8 Mile alkaa hiljalleen saapumaan 20 vuoden ikään ja tuli taannoin katsottua kyseinen pätkä pitkästä aikaa.
Mietin että olisiko tämä leffaketjun asiaa, mutta ajattelin ajatukseni sopivan paremmin tänne. Syynä pidän sitä että valitettavan pitkään omissa ajatuksissa pyöri monien muiden näkökulma siitä että leffa on rockybalboamaisuutta ja lopulta valkoihoinen altavastaaja voittaa.
Muistan miten teininä itselleni syötettiin tuota ihonväri-kulmaa ja pelkistetysti tajuntaan. Vittu että hävettää vielä nykyäänkin kun on tasaisesti elokuvan katsonut ja tajunnut tuon sisällön. Vaatii minusta käsitystä räppikentän menosta että sisäistää jutun juonen. Siksi tämä ketju.
8 Mile on lopulta tarina kurjista sekä köyhistä oloista jossa maalataan kuva että tuoltakin voi löytyä voittajia. Ei löydy. Se on elokuvan hienous.
Kurjuuden keskelle maalataan kuvasto "battleklubista" ja miten iso juttu on voittaa "ilta". Tuo kyseenalaistetaan hienosti Winkin kaltaisen rotan kautta joka myy ajatusta levydiilistä linkkeineen ja kertoo mitä paskaa gettopojat pienissä piireissään ovat. Lopulta kaveri on itse aika ilmaa.
Papa Docin jengi on kirjoitettu hienosti. Itse pääjehu yrittää olla kova gangsteri kun uskaltaa kantaa asetta ja lopulta kyseessä on yksityiskoulussa ollut hyvän perheen Clarence. Eli tuohon kurjuuden ihannointiin haluaa myös parempien olojenkin jätkä. Tuollaisen ihmistyypin ympärille on sitten kerääntynyt oikeanlainen jengi kun itse pääjehulla on vähän räppiskillejä. Jotenkin osuvaa ihan mittasuhteista huolimatta.
Mekhi Phiferin Future on hieno hahmo kun miettii että edustaa 313:n porukkaa, mutta pitäisi olla puolueeton battleisäntä. Hahmo selvästi rakastaa hommaansa, mutta samalla tietää miten uncletomilta näyttää.
Vähän kaikki yrittävät olla ja näyttää enemmän kuin ovat. Paitsi Cheddar Bob. Jumalauta miten sympaattinen tonttu ymmärrettävistä syistä hän on. Tuonkin hahmon takana on enemmän kuin sketsihahmo. Eli näytetään miten vilpitön ja lojaali ystävä voi olla kyseessä vaikkei olisi se viilein jäbä. Itseasiassa juuri Cheddar Bob ratkaisee viimeisen battlen kun heittää Rabbitille että eikö tämä ole huolissaan mitä Papa Doc sanoo. Ja luettelee tapahtumia.
Luonnollisesti lopun battlet ovat iso juttu ja YouTubessa moni elokuvasta tietämätönkin näyttää nuo väijyneen.
Lyckety on hahmona omanlainen Free Woldin vastine Cheddar Bobille. Palvoo johtajaa ja suu käy enemmän kuin järki. Tuo oikeastaan tuhoaakin hänet. Löysät "Vanilla ice, Willie Nelson" -läpät ja rasistikortit eivät toimi. Liian helppoja juttuja jotka B-Rabbit teurastaa helposti. Tässä kylvetään jo perustaa voitolle kun Rabbit osaa hyökätä yksittäisellä läpällä koko vastustajan jengiä vastaan.
Lotto sitten iskee kovimman haasteen ja tämä on tasainen vääntö. Yllättävän luovaa settiä, mutta se pieni ero syntyy KKK-jutulla ja pienellä Lycketyn rasistikortin toistolla. Rabbit mielestäni ratkaisee tämän battlen "Beaver" -jutun käännöllä koko Free Worldia vastaan. Jälleen iskee hyvin koko jengiin, mutta Rabbit sortuu myös steroidijutuilla stereotypiaan. Tuo teki tästä tasaisen väännön.
Papa Docin teurastus on sitten jokaisen katsottava itse. Heitän nuo battlet vielä loppuun. Muistan vieläkin miten junnuna 2003 jännitti leffateatterissa kun Rabbit joutuikin aloittamaan. Tuo oli kuitenkin juuri Cheddar Bobin ansiosta nerokasta, koska Rabbit tykitti ilmaan kaiken mitä Papa Doc aikoi sanoa ja samalla osoitti nyt viimeistä kertaa miten reppanoita Free Worldin jäbät ovat. Muun muassa hakatessaan porukalla Rabbitin jne. Ja sitten tietenkin Papa Docin paljastaminen yksityiskoulun Clarenceksi.
Lopulta 8 Mile on yllättävän moniulotteinen elokuva jossa uskalletaan näyttää tummaihoisten rasismi valkoista kohtaan, mutta samalla Rabbit ei ole mikään valkoinen sankari. Hän on köyhien olojen luuseri jolla on potentiaalia.
Kurjista oloista ei kuitenkaan poistuta taikasanoilla vaan työllä. Loistava esimerkki kaikille räppäreille. Rabbit oppii tekemään työvuoronsa kunnolla ja voiton jälkeen palataan tehtaalle. Siellä on häntä battlen ajan paikannut duunari vielä kiinni. Ansaitse rahasi, käytä ne oikein ja priorisoi elämääsi. Tuohon kiteytyy Rabbitin rapgame.
Kim Basinger ja Brittany Murphy tekevät loistavat roolit ajankuvan naisina.
Murphyn bändärihoroilu on oikeasti hyvä kuvaus mitä Suomessakin näki 2000-luvun alussa. Naisen arvo oli pano ja kertosäkeen laulaminen. Ja daamitkin tuon tajusi vaikka taustalla oli unelma olla Alicia Keys tai Mary J Blige.
Basinger sitten Rabbitin äitinä dominoi joka kohdan. Ei tuota suoritusta oikein voi muuten kuvata. Tupla-äiti joka häpeilemättä haluaa omaakin elämää.
Eminem vetää sitten hyvin solidin roolin ja 8 Mile on hyvä esimerkki ettei hyvä räppileffa olekaan helppo juttu. Mutta joskus riski kannattaa ja Eminemin sekä muiden oikeiden räppijätkien läsnäolo voi auttaa. Jännä juttu. Öhöm.
Biitit ja elokuvan soundimaailma ovat priimaa. Alusta loppuun kuvastoon sopivaa.
8 Mile, 4/5.