ole varaa tyhjille katsomoille pelata ja jos kannattajat vain osaisivat organisoitua vaikkapa muutamiksi ryppäiksi, niin kyllä hallituksenkin tulisi kuunnella heidän ääntään. Ja keskimäärin yrityksen kannattaisi kuunnella asiakkaan ääntä hyvinkin tarkasti. Kysykää Nokialta kokemuksista.
Nyt Seppänen näyttävää huseeraavan yksinään ja Viitanen toteuttaa nöyrästi, eikä toimaria ole kuultu tai nähty sen jälkeen kun antoi kukat Rautakorvelle. Ja hallitus tapaa tammikuun lopussa kun yksi omistaja palaa lomilta ja HPJ on vetänyt koko kauden kuralle, ja firman arvosta ja arvostuksesta on kadonnut iso lovi. Ei hyvä organisaatio toimi näin. Kuten jotkut ovat kirjoittaneetkin, hallituksen ja HPJ:n pitäisi puhua toimitusjohtajalle, toimarin UTJ:lle, ja UTJ:n valmentajille.
Ehkä olisi hyvä, jos Jyp laajentaisi Sportin tapaan omistuspohjaansa, jotta saisi rahaa pitkän tähtäimen investointeihin (kuten K-S Kiekkoilun Tuki-järjestelyn luomiseen RKT-malliin) ja yhden omistajahenkilön kyky tehdä kardinaalimunauksia vähentyisi.
(Taidan toistaa itseäni toiselta palstalta, mutta ehkä se on merkki siitä, että analyysi on tässä vuosien varrella jäsennelty lopulliseen muotoonsa)
EDIT: Mitenkähän Jypissä reagoitaisiin, jos muutama riittävän varakas ja/tai jormaantunut ultra-fani päättäisi, että "money talks", laittaisi rahaa kasaan Jypin pääomittamiseksi, ja tarjoutuisi liittymään omistajajoukkoon? Aukeaisiko kabinetin ovi ja toivotettaisiin tervetulleeksi kuten Sportissa, vai Jyp-tyyliin jätettäisi vastaamatta sähköpostiin ja puheluihin? Koronakauden aikana nimittäin tarjosin tätä järjestelyä kun oli huhua Jypin konkasta, mutta silloin vielä meni niin lujaa, ettei vastakaikua tullut hallituksesta. Olisiko nyt parempi kevät tuolle idealle? Vaimoni mielestä vastaus on varmuudella "EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA" mutta täytyy päättää asia ns. hallituksen ulkopuolella.
Sport puheenjohtaja Heikki Hiltunen (lokakuu 2022): "Jos kiinnostuneita ja innostuneita on tällaiseen kutsumustyöhön ja hyväntekeväisyyteen, niin mielellään uusia osakkaita Sportiin otetaan mukaan"
Melkoinen potti – Tällä summalla Mikko Manner osti SM-liigaseuraa
Valmentaja Mikko Manner ja ex-pelaaja Oskar Osala panivat Sportiin yhteensä kymmeniä tuhansia.
www.iltalehti.fi
Viimeksi muokattu: