Minkätasoisesta liigasta venäläiset seurat nostelevat omia junnujaan pelaamaan?
VHL:stähän noita kait kaiketi pääasiassa nostetaan. KHL:ssä on venäläisjoukkueiden (19 joukkuetta) osalta sääntö, että vain viisi ulkkaria saa pelata. Eli niistä venäläisistä pelaajista, jotka eivät pelaa pohjois-amerikassa, niin varmaan sellaiset 300 parasta pelaa KHL:ssä. Eli sitten jäljelle jäävistä venäläispelaajista VHL pitkälti varmaan koostuu ja sehän on peräti 29 joukkueen kilpailu. Toki uskon, että siellä on varmasti koviakin joukkueita, tyyliin vaikka SKA:n farmi ja niin edelleen, mutta kun niitä joukkueita on tosiaan niin paljon, niin miten kova se kilpailun kokonaistaso voi olla? Vaikea nähdä kyseessä olevan Liigan tasoinen kilpailu ja silti sieltä niitä venäläisiä pelaajia saadaan nostettua ylospäin. Tuossa 29 joukkueen joukossa on toki ilmeisesti kaksi kazakstanilaista ja kaksi kiinalaista joukkuetta. Kiinalaisistakin joukkueista kuitenkin toinen Tshen Tou (tai jotain sellaista) näyttäisi olevan lähes kokonaan kasattu venäläisistä pelaajista.
MHL on sitten kaiketi tämän alapuolella ja siinäkin on kaiketi sellainen rajoitus, että pelaajien pitää olla U20. Ja tuon rajoituksen lisäksi kilpailussa joukkueita on vielä VHL:ääkin enemmän, eli kaikkiaan 33. Joten näinköhän siellä se taso on oikeasti edes lähellä Mestis tasoa? Mestiksellähän ei ikä rajoitetta ole? Joten vaikka toki ainakin omaan korvaan Tallinna kuvio kuulostaa mielenkiintoiselta, niin olisiko se tulevaisuuden pelaajapolku kuitenkin Jokerit juniorit -> Tallinan MHL joukkue -> Kiekko-Vantaa -> KHL Jokerit.
Ja vaikka toki voin helposti myöntää, että KHL Jokereiden näkökulmasta olisi varmaan suurikin etu tehdä yhteistyötä Liigan kanssa, niin eihän se mikään tyyliin jumalan antama oikeus ole. Eli joko Jokerit tekee Liigalle tarjouksen, josta Liiga ei voi kieltäytyä tai katsoo yhteistyökuvioita Mestiksen, MHL tai muiden vastaavien kanssa. Ja sitten kun tuota ylläolevaa mietitään, niin voi aina kysyä, että kuinka paljon Jokerit antaa Kiekko-Vantaa kuviollaan venäläisjoukkueille eteen (siis suhteessa heidän VHL kuvioilleen) ja kuinka paljon siitä voidaan sitten vähentää sitä, että Vantaa on aivan Helsingin vieressä ja koska Kiekko-Vantaa pelaa vain Suomessa, niin heidän pelaajia ei samalla tavalla rasiteta matkustamisella, kuin VHL joukkueen vastaavia. Eli kuinka suuri se mahdollinen venäläisten etu oikeasti on vai onko se edes selvästi toteen näytettävä etu?
Mitä sitten tulee yhteistyöhön noin yleisellä tasolla, niin olisihan sen yhteistyön tarpeen yleishyödyllisyys paremmin perusteltavissa, jos meillä olisi osoittaa yksikin KHL:n ulkomaan projekti, jossa paikallinen kiekko olisi ottanut merkittäviä askeleita eteenpäin KHL aikana. Tällaistahan meillä ei kuitenkaan ole osoittaa ja päinvastoin esim. Kazakstanin ja Valko-Venäjän kiekkoprojektit näyttävät maajoukkueen osalta olevan enemmänkin syväjäässä, kuin ottamassa merkittäviä askeleita eteenpäin (suhteessa aikaan ennen KHL:ää). Ja pakko myöntää, että olen itsekin ihmeissäni tästä. Miten ihmeessä nämä maat eivät saa maajoukkueilleen enemmän ulosmitattua KHL:stä? Voiko siinä olla sitten kyse jonkinlaisesta Espoon Bluesin kaltaisesta tilanteesta? Eli kun se KHL joukkue saa kaiken annettuna ja sen etu edellä mennään kansallisilla tasollakin, niin voiko se sitten osaltaan tuoda myös sellaistakin mukana, ettei siellä kansallisilla tasoilla enää innovoida ja ikäänkuin koiteta ajatella laatikon ulkopuolelta, vaan kaikkien ratkaisujen odotetaan tulevan sieltä KHL joukkueen suunnalta?