Keskusteluun voisin osallistua kysymällä, onko jollain hyviä käytäntöjä valmentajien rekrytointiin ja valmentajaputken rakentamiseen? Kun ajattelisin itse, että nää olis ihan unelmaduuneja tehdä lisätienestejä esim. nuorelle, jolla on kiekkotaustaa. Silti tuntuu olevan ongelmana vähän siellä täällä löytää hyviä koutseja.
Moni hyviä kommentteja tulikin jo aiemmilta kirjoittajilta. Kuten sanottua, valmentajia on vähän, hyviä valmentajia todella vähän ja hyviä valmentajia, jotka haluavat valmentaa pikkulapsia, ei käytännössä ollenkaan.
Itse aloitin valmentamisen aikoinaan 21-vuotiaana U11-ikäluokasta ja 7 kauden ajan valmensin 10-12 vuotiaita junioreita, ensin kaksi kautta apuvalmentajana ja sitten viisi kautta peliryhmän vastuuvalmentajana, eli ns. ikäluokan kakkosmiehenä. Ensimmäinen ikäluokkani oli tosin sellainen, että ensimmäisellä kaudella en saanut oikeastaan minkäänlaista tukea oman ikäluokan päävalmentajalta, muilta pää- ja apuvalmentajilta tai edes seuran ikäluokkavastaavalta, mutta onneksi seuran junioripäällikkö otti minut siipiensä suojaa, järjesti koulutuksia ja sparrasi koko ajan, niin en lähtenyt heti ensimmäisen kauden jälkeen pois. Seuraavilla kausilla koko valmennus laitettiinkin täysin uusiksi ja loput 6 kautta minulla olikin sitten jo erittäin päteviä ja kokeneita valmentajia tukena, jolloin tekeminen helpottui huomattavasti. Selvennyksenä vielä, että vaihdoin siis ikäluokkaa aina parin kauden välein, koska opiskelujen ja töiden takia en halunnut valmentajaa joukkuetta, joka pelaa SM-sarjaa.
Tästä kuitenkin se olennaisin pointti, eli jos haluaa uusia nuoria valmentajia, valmentajalle pitää löytyä tukea ja mielellään myös vahvoja auktoriteetteja ympäriltä, jotta väkisinkin vastaan tulevissa ikävissä asioissa nuorta, vasta valmentajauransa aloittanutta valmentajaa ei heitetä heti susille. Lisäksi seuran pitää järjestää valmentajille säännöllisesti koulutuksia (sisäisiä tai liiton järjestämiä), jotta valmentaja oppii jatkuvasti uusia asioita seuran valmennusfilosofiasta, pelaaja- ja valmentajapolusta, eri ikätasojen harjoittelemisesta, oheisharjoittelusta jne. Lähtökohtaisesti vasta peliuransa päättänyt 20-vuotias nuori ei kuitenkaan muista mitään muuta kun ne U20 joukkueessa vedetyt treenit ja ehkä jotain yksittäisiä harjoitteita 15 vuoden takaa, jolloin oli käytössä täysin erilaiset valmennusmetodit ja jonkun pelaajan isän vetämä luisteluvalmennus oli viivaluistelua, ympyräluistelua juoksemalla, sisäteräliukuja, kun ulkoterä oli vähän liian vaikeaa, ja makkaroita suorilla polvilla. Joten jokaisen aloittelevan valmentajan harjoituspankki on käytännössä tyhjä ja tätä on hyvä lähteä vahvistamaan mahdollisimman nopeasti. Itse opin oikeastaan luistelemaan oikein vasta valmentajana kun liitto ja seura vetivät muutaman eri painopisteitä koskevan koulutuksen ja sainkin laittaa tekniikkani ihan täysin uusiksi 22-vuotiaana useita vuosia peliurani päättymisen jälkeen. Tämäkin siis kertoo aika vahvasti siitä kuinka nollista innostunut, ikänsä kiekkoa pelannut, valmentaja lähtee kun siirtyy opetettavasta opettajaksi.
Tietämättä nyt myöskään siitä mitä juuri teidän seurassa maksetaan U8-U12 joukkueiden valmentajille, mutta omat "tuloni" juniorivalmentamisesta noissa ikäluokissa olivat 1000-1500 euroa kaudessa + toppapuku. Eli käytännössä sain valmentaa ilmaiseksi eikä harrastamisesta tarvinnut maksaa mitään. Jos tuota alkaa tuntipalkkana laskemaan koko kauden otannalla, niin puhutaan jostain 1 € / tunti palkkiosta, joka saattaa olla vielä vähän yläkanttiin. Eli sikäli mikäli teidän seurassa ei ole merkittävästi suurempia valmentajapalkkioita, niin ainakin minä olisin lähinnä nauranut jos joku olisi väittänyt, että juniorivalmennus on hyvä paikka saada lisätienestejä. Kyllähän tuota hommaa tehdään ihan kaikista muista syistä paitsi rahan takia, eikä siinä siis mitään pahaa ole. Mutta tuollainen alle 150 euron kuukausipalkka ei ole mikään lisätienesti käytettyyn aikaan ja ajettuihin kilometreihin nähden, eli jos nyt ei puhuta jostain 5000 euron kausipalkkioista, niin en ehkä tällä lisätienesti-kulmalla lähtisi mihinkään neuvotteluihin.