Jukka Jalosen Suomi

  • 743 443
  • 2 867
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Tähän voisikin hyvin linkittää You Tue pätkän, jossa Pasi Rautiainen tilittää lehdistötilaisuudessa TPS:n maalinteko-ongelmasta. Tilityksen voisi tiivistää yhteen Rautiaisen kysymykseen: "Nyt täytyy jo alkaa kysyä, että riittääkö taso?" Ongelmat ovat siis mielestäni pelaajien heikossa maalintekokyvyssä sekä yksittäisissä virheissä esim. pakistossa (tuskin Jalonen tai Matikainen on käskenyt pakkeja peruuttamaan veskan syliin?) ja viime ottelussa petti myös veskapeli.

Tuo maalinteko-ongelma alkaa olla jo niin tuttua kauraa Suomen maajoukkueen osalta, että ei sitä yksin Jalosen piikkiin voi laittaa. Suomessa ei vain tahdo kasvaa näitä luontaisia maalintekijöitä koska jo G-junnuista lähtien kaikki pelaajat pyritään puristamaan samaan muottiin jonka nimi on joukkuepuolustus. Toisaalta J. Tamminen antoi ymmärtää Iltalehden kisastudiossa, että muutamien NHL-pelaajien kieltäytymisten takana on ihan muut syyt kuin ne pikku vammat millä he ovat kieltäytymisiään perustelleet. Jos jo hyvissä ajoin tietyille pelaajille olisi tarjottu kunnon porkkanaa (esim. vakipaikkaa joukkueen 1. ketjussa) niin ehkä se halukkuus olisi ollut suurempi. Tamin mukaan hyvin paljon riippuu siitä, kuinka asiat esitetään. Esim. Ovechkin tuli nyt Venäjän joukkueen vahvistukseksi vaikka pelasi Washingtonin paidassa jonkin verran vaivaisena. Ilmeisesti Bykov on tarjonnut sen verran hyvän porkkanan että halu edustaa Venäjää voitti jotkut tarkemmin erittelemättömät loukkaantumiset. Suomalaisista ainakin Selänne, S.Koivu, OJ Jokinen, Timonen ja Kipper eivät ole enää Jalosen käytettävissä. Filppulaa ja muutamia muita ei edes huolita kisoihin.

Toki Jalosen ryhmän toiminnassakin on jotain kritisoitavaa kuten pakkien peluutus. En ymmärrä miksi Lepistö-Salmela jatkaa pelistä toiseen vaikka se on nähty, että eivät pysty pelaamaan omilla vahvuuksillaan yhdessä. Myös jostain yksittäisistä pelaajavalinnoista voidaan kitistä ja niistä Jalosen ryhmä kantaa vastuun. Silti jos homma jatkuu tällä tapaa turnauksen loppuun asti, syytän mahdollisesta epäonnistumisesta kyllä ihan pelaajiemme tason riittämättömyyttä kuin valmennusryhmän.

Toisaalta valmennusryhmä ne riittämättömän tason omaavat pakit on turnaukseen valinnut ja määrännyt Salmelan ja Lepistön pelaamaan samassa parissa. Pakiston koostumus on jo lähtökohtaisesti väärä. Lähtökohtaisesti pakkiparissa (joita siis on nyt Jalosen & co idean mukaisesti neljä) pitäisi olla yksi kiekollisesti taitava pelaaja ja hänen parinaan fyysinen, isokokoinen, varmistava "pertti peruspakki". Näitä pertti peruspakkeja Suomesta kyllä löytyy enempi ja vähempi. Ideaalitilanteessa nämä virtuoosi-pakit olisivat Vatanen, Nummelin, Salmela ja Lepistö. Vastaavasti tuo ryminä-pakisto olisi ideaalitilanteessa Väänänen, Karalahti, Lydman ja Timonen (jolla on sekä kiekollista annettavaa, että myös kokoa ja taklausvoimaa). Vatasen, Nummeliinin ja Lydmanin ollessa loukkaantuneina ja Timosen muutoin poissa Kukkonen puolustanee paikkaansa fyysisen puolen pakkina. Nummeliinin ja Vatasen korvaaminen on sitten paljon vaikempaa. Välivaara ja Puistola ovat kyllä kokolailla turhia kisaturisteja ja Jaakolakin siinä kintaalla. Vällyn ja Puistolan sijaan olisin ottanut Koistisen ja Karalahden kun edellämainitut 1. korin miehet eivät olleet saatavilla. Myös MoDo:n Hannu Pikkarainen olisi voinut olla harkittavissa. Jaakola vs. Pikkarainen on kokolailla tasainen vertailupari.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Filppulaa ja muutamia muita ei edes huolita kisoihin.

Tämä on perätön tieto. Jalonen odottaa Valtteri Filppulaa kisoihin. Filppulaa oli haastateltu ennen tämän öistä ottelua San Jose - Detroit. Filppula kertoi ottelun 1. erätauolla esitetyssä puhelinhaastattelussa, että hän on ollut syksyllä kiinnostunut jatkamaan kautta MM-kisoissa, mikäli Detroit putoaa pudotuspeleissä ulos. Sen jälkeen hän ei ole asiaa miettinyt, mutta luulen, että Filppula tulee kisoihin, jos Detroitin pelit NHL:ssä loppuvat.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Voittamalla Venäjän Suomi sijoittuisi toiseksi lohkossaan. Silloin puolivälierään tulisi USA, Norja tai Sveitsi vastaan. Hävitessään Venäjälle Suomi saisi puolivälierissä vastaansa joko Kanadan tai Ruotsin. Eli ilman muuta Venäjää vastaan on lähdettävä voittamaan ottelu

Vaude kun jännää. Aikuisten MM-kisoissa ihan lähdettävä voittamaan ottelu, eikä leikkimään omassa päässä?
No joo, sikäli kyllä, että muuten Jalonen saa potkut - viimeistään jos toisessa matsissa sattuisi tulemaan ihan reaalimaailman tappio. Toivottavasti nyt ei kuitenkaan.
 
Pakiston koostumus on jo lähtökohtaisesti väärä. Lähtökohtaisesti pakkiparissa (joita siis on nyt Jalosen & co idean mukaisesti neljä) pitäisi olla yksi kiekollisesti taitava pelaaja ja hänen parinaan fyysinen, isokokoinen, varmistava "pertti peruspakki". Näitä pertti peruspakkeja Suomesta kyllä löytyy enempi ja vähempi. Ideaalitilanteessa nämä virtuoosi-pakit olisivat Vatanen, Nummelin, Salmela ja Lepistö. Vastaavasti tuo ryminä-pakisto olisi ideaalitilanteessa Väänänen, Karalahti, Lydman ja Timonen (jolla on sekä kiekollista annettavaa, että myös kokoa ja taklausvoimaa). Vatasen, Nummeliinin ja Lydmanin ollessa loukkaantuneina ja Timosen muutoin poissa Kukkonen puolustanee paikkaansa fyysisen puolen pakkina.

Pakko puuttua tähän sen verran, että Timosta(178cm) ja Lydmania(185cm) ei kyllä mielestäni voi pitää isokokoisena ryminäpakistona, vaikka molemmilla voimaa kyllä ihan hyvin onkin. Timonen on kooltaan kääpiö, Lydman taas keskikokoinen ainakin näin NHL-mittakaavassa. Varsinkin Timosella on yleensä Flyersissa pakkiparina tasapainottamassa joku fyysinen isokokoinen puolustaja(Pronger), sillä Timosen avut eivät kuitenkaan ole siinä koossa ja fyysisyydessä. Väänänen(193cm) ja Karalahti(189cm) taas olivat tällaisia pakkeja ainakin ennen. Toki molemmilta yhä löytyy fyysisyyttä(joskaan ei niin paljon kuin aikaisemmin). Heidän ongelmansa onkin tällä hetkellä se, että vauhti on molemmilla hidastunut ja jotenkin tuntuu, että kädetkin ovat käyneet kankeammiksi. Tästä tietysti kertoo se, että molemmat pelaavat nykyää SM-liigassa eivätkä NHL:ssä. Karalahdella tietysti tähän ovat vaikuttaneet myös muut sekoilut.

Mitä sitten Kukkoseen(183cm) tulee niin onhan se nyt vaan surkea korvike, jos fyysisestä pelistä puhutaan. Kukkonen kyllä taistelee kovasti, mutta häviää silti aivan liikaa maalinedus ja kulmavääntöjä. Miehen suurimpana ongelmana näkisin sen, ettei hän yksinkertaisesti osaa taklata oikein, mikä taas johtaa jatkuviin roikkumisiin ja kiinnipitämisiin. Maalinedustalla taas ei ole riittävästi voimaa puskea isompia hyökkääjiä pois alueelta. Tässä turnauksessa Lasse on suoriutunut vielä ihan OK, mutta mitä tapahtuu kun maalin eteen parkkeeraa Artjuhin tai joku kanukki?

Tästä tullaankin yhteen Suomen jääkiekkoilun suurimmista ongelmista. Löytyykö meiltä tarpeeksi kansainvälisellä tasolla hyviä isokokoisia ja fyysisiä pakkeja, jotka omaavat koon ja fyysisyyden lisäksi myös pelisilmää, käsiä ja hyvän laukauksen? Vastaus on: EI. Sama koskee myös hyökkääjiä. Luin tässä mielenkiintoisen artikkelin toissapäivänä IS:stä. Otsikko "Leijonat ovat kuin Mikki Hiiriä", on hyvin kuvaava. Sen mukaan Suomen joukkue on kisojen kolmanneksi pienin, kun pelaajien painot otetaan huomioon. Suomen joukkueessa on vain 8 yli 90kg pelaajaa kun taas Kanadan joukkueessa näitä on 17! Suomea pienempi joukkue kisoissa on vain Ranskalla ja Tanskalla. Tässä on myös yksi suuri syy Suomen maalinteko-ongelmiin, mikä jätetään monesti huomioimatta. Pienille suomalaisille tuottaa suuria vaikeuksia päästä ripareihin ja ylipäätään maalin eteen, mistä esim. kanukit tekevät ison osan maaleistaan. Toisessa päässä taas Suomen maalin edestä tehdään paljon maaleja Suomen heiveröisten puolustajien takia. Ja tässä en puhu vain tästä MM-turnauksesta vaan yleisellä tasolla koko Suomen jääkiekon tilasta.

Suomessa on kuitenkin erään tutkimuksen mukaan keskimäärin maailman toiseksi pisimmät miehet heti hollantilaisten jälkeen. Mikä siis mättää ja mitä pitäisi tehdä? Ongelman suurin syy on tietenkin juniorivalmennuksessa. Suomen juniorituotannossa keskitytään liikaa pienikokoisiin pelaajiin, jotka luonnollisesti ovat kasvuvaiheessa nopeampia ja yleensä myös ketterämpiä käsistään kuin isokokoisemmat pelaajat, jotka kangistuvat hetkellisesti nopeiden kasvupyrähdysten takia. Halutaan vain hetkellisiä tuloksia ja voittaa seuraava peli, mutta ei nähdä laajempaa kuvaa. Koko Suomen jääkiekkoilun kannalta suotavaa olisi, että juniorivalmentajilla olisi kärsivällisyyttä isojen pelaajien suhteen. Hyvänä esimerkkinä pidän Ruotsia, jossa on vuosituhannen vaihteen jälkeen alettu keskittymään isokokoisten pelaajien kehittämiseen. On perustettu erilaisia akatemioita ja joukkueita joihin otetaan vain isoja pelaajia. Heille jaetaan esim. erilaisia harjoitus ja venyttelyohjeita, joilla lisätään luisteluvoimaa ja poistetaan kankeutta. Ollaan siis pikkuhiljaa siirrytty Kanadan malliin, jossa pienikokoisten pelaajien on todellakin omattava huipputaidot päästäkseen joukkueeseen. Tuloksetkin alkavat jo olemaan hyvin näkyvillä, jos huomaatte viime vuosien ruotsalaisista NHL-varauksista. Parhaana esimerkkinä tietenkin Victor Hedman (198cm/100kg).

Myös Suomessa pitäisi pikkuhiljaa alkaa älytä jääkiekon kylmä fakta: "iso hyvä pelaaja on parempi kuin pieni hyvä pelaaja". Näitä isoja hyviä pelaajia ei nykyisellä systeemillä Suomessa muutamia poikkeuksia lukuunottamatta tulla saamaan, jos ei olla kärsivällisiä kasvu ja kehitysvaiheessa. Näen tämän yhtenä Suomi-jääkiekon ongelmana, mutta samalla myös suurena mahdollisuutena jos siihen älytään ruveta puuttumaan.

Edit. Sikäli olen kyllä samaa mieltä kanssasi siitä millainen tuon pakiston koostumuksen tulisi olla. Jalosella ajatus tuntuu olevan hukassa.
 
Viimeksi muokattu:

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Kun paljon olen Jalosta kritisoinut, on annettava myös positiivista palautetta, kun on sen aika. Olen ihaillut tämän kevään 2011 sitkeyttä. Ei enää ole sattumaa, että kerta toisensa jälkeen on noustu tappioasemasta vähintään rinnalle ja yleensä myös ohitse, pl. Tshekki-peli.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Ei tule Filppula ainakaan vielä MM-kisoihin. Detroit voitti 3. erän loppukirillään San Josen 4-3 ja jatkaa NHL:n pudotuspelejä tiukassa 2-3 ottelutilanteessa. Se oli kuitenkin tärkeää todeta, että Filppula oli ilmoittanut aiemmin halukkuutensa tulla Jukka Jalosen MM-kisajoukkueeseen Mikko Koivun, Tuomo Ruudun, Sami Lepistön ja Anssi Salmelan tavoin.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Kun paljon olen Jalosta kritisoinut, on annettava myös positiivista palautetta, kun on sen aika. Olen ihaillut tämän kevään 2011 sitkeyttä. Ei enää ole sattumaa, että kerta toisensa jälkeen on noustu tappioasemasta vähintään rinnalle ja yleensä myös ohitse, pl. Tshekki-peli.

Jalonen korjaa tästä tietysti pääkunnian, kuten Doug Shedden Suomen viimeisestä MM-pronssista 2008, mutta kannattaa muistaa, että nyt v. 2011 Suomen valmennusrinkiin kuuluu myös Petri Matikainen, jonka Blues on sm-liigassa tunnettu sinnikkyydestään pelien loppuun saakka ei-suomalaisesti taistella pelien voitosta viimeiseen sekuntiin saakka ja onnistua siinä. Isossa kuvassa kiitos voittamisesta tiukoissa peleissä kuuluu tietysti päävalmentaja Jukka Jaloselle, ei muulle valmennusryhmälle kuin pieneltä osalta.
 
Viimeksi muokattu:

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Se oli kuitenkin tärkeää todeta, että Filppula oli ilmoittanut aiemmin halukkuutensa tulla Jukka Jalosen MM-kisajoukkueeseen Mikko Koivun, Tuomo Ruudun, Sami Lepistön ja Anssi Salmelan tavoin.

Liian moni NHL-pelaaja on jäänyt MM-kisoista pois, joka kuuluisi joukkueeseen, että jaksaisi iloita muutaman pelaajan saapumisesta mukaan ja Filppulan kiinnostuksesta pelata MM-Leijonissa, jos olisi päässyt mukaan. Jalosen Suomi ei kiinnosta NHL-pelaajia ja syyt pitää selvittää kesän aikana, kun keväällä 2012 on sentään MM-kotikisat Jukka Jalosen Suomella edessään. Niissä kisoissa oliis mukava, että olisi lähes kaikki parhaat saatavilla olevat terveet pelaajat kisajoukkueessa, kun nyt Slovakiassa asia ei ole niin, vaikka menestystä saattaa tulla nytkin nykyisellä joukkueella. Oma ennusteeni on koko ajan ollut lähes varma 1 mitali Slovakiasta tai vuoden päästä kotikisoista ja pidän siitä ennusteesta kiinni. 2 mitalia kaksista kisoista tai 0 mitalia kaksista kisoista ovat mahdollisia, mutta vähemmän todennäköistä kuin se, että Suomi saa mitalin nyt Slovakiasta tai 2012 Helsingistä.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Jalonen korjaa täsät tietysti pääkunnian, kuten Doug Shedden Suomen viimeisestä MM-pronssista 2008, mutta kannattaa muistaa, että nyt v. 2011 Suomen valmennusrinkkiin kuuluu myös Petri Matikainen, jonka Blues on sm-liigassa tunnettu sinnikkyydestään pelien loppuun saakka ei-suomalaisesti taistella pelien voitosta viimeiseen sekuntiin saakka ja onnistua siinä. Isossa kuvassa kiitos voittamisesta tiukoissa peleissä kuuluu tietysti päävalmentaja Jukka Jaloselle, ei muulle valmennusryhmälle kuin pieneltä osalta.

Tätä asiaa olen itsekin miettinyt eli mikä on Petu Matikaisen osuus tässä nykyisessä hyvässä taisteluilmeessä? Muutamissa edellisissä Jalosen luotsaamissa jengeissä on ollut mun mielestä Leijonille epätyypillinen flegmaattinen peli-ilme. Kritisoin sitä jo silloinkin ja vaadin täällä Jalosen aisapariksi valmentajaa, joka täydentäisi Jalosen puutteita henkisen hurmostilan luomisessa. RD ja Lehkonen olivat mielestäni ihan liian samanlaisia persoonia kuin Jalonen, joten heistä ei siihen ollut. No nyt Matikaisen ja Nurmisen tullessa valmennusryhmään mukaan, on Leijonien peli-ilme taas totutun kaltainen. En usko, että tämä on mitenkään sattumaan, joten nyt ryhmä täydentää hyvin toisiaan.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Joo, toki koko valmennusryhmällä on varmasti merkitystä. Toisaalta Jalosta on varmaan ainakin konsultoitu uutta ryhmää koottaessa, ja minä olen antanut niin paljon kritiikkiä, että annetaan nyt kiitosta myös reilusti. En usko, että Matikainen ja Nurminen ovat täysiä nollapoikia (tosin mv-peluutus on mysteeri).
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
En usko, että Matikainen ja Nurminen ovat täysiä nollapoikia (tosin mv-peluutus on mysteeri).

Jalonen sanoo viimeisen sanan kaikesta. Tämä koskee niin pelaajavalintoja kuin maalivahtipeluutustakin.

Nurminen ja Matikainen ovat osaavia ja pätevyytensä osoittaneita valmentajia. Samoin on Jalonenkin, ainakin mitä tulee SM-liigan runkosarjassa valmentamiseen, vrt RD.
 

maukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kontulan Jokerit
Toisaalta Jalosta on varmaan ainakin konsultoitu uutta ryhmää koottaessa

Kuules, päävalmentaja valitsee omat luottomiehensä. Toki Kurri on voinut ehdottaa esim. Nurmista, mutta päätöksen tekee päävalmentaja.

Matikainen ja Nurminen sopivat hemmetin hyvin Leijonien valmennukseen ja tästä pointsit Kurrille ja Jaloselle.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Itse HVP-tilastointi ja lukujen esittäminen täällä on tulkinta siitä, miten ko. joukkue pelaa hyökkäyksiinlähtöjä omalta puolustusalueelta. Se kertoo paljon ko. joukkueen päävalmentajan ajattelusta siitä, mitä voittava jääkiekko mm. tältä osin on.
Käsittäisin että tuo hvp-menetelmä on jollain tapaa sinun kehittelemäsi. Korjaa jos olen väärässä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että innovaatio(si) on yksi loistava työkalu peliä analysoidessa. On kuitenkin mustavalkoista väittää, että pelkkä yläkategoria hitaat lähdöt ja niiden pilkkominen kolmeen hienoon alatermiin (hidastus, viive, palautus) kertoisi jotain mullistavaa valmentajan pelitavasta. Toki tällä tavalla saadaan helposti numeerista dataa erotellessa kontrolli- ja pystysuuntakiekkoa, mutta mitä sitten? Edelleenkin, lukisin vaihteeksi paljon mieluummin analyysejä siitä, mitä pelissä tapahtuu sen jälkeen kun kiekko on viety oman siniviivan. HVP kattaa pääosin oman puolustusalueen ja parhaimmillaankin vain puoli kenttää. Kunnioitettavan innovatiivinen keksintö, mutta jos tähän yhteyteen sallit swot-näkökökulman, mitkä ovat hvp:n mahdollisuudet (opportunities) ja miten ne realisoituvat koko pelin ymmärtämisen kannalta?

Onko sinulla esittää yhtäkään todistetta siitä, että ilmoittamissani HVP-luvuissa on vääriä viivelähtöjä? (--) Todista väitteesi vääristä luvuista minulle vaikkapa Suomi-Venäjä ottelusta tai mistä tahansa 4Pro1:ltä tulevasta NHL:n käynnissä olevasta pudotuspeliottelusta. Viivelähtö joukkueen kentällisten vaihdon aikana on viivelähdöillä (maalin taakse pysähtyminen) rytmitetyn joukkueen pelikirjapelaamista.
Todisteita ei ole, sillä kuten olen useaan kertaan todennut, käyttämäsi menetelmä on liian raaka, jotta siitä voisi erotella vielä tarkemmin pelitilanteisiin liittyviä seikkoja, esim. juuri vaihdot tai jäähyn loppuminen. Totean vaan, että on saivartelua kaunistella lukuja jollain pakonsanelemilla viivelähdöillä, jotta saa kantansa tueksi lisää evidenssiä kiekkokontrollijääkiekosta tai sen olemattomuudesta. Teetkö sinä sellaista? Valitettavasti mielenkiintoni ei riitä tehdä menneistä tilastoimistasi peleistä uutta opponoivaa hvp-analyysiä, joten uteluni on toki siinä mielessä vailla pohjaa. Nämä ovat tietenkin myös näkemyseroja pohdittaessa, mikä hidas lähtö oli turha ja mikä puhtaasti pelikirjamainen.

Ehdotuksesi oman tilastoinnin tekemisestä ei ole ollenkaan huonompi ajatus, ja olen itse asiassa usein ajatellut sen toteuttavani. Jos luoja suo, kynä sauhuaa iltaottelussa Kanada-Ruotsi; länsinaapuri lienee kiekkokontrolliaspektista mielenkiintoisempi seurattava. Pyrin siis tarkkailemaan Ruotsin hvp-lähtöjä ainakin pari ekaa erää ja jos aikasi sekä kiinnostuksesi riittää, ole sinäkin valmiina.
 

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
Tehkää joku tilasto tämän illan ottelusta ja siitä, montako laukausta Suomen pakit saavat maalille asti siniviivalta. Niputetaan ylivoima ja tasaviisikoin pelaaminen samaan pakettiin, ja sovitaan vaikka niin, että jos Suomen pakki laukoo ja maalivahti torjuu tai kiekko menee tolppaan, niin se hyväksytään onnistuneeksi laukaukseksi malille asti. Itse en ehdi peliä katsoa, muuten voisin tämän tehdä.

Väitän, että sitten kun Suomen pakit tämän saavat kuntoon, niin Suomen hyökkäysten tehokkuus paranee takuuvarmasti. Nyt ei kunnon kakkoskiekkoja tule, maalit tulevat enemmän ja vähemmän vain suorista hyökkäyksistä tai hyökkääjien oivalluksista.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Tehkää joku tilasto tämän illan ottelusta ja siitä, montako laukausta Suomen pakit saavat maalille asti siniviivalta. Niputetaan ylivoima ja tasaviisikoin pelaaminen samaan pakettiin, ja sovitaan vaikka niin, että jos Suomen pakki laukoo ja maalivahti torjuu tai kiekko menee tolppaan, niin se hyväksytään onnistuneeksi laukaukseksi malille asti. Itse en ehdi peliä katsoa, muuten voisin tämän tehdä.
Tuossa olisi ideaa, ja itseasiassa hyvinkin helposti toteutettavissa siffan menetelmän pohjalta:

H: Huono veto. Kattaa pääasiassa kaikki ohimenevät ja muut pakkien viljelemät rystyroikut eli ns. märät lompakot
V: Viiveveto. Saatanan verkkainen raapaisu jonka virittäminen kestää niin kauan että vastustajan veskari ennättää kiristää luistimensa. Perustavaraa Suomen pakeilta
P: Palautus. Veto osuu ensimmäisen pakin jalkoihin ja palautuu täten tulosuuntaansa.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
On kuitenkin mustavalkoista väittää, että pelkkä yläkategoria hitaat lähdöt ja niiden pilkkominen kolmeen hienoon alatermiin (hidastus, viive, palautus) kertoisi jotain mullistavaa valmentajan pelitavasta.

Miksi väität, monien muiden tavoin, että kyse on jostain mullistavasta asiasta valmentajien pelikirjoissa? Minä en ole väittänyt, että kyseessä olisi mitenkään mullistava juttu. Sen olen havainnut, että äärimmäisen harvat jääkiekkoa seuraavat ihmiset eivät ole perillä tästäkään pelikirjan yksityiskohdasta. Eikä minun mielestäni tarvitsekaan olla.

Olen kirjoittanut tänne monien jääkiekon pelikirjojen sisällöt. Hyökkäyspelaaminen on pelikirjan yksi yläkategoria. Hyökkäyspelaaminen jaetaan oman puolustusalueen, keskialueen ja hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisiksi. Niinkuin olet monien muiden tavoin muistuttanut minua, että olen hyökkäyspelaamisesta tutkinut vain oman puolustusalueen hyökkäyksiinlähtöjä. HVP-tilastot kertovat sen, miten usein joukkueet lähtevät hyökkäyksiin HVP-tavoilla. Eniten hyökkäyksiin lähtevät kaikki joukkueet omalta puolustusalueelta nopeasti ja puolinopeasti (pakki-pakki) ja nämä olen jättänyt pois.

Toki tällä tavalla saadaan helposti numeerista dataa erotellessa kontrolli- ja pystysuuntakiekkoa, mutta mitä sitten? Edelleenkin, lukisin vaihteeksi paljon mieluummin analyysejä siitä, mitä pelissä tapahtuu sen jälkeen kun kiekko on viety oman siniviivan. HVP kattaa pääosin oman puolustusalueen ja parhaimmillaankin vain puoli kenttää. Kunnioitettavan innovatiivinen keksintö, mutta jos tähän yhteyteen sallit swot-näkökökulman, mitkä ovat hvp:n mahdollisuudet (opportunities) ja miten ne realisoituvat koko pelin ymmärtämisen kannalta?

Niin lukisin minäkin, jos joku niitä osaisi ja jaksaisi tehdä. HVP-lähtöjen hyödyllisyydestä on täällä kirjoitettu paljon eri nimimerkkien toimesta. Lähinnä se keskustelu löytyy Petteri Sihvonen-viestiketjusta. Toivottavasti kukaan ei loukkaannu, jos ulkomuistista vedän esim. nimerkit J.Grönvall, 13th Forward, Mace ja steepler. He ovat mm. selvittäneet syitä, miksi HVP-lähtöjä jääkiekossa kannattaa käyttää. Minun tilastointini todistaa joukkueet ja valmentajat, joiden pelikirjoihin HVP-hyökkäyksiinlähdöt joko kuuluvat tai sitten eivät.

Ehdotuksesi oman tilastoinnin tekemisestä ei ole ollenkaan huonompi ajatus, ja olen itse asiassa usein ajatellut sen toteuttavani. Jos luoja suo, kynä sauhuaa iltaottelussa Kanada-Ruotsi; länsinaapuri lienee kiekkokontrolliaspektista mielenkiintoisempi seurattava. Pyrin siis tarkkailemaan Ruotsin hvp-lähtöjä ainakin pari ekaa erää ja jos aikasi sekä kiinnostuksesi riittää, ole sinäkin valmiina.

Minä tilastoin ensin Venäjä-Suomi ja sitten Kanada-Ruotsi ottelujen jokaisen joukkueen HVP-lähdöt. En tarkastele esim. sitä, miksi V=viivelähtö tapahtuu, tilastoin aina sen, kun pelaaja pysähtyy maalin taakse. H:t ovat pakki-pakki-pakki.. kiekotteluja. Palauts P on palautus aina, kun luistellaan (kaarretaan) taaksepäin omalla puolustusalueella tai, kun kiekko palautetaan taaksepäin joko puolustusalueelle tai sen sisällä. Pistän tänne Kanada-Ruotsi ottelun HVP-lähdöt heti pelin jälkeen. Katsotaan, täsmäävätkö luvut. Pelkkä pakki-pakki syöttö omalla alueella ja siitä ylöspäin syöttäen tai nostamalla kiekko ylöspäin jalalla on puolinopea lähtö, jota en tilastoi.

Edit: Tilastoin vain 5vs5 pelin HVP:t. Ei yv/av-tilanteita eikä 4vs4 peliä.
 
Viimeksi muokattu:

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Varsin hyvältä näyttää kuluvat MM-kisat niin Suomen kuin Jalosenkin kannalta. Puolivälieriin päästiin ja mahdollisesti saadaan vielä helpohko vastus ja siten tie mitalipeleihin on auki. Pelitavallisesti Suomi on ollut huomattavasti ehjempi kuin missään Jalosen aiemmissa turnauksissa ja tämä on hyvä merkki. Tosin trendi on ollut ennemmin laskeva kuin nouseva, sillä Slovakia-peli oli minusta jo vaisumpi ja Venäjä-pelissä puolustuspeli oli välillä luokatonta.

Joukkueen akilleen kantapää on minusta jälleen varsin heikko roolitus. Koivun ja Kapasen ketjuja ei olla saatu kunnolla toimimaan ja Immosenkin ketju on sellainen väläyksin toimiva. Joukkue osaa toteuttaa pelitapaa varsin hyvin, mutta hyökkäyspäässä ollaan sitten jumissa. Toistaiseksi ollaan väännetty voittoja ja isketty rankkareita järkyttävällä prosentilla.

Mutta kokonaisuudessaan Suomi on mennyt eteenpäin ja se on hyvä asia tulevien kotikisojen kannalta, varsinkin kun Jaloselle ei ole oikein ketään kunnon haastajaakaan.
 
Viimeksi muokattu:

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Olikohan tämäkin nyt väärin taisteltu voitto. Ja väärässä kohtaa vaihdettu maalivahti?

Hienoa toimintaa valmennusjohdolta tehdä vaihto heti, eikä odottaa hannuaravirtamaisesti niitä viittäkuutta maalia.

Muutenkin JJ on ihan hyvin saanut tekemistä irti tuosta suht keskinkertaisesta materiaalista. Tuosta kun Koivu ja Ruutu vielä tekee muutaman ylimääräisen ison maalin, niin avot.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Mikko Koivu kertoi juuri tv:ssä, että Jukka Jalosen pelisysteemiin luotetaan, koska sillä on tullut menestystä viime vuosina, miksi ei myös Slovakiassa. Yksinkertainen sanoma Leijona-kapteenilta, joka on noussut eliittipelaajaksi NHL:ssä. Kai Suikkanen lisäsi sitten tuohon, että meidän joukkue luottaa pelitapaan, jolloin on helppo lähteä pelaamaan.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Tarkennetaan sen verran, että 7. pelin voittaminen on Olympia- ja MM-kisoissa menestystä ja sitä peliä ei ole vielä pelattu Slovakian MM-kisoissa. Toivotaan, että Jukka Jalonen voittaa kolmannella yrityksellä ensimmäisen MM-mitalinsa päävalmentajana. Se olisi hieno juttu Jukalle, ettei jää huono maine Suomen päävalmentajana muistoksi jälkipolville. Luotan Jukan ja joukkueen onnistumiseen vihdoin viimein Slovakiassa niin, että Jalosen Suomi voittaa MM-mitalin.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Mutta kokonaisuudessaan Suomi on mennyt eteenpäin ja se on hyvä asia tulevien kotikisojen kannalta, varsinkin kun Jaloselle ei ole oikein ketään kunnon haastajaakaan.

Tämäpä. Kaikenlaista takkuamistakin on riittänyt, mutta hätäpaikot ovat aina huono asia maajoukkueen(kin) valmennusosastolla. Parempi antaa seuraajan, oli se sitten kuka tahansa, valmistautua rauhassa sovitulla aikataululla.

edit: Jalonen korostaa haastattelussa pelaajien roolia just nyt, ja myöntää, että epäröi (turhaan) Granlundin mukaan ottamista. Hyvä, faktat tunnustamalla ja suoraan sanomalla pääsee jo pitkälle.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Siffalle...

Omien siviilimenojeni vuoksi en jouda tänään tilastohommiin, mutta laitoin pelin nauhalle ja aion täten, mahdollisesti huomenna illalla, kerätä luvut ja laittaa ne vaikka Sihvos-ketjuun.

Ei sotketa tätä ketjua jollain Kanada-Ruotsi-pelin tilastoilla. Toivottavasti järjestely sopii sinulle.
 

Jakub

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Iltalehden nettiversiossa on Kummolan haastattelu ja mainitaan että lehdessä on lisää mm. aiheesta NHL-pelaajien luottamuspula maajoukkuejohtoon. Onko kukaan lukenut lehdesä enempää. Tätä olen itse jo enemmänkin miettinyt, koska kieltäytymisiä on ollut kahtena viime vuotena todella paljon.
 

#76

Jäsen
Peli ei pakosti ole kauhean tyylikästä, mutta tulosta tulee. Maalejakin on tullut paremmin kuin viime vuoden kisoissa vaikka paikkojakin tuhlataan. Seuraavassa pelissä tavallaan sitten ratkaistaan saako joukkue anteeksi mahdoliset heikot hetket vai lasketaanko turnaus ns. suuren yleisön keskuudessa onnistuneeksi.
 

yki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Noniin, pääsepähän Jalosenkin Suomi MM-kisoissa puolivälierää pidemmälle, kun saadaan helpoin mahdollinen vastus vastaan puolivälierissä, eli Norja. Tshekki johtaa tällä hetkelle 5-1, enkä usko että Saksa nousee. Kyllä kävi Jalosella tuuri, että voitettiin Venäjä ja Saksa häviää Tshekille. Muuten olisi saattanut tulla kylmää kyytiä jälleen kerran puolivälierissä (tässä se pointti) Kanadalta/Ruotsilta, mutta tätä emme saa koskaan tietää.

Nyt on tie välieriin auki ja punainen matto on levitetty ja lehdissä lukee "Kiitos Tshekki". Tosin ei sovi unohtaa Suomen panosta, voitti kuitenkin Venäjän.

Hyvältä näyttää, kerrankin näin: parasta kiekkoa Jalosen aikana ja joskus meilläkin käy hivenen tuuri. Tähän asti turnaus ollut hyvä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös