Jakub kirjoitti:
Tässä on taas hyvä esimerkki kun ei nähdä metsää puilta.Miksi suurin osa seuroista vetää persnettoa?Siksi että kotimaiset pelaajat,joita joukkueessa tulee olla vähintään n.20 kpl, pystyvät hinnoittelemaan itsensä ihan vitun kalliiksi kun tietävät että ei ole pelkoa että pelipaikan vie ulkomaalainen.
Vapaa kilpailu,ihan missä tahansa bensamarkkinoilta pelaajamarkkinoille, määrittää käyvän hinnan.Jos kilpailua rajoitetaan tai harrastetaan kartellitoimintaa (esim. bensaketjut),joka laissa on kielletty (vertaa ulkomaalaiskiintiöt), pysyvät hinnat bensa-asemien ja palkat pelaajien kohdalla korkeana. Voiko se olla niin vaikeaa ymmärtää?
Omasta mielestäni tämän ulkomaalaiskiintiön vaikutus vapaaseen kilpailuun on aika pieni, liigassa on 3-4 seuraa joilla olisi sikä varaa että organisaation toimintastrategia sellainen, että ne olisivat valmis palkkaamaan 5-7 ulkomaalaista (pääkaupunkiseudun joukkueet ja Lukko) jo heti kauden alussa. Tällä määrällä vapautuisi maksimissaan 12 rivipelaajaa muiden joukkueiden käyttöön. Tosin ulkomaillekin menisi näistä osa, joten realistista olisi ehkä olettaa 4-6 pelaajan lisäystä tarjontaan, joka tekee sellaiset 1/3-pelaajaa per liigaseura.
Ja vapaa kilpailu toteutuu jo rajojen yli, koska suomalainen rivipelaaja voi halutessaan lähteä allsvenskaniiin tahi muuhun kakkoskorin liigaan. Ja aika moni rivipelaaja on tarpeeksi hyvä siirtyäkseen rivipelaajaksi elitserieeniin tahi muuhun liigan Sveitsiä lukuunottamatta. Jos Suomessa olisi jotenkin erikoisen korkeat palkat rivipelaajille ei Ruotsissa pelaisi sitä määrää suomalaisia pelaajia kuin nyt, eikä amerikoista olisi näin hankalaa saada pelaajia. Rivipelaajien palkat ovat korkeat verrattuina suomalaisseurojen maksukykyyn, mutta se johtuu seurojen matalista tuloista, mitä myös kuvastaa se, että Sveitsi ja Ruotsi imuroivat liigan tähtipelaajia jatkuvasti.
Negatiivisena vaikutuksena olisi tietysti se, että on mahdollisuus hakea joku ECHL-jyrä puolen vuoden diilille aina kun pelaajasuunnittelu on mennyt kauden mittaan pieleen, mikä käytännössä tarkoittaa junnujen kehitysohjelmien kärsimistä. Kuinka moni muistaa edes kaksi niistä viime kauden siirtorajan umpeutuessa hommatusta ECHL ja UHL-jyristä? Samoin huolestuttaa ulkomaalaisskouttauksen tason putoaminen vielä entisestään, hankitaan äijiä ringiin lottoperiaatteella.
En itse löydä niin suuria etuja ulkomaalaiskiintiön laajentamisesta, että haitat huomioiden kannattaisi sitä poistaa EU-pelaajilta tahi poistaa kokonaan. Sen sijaan malli jossa kiintiötä korotetaan esim. viiteen tahi kuuteen, mutta sillä periaatteella että kauden aikana ei pelaajia saa vaihtaa pakottaisi kunnon skouttaukseen ja tällöin pelaajia hankittaisiin järkevämmin (paitsi Pena ja Masa, mutta se onkin se sitten jo toinen tarina).
edit. Sen verran vielä totean, että rivipelaajien korkeat palkat on kyllä melkoinen myytti, koska jos vertaat palkkatuloa jonka saat koulutetusta työstä 40 vuoden aikana, siihen että saat rivipelaajan palkkaa 15 vuotta ja teet vajaavaisella koulutuksella hommia 25 vuotta, saanet tuloksen että kouluja kannattaa sittenkin käydä. Mutta täällähän on se käsitys vallalla, että pelaajien pitää pelata puhtaasta rakkaudesta lajiin ja pelaajien lapset syököön kynsiään kun isi juoksee kesän pururataa ja istuu talvet bussissa.