Tuohon lainauksen loppuun vielä sen verran, ettei Suomi ole koskaan pystynyt kilpailemaan yksilötaidolla tai huipputaidolla. Silti maajoukkue on pärjännyt vähintäänkin kohtuullisesti. Jos lasketaan ykköskierroksen varausten määrää maajoukkuepelaajissa, määrä ei ole kovin dramaattisesti vähenemässä tulevaisuudessa, joten tätä taustaa vasten Suomen menestysmahdollisuudet eivät ole heikkenemässä niin voimakkaasti kuin mitä 85 prosenttia tämän palstan kirjoittajista antaa ymmärtää. Joukkuepelaamisen ja pelitavan täytyy kuitenkin säilyä yhtä timanttisessa kunnossa kuin aikaisemminkin ja jostain täytyy kaivaa se jokin, jolla jatkuvat finaalitappiot käännetään voitoiksi.
Luonnollisesti Suomen tulevaisuuden vahvuudet ovat äärimmilleen hiotussa pelikonseptissa jota täydentää loistava maalivahtipeli. Ykkösvaraukset eivät ole olleet Suomen vahvuus ja niistäkin vielä suuri osa ollaan hukattu. Nimet Rita, Ahonen, Tukonen, Niinimäki ym. puhukoot puolestaan. Hyviä pelaajia siis maajoukkue on saanut vielä draftin parhaiden ulkopuoleltakin, vaikka on todettava, että draftauskin on varmasti kehittynyt ja tarkentunut viime vuosina. Tuskin enää montaa kurria tai lehtistä löytyy alhaisilta varauksilta.
Olennainen tekijä huolessa Suomen maajoukkueen tulevaisuudesta on kuitenkin se, että yleensä juuri ne harvat ykkösvaraukset ovat myös maajoukkueessa ratkaisijoita. Selänne oli Suomen paras pistemies neljissä olympialaisissa ja Saku Koivu toisena 1998 ja 2006 ja Olli Jokinen oli toinen 2002 ja neljäs 2006 Suomen pistepörssissä. Eli kummasti se huipputaito kuitenkin näyttää keskittyvän todella kovissa turnauksissa harvoihin käsiin. Onko M.Koivun ikäluokasta kukaan valmis näin suuriin rooleihin - epäilen. Jos huippuratkaisijat puuttuvat, silloin rivipelaajien pitäisi kyetä yhdessä tekemään maaleja yhtä paljon. Vancouverissa kuitenkin 7 hyökkääjistä jäi maaleitta. Ja kun puolustuskin heikkenee tulevaisuudessa, tämä tarkoittaa sitä, että puolustusta pitäisi kompensoida entistä tehokkaammalla hyökkäyspelillä.
Sami Salo on hyvä esimerkki pelaajasta, joka oivalsi vahvuutensa ja kehitti sitä systemaattisesti. Hänestä ei 20-vuotiaana varmaan kukaan olisi ennustanut menestyvää NHL-pelaajaa.
PJX:lle.
Ehkäpä ykkösvarausten onnistumisista löytyisi laajempaakin materiaalia. Jos tarkastellaan Suomen ykkösvarauksia 2000-luvulta, niitä on kaikkiaan 12. Näistä pelaajista 7 on kyennyt luomaan hyvän NHL-uran eli heillä on pelipaikka seurojensa avauksessa. Vain Mikko Koivusta on tullut tähti seurassaan, Pitkänen ja Ruutu ovat luottopelaajia. Muista Heleniuksesta ei vielä voida sanoa mitään varmaa, Lehtosen ura on mennyt alamäkeen kuten Toivosenkin ja Niinimäki sekä Tukonen eivät ole onnistuneet NHL-uran luomisessa. Suhde on kuitenkin 2000-luvulla aika hyvä, jos katsotaan 1990-lukua. Silloin oli 9 ykkösvarausta, joista vain 3 onnistui uran luomisessa. Tämä kertoo varmaan myös scouttauksen paranemisesta.