Itse ihmettelin myös eilisessä ohjelmassa äidin kommenttia jossa arvosteli "koulumaailman liiallisia menestyspaineita tms, pitäisikö höllätä hieman".
Suuret luokkakoot ym allekirjoitan, mutta ko. tapauksesta ei opinnoissa pärjäämättömyyttä ollut taustalla.
En nähnyt eilistä haastattelua, mutta tässä sivutaan mielestäni yhtä kaikkein tärkeintä elementtiä tässä yhtälössä. Kiusaamista ja eristämistäkin kavalampia ovat odotukset ja paineet, joita moni tiedostamattaankin asettaa itselleen. Ne voivat syntyä myös vanhempien ja suvun vaikutuksesta. Erittäin usein vanhemmat tuuppivat nuorta siihen suuntaan, joka heitä itseään kiinnostaa. Ja sitten jo nuoresta iästä lähtien pitäisi menestyä koulussa, olla suosittu kavereiden keskuudessa, seurustella, osallistua erilaisiin rientoihin ja niin edelleen. Mukana on myös nuoren itsensä odotuksia siitä, että hän pystyisi samaan kuin muut ikäisensä.
Jos tähän ei pystykään ja tulee esimerkiksi kiusatuksi ja yksinäiseksi, silloin ovat kriittiset hetket käsillä. Silloin henkilö voi tuntea itsensä epäonnistuneeksi, kun ei pystykään osallistumaan vaikkapa samanlaiseen sosiaaliseen elämään kuin ikätoverit. Tällöin moni voi sortua odotusten alle. Uskon, että valtaosalla ihmisistä tällainen identiteettikriisi tulee jossain vaiheessa vastaan.
Vanhempien vastuu kuuluu tässä vaiheessa kuvioon. Vanhempien tulisi jo mahdollisimman pienestä pitäen luoda lapsellensa mahdollisimman rento ilmapiiri ja suhtautuminen elämään. Ei pidä vaatia tältä liikaa onnistumisia. Lapsi on saatava käsittämään, että elämä ei kaadu, vaikka kaikkeen ei pystyisikään. Elämästä voi ja on syytäkin nauttia, vaikka kokisikin olevansa käytännön elämässä heikommin menestyvä kuin muu ikäluokka. Aina on tulevaisuutta, vaikka kaikki asiat eivät menisikään odotusten mukaan.
Itselleni näin ei kerrottu ja minun täytyi itse löytää oikea asenne oletettua suorittamista kohtaan. Luovuin kaikista mahdollisista tulevaisuuden odotuksistani ja keskityin elämään päivä kerrallaan kuten parhaaksi katsoin. Suorastaan kieltäydyin ottamasta paineita mistään pitkän aikavälin saavutuksista. Aivan kuten Maaginen mailavirtuoosi sanoi, asiat kyllä järjestyvät, kun vain malttaa edetä rauhallisesti ja turhaa stressiä välttäen.
Mielestäni tällaisen asenteen luominen on yksi keino, jolla kiusaamisen ja sosiaalisen eristyksen keskeltä voi selvitä. Sitä ei tiedä, milloin PEA:n kohdalla on ollut liian myöhäistä vanhempien puuttua tilanteeseen tällä tavoin. Harrastuksiakin he kuulemma olivat tälle yrittäneet etsiä, mutta huonolla menestyksellä. Omalta kohdaltani voin sanoa, että vaikeina aikoina yksi merkittävä henkireikä on ollut NHL-jääkiekko ja sen seuraaminen oheisilmiöineen. Vaikka omassa elämässä olisi mennyt kuinka heikosti tahansa, aina on ollut mahdollisuus uppoutua NHL:n pariin ja nousta sieltä paremmin mielin jatkamaan. En osaa edes kuvitella itseäni ilman NHL:n vaikutusta elämääni.
Tällainen selviytymiskeino voi olla viimeinen oljenkorsi, jos asennetta ja omia odotuksia ei pysty keventämään. Ilmeisesti PEA epäonnistui molemmissa asioissa.