"Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan, ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla."
Tämä oli sanasta sanaan teksti, joka käännettynä levisi muun muassa Kreikkaan. Mene selittämään juntan tappamien henkilöiden omaisille, että vitsi vitsi! Kyllä Hjallista pitää ymmärtää.
Vaikka Halla-aho kirjoituksen kirjaimellisesti tulkittuna voi ymmärtää siten, että hän viimekädessä kannattaa jopa väkivaltaan turvautumista, minä kuitenkin ymmärrän tekstin enemmän vertauskuvallisena - jossa piilee, ikävä kyllä, totuuden siemen. Mikäli Kreikka ajatuu entistä syvemmälle suohon, en usko, että maasta löytyy hyvää tahtoa niin paljon, että yksikään demokraattisesti valittava hallitus, uskaltaa lähteä sille tielle, että täydellisen kannatuksen menettämisen pelossa ryhtyy todelliseen vyönkiristykseen. Kansa lähtee kadulle entistäkin rajummin, muut puolueet lyövät herkeämättä hallitusvastuussa olevaa "leikkuria" ja tuloksena on - kenties pikaisissakin uusissa vaaleissa - äänimäärän totaalinen putoaminen. Mikä puolue ottaisi vastuun tällaisessa tilanteessa? En usko, että sellaista löytyykään - ainakaan Kreikasta.
Mutta onko sotilasjuntta sitten vastaus kysymykseen? Tai voiko yleensäkään EU-maan valtaan nousta sotilasjuntta ilman, että muut EU-maat reagoivat siihen hyvinkin voimallisesti, siitä huolimatta, että sotilasjuntan tehtävänä on pelastaa Kreikka todelliselta "vararikolta". En siis usko, että sotilasjunttakaan on vastaus kysymykseen, mutta kun yksikään puolue tuskin ottaa täyttä vastuuta tässä asiassa mihin lopulta päädytään? Ainoa mitä voimme toivoa on se, että Kreikassa ei ajauduta totaaliseen kaaokseen, ja sen myötä valtaan nouse jokin ääripopulistinen puolue tai todella ajauduta siihen, että maata hallitaan väkivallalla tai väkivallalla pelottelemalla kansalaiskeskustelu saadaan tukahdutettua. Mutta näinkään ei voi jatkua, ja siinä Halla-aho on oikeassa - ehdotettu keino kenties on väärä asiantolan korjaamiseen.
vlad.