Jos JJ:n "uraa" pitää katsastaa, niin...
Koska JJ:n joukkue on voittanut suurmaan silloin kun tällä on ollut merkityksellinen ottelu? Ensimmäisissä kisoissa kaatui Kanada siinä vaiheessa, kun Kanada oli jo voittanut lohkonsa. Ennen tätä oli hävitty hävitty Valko-Venäjälle ja voitettu alkusarjassa viimeksi välieriin vuonna 2006 päässyt Tsekki. Puolivälierissä tuli sitten takkiin lopulta neljänneksi jääneeltä USA:lta. Olympialaisissa hävittiin Ruotsille ja Jenkeille, voittoja tuli mm. Slovakiasta ja Tsekistä. Aiempien vuosien perusteella kumpikaan ei ole ollut aivan kärkitason joukkueita. Näissä kisoissa voitettiin Saksa, Slovakia ja putoamissarjassa pelannut USA. Toisin sanoen voitettiin heikoin USA moneen vuoteen, Tanskalta perseraiskauksen saanut Slovakia ja alemman keskikastin Saksa.
Nopeasti katsottuna tilasto olisi siis:
* Voitot kärkikorin joukkueista: 1
* Voitot ylemmän keskitason joukkueista = 2-3 (oliko Slovakia nyt?)
* Tappiot selville altavastaajille: 2
* Tappiot kärkikorin maille: 3-4 (Oliko Tsekki nyt?)
Aika synkkää. Jos kolmissa kisoissa ollaan järjestään hävitty ns. tärkeitä matseja, niin ei voi kauheasti taputella olkapäille. Olympialaisista tuli mitali, mutta Suomen onneksi parhaita joukkueita ei kohdattu ennen välieriä. Tshekki oli omasta jatkopelistään mennyt jatkoaikavoitolla jatkoon kaikki ottelut hävinnyttä Latviaa vastaan.
Entä muuten? Suomi on Jalosen aikana yllätetty useammin housut kintuista kuin aiempien 2000-luvun valmentajien joukkueita vastaan kertaakaan. Milloin hävitään olympiavälierä 6-1, milloin Venäjä kurittaa 5-0, joskus taas Ruotsi vie 3-0 ja paikalliset kysyvät mahdollista tahallista tappiota... Toki välillä käydään häviämässä lilliputeille tyyliä Tanska tai Valko-Venäjä. Toki huonoja iltoja tulee, mutta Jalosen joukkueille näitä on sattunut vähän turhan monta kertaa.
Jos taas "huippumatseja" etsitään, niin... Noh, Tsekki voitettiin olympialaisissa, samoin Slovakia. Tuota Tsekki-matsia en itse laittaisi huippuhetkiin, pikemminkin kiittelisin Kipperiä ja muulta joukkueelta saatua normisuoritusta. Tehtiin tarvittava, mutta ei nyt varsinaisesti venytty. Slovakiaa vastaan noustiin toki hyvin, mutta kaksi erää pelattiin vähän miten sattuu. Entä oliko Slovakiaa vastaan nyt joku hulppea esitys? Mielestäni pikemminkin sellainen ottelu, joka vain oli pakko voittaa.
Tähän päälle on vielä kerran puututtava JJ:n maajoukkuevalintoihin. Toki valmentajalle on eduksi tuntea pelaajistonsa. Se ei kuitenkaan saisi olla ainoa määräävä kriteeri: kuinka moni näiden kolmen turnauksen pelaajista oli joko JJ:n tai Dufvan entisiä/nykyisiä valmennettavia? Kaikilla valmentajilla on omia "suosikkejaan", mutta JJ:llä tämä on ollut jo miltein naurettavaa. Tuossa käytiin Venäjä-matsin tauolla läpi joukkuetta: pakeista ainakin kolmella on taustaa näiden valmentajien alaisuudesta, hyökkääjistä noin kuudella. Tuo on 22 pelaajasta melko suuri määrä. Varsinkin kun kaikki eivät olleet ns. selviä valintoja, joita ei ei pahemmin tarvitsisi perustella.
Jotenkin on nyt sellainen olo, että JJ on nähty. Venyminen on puuttunut lähes täysin, romahduksia on sattunut aivan liian usein ja tiukkoja pelejä on saatu käännettyä omaksi eduksi liian harvoin. JJ on osoittanut seuravalmentajana kykynsä, mutta lyhytkestoisessa turnauksessa tulokset puhuvat puolestaan.
Kuka suomalainen pelaaja vuodesta 1988 on ollut oikea maalintekijä?
En nyt tiedä millainen on oikea maalintekijä, mutta mulle riittää jos meillä on pelaajia laittamassa kiekkoa sisään kovassa paikassa. Aivan yksi ja sama jos joku maaginen 100+0 jannu iskee 29 maalia Sloveniaa vastaan, kunhan joku laittaa sen limpun reppuun silloin kun tilanne sitä vaatii. Ei minua kiinnosta yhtään onko meillä turnauksen maalipörssin voittajaa, kunhan on se tuomainen II survomassa jatkoaikamaalin, peltonen II tekemässä finaalissa hattutempun tai selänne II laittamassa Ruotsin lauluun 2-1. Enemmän minua lämmittää Peltosen 2+7 vuoden 2007 kisoissa kuin Kapasen maalipörssin voitto viime kisoista.
Kääntäen tuon voisi heittää... Millä muulla maalla on ollut maalivahtiosasto keskimäärin samalla tasolla kuin meillä 2000-luvulla? Tuossa sentään asialla on jotain merkitystä. Ihan sama tekeekö joukkueen paras pistemies 2 maalia kisoissa, jos koko joukkue pystyy yhdessä tekemään yhden vastustajaa enemmän silloin kun on sen tarve. 4-3 on 4-3, oli joukkueella sitten neljä tai yksi maalintekijää. Maalivahtitoimintaa ei kuitenkaan voi katsoa yhtä laajalla skaalalla kesken ottelun: jos Rinne ei tänään olisi ottanut esimerkiksi Jagrin kutia, niin kukaan ei olisi ottanut. Jos taas Kontiola ei olisi tehnyt maalia, niin joku muu olisi voinut tehdä.