Itsekin on liityttävä yleisömäärien ihmettelijöiden joukkoon. Ne ovat olleet todella vaisuja kauden alussa (kertauksena: JYP-peli: 4232, Jokeri-peli: 3385) ja näen itsekin niihin useita syitä, osin myötäillen aiempia kirjoittajia.
1. Pötsi on täynnä. KalPa on menestynyt jo useana vuotena peräkkäin verrattain hyvin eivätkä vähä-älyiset "kannattajat" osaa nauttia tästä hetkestä, vaan luulevat että suunta on aina vain ylöspäin. [KLIP]
1. KalPa on saavuttanut yhden pronssin (!). Miten "pötsi voi olla täynnä"?
1. Kyse tässä ei nähdäkseni ole kummastakaan edellä mainitusta asiasta. "Pötsi on täynnä" -lausahdus pitää mielestäni kuitenkin paikkansa. Ongelma muodostuu siitä, että monta vuotta KalPa oli heittopussi ja rupujengi. Kotipelistä poistuttiin enemmän tappio niskassa kuin hymy huulilla voittajana. Pari-kolme vuotta sitten tilanne muuttuikin. Tavan kannattaja eli elämänsä talvea. Peli toisensa jälkeen voittoja alkoikin tulla mitä hienoimmalla tavalla, tuntui, että runkosarja oli yhtä voittokulkua. (Aika kultaa muistot...) Heittopussista olikin tullut heittäjä ja tämä huipentui viime vuonna runkosarjan voittoon. Ottelun voitosta oli "peruspelissä" tullut enemmän odotusarvo kuin hieno venyminen.
Vaikka KalPa onkin voittanut vain yhden pronssin, on kontrasti vuosien takaiseen konttaukseen valtava. Yleisö ei jaksa enää syttyä tavallisesta ottelusta. Kun tavallisesta ottelusta ei sytytä, johtaa tämä siihen, että kiinnostus joukkuetta kohtaan vähenee ihan yleisellä tasolla. Myöskin "huippuottelut" jäävät vähemmälle huomiolle ja kun peleissä käymisen "tapa" katoaa, ei hallille vaivauduta lähtemään edes oletusarvoisesti kovia jengejä vastaan.
2. Niin. UrhoTV:hän näyttää kaikki matsit ja se on näin etäkannattajalle hieno homma. Olen itse katsonut JYP- ja Jokeri- koitokset, vaikka peliin en fyysisesti ole päässyt. Puolustukseksi totean, että Tappara-pelissä olin ja Lukkoa vastaan aion myös olla katsomossa huutamassa...
Kuitenkaan UrhoTV ei itsessään kelpaa syntipukiksi. Yässä pallon heitän niin toimistolle kuin KalPan faniryhmille. Ottelutapahtuman paikan päällä pitäisi olla kokemus. Sen pitäisi tarjota erilainen kokemus kuin pelkkä "kotisohva ja pari kaljaa". Pitäisi löytyä me-henkeä, hienoa kannatusta,
showta. Kun pari vuotta sitten seisomakatsomoa alettiin pienentää, heijastuivat muutokset mielestäni yleiseen tunnelmaan. Faniryhmälle ei enää löytynyt kunnollista tilaa, ankarat huutajat joutuivat pakon sanelemana siirtymään katsomoon, jossa tietynlaista yhtenäistä kannatusta ei saatu enää aikaiseksi. Kannustuksen ja muulle katsomolle mallin näyttämisestä ei enää voitukaan puhua samassa mittakaavassa kuin aiemmin.
Show kärsi ja kärsii edelleen. Show'n laimeus jättää varmasti osan porukasta kotisohville. Musta Verkosto olisi voinut neuvotella toimiston kanssa jonkun alueen vaikkapa mekkala-alueeksi, johon olisivat sitten ängenneet porukalla. (Mikäpä minä olen tähän toisaalta puuttumaan; huudan seisomakatsomossa aina kun olen paikalla, jääköön kannatuksen organisointi tältä erää kokeneemmille.)
3. Juuri alkusyksynä pelit vetävät usein hyvin väkeä pitkän kesän jälkeen. Ennakkohype on kova, ja ihmiset haluavat jälleen halliin. Loka-marraskuussa into laimenee ja väke vähenee. Tästä poikkeuksena vain ne muutamat seurat, jotka taistelevat liigan kärjessä syksyn aikana.
Totta. Alkusyksyllä porukan pitäisi olla kiinnostunut joukkueesta, juuri hankintojen ja jääkiekonnälän takia. Itseäni ihmetyttää nimenomaan, koska näin ei ole. Tähän palaan kuitenkin omissa kohdissa, numeroinpa ne vaikka syiksi 6 ja 7.
4. Taloudellinen tilanne vaikuttaa varmasti. Porukka hallilla vähenee, kun raha on laitettava muihin asioihin. Myös käynnissä olevat KuPSin pelit verottavat varmasti porukkaa, kun molempiin "ei ole varaa".
Esim. tuo sinun mainitsemasi viime kevät on puhdas tekosyy. Se on ollutta ja mennyttä ja nyt on nyt.
5. Tässä päästään omaan kohtaani, joka on nimenomaan viime kauden loppu. Osa faneista suhtautuu nimenomaan fanaattisesti KalPaan. Tunnelataus on valtava ja pelataan paikasta Auringossa. Pudotuspelejen alku sujuu loistavasti, kolme voittoa ja tie välieriin on auki. Sitten alkaa tapahtua. (Miksi minä näitä kertaan, onko täällä joku, joka ei tiedä mitä tapahtui viime keväänä...?) Blues voittaa pelin. "Ei se mitään, seuraavasta pelistä voitto sitten". Luottamus on kova. -> Toinen tappio -> Luottamus rakoilee. -> Kolmas tappio -> Epäusko -> Neljäs tappio taas tuo valtavan, suorastaan petetyksi tulleen tunteen. Miten KalPa voi tehdä tämän? Todellisuudessahan se on urheilua, mutta kun matto vedetään jalkojen alta, suututtaa se todella. Tosifani ei tämän takia jätä pelejä väliin; uusi kausi alkaa syyskuun puolessa välissä. Sen sijaan nämä tunteella eläjät saattavat saada jonkinlaisen loven luottoon nimenomaan KalPaa kohtaan. Vaikka joukkuetta ei hylätä, ei pelit kuitenkaan nappaa vielä alkusyksystä.
Myös satunnaispeleissäkävijät, joille KalPa ei ole elämäntapa, saattavat jättää pelit välistä juuri edelliskauden katastrofin jälkeen. "Petetyksihän" hekin tulivat, raha menee kauden alussa johonkin muuhun. Tämä liittyy myös kohtaan 1, tavallinen peli ei kiinnosta, on saatava hyvitystä edelliskauden pudotuspelitappiolle. Siihen on kuitenkin aikaa, joten eiköhän tämäkin satunnaisryhmä hallille osu joskus.
6. KalPan joukkue. Tiedän, että joukkue on paperilla loistava. Hankinnat ovat erinomaisia,
mutta. Mietitäänpä nyt hankintoja nimenomaan niminä. Saatiin Antti (x2), Jukka, Artturi, Janne ja Pauli. Kaikki toinen toistaan parempia pelimiehiä. Miettikää rehellisesti. Mene kysymään jääkiekkoa vähemmän seuraavalta kaverilta, kumpi kuulostaa mielenkiintoisemmalta pelaajalta lähteä katsomaan peliä:
1.) Jukka Voutilainen vs. Justin Azevedo.
2.) Artturi Lehkonen vs. Angelo Esposito.
3.) Janne Kolehmainen vs. Steve Moses.
Haen tällä sitä, että KalPan hankinnat kaikessa erinomaisuudessaan eivät vastaan tavalliselle kansalaiselle mielenkiinnossaan toisten jengien hankintoja. KalPan hankinnat ovat kaikki kotimaisia, loistavia, rooliinsa optimoituja pelaajia. Tämä riittää joukkueelle ja jääkiekon ymmärtäjälle. Kuitenkin ihmiset tykkäävät tulla katsomaan jotain "erikoista", jolloin ulkomaalainen hankinta oletusarvoisesti voittaa kotimaisen. Nimenomaan näin alkukautta ajatellen. Kyllähän Lehkosella ja muilla hankinnoilla on mahdollisuus nousta siihen mielenkiintoisimpaan luokkaan, jolloin kaiken maailman Angelot ja Mosekset jäävät taka-alalle. Toivotaan parasta.
Kun tähän lisää vielä sen, että Salminen ja nyt Kapanen jäivät pois porukasta, ei yleisöllä välttämättä ole niin paljon interessejä lähteä katsomaan peliä.
7. Sekavuus kauden alla. Kun kauden alla joukkueen yllä pitäisi leijua iloisia huutomerkkejä, kelluivatkin KalPan yllä kysymysmerkit. Valmentajan vaihdos, heikko harjoituskausi ja toimiston sekä omistajaportaan toinen toistaan ihmeellisemmät selitykset nakersivat hypeä joukkueen ympärillä. Mediassa oli odotuksen luonnin lisäksi kysymysten luontia. Toimiiko uusi joukkue? Mikä pelissä mättää? Miksi? Taisi Savon Sanomissa olla joku juttu esim. Voutilaisesta. Tämä kuitenkin jäi huomioltaan pienemmäksi kuin sirkus valmentajan vaihtoineen. (Jolloin taas palataan kohtaan 6...)
Vaikka seuraava ei olekana varsinaisesti syy, niin varmaan on vaikutusta myös vastustajan joukkueissa. JYP ei ole enää se iso paha mörkö, koska muutosta on tapahtunut niin paljon silläkin suunnalla. Pelaajia on tullut ja mennyt, media kertoo heikentyneestä joukkueesta, haastajan asemasta.
Jokereiden kokoonpano eilen taas oli oikeasti heppoinen. A-junnuja a-junnujen perään. Jos joukkueen pelikiellossa olleet ja loukkaantuneet pelaajat olisivat kokoonpanossa, olisi jengiäkin ollut enemmän hallilla.
Yleisömäärään vaikuttaa siis yllättävän paljon asioita, joista tähän kokosin muutaman. Kun näitä asioita on näin paljon, niin kerrannaisvaikutukset ovat suuret. Toinen asia johtaa toiseen ja sitten ihmetelläänkin, että minkä takia halli on tyhjä.