Jere Karalahti – uran jälkeinen aika

  • 868 390
  • 3 398

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Miehekäs tapa käydä asiat läpi: vodkapullo pöytään ja painitaan. Äiä.
 

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Myyjä-tuote-asiakas ajattelun avulla ihmettelisin hintaa, jos Palsanmäki saisi huutokaupata maailman kalleimman neitsyyden ja ostajajoukon keulilla kukkulan valloittaa meiidän oma Jere.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Oiskohan joku muu kuin Linnanahde saanut Jerestä enempi irti? Edes tuomasnyholm-tasolla? Tosin, en oo lukenut kirjaa enkä ees jaksanu kattoa Enbuskea. Tuppaa olemaan niin pinnallisesti vedettyä "KYLLÄ TÄSTÄ NYT PUHUTAAN OTSIKOISSA" paskaa juosten kustuna.

Tuo juttu isästänsä reilun vuoden takaa. Ymmärtää hyvin että vanhemmat voi olla edes vähän helpottuneita. Voi olla mulkku tai narsisti, mutta heidän näkökulmastaan on terve ja selvillä vesillä. Ehkä.
 
Eniten mietityttää kumpi on suurempi HIFK-ikoni: Rotta-Ruutu vai NarkKaralahti? Molempia paviaanit aikanaan palvoivat kovinä stadin kundeina.
Kumman paita nordiksen kattoon?
 

Patapakka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tässä ketjussa on nyt neljättä sivua Karalahtea arvostelevaa ajatusta.

Mikä on kirjan kirjoittaja Aki Linnanahteen rooli tässä kaikessa? Uskoakseni tästäkin löytyy monenlaista ajateltavaa palstaveljiltä. Vastatkaa rehellisesti.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Ihmisillä on tarve olla kiinnostuneita toisten asioista enemmän kuin omistaan. Siksi tällaiset kirjat myy, herättää keskustelua ja saavat huomiota sekä palstatilaa. Seiska menestyy samasta syystä. Helppoa bisnestä.

Mitä sitten jos joku Jere teki sitä tai tätä tai esiintyi niin tai näin. Who cares?
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jeren "brändi" vaatii ehkä että näitä tarinoita on maalailtu vähän isommalla sudilla, mutta näin alkoholistin lapsena kuulostaa kyllä varsin tutulta nuo Jeren kommentit ja tarinat. Esimerkiksi tuo että "ei kaduta yhtään koska minulla on ollut hauskaa". Niin, eipähän sillä niin väliä miten hauskaa sen "hauskan" elämän sivusta katsominen läheisille on ja minkälaiset jäljet se heihin jättää. Oma isänikin on ihmetellyt sitä mistä minun ja siskoni katkeruus tulee, kun "eihän hän ole koskaan kotona paljon juonut". Joo, ei juonut kotona ei (paitsi että joi kyllä kotonakin melko paljon), mutta muistan vieläkin varsin elävästi kun ihmeteltiin lapsena miksi isä ei ole ollut kuukauteen kotona ja äiti itkee salaa makuuhuoneessa joka ilta, ja miten kuultiin sivusta kun äiti pyytää siskoltaan rahaa lainaksi että saa ostettua meille ruokaa kun isä on ajellut taksilla ympäri Suomea tilit tyhjäksi.

Ei kyllä suoraan sanottuna sympatiaa juuri Jeren suuntaan irtoa. Ymmärrän että sairaudestahan tässäkin kyse on mutta silloin kun henkilö itsekään ei sitä ymmärrä eikä osaa yhtään katua vaan jopa oikein retostelee sillä niin tahtoo minunkin ymmärrykseni venyä äärimmilleen.

Asian vierestä vähän vielä että se muuten on kyllä huvittavaa miten näitä julkkisten "kohukirjoja" ei oikeastaan tarvitse edes nykyisin lukea. Iltapäivälehdet varsin hyvin referoivat kaikki mehukkaimmat palat näistä niin riittää kun lukee muutaman päivän kirjan julkaisusta iltapäivälehtien otsikot niin aika hyvin on perillä kirjan sisällöstä.
 

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Harvinaisen vastenmielinen ihminen. Mieshän on suoraan kuin amiksen tupakkipaikalta, äijäillään vähän kun juodaan viinaa, älä vain vittuile mun kavereille, akat on hiljaa kun miehet julhlii11!! Jerellä oli luultavasti myös jänisten kanssa sopimus, eikä ollut koskaan alkoholin kansaa ongelmia, vaan joka tippa meni alas.

Kunnon juntti.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Minustakin tuntuu, että tämä on se halveksimisen syy. Ja vaikka tämä Oksana nyt elatusmaksuja vaatisikin, niin ihan oikeasti jossain Valko-Venäjällä ei kovin erikoista se elämä varmastikaan ole.

Tämä ei muuten ihan pidä paikkaansa. Elämä siellä on yllättävän hyvää juurikin diktaattorin ansiosta. Maa on turvallinen ja rauhallinen ja erittäin siisti. Tietenkin köyhyyttäkin on, mutta muistelisin lehdestä lukeneeni sellaista olevan myös esimerkiksi Suomessa.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
On se äijä:

– Hän kertoo kirjassa, että hän jätti minulle kolmikerroksisen talon, auton ja irtaimiston, mutta sitä kirjassa ei kerrota, että hän jätti minulle myös asuntovelat ja kaiken muun hoidettavaksi. Tytärtämme Ronjaa hän ei nähnyt lähtönsä jälkeen puoleen vuoteen, Susanna sanoo.

Susanna on saanut oman elämänsä eron jälkeen hyvään tasapainoon ja tekee pitkiä työpäiviä useammassa työpaikassa. Häntä harmittaa ainoastaan se, että Jere laiminlyö velvollisuuksiaan eikä maksa 450 euron elatusmaksua Ronja-tyttärelle.

– Ulosotossa on tällä hetkellä puolen vuoden elatusmaksut. Kun kysyn niistä, Jere vastaa ainoastaan, että ei kiinnosta.​

Nyt puhuu Susanna Karalahti: ”Jere jätti minulle asuntovelat ja kaiken muun hoidettavaksi” - Viihde - Ilta-Sanomat
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Aikanaan jäi harmittamaan kun Karalahden ura Kärpissä katkesi niihin vanhoihin hölmöilyihin, tuohon aikaan olin itse käsityksessä että mies oli muuten ihan hyvillä teillä mutta ei ollut vielä tarpeeksi kaukana ns. vanhoista haamuista. Nyt kun jälkeenpäin tämän kaverin edesottamuksia lukee ja nimenomaan syksystä 2007 eteenpäinkin, niin ehkä ihan hyvä ettei mies lopulta pelannut kuin sen 15 peliä Kärpissä. Propsit toki Kärppäjohdolle siitä että monoa annettiin vaikka perseilyä itsessään Kärppien aikana ei tapahtunut, mutta kun oli sovittu että jos jotain tulee vastaan niin seura voi purkaa sopimuksen.

Ero kyllä Marko Jantuseen on kuin yöllä ja päivällä noin niinku persoonana, vaikka toki yhdistävä tekijä on se että molemmat oli sen verran lahjakkaita että pystyivät kamapäissään pelaamaan huipputasolla. Silti tuossa ajattelee että Jere pitää toimintaansa erittäin coolina koska on lätkäjätkä, Jantunen katuu touhujaan. Noh, toivottavasti Jerekin saa vielä asiansa paremmalle tolalle.

Sääliä ei jaksa kyllä tuntea, pikemminkin pettymystä kun jos noin yleisesti miettii niin Karalahti oli esim. Kimmo Timosta parempi puolustaja 90-luvun loppupuolella, mutta jostain syystä tämä "liian pieni NHL:ään" pelasi yli tuhat peliä ja lopetti uransa Stanley Cup voittajana, ja sitten tämä Stadin Kundi perseili uransa NHL:ssä ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa. Timosen asenne yhdistettynä Karalahden kroppaan ja pelitaitoihin olisi voinut olla aika tuhoisa yhdistelmä, mutta jos ja jos...
 

sirtyg

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & feikkiheikit
Kirja tuli ostettua ja ensimmäiset 50 sivua sitä on luettu. Linnanahde ei ole kovin taitava kirjoittaja, mutta rosoisen elämän tarinat tuolta saa kyllä ihan luettua. Karalahden vauhdikas meininki on toki tiedetty aina, mutta en olisi uskonut että päihteitä on käytetty noinkin paljon ja noin nuoresta asti.

Olen varsin yllättynyt tästä negatiivisuuden määrästä täällä. Jääkiekkopalstalla kun ollaan niin on todettava, että mielestäni Karalahti oli loistava puolustaja ja on erittäin hyvä kysymys, että minkälaisen uran olisi pystynytkään tekemään ilman sitä, että olisi ollut sairaalloisen päihderiippuvainen alkoholisti.

Moni täällä näkee Jeren kertoman tarinan "äijäilynä". Itse en näe asiaa noin vaan näen yhden ainutlaatuisen ihmiselämän hyvin omaleimaisen tarinan. Huipulta pohjalle, pohjalta huipulle yhä uudestaan ja uudestaan. Karalahti on mokaillut aivan helvetisti ja kussut niihin kuuluisiin muroihin lukuisia kertoja, mutta mielestäni tarinan hienous on siinä, että melko syvästä kuopasta pystyy vielä tulemaan takaisin ja vieläpä lähes aivan terävimpään kärkeen.

Oman tiensä kulkija ja on ihan piristävää, että tässä maailmassa on tarinoita kerrottavaksi. Luojan kiitos kaikki eivät kulje kohdusta hautaan samanlaista insinöörimäistä reittiä. Urheilun rocktähti ja myös ihminen. Toivon Jerelle kaikkea hyvää Pasilan visiitistä huolimatta.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ai niin, se muuten vielä, että kai jollain minskiläisellä terveysasemalla on tehty dna-tutkimus.

Niin se nyt vain on, että maailmassa on tyttöjä mitkä väittävät tulleensa raiskatuiksi ja niitä mitkä ei kerro, että sinä et muuten ole tämän lapsen isä.
 
Ero kyllä Marko Jantuseen on kuin yöllä ja päivällä noin niinku persoonana, vaikka toki yhdistävä tekijä on se että molemmat oli sen verran lahjakkaita että pystyivät kamapäissään pelaamaan huipputasolla. Silti tuossa ajattelee että Jere pitää toimintaansa erittäin coolina koska on lätkäjätkä, Jantunen katuu touhujaan. Noh, toivottavasti Jerekin saa vielä asiansa paremmalle tolalle.

Jantusella meni kyllä vielä enemmän pohjalle ja yökerhot oli vaihtunut ihan puhtaaseen narkkaamiseen. Ja myöskin Jantusen luiska oli aika paljon nopeampi ja jyrkempi, sen sijaan Karaahti painoi aika tasaiseen tahtiin pitkän aikaa. Ja noin persoonana olen ymmärtänyt että oli jossain määrin samanlaisia (ei siis yö ja päivä), melkosia vetomiehiä mutta kuitenkin pidettyjä sellaisia?

En kyllä pysty henkilökohtaisesti juuri halveksumaan Karalahden menoa. Tehnyt mitä halunnut, joskin ite kyllä oisin jättänyt lasten tekemiset väliin.
 

Boozer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Sinällään jokainenhan saa tehdä elämällään mitä haluaa, eihän siinä mitään. Jos urheilu on vaan urheilua ja mielummin ottaa vinettoa kuin kuin lähtee treenaamaan, niin mitäs me ollaan täällä sanomaan että lähe äijä lenkille. Mutta kaikki nuo kännissä/krapulassa pelaamiset on kyllä sitä organisaation/joukkuekavereiden/kannattajien päälle kusemista. Voi kuvitella kuinka jotain "villepeltosta" on saattanut vähän vituttaa, kun tehnyt hulluna joukkueen eteen töitä ja sitten tällainen kaveri tulee peliin viinalta haisten ja sopivasti myöhässä. Ja kun kaveri saanut ihan kohtuullista korvaustakin siitä lätkän pelaamisesta niin joku vastuu kai siitä pitäisi olla sille työnantajallekin.

Hyvä pelaaja se oli aikanaan, änäritasoa heittämällä. Karalahden kovuus kaukalossa on tosin kyllä eräänlainen myytti. Itselle tulee mieleen lähinnä ne kädet ylhäällä taklaamiset. Yhden tappelun muistan änäristä ja siinä ei Jere kyllä muuta tehnyt kuin yritti halailla vastapuolta ja välttyä itse osumilta. Ja sitten se yksi Venäjän liigan tilanne, jossa Jere yritti vältellä katsekontaktia sen yhden goonin kanssa, mutta tuo pamautti Jereä silti kunnolla leukaan. Sekin tilanne taisi muuten jokin kosto olla siitä, kun Jere oli edellisessä kohtaamisessa taklannut kädet ylhäällä. Mieleen tulee myös Toni Mäkiahon haastattelu, jossa piikittelee Jereä, että "et se sinäkään ikinä mennyt päätykiekkoihin ensimmäisenä kun pelkäsit ottaa taklauksia vastaan" (lainausmerkeissä mutta ei suora lainaus vaan vapaasti muisteltua). Eihän sitä tarvitsekaan kaukalossa mikään kovis olla, ei siinä, mutta jännästi Jeren imago on sellainen kovan jätkän imago ja sitten teot ovat olleet jotain muuta. Varmaan tuo miehen lookki on jo sellainen, että tulee joku badass mieleen. Pukinparta ja kaikkea.

En vaan tykkää tuosta kaverista. Puhuukin jotain outoa slangia tai murretta. Ja mikäs juttu sekin on kun aina mainostaa että on kasvanut jossain lelutapulissa tai jossain. Goodforyouuu Jere. Vastenmielinen kuva on jäänyt minulle koko tyypistä.

Edit. Linkissä muuten tuo Mäkiahon kommentit n. ajassa 6:05 alkaen. Tuo oli muutenkin mielenkiintoinen keskustelu, kannataa kuunnella ihan kokonaisuudessaan. https://www.youtube.com/watch?v=Zew4-20UWDY
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Pelicans, Karhubasket KEspoo sekä Crocodiles
On se äijä:

– Hän kertoo kirjassa, että hän jätti minulle kolmikerroksisen talon, auton ja irtaimiston, mutta sitä kirjassa ei kerrota, että hän jätti minulle myös asuntovelat ja kaiken muun hoidettavaksi. Tytärtämme Ronjaa hän ei nähnyt lähtönsä jälkeen puoleen vuoteen, Susanna sanoo.

Susanna on saanut oman elämänsä eron jälkeen hyvään tasapainoon ja tekee pitkiä työpäiviä useammassa työpaikassa. Häntä harmittaa ainoastaan se, että Jere laiminlyö velvollisuuksiaan eikä maksa 450 euron elatusmaksua Ronja-tyttärelle.

– Ulosotossa on tällä hetkellä puolen vuoden elatusmaksut. Kun kysyn niistä, Jere vastaa ainoastaan, että ei kiinnosta.​

Nyt puhuu Susanna Karalahti: ”Jere jätti minulle asuntovelat ja kaiken muun hoidettavaksi” - Viihde - Ilta-Sanomat
Osaisi edes aikuinen mies hävetä tekosiaan mutta kun ei leveästi hymyilee ja kehuskelee menneisyydellään. Mikä pelle hyi helvetti joskus pidin miestä edes jossain arvossa mutta en enää Kamalahti mikä Kamalahti.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kirja tuli ostettua ja ensimmäiset 50 sivua sitä on luettu. Linnanahde ei ole kovin taitava kirjoittaja, mutta rosoisen elämän tarinat tuolta saa kyllä ihan luettua. Karalahden vauhdikas meininki on toki tiedetty aina, mutta en olisi uskonut että päihteitä on käytetty noinkin paljon ja noin nuoresta asti.

Olen varsin yllättynyt tästä negatiivisuuden määrästä täällä. Jääkiekkopalstalla kun ollaan niin on todettava, että mielestäni Karalahti oli loistava puolustaja ja on erittäin hyvä kysymys, että minkälaisen uran olisi pystynytkään tekemään ilman sitä, että olisi ollut sairaalloisen päihderiippuvainen alkoholisti.

Moni täällä näkee Jeren kertoman tarinan "äijäilynä". Itse en näe asiaa noin vaan näen yhden ainutlaatuisen ihmiselämän hyvin omaleimaisen tarinan. Huipulta pohjalle, pohjalta huipulle yhä uudestaan ja uudestaan. Karalahti on mokaillut aivan helvetisti ja kussut niihin kuuluisiin muroihin lukuisia kertoja, mutta mielestäni tarinan hienous on siinä, että melko syvästä kuopasta pystyy vielä tulemaan takaisin ja vieläpä lähes aivan terävimpään kärkeen.

Oman tiensä kulkija ja on ihan piristävää, että tässä maailmassa on tarinoita kerrottavaksi. Luojan kiitos kaikki eivät kulje kohdusta hautaan samanlaista insinöörimäistä reittiä. Urheilun rocktähti ja myös ihminen. Toivon Jerelle kaikkea hyvää Pasilan visiitistä huolimatta.

Mielestäni tässä pitää erottaa jääkiekkoilija Karalahti ja ihminen Karalahti.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Mielestäni tässä pitää erottaa jääkiekkoilija Karalahti ja ihminen Karalahti.
Juurikin tämä.
Kiekkoilijana oli viihdyttävä ja niitä hahmoja, jotka varmasti toivat lisää katsojia halleihin ja pöhinää ympärille, mutta ihmisenä ihan täysi paska kuten nytkin on taas huomattu.

Ei tämä ikinä ole vastuuta mistään ottanut, vaikka välillä toki selittääkin kuinka "-Virheitä on tehty ja kannan ne loppuelämäni mukanani" yms. Paskan vitut.
Sitten vielä tuntuu, että löytyy iso ryhmä ihmisiä, joiden mielestä Karalahti on edelleen "ÄIJÄ, KOVA JÄTKÄ!," jne.

IFK silitteli päätä aivan liian pitkään ja antoi mahdollisuuksia ja sitten tämä veti vielä herneet, kun IFK ei enää halunnutkaan tätä uudelleentulemisen jälkeen.

Täysin vastuuton, itsekeskeinen ihminen, jolle on annettu asioita kultalautasella, mutta silti on saanut ne perseiltyä. On katsottu sekoiluita läpi sormien, on pidetty ukosta huolta, kun ei itse siihen pystynyt, mutta kun ei niin ei. Homma vain jatkui.

Jere saa väittää kiven kovaan, että ei kadu mitään, mutta aivan varmasti vituttaa, että nyt saattaisi hyvinkin olla miljoonia tilillä, jos olisi jättänyt perseilyt vähemmälle. Erittäin hyvä puolustaja ja jos olisi panostanut urheiluun edes vähäsen sen mitä panosti sekoiluun, niin olisi pelannut NHL:ssä pitkän uran.
Nyt onkin tuloksena rahanongelmia ja velkoja ja elämää vielä pitkä matka kaiketi edessä. Hyvä duuni, Jere!
 
Jere saa väittää kiven kovaan, että ei kadu mitään, mutta aivan varmasti vituttaa, että nyt saattaisi hyvinkin olla miljoonia tilillä, jos olisi jättänyt perseilyt vähemmälle.

En kyllä usko tähän. Itsekin on sanonut että jos pitäisi valita juhlimisen ja jääkiekon välillä niin jälkimmäinen olisi jäänyt.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Karalahti on kyllä niin brändikiekon näköinen kuin vain voi olla.

mikä vain vahvistaa sitä Ilmalan pakkomiellettä Brändin matkimiseen. JRuutu, Jere. Miten meni omasta mielestä?
Teillekin oli parempi lähtö Rotenbergin määräysvallan alle. SKA:ta seuraavaksi matkien...

Kirja muuten antaa aika yksipuolisen kuvan Nannasta(kin). Päälle viimeisen vuoden lehti/blogiavautumiset. Match made in heaven. Pojan nimi aiheuttaa varmaan snadisti myötähäpeää vanhempana...
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Oman tiensä kulkija ja on ihan piristävää, että tässä maailmassa on tarinoita kerrottavaksi. Luojan kiitos kaikki eivät kulje kohdusta hautaan samanlaista insinöörimäistä reittiä.

Juurikin tämä ja näin. Sekoilua itsessään ei tarvitse ihannoida, mutta miksi luterilaisessa Suomessa ei saa elellä miten tykkää.

Kuinkahan monta onnetonta insinööriavioliittoa Espoossakin on, kun piti vain se rivarin pätkä hankkia, vaikka oikeasti ei olisi sitä elämää halunnut.

Se on myös mielenkiintoista huomata, että ne ketkä eniten ovat päihteiden käyttöä vastaan eivät ole koskaan edes kokeilleet. Joskus on hienoa olla isoissa juhlissa mitkä jatkuvat pidempäänkin kuin muutaman tunnin. Muissa kulttuureissa hääjuhlat ovat monipäiväisiä, vaikka pelkkää teetä juodaan. Sen voi tehdä myös noin.

Muutenkin tuo täydellinen tuomitseminen on niin söpöä suomalaisuutta. Tutustukaapa vaikka rahoitusmaailman kiemuroihin ja kuinka paljon siellä vedetään kamaa, kun pitää valvoa ja olla skarppina tienaamassa koko ajan lisää rahaa osakkeidenomistajille.

Yllättyisitte, jos tietäisitte.

(Jerestä en ole mitään mieltä, koska en ole koskaan häntä tavannut, vaikka toki lukemattomia pelejä paikan päällä nähnyt. Myös DEL:ssa tuli peli käytyä.)
 
Suosikkijoukkue
Pelicans, Karhubasket KEspoo sekä Crocodiles
Juurikin tämä ja näin. Sekoilua itsessään ei tarvitse ihannoida, mutta miksi luterilaisessa Suomessa ei saa elellä miten tykkää.

Kuinkahan monta onnetonta insinööriavioliittoa Espoossakin on, kun piti vain se rivarin pätkä hankkia, vaikka oikeasti ei olisi sitä elämää halunnut.

Se on myös mielenkiintoista huomata, että ne ketkä eniten ovat päihteiden käyttöä vastaan eivät ole koskaan edes kokeilleet. Joskus on hienoa olla isoissa juhlissa mitkä jatkuvat pidempäänkin kuin muutaman tunnin. Muissa kulttuureissa hääjuhlat ovat monipäiväisiä, vaikka pelkkää teetä juodaan. Sen voi tehdä myös noin.

Muutenkin tuo täydellinen tuomitseminen on niin söpöä suomalaisuutta. Tutustukaapa vaikka rahoitusmaailman kiemuroihin ja kuinka paljon siellä vedetään kamaa, kun pitää valvoa ja olla skarppina tienaamassa koko ajan lisää rahaa osakkeidenomistajille.

Yllättyisitte, jos tietäisitte.

(Jerestä en ole mitään mieltä, koska en ole koskaan häntä tavannut, vaikka toki lukemattomia pelejä paikan päällä nähnyt. Myös DEL:ssa tuli peli käytyä.)


Käyppä kuule kysymässä Jeren ex-vaimolta mitä mieltä hän on machomiehen elämästä ja vastuunkantamisesta.
Mun puolestani saa elää kuinka elää mutta jos itse tulee julkisuuteen kirjallaan niin silloin asettaa itsensä arvosteltavaksi. Jokainen tekee virheitään mutta normi täyspäinen ihminen osaa hävetä mokiaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös