Joulukinkku

  • 201 604
  • 888

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Nyt kun virallisesti ollaan päästy joulukuun puolelle, niin laitanpa tällaisen perustyperän aiheen ilmoille. Eli joko eka joulukinkku laitettu?

Nimittäin meillä on. Juuri nyt odotellaan jäähtymistä sen verran että päästään maistajaisiin. Tapana meillä on että eka kinkku on syöty jo itsepäisyyspäivään mennessä.

Kuinka moni on vaihtanut kinkun kalkkunaan? Ja viherpipertäjät voivat suoraan vaihtaa kanavalle Blues (eli makkara ilman lihaa / joukkue ilman menestymistä).
 

Shane

Jäsen
Meikän kotipuolessa on luultavasti perinteiseen tyyliin tarjolla sekä kalkkunaa että kinkkua. Ja mikäli tyyli on oikein extra-perinteinen, niin molemmat otetaan uunista vasta jouluaattona noin kello puoli viisi.

Itse pidän kalkkunasta huomattavasti enemmän. Se onkin oikeastaan ainoa jouluruoka, josta todella tykkään.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ei oo vielä. Nyt vasta riidellään että millaisena se hommataan, valmiina vaiko kaupasta raakana? Pari niitä tässä vuodenvaihteessa kumminkin tulee tuhottua joten taitaa käydä niin että ensimmäinen paistetaan itse ja toinen haetaan palvaamosta.

Kalkkunakin on joskus pöydässä ollut, mutta omiin suosikkeihini se ei kuulu.
 

Oloneuvos

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ÄTPPOMK,Ottawat Senaattorit
Viestin lähetti Roku
Kalkkunakin on joskus pöydässä ollut, mutta omiin suosikkeihini se ei kuulu.

Isoluisessa linnussa on yllättävän vähän syötävää. Parempi puolisko kantoi kaupasta 12 kilon pakastekinkun, jonka sitten pyysi meikäläistä nostamaan pakkasen pohjalle. Perinteisesti kinkku paistetaan meillä jouluaaton vastaisena yönä kuusen koristamisen jälkeen.

Aamulla on sitten ylikypsäksi paistunut liha valmista. Ei muuta, kuin sinappihuntu vaan sialle ylle ja jäähtymään. Parhaimmillaan kinkku on minusta juuri ylikypsäksi paistettuna, jolloin se murenee viipaleita vuollessa. Sinappia kaveriksi ja limpunviipaleelle...tuli sitten vesi suuhun!
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Jos joku tietää Tampereella paikan, josta saa noin 1-1,5 kiloisia luuttomia kinkkuja, niin kertoo minulle nyt heti. Tarkoitan nyt sellaista paistettavaa versiota, en sellaista rullaa. Nimittäin, kinkku olisi pakko saada, mutta sellaista perinteistä ei yhden miehen tarpeisiin kannata hankkia. 10-kiloisen kinkun yksin syöminen voisi olla yllättävän turmiollista atleettivartaloni linjoja ajatellen. Puoliso ei kinkkua syö, mokoma. Tosin sanoi, että kalkkunapaistia voisi vähän maistella, jos päädyn kinkun sijaan sellaiseen. Asia on harkinnassa.

Ja kinkkuhan paistetaan toki vasta aaton vastaisena yönä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ensimmäinen joulu pois kotoa, tarkoitus olisi mennä appilaan viettämään aattoa. Heidän tradioistaan en kovin paljon tiedä, mutta olen vannottanut heitä tekemään sitä ruokaa reilunpuoleisesti.

Kotipuolessa kinkku on paistettu aaton vastaisena yönä ja ensimmäiset siivut syöty vasta aattoaterialla. Kalkkunaa en ole pahemmin himoinnut, sille ei ole perinteitä jouluruuaksi asti minun makuaistimuksissani.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Olen aina paistanut perinteisesti sen itse. Se on ollut aina minun vastuulla eikä ämmät saa koskea! Nyt menee tosin joulu ulkomailla, joten en taida edes nähdä kinkkua.

Kalkkunakin on ihan hyvä - lisänä:-)

yhden miehen tarpeisiin kannata hankkia. 10-kiloisen kinkun yksin syöminen voisi olla yllättävän turmiollista atleettivartaloni linjoja ajatellen.
Faijalle oli kinkku aina supertärkeä uransa huipulla ollessaan. Kaikki alle 10 kiloa oli homojen hommaa... 12 kiloa, se on parin päivän juttu - sanoi hän. Yleensä 3-4 kiloa jäi vyötärölle.. hehe..
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti finnishninja

Faijalle oli kinkku aina supertärkeä uransa huipulla ollessaan. Kaikki alle 10 kiloa oli homojen hommaa... 12 kiloa, se on parin päivän juttu - sanoi hän. Yleensä 3-4 kiloa jäi vyötärölle.. hehe..

Miehen puhetta, terveiset faijallesi!

Vedettäköön sitten koko muu vuosi salaatteja ja muuta hömppää, mutta joulukinkku kuuluu jouluun. Itsepaistettuna ja kuorrutettuna.

Harmi, ettei kunnon kinkkuja enää juuri saa. Läskiä niissä ei juuri ole. Nykyiset vedellätäytetyt hormonikinkut ovat jotenkin 'sinnepäin'. (ps jos joku tietää antaa vinkin, mistä saisi, niin welcome!)

Ei mikään voita paksua palaa joululimppua päällystettynä törkeän paksulla kinkkusiivulla, joka sivellään vahvalla joulusinapilla. Kunnon nokare rapeakuorista lanttulaatikkoa ja kyytipojaksi kylmä, tumma jouluolut. Nautinto vastaa huonosti valmisteltua ja suoritettua sukupuoliyhteyttä.
 
K

kangaroo

Viestin lähetti Senior
Ei mikään voita paksua palaa joululimppua päällystettynä törkeän paksulla kinkkusiivulla, joka sivellään vahvalla joulusinapilla. Kunnon nokare rapeakuorista lanttulaatikkoa ja kyytipojaksi kylmä, tumma jouluolut. Nautinto vastaa huonosti valmisteltua ja suoritettua sukupuoliyhteyttä.

Kyllä kulinaristi tietää ! Ei ole tuohon paljon lisättävää, paitsi että itse tykkään silpaista komeuden päälle vielä ohuita valkosipulinkynnen viipaleita, ja ensimmäinen haukkapala huuhdellaan alas jääkylmällä näkäräisellä. Njam !
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Viestin lähetti Designer
Jos joku tietää Tampereella paikan, josta saa noin 1-1,5 kiloisia luuttomia kinkkuja, niin kertoo minulle nyt heti. Tarkoitan nyt sellaista paistettavaa versiota, en sellaista rullaa.

Tuo kuullostaa ikävästi siltä, että sinun on tyytyminen piknik-paisti -tyyppiseen korvikekinkkuun. Nimittäin, jos puhutaan kunnon harmaasuolatusta kinkusta, niin eipä niitä taida juuri alle 3 kiloisia olla.

Viime jouluna meillä oli sellainen 5,5-kiloinen potkallinen & kotimainen kinkku. Se on melkolailla passeli koko meidän perheelle. Isi saa syödä niin että napa rutisee eikä lopu kesken. Paikallisessa kaupassa tuommoinen möykky näytti kustantavan 25 euroa. Ei mikään paha hinta, IMHO.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Senior

Ei mikään voita paksua palaa joululimppua päällystettynä törkeän paksulla kinkkusiivulla, joka sivellään vahvalla joulusinapilla. Kunnon nokare rapeakuorista lanttulaatikkoa ja kyytipojaksi kylmä, tumma jouluolut. Nautinto vastaa huonosti valmisteltua ja suoritettua sukupuoliyhteyttä.
Voi juma... kuola valuu pitkin näppäimiä ihan solkenaan... Ihan tulee tippa silmään! Kyllä suomalainen paasaaminen jouluna on poikaa! Kuvailemasi sapuskaorgien jälkeen sopisikin sitten pieni sovinistinen jälkiruoka makuuhuoneessa - pikku huilin jälkeen:-)

Yhdessä välissä ostimme aina kimpassa bundelta koko sian parin kamun kanssa. Siinä on parille perheelle mutusteltavaa koko jouluksi!
 

Pitkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Viestin lähetti Designer
Jos joku tietää Tampereella paikan, josta saa noin 1-1,5 kiloisia luuttomia kinkkuja, niin kertoo minulle nyt heti[...]
Ja kinkkuhan paistetaan toki vasta aaton vastaisena yönä.
Ongelmaasi helpoin ratkaisu on hankkia 5-10 kilon kinkku ja paistaa se hyvissä ajoin ennen joulua. Jääkaapissa oikein säilytettynä (olutpullojen vieressä) kinkku kutistuu noin kilon säilytysvuorokautta kohden. Tästä voi laskea oikean paistoajankohdan.

Jos jääkaappisi kutistusteho ei ole riittävä, voit myös tuoda kinkun meille säilytettäväksi. Älä unohda oluita.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ei se kinkku lihota vaan se sinappi!

Eihän kinkku sinänsä hirveä lihottavaa ole vaan ne pirulliset lisäkkeet. "Otanpa palan kinkkua" = pari,kolme biittiä kinkkua,olut (tai kaksi..tai kolme),leipää,muita lisukkeita jne. jne. Tämä toistettuna pariiin kymmeneen kertaan niin kyllä tuntuu ja näkyy myös rungossa.

Iso kinkku on varsin tehokas myös työstettäväksi porukalla jossain mökkireissuilla. Joskus on tätäkin tullut kokeiltua ja varsin mukavaa kun tullaan mökkiin illalla ja lyödään todella reilun kokoinen kinkku uuniin..aamulla kunnon ruokahalua kiihottava tuoksu koko kämpässä. Riittää useammalle hengelle ja useammaksi päiväksi.

Ainoa negatiivinen juttu jota keksin kinkusta on se jano. Janottaa niin kauheasti...syöppä kinkkua illalla reilummin niin kyllä aamullakin janottaa..
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
On tullut jo hyviä vinkkejä, kiitos niistä! Tässä on kuitenkin paras:

Viestin lähetti Pitkä
Ongelmaasi helpoin ratkaisu on hankkia 5-10 kilon kinkku ja paistaa se hyvissä ajoin ennen joulua. Jääkaapissa oikein säilytettynä (olutpullojen vieressä) kinkku kutistuu noin kilon säilytysvuorokautta kohden. Tästä voi laskea oikean paistoajankohdan.

Jos jääkaappisi kutistusteho ei ole riittävä, voit myös tuoda kinkun meille säilytettäväksi. Älä unohda oluita.
Eiköhän se ole diili. Saanko minäkin tulla säilytykseen? Puolison jouluhysteria alkaa yleensä siinä viikkoa ennen joulua, ja kasvaa tasaisen kiihtyvyyden perusteella kunnes äkkiä laantuu kaksi minuuttia sen jälkeen kun kaikki tarvittava on tehty/ostettu/lähetetty/paistettu/valmistettu. Säilytysjaksolta jos saisi jäämään vaikka kilon kimpaleen kinkkua ja 7-8 pulloa olutta, niin voisi hyvillä mielin siirtyä kotiin joulua viettämään.
 

jta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Viestin lähetti Designer
Jos joku tietää Tampereella paikan, josta saa noin 1-1,5 kiloisia luuttomia kinkkuja, niin kertoo minulle nyt heti. Tarkoitan nyt sellaista paistettavaa versiota, en sellaista rullaa.

Suosittelen tallustelemista paikalliseen kauppahalliin. Kyllä ne siellä sahailevat kinkusta haluamasi kokoisen ja muotoisen kimpaleen uuniin sullottavaksi. Kilohinta on tosin vähän toista kuin marketin harmaasuolatussa tanskalaisessa, mutta niin on makukin.

Meidän perheen kauppahallista hankittu, tuoresuolattu kinkku sullotaan uuniin aatonaattona ja sitten aamuyöstä vaimon kanssa painiskellaan siitä nahka irti, pinnoitetaan lihamöhkäle sinapilla ja käytetään pikaisesti uudelleen uunissa sillä välin kun hävitämme todistusaineiston keittiöstä.

Kun kinkku on saatu jäähtymään laitetaan uuniin riisipuuro hautumaan aamupalaksi ja painutaan takaisin petiin muutamaksi tunniksi odottelemaan lasten heräilyä.

Ensimmäiset kinkkusiivut nautitaan aamupalalla. Tumman joululimppuviipaleen päälle pikkuisen voita, tuhti siivu vielä hieman lämmintä kinkkua ja sipaisu anopin tekemää pirullisen tulista sinappia. Juomaksi sopivan makeaa kotikaljaa. Leivän perään kipollinen edellä jo mainittua riisipuuroa kanelisokerilla maustettuna ja maidon kera. Siihen vielä päälle kuppi tuoretta kahvia ja jouluaatto on saatu käyntiin.

Raskaan puoleinen aamupala asettuu mukavasti vatsan pohjalle, kun käy koiran kanssa aamukävelyllä.

Seuraava ruokailu onkin sitten iltapäivällä/alkuillasta nautittava jouluateria, jolle osallistuvat oman väen lisäksi anoppini sekä minun vanhempani, joten noinkin tuhti aamiainen on ihan perusteltu juttu. Muuten tulisi naposteltua pitkin päivää jotakin.
 

Pitkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Viestin lähetti Designer
Eiköhän se ole diili. Saanko minäkin tulla säilytykseen?
Totta kai, mikäli tosiaan pidät itsesi kutistamisesta kylmässä istuen.

Meillä tosin jouluhösääminen on jo täydessä vauhdissa. Jopa siinä määrin, että mitä jos otetaan kaljat mukaan ja lähdetään kuusenhakumatkalle. Joulu on kuitenkin rauhan ja rakkauden juhla, joten kotiinpaluuajankohdan osuessa sopivasti jouluaattoon eivät puolisot millään voi tuona päivänä olla meille vihaisia, vaikka toisimme kotiin vain vanhan viskin hajun, eikä kuusesta olisi tietoakaan.

Ai niin. Paitsi kauppahallista, saat sen kinkkusi myös tilateurastamolta, joita varmasti löytyy Tampereenkin seudulta. Hämeenlinnan lähialueen ykköspaikka on jo pelkästään nimensäkin puolesta Penan Liha, josta oman hanumme haemme.
 
Viimeksi muokattu:

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Onpas muuten kinkku hyvveee...

Pitkän työpäivän päätteeksi kotiin tultua on niin mukava ottaa jääkaapista itsepaistettu kinkku, leikata siitä muutama tuhti siipale ja heittää ne napaan kylmän oluen kera.

Yhtään ei haittaa että illalla paistohommissa tuli kämmen poltettua huolella niin että koko päivän on saanut vesirakkoa puristella.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Viestin lähetti fiftyeight
Onpas muuten kinkku hyvveee...

Pitkän työpäivän päätteeksi kotiin tultua on niin mukava ottaa jääkaapista itsepaistettu kinkku, leikata siitä muutama tuhti siipale ja heittää ne napaan kylmän oluen kera.

Yhtään ei haittaa että illalla paistohommissa tuli kämmen poltettua huolella niin että koko päivän on saanut vesirakkoa puristella.

Tämähän on kuin minun näppikseltäni, ihan tuota rakkulaa myöten. Minä paistoin tosin omani, kinkun ja peukalon, jo perjantaina. Hyvää on, myönnetään.
 

Stonecold

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Joulukinkku ja sen valmistus on suomalaiselle miehelle lähes hengelliseksi puhdistautumiseksi verrattava tapahtuma. Jos vuoden aikana tämä persvako paljaana pitkissä kalsareissa sohvalla makoileva miehen kutale ei juuri keittiön suuntaan vilkaisekaan, niin paria viikkoa ennen aattoa kaikki muuttuu.

Selkä suoristuu, katse terävöityy ja kaikki aistit valpastuvat äärimmilleen - kinkkujen vertailu ja varsinkin hintojen tarkkailu alkaa! Siinä ovat lähikauppojen kauppiaat ihmeissään, kun karvallakkipäiset isännät parveilevat keskittyneen näköisinä kylmäaltainen ympärillä, poskipäät hiukan nykien innostuksesta. Kinkkuja käännellään, taputellaan, mittaillaan, tutkaillaan ja saattaapa joku yksilö tehdä merkintöjä ruutuvihkoonkin.

Tätä vertailuaikaa kestää aina sinne joulukuun puolenvälin paremmalle puolelle, jolloin sitten tarkka päätös tehdään. Vaimot ovat yleensä niitä shoppailijoita, mutta tässä kohtaa asetelma on aivan päälaellaan. Ei riitä tunti eikä kaksi per reissu, kun suomalainen mies perehtyy asiaansa huolella.

Töissä kahvitaukojen puheena on se, mikä on kinkkupoliittinen tilanne valtakunnassa. Uhkaavatko tanskalaiset väärennökset aitoja suomalaisia rotukinkkuja? Tällaista naapurimaista tulevaa uhkaa on ollut havaittavissa viimevuosina. Onko tällainen törkeä hyökkäys odotettavissa tälläkertaa Veli-Venäläisen suunnalta? Ei olisi ensimmäinen kerta ja vaikka aidon metsäsuomalaisen isännän muisti on valikoiva, niin tiettyjä asioita ei unohdeta ikinä. Prkl.

No, siinä vaiheessa kun tämä yöunetkin joiltakin vievä ratkaisu sitten tehdään, alkavat välineistön valmistelut. Siinä sitä kaivetaan kaikki erilaiset puukot, leikkurit, sinapin levittimet sun muut vermeet esille ja kaikki käydään läpi mitä tarkimmalla silmällä. Olisi peräti katastrofaalista, mikäli kinkun paisto menisi mönkään välineistön takia!

Viikkoa ennen aloitetaan kinkun sulatus jääkaapissa ja tilannetarkistus tehdään vähintäin puolen tunnin välein. Seurantaa sulamisasteesta, kinkun ominaisrakenteen yleismuutoksesta, ulkonäöstä sekä painosta kirjataan jälleen ruutuvihkoon. Näin varmistetaan tarkat analyysit seuraavia vuosia varten. Tässä vaiheessa perheen muiden jäsenien on turha puuttua asioiden kulkuun tai ylipäätänsä yhtään mihinkään, mikä koskettaa tätä perheen hermokeskusta.

No, sitten päästään siihen varsinaiseen kliimaksiin, eli kinkun paistamiseen.
Tulenjohto on raskaan aseistuksen kyseessä aina kriittinen osa varsinaista toimintaa. Koordinaatit pitää tulla varmasti ja millin tarkasti. Eli välineistön tulee olla huippuiskussa ja käden on oltava vakaa ja tämä osa on valmisteltu viimeisen päälle hartaudella. Mutta tulenjohtokaan ei hyödytä ketään, ellei se pysty tarjoamaan tulijoukkueelle ehdottoman luotettavaa, valmisteltua ja huolellista tietoa. Tässä tapauksessa tulijoukkue on uuni. Kytkimet ja ritilät, vastukset ja pellit on oltava huippuiskussa - sekin on varmistettu moneen kertaan.

Jos tuossa sulatusvaiheessa perisuomalainen isäntä ei ole kovinkaan vastaanottavainen juuri millekkään häiritsevälle tekijälle (eli vaimon tai lapsien erinäisille kommenteille, pyynnöille, käskyille tms.) niin paistovaihe on vielä jotain muuta. Kaikki viestiyhteydet ympäristöön katkaistaan välittömästi siinä vaiheessa, kun paistomittari napsahtaa silavan kyljestä läpi suoraan kinkun ytimeen. Mies kuin mies keskittää katseensa uuniin ja kelloon. Päivystysvuoroja ei jaeta, ne hoidetaan itse. Aistit ovat kuin äärimmilleen viritetyt ansalangat, jotka räjähtävät täyteen toimintaansa vähäisimmästäkin kosketuksesta, ilmanpaineen muutoksesta tai liikkeestä.

Kun varsinainen paistovaihe eli tuli ja liike on suoritettu loppuun ja lopullinen päätös kinkun kypsyydestä on tehty, joulupöytä on valmisteltu ja kaikki häiritsevä hässäköinti on ohitse, suoritetaan se lopullinen toimenpide - ensimmäisen siivun leikkaus. Suomalaisen miehen sielu, sydän ja viimeinenkin solu herkistyy tässä vaiheessa niin äärimmilleen, että jopa kyynel saattaa vierähtää ahavoituneen poskipään pintaan. Siinä mitataan lopullisesti kaikki tähän sijoitettu aika, vaiva ja antaumus. Eikä siinä yleensä erehdytä, vaan lopputulos on viimeisen päälle täydellinen. Terävän viilto synnyttää jämäkän, mutta tarkan viipaleen. Tuoksu on täyteläinen ja maku on täyteläinen, murea ja kypsä.

Kyseessä on osoitus siitä, mitä suomalainen mies saa aikaan täydellisellä antaumuksellaan ja ammattitaidollaan. Siitä ei laatu parane!
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Edelliseen kirjoitukseen kun vielä lisätään se, että samaan aikaan kinkunpaisto-operaation kanssa, ja miksei jo viikkoa-paria aikaisemminkin, huudatetaan grammarista täydellä volyymillä Juicen Sika-biisiä, niin sitten on homma hanskassa.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tykki kirjoitti:
Kyllä on taas vaikeeta kinkun ystävillä. Lihantarkastusapulaiset uhkaavat lakolla.
Miten helvetissä apulaisille on annettu niinkin tärkeä tehtävä kuin kinkun tarkkailu ? Apulaiset helvettiin, kunnon tarkastajat kehiin ja kansalle kinkkua.

Roskajoukkoa moiset "lihantarkastusapulaiset".
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös