Agassin ja Ruudun kirjat ovat kyllä erinomaisia urheiluelämäkertoja. Vaikuttavat varsin rehellisiltä ja avoimilta teoksilta, ja olivat myös lukukokemuksina sujuvia, mistä kiitos tietenkin kirjoittajille. Lisäksi Agassin kirja oli myös hyvin suomennettu eikä mitään Pro Hockey -tason pikakäännöstä, kuten esim. Fleuryn kirja.
Ehkä hiukan rohkea väite, mutta jonkin verran uskaltaisin vetää yhtäläisyyksiä urheilijan henkisiin kykyihin siitä, millaisen teoksen itsestään laskevat maailmalle. Toki mä ymmärrän sellaiset junnuille suunnatut tietopainotteiset ja pinnalliset fanikirjat uran alkuvaiheessa jostain nuoresta urheilijasta, mutta nämä uransa jo päättäneet ovat yleensä sen ikäisiä, että ihan hirveästi ei jaksa pelkkää kronologista listausta tapahtumista ja paria hauskaa kännireissua siihen päälle.
Oma top-3 urheilijaelämäkerroista on Ruutu, Agassi ja Kimi. Kaikki ovat laadukkaita ja moniulotteisia sisällöltään sekä sujuvasti kirjoitettuja. Moehringerin kirjoittamaan Agassin kirjaa en enää muista sen kummemmin, mutta lukukokemuksen muistan olleen miellyttävä. Kimin kirjasta olisi saanut helposti aika mitäänsanomattoman fanikirjan, mutta Hotakainen teki kyllä erinomaista jälkeä ja kirja on todella hyvä. Edellisistä vielä sekin maininta, että lajit itsessään eivät mua perussivistystä enempää nappaa, joten tekstillä on merkitystä, jaksanko jatkaa lukemista. Tosin Nyholm kyllä pärjää tässä seurassa hyvin ja lopputuloksesta näkee, että taustaduunia on tehty.
Niin, ja jos edellisten kaltaisia suosituksia on antaa, otan mielelläni kesälukemisiksi jotain liki lajista riippumatta.