Jatkoajan viininystävät

  • 105 098
  • 656

Helmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Luulenpa että druen viittaa vaan rypäleeseen. Löytyykö sieltä vaikkapa tør?

ei löydy 'tor'ia (en tietenkään osaa mitään poikkiviivoja asennella)

Tuo dru esiintyy kyllä monessa muodossa läpi tekstin. Kiitokset avusta mutta enhän mä osaa kirjoittaa tänne näitä omituisia yhdistelmiä.. ;(

Pakko se on juottaa vieraille.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Aijai, tulipas juotua hyvää portviiniä äsken lihan kanssa ja sen jälkeen: Ferreira Late Bottled Vintage 2003.

Suosittelen. Erittäin hyvää.
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Tuli viikonloppuna laivalta ostettua vain yksi viinipullo, mutta päätin kokeilla vähän kalliimpaa mitä yleensä. Terrunyo Cabernet Sauvignon, taisi maksaa 19,90e, ei saa Alkosta joten vaikea tehdä hintavertailua. Mutta kumminkin, ostin lähinnä kuvauksen takia. Lupaa nimittäin suklaisuutta, hedelmäisyyttä, makeisuutta, joita harvemmin tapaa punaviinissä. Mitä netissä luin pari arviota niin pisteitä löytyi jostain 92/100, kaippa ihan laatuviiniä.

Pitääpi kokkailla jotain ruokaa tuon kaveriksi ja maistella ja tulla tänne sitten tuomitsemaan.
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Aijai, tulipas juotua hyvää portviiniä äsken lihan kanssa ja sen jälkeen: Ferreira Late Bottled Vintage 2003.

Suosittelen. Erittäin hyvää.

Portviiniä lihan kanssa? Enpä ole ennen kuullutkaan. Toki kukin tavallaan ja tässä pysähtyneisyyden rämettämässä harrastuksessa kaikki uusi on tervetullutta mutta kysyn silti: miltä maistui?

Itse olen maistellut antaumuksella Graham's LBV:a jonka jotkin vuosikerrat ovat suorastaan ihastuttavia hintaansa nähden. Olen kyllä nauttinut tätä lähinnä jälkiruokana ja rajoitetusti (sini)homejuustojen kumppanina.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Portviiniä lihan kanssa? Enpä ole ennen kuullutkaan. Toki kukin tavallaan ja tässä pysähtyneisyyden rämettämässä harrastuksessa kaikki uusi on tervetullutta mutta kysyn silti: miltä maistui?

Ehkä se "liha" oli tyttöystävän hellittelynimi.

Portiviiniä ei tosiaan ole paljon tullut juotua kuin suklaisten jälkiruokien ja erilaisten juustojen kanssa, mutta kyllä sitä sitä noissa Michelin-tähtipaikoissa on monta kertaa törmännyt esim. makeahkoihin valkoviineihin tiettyjen pääruokien yhteydessä, eikä se viinin makeus ole ollut ollenkaan paha asia. Tässä kohtaa tosin täytyy kyllä tuntea ruoka ja viinin yhdistely jo melko pirun tarkkaan, enkä siihen ainakaan kotiviinurina lähtisi.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Täytyy tunnustaa, että täällä joudutaan turvautumaan aika usein valkoviineihin punaisen lihan kanssa - joskaan tuolloin ei nautita makeita valkkareita vaan kuivia. Syynä moiseen käyttäytymiseen on yksiselitteisesti se, että suurin osa kokeilemistani punaviineistä aiheuttaa suunnattomia vatsanväänteitä minulle, joten on parempi turvautua tuttuihin valkoviineihin niissä tapauksissa joissa tarjolla ei ole sellaista punaviiniä jonka tiedän "turvalliseksi". Vaihtoehtoisesti on sitten turvauduttava siideriin tms. juomaan jos sopivaa valkoviiniä (tai punaviiniä) ei löydy.

Harmillistahan se tietty on ettei oikein uskalla kokeilla punaviinejä, ei nimittäin huvita ostaa pullollista Alkosta ja huomata lasillisen jälkeen ettei sitä voikaan juoda - näinkin on tapahtunut. Jos joku tarjoaa punkkua niin voin kyllä maistaa ja jos hyväksi havaitsen niin nimen painan mieleen ja voinen ostaa itsellenikin ruokajuomaksi.

vlad.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Portviiniä lihan kanssa? Enpä ole ennen kuullutkaan. Toki kukin tavallaan ja tässä pysähtyneisyyden rämettämässä harrastuksessa kaikki uusi on tervetullutta mutta kysyn silti: miltä maistui?
No juu. Tiedetään toki, että ruoan päällehän tuota kuuluisi maistella jälkiruokaviinin muodossa, mutta kunnon lihan kanssa tuollainen kyllä ainakin itselle uppoaa hyvin. Mistään etiketeistä en sen kummemmin tiedä, mutta kai sitä sentään kotona saa taplata kukin tyylillään.
 
Kannanpa oman pienen korteni kekoon; sellaisen leppoisana ryypiskelyviininä toimii mainiosti Quinta da Espiga. Oli erinomaisen juotavaa, eli meni alas helposti eikä ollut ollenkaan kitkerää tms. Eli mielestä seurusteluviini parhaasta päästä - ja varsin edullistakin taisi olla.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kannanpa oman pienen korteni kekoon; sellaisen leppoisana ryypiskelyviininä toimii mainiosti Quinta da Espiga. Oli erinomaisen juotavaa, eli meni alas helposti eikä ollut ollenkaan kitkerää tms. Eli mielestä seurusteluviini parhaasta päästä - ja varsin edullistakin taisi olla.

Tähän on helppo yhtyä. Ko. Portugalin ihme on varmaan hinta/laatusuhteeltaan Alkon paras tuote. Ei mikään huikea, mutta hyvä, mutkaton ja monikäyttöinen perusviini huokeaan hintaan.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Onkos kukaan testannut tämän vuoden Beaujolais Nouveau -viinit läpi? Kumpi oli tänä vuonna parempi, vai pitääkö ostaa molemmat?
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Onkos kukaan testannut tämän vuoden Beaujolais Nouveau -viinit läpi? Kumpi oli tänä vuonna parempi, vai pitääkö ostaa molemmat?

Itse testailin eilen tuota ja ihan Beaujolais Nouveaulta maistui. Eli ei mitään tekemistä viinin kanssa, mukavan banaaninen varsinkin saatuaan vähän ilmaa ja kevyt loppuun saakka. Mitään jälkimakuja tai suuria elämyksiä näiltä on turha kummaltakaan odottaa, koska niitä ei ole siksi tehtykään. Kyseessä on vain yhden ranskan viinintuotantoalueen perinteenä syntynyt oikku, jota jostakin syystä rahdataan tänne pohjolaankin kossu-Erkkien ihmeteltäväksi.

Itse asiassa maistoin tuon eilen löytääkseni kerrankin jotain vähän erikoisempaa joulupöytään. Mutta tätä en ainakaan osta. Vahva suosikki joulun makupaletille on tämä jolla saattaisi juuri ja juuri tavoittaa joulupöydän lähes molemmat ääripäät vaikka pelkäänkin tuon olevan turhan dominoivaa. Mitään kahdenkympin erittäin täyteläisiä chileläisiä joulupöytään on turha ostaa ellei halua koko aterian maistuvan vain ja ainoastaan punaviinille.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Itse testailin eilen tuota ja ihan Beaujolais Nouveaulta maistui. Eli ei mitään tekemistä viinin kanssa, mukavan banaaninen varsinkin saatuaan vähän ilmaa ja kevyt loppuun saakka. Mitään jälkimakuja tai suuria elämyksiä näiltä on turha kummaltakaan odottaa, koska niitä ei ole siksi tehtykään. Kyseessä on vain yhden ranskan viinintuotantoalueen perinteenä syntynyt oikku, jota jostakin syystä rahdataan tänne pohjolaankin kossu-Erkkien ihmeteltäväksi.
Joo missään nimessähän tämä ei mikään luonteenomaisin punaviini ole, mutta tapana on joka vuosi ainakin toinen pullo ostaa.
Itse asiassa maistoin tuon eilen löytääkseni kerrankin jotain vähän erikoisempaa joulupöytään. Mutta tätä en ainakaan osta.
Nouveau ei kai ole enää edes myynnissä jouluna. Menee todella nopeasti pilalle pullossa.

Vahva suosikki joulun makupaletille on tämä jolla saattaisi juuri ja juuri tavoittaa joulupöydän lähes molemmat ääripäät vaikka pelkäänkin tuon olevan turhan dominoivaa. Mitään kahdenkympin erittäin täyteläisiä chileläisiä joulupöytään on turha ostaa ellei halua koko aterian maistuvan vain ja ainoastaan punaviinille.
Nopeasti väittäisin tuon olevan turhan täyteläinen. Joulupöytään (siis kinkkujen, laatikoiden jne kanssa) kannattaa ottaa mahdollisimman kevyt punkku, ranskalainen tai jopa italialainen. Jos haluat jotain erikoista koittaa, niin pistä ronskisti rose-viini pöytään, toimii. Jos syöjiä on useita, niin 3 erityyppistä viiniäkin voi olla ihan hyvä kattaus, silloin löytyy ainakin jokaiselle sopiva laatu.
 

Helmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Valkoviineistä

En ketjusta hoksannut että erittäin maittavista Italialaisista (vladille) valkkareista olisi jo mainittu kohtuuhintainen Sicialainen Montalto.

Hyvää ja kuivaa!
 

Mapo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pool, Blackhawks
Alkon parhaiten varjeltu salaisuushan on Quinta das Setencostas Portugalista. Aivan helmi.

Tiede-lehdessä oli muuten taannoin juttu viininmaistelusta. Viitattiin mm tutkimukseen jossa osoitettiin hintalapun korreloivan suoraan viinin makuun.

Caltech press release tutkimuksesta

Kannattaa siis hankkia suosiolla niitä kalliimpia viinejä. Minäkin aiemmin luulin viinin olevan sitä parempaa mitä suurempi pullo...
 

MadMike

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, HML Huskies, Fremantle Dockers, Western Force
Eilen tuli pitkästä aikaa maistettua Ch Labarde http://www.alko.fi/tuotteet/fi/446347. Ihan ok kamaa, ehkä vähän tyyris nautintoon nähden.

Sen sijaan Gnarly Head Zinfandel http://www.alko.fi/tuotteet/fi/405157 oli sitä mitä kylmenevään iltaan tarvitsee. Jos haluaa tuhdin mutta helposti lähestyttävän viinin, joka ei ihan hyppää lasista aussien tyyliin, niin se on tämä.

Tänään juhlapäivän kunniaksi Jansz http://www.alko.fi/tuotteet/fi/405157. Viimeksi ainakin oli sen verran mehevän makuinen, että veteli vertoja jo kevyemmille shampanjoille.

Plops!

Taidanpa jatkaa seminaarityön tekoa kuplien kera...
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Nyt täytyy ihan kysyä, että mitä mahdat tällä tarkoittaa?
Toivottavasti vastaus tulee riittävän myöhässä. Eli tarkoitin, että Espanjan, Australian, Chilen jne punkut kannattanee jättää suosiolla hyllyyn kinkun kanssa, niissä kun yleensä on potkua ja tulisuutta eri tavalla kuin Ranskalaisissa viineissä. Italialaisia viinejä en itse kovinkaan arvosta, melkoisia litkuja ovat, mutta kinkun kanssa saattavat toimiakin. Kinkku vaatii viinikseen jonkun melko pehmeän ja huomaamattoman viinin, ettei se dominoi ateriaa.

edit: perinteisesti hyvä kinkkuviini on muuten punaiseen pulloon paketoitu ranskalainen viini, jonka nimeä en kuollaksenikaan saa päähäni. Jonkinlainen jouluviini on kyseessä, mutta todettiin tämä joskus Alkossa erittäin hyvin onnistuneeksi kausituotteeksi.
 

Jii

Jäsen
Suosikkijoukkue
musta & valkoinen
edit: perinteisesti hyvä kinkkuviini on muuten punaiseen pulloon paketoitu ranskalainen viini, jonka nimeä en kuollaksenikaan saa päähäni. Jonkinlainen jouluviini on kyseessä, mutta todettiin tämä joskus Alkossa erittäin hyvin onnistuneeksi kausituotteeksi.

Myös kokeilemisen arvoinen kinkku- ja lanttulaatikkoviini on Montalto Nero d´Avola.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
edit: perinteisesti hyvä kinkkuviini on muuten punaiseen pulloon paketoitu ranskalainen viini, jonka nimeä en kuollaksenikaan saa päähäni. Jonkinlainen jouluviini on kyseessä, mutta todettiin tämä joskus Alkossa erittäin hyvin onnistuneeksi kausituotteeksi.
Kyseessä on muuten Italialainen viini, tarkistin tänään ostaessani pullon Undurraga Carmenerea (loistavaa).

Nimi ei tietenkään vieläkään jäänyt päähäni :D
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Meillä tarjottaneen tosiaan tänä vuonna Rose-viiniä Joulupöydässä. Kiitoksia vain suosituksesta. Tarjolla toki muitakin avattavaksi jos joku välttämättä haluaa. Tuolla ja laadukkaalla Cavalla pitäisi pärjätä. Illalla sitten Port-viiniä ja juustoja.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kinkkuviinistä en tiedä mitään, mutta Escudo Rojo on aivan loistava punkku nautittavaksi ihan issessein.
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Portviinin vaihtoehtona kannattaa kokeilla myös sherryä. Molemmat toimii hyvin illanvieton ohella tai sitten juuri jälkiruokien kanssa. Viimeksi sherryä köyhien ritarien kanssa ja portviinia luumurahkan kanssa. Kaapissa odottais itellä makea jälkiruokaviini, jota ei saa Alkosta, ainakin Siljan valikoimissa tosin on. Jospa sen jouluna sitten avaisi, vuosi sitten tuli maisteltua moscatelviiniä jouluaattona ja hyvää oli sekin.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
...
Itse asiassa maistoin tuon eilen löytääkseni kerrankin jotain vähän erikoisempaa joulupöytään. Mutta tätä en ainakaan osta. Vahva suosikki joulun makupaletille on tämä jolla saattaisi juuri ja juuri tavoittaa joulupöydän lähes molemmat ääripäät vaikka pelkäänkin tuon olevan turhan dominoivaa. Mitään kahdenkympin erittäin täyteläisiä chileläisiä joulupöytään on turha ostaa ellei halua koko aterian maistuvan vain ja ainoastaan punaviinille.

"tämä" on koemaistissa juuri nyt, mutta ainakin minun täytyy todeta, ettei mielestäni oikein istu joulupöytään - on niin äärimmäisen dominoiva ja täyteläinen. Jos nyt ruokajuomana haluaisi käyttää, niin ruuan pitäisi olla jotain tosi voimaksta, pippuripihvi, tms. jotta ruoka ja viini tukisivat toisiaan - mieleen tulee myös oiken kypsät, voimakkaat juustot ja tämä viini, Rolling Shiraz Viognier (Australia).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös