Jatkoajan Triathlonistit tai sellaiseksi aikovat

  • 20 313
  • 86

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
"Triathlon-tapahtuma" lähestyy... ensimmäisenä vuonna siis kolme osanottajaa mukana. Kaverit ja puolisot täälläpäin pudistelevat päitään, koska mitään intohimoista harjoittelua ei ainakaan itselläni ole takana. Nyt kun vielä jalka (kantapää + polvi) on siinä kunnossa, ettei kahteen viikkoon ole oikein pystynyt edes kenkää siihen laittamaan, juoksemisesta puhumattakaan. Fillarikin tulee olemaan tuo kotoinen "normipyöräni" (muut vetävät kyllä kilpapyörillä), joten näillä mennään, maaliin tai hautaan. Todennäköisesti ja toivottavasti kuitenkin maaliin, kun se aikaraja ei kuitenkaan näin uran ensimmäisessä rypistyksessä ole mikään maailmanennätys (24h).

Eilen tuli jotain sentään tehtyä. Mentiin perheen kanssa tuttaville grillaamaan ja juomaan olutta, ja tuli kuningasidea kokeilla uintia. Ei muuta kuin suotuveneellä järven toiseen päähän, ja sieltä sitten uiden takaisin. Vähän hirvitti kun tuuli oli ainakin selällä (halkaisija n. 1km) aika kova, eikä edes ollut kovinkaan lämmintä. Kuitenkin tuli hypättyä järveen. No, olihan jopa 600 metriä tullut kokeiltua pari päivää aikaisemmin, tosin rannassa, kahden laiturin väliä (150m) uiden. Samassa, jossa suoritamme myös oman triathlontapahtuman uintiosuuden, 13 * edes takaisin (n.3900m). Eipä ainakaan kukaan pääse hukkumaan, toivottavasti.

No eilen saldoksi kuitenkin tuli gps:n mukaan 2190m ja aika oli 54 min. Eli uitua tuli sellaista reilun 24,5 minuutin kilometrivauhtia, joka oli ainakin itselleni iloinen yllätys tuuli huomioiden. Toki täytyy huomioida sellainen seikka, että ns. oikea matka (kartasta mitattu) oli noin 2050m, joten se tarkoittaisi reilua 26,5 minuutin kilometrivauhtia. noin 140m tuli siis kierreltyä. Vedessä suunnistaminen on muuten aika helvetin vaikeata, varsinkin kun ylittää noin kilometrin kokoista selkää. Ja hengittämisenkin kanssa on oltava tarkkana, kun aallot heittää välillä vettä suuhun, vaikka pitäisi ottaa happea.

Toista kertaa en aio polskia tänä kesänä tuota väliä. Riittää kun heinä-elokuun vaihteessa, jos saadaan päivät sopimaan (3 vuorotyöntekijää eri firmoissa), vedetään niiden kahden laiturien väliä se 13 kertaa edes takaisin (3,8-3,9km). Sitten pyöräilemään 180km ympäri kaunista Kanta-Hämettä, ja lopuksi maratonin verran siirtymistä jalan, ehkä muutaman metrin jopa juosten.

Ja ensi vuonna voidaan sitten kiristää aikatavoitteita tuosta 24 tunnista. Ainakin alittaa tämän vuoden tulos. Ja ehkä saadaan muutama muukin houkuteltua mukaan... No ei ajatella vielä niin pitkälle. Yritetään vaikka saada polvi ensin kuntoon, kun tunnin futiksen takia on nyt ollut 2 vk turvoksissa. On se jalkapallo saatana vaarallinen laji.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Triathlonpäivä lyöty lukkoon.

Eli LA 09.08 klo 06.00, oli sää mikä tahansa, hypätään järveen ja siitä sitten polskimaan, pyöräilemään, ja lopulta juoksemaan/kävelemään. Ja joskus LA-SU yöllä (viimeistään aamulla) pitäisi olla maalissa.

Uinti tapahtuu tuossa reilun puolen kilometrin päässä, suhteellisen humuspitoisessa järvessä (ei näe mitään) kahta laiturin väliä (sivu 150m) 13 kertaa edes takaisin uiden. Siinä voi sitten vetää laiturilla välillä happea, jos rupeaa ahdistamaan.

Tämän jälkeen fillarilla ja ainakin Janakkalan, Lammin, Hausjärven, Hyvinkään, Riihimäen ja Lopen maaperällä olisi tarkoitus pyöräillä

Loppuun vielä reilu 42km jalan, tarkka reitti vielä hakusessa, eiköhän kotikunnan alueelta löydetä joku sopiva lenkki.

Harjoittelu on ollut aika vaisua viime aikoina, ainakin itselläni, joten saa nähdä miten äijän käy. Aika kylmiltään tulee lähdettyä. 24h on alkuperäinen tavoite, ja keipa se on ihan mahdollinen "retkeilyvauhti" (2+12+10). Jos ahnehtimaan ruvetaan niin ehkä jopa voisi päästä alle 20 tunnin (2+10+8). Reilun kolmen viikon päästä nähdään miten kävi.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pakko sanoa Tombe, että olet kyllä aika kova jätkä. Aika harvalla olisi kanttia lähteä kokeilemaan täyspitkää triathlonia. Varmasti se on sellainen koitos, että siitä palautumiseen menee hetki aikaa. Toivottavasti selviät ilman suurempia vammoja. Muutaman banaanin ja energiapatukan saattaa joutua tuolla matkalla syömään, kun urheilee vuorokauden yhtä mittaa.

Itseäni on myös kiinnostanut triathlon, mutta huonon uimataidon ansiosta ei ole ikinä tullut kokeiltua edes lyhyempiä matkoja. Pitäisi ensin jaksaa/osata uida vapaauintia enemmänkin kuin se yksi altaanväli. Rintauinti on kuitenkin paljon hitaampaa ja epätaloudellisempaa. Jos sitä joskus saisi hyvän opettajan ja innon päälle, niin talven aikana varmasti ehtisi treenata uintia sen verran, että pystyisi kevyesti uimaan muutaman kilometrin vapaalla. Muita lajeja tuleekin harrastettua jonkin verran.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Pakko sanoa Tombe, että olet kyllä aika kova jätkä. Aika harvalla olisi kanttia lähteä kokeilemaan täyspitkää triathlonia. Varmasti se on sellainen koitos, että siitä palautumiseen menee hetki aikaa. Toivottavasti selviät ilman suurempia vammoja. Muutaman banaanin ja energiapatukan saattaa joutua tuolla matkalla syömään, kun urheilee vuorokauden yhtä mittaa.

Enpä tuosta ensimmäisestä tiedä. Ja palautumisesta sen verran, että kun ei aikataulut sopineet heinäkuussa (loma) kohdilleen, niin sunnuntai yöksi pitäisi yövuoroon mennä. Sen sunnuntain aamu ja päivä voi tosin mennä hieman elpyessä, jos nyt maaliin pääsee. Sen näkee sitten.

Kovista jätkistä vielä sen verran, että "oikeat" kovat jätkät tässä maailmassa tekee ihan erilaisia juttuja. Suomalaistetkin. mm. Ljk:n retkikunnat, Gustafssonit, Ultrajuoksijat ja sitten on näitä tuntemattomampia kavereita. mm.

http://www.iltasanomat.fi/matkailu/uutinen.asp?id=1560614

tämä meidän juttu, joka toivottavasti intouttaa reenaamaan ensi kesää varten vielä kovemmin kuin nyt (siihen ei paljon vaadita) on vaan tällaista omien rajojen mittaamista pienemmässä mittakaavassa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eli LA 09.08 klo 06.00, oli sää mikä tahansa, hypätään järveen ja siitä sitten polskimaan, pyöräilemään, ja lopulta juoksemaan/kävelemään. Ja joskus LA-SU yöllä (viimeistään aamulla) pitäisi olla maalissa.

Uinti tapahtuu tuossa reilun puolen kilometrin päässä, suhteellisen humuspitoisessa järvessä (ei näe mitään) kahta laiturin väliä (sivu 150m) 13 kertaa edes takaisin uiden. Siinä voi sitten vetää laiturilla välillä happea, jos rupeaa ahdistamaan.
Nyt vasta aloin tämmöistä ketjua lukemaan. En ole koskaan triathlonia harrastanut (uinti...), mutta pari marathonia on tullut juostua ja niiden pohjalta pari sanaa. Uskon että ne kuitenkin triathloniin aika hyvin pätevät.

Ei marathon ole mikään kilpailu että kenellä on kovin kunto, se on kilpailu siitä että kenen kroppa toimii parhaiten pitkän rasituksen aikana. Siinä missä maailman huiput pystyvät toki juoksemaan matkan kahteen tuntiin, eivätkä siinä tarvitse lisäenergiaa, niin kunto-urheilijoilla suoritus kestää niin pitkän aikaa, että energiavarastot (siis ne nopeasti käyttöön saatavat) tyhjenevät eittämättä ja ilman tankkauksia blackout tulee siinä 30-35 kilometrin kohdalla riippumatta siitä että miten kova kunto (=hapenottokyky, lihaskunto) on. Auto ei toimi ilman bensaa ja kestävyyslajeissa tankkaus on vähintään yhtä tärkeä osa suoritusta kuin formula-ykkösissä. Sitäkin pitää harjoitella.

Tähän liittyy vielä oleellisesti se, että harjoittamaton ihmiskroppa ei osaa lisäenergiaa tuottaa rasituksen alla. Marathonit ovat täynnä ihmisiä joiden vatsat kramppaavat urheilujuomaa juotuaan. Sitä oksentelun ja ripulin määrää ei mielellään ajattele.

Jos minä harjoittelisin triathlonille, niin sen sijaan että harrastaisin neljäsosa, puoli tai edes kolmeneljäsosaa matkoja harjoittelisin noita kolmea osuutta kokomittaisina yksitellen. Näin oppisi oikean vauhdin kullekin matkalle ja tietäisi mitä se vaatii. Kuten ensimmäisessä kappaleessa koitin sanoa niin on esim ihan eri asia juosta 33 kilometriä, kuin 42 kilometriä.

Koska harjoitteluaikaa ei enää ole (viimeiset 7-10 kannattaa ihan suosiolla vaan kerätä voimia), niin vaihtoehtona lähinnä kai olisi se että pitää suosiolla ruokailutauot. Ongelmaksi siinä voi tietenkin tulla, että kun väsynyt lihas jäähtyy, niin ei oikein siitä enää lämpene.

ps. jos te meinaatte jollekin joskus kehuskella että olette triathlonin suorittaneet, niin tarkastakaa että mitä säännöt sanovat tuosta uinnin aikana laiturilla hapen ottamisesta. Minun käsitys on että se ei olisi sallittua, mutta en asiaa todellakaan tiedä (minun puolestani saatte siellä kyllä makoilla)

Saa nähdä miten äijien käy.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
ps. jos te meinaatte jollekin joskus kehuskella että olette triathlonin suorittaneet, niin tarkastakaa että mitä säännöt sanovat tuosta uinnin aikana laiturilla hapen ottamisesta. Minun käsitys on että se ei olisi sallittua, mutta en asiaa todellakaan tiedä (minun puolestani saatte siellä kyllä makoilla).

Eipä tässä mitään sen kummemmin kehuskella, kunhan käytän tätä foorumia yhtenä motivaatiolähteenä, kuten käytin tuossa keväisessä uintikampanjassakin. Eikä tuossa "tapahtumassa" varmaan laiturilla makoilemaan ruveta vaikka herjalla niin heitinkin. Lähinnä siitä syystä uidaan tuota 150m:n sivua edestakaisin, että siinä pystyy jotain tekemäänkin jos jollekin tulee noutaja. Itse, kun kevällä uintikampanjan jälkeen triathlonideaa rakensin (itselleni) olin valmis uimaan veneen vierellä kaksi kilometriä kaverin rantaan ja saman tien takaisin. Eipä olisi tarvinnut huolehtia kuin itsestään. Nyt mukana on kuitenkin sellainenkin kaveri, joka maratonin on vetänyt useasti alle 3,5h ja joka näyttää aika haipakkaa menevän pyörälläkin... mutta ei omien sanojensa mukaan osaa uida, tai ei ainakaan koskaan ennen ole uinut yli 1,5 kilometriä putkeen. Olisiko se pitänyt viedä jonnekin ulapalle? Tällä järjestelyllä saadaan myös homma järjestettyä helposti ilman ylimääräistä väkeä. Riittää kun laiturilla on yksi, joka osaa laskea välillä kolmeen (kun katsoo järvelle), ja välillä kolmeentoista (kun merkkaa paperiin kuinka monta kertaa on välin uinut).

Säännöistä en tiedä, enkä niistä niin välitäkään. Tänä vuonna, kun osallistujia on 3, riittää että matkat tulevat suoritettua ja oikeassa järjestyksessä. Varmaan on uintilakkikin pakollinen virallisten triathlonkisojen aikana yms. Itse en kuitenkaan sitä vielä päähän laita. Pyöräilykypäräkin on vielä harkinnassa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tuo on ihan pelkästään fiksua että uinti suoritetaan juuri noin, siitä ei kahta sanaa!

Olen joskus mielessäni hassutellut ajatuksella, että mitä jos triathlonissa olisi uinti viimeisenä lajina. Minä veikkaan että aika monella jätkällä kramppaisi jalat kun marathonin ja 180 kilsan pyöräilyn jälkeen kuin hypättäisiiin Suomen viileään järviveteen sitä viimeistä 3,8 kilsaa uimaan!!
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Eli LA 09.08 klo 06.00, oli sää mikä tahansa, hypätään järveen ja siitä sitten polskimaan, pyöräilemään, ja lopulta juoksemaan/kävelemään. Ja joskus LA-SU yöllä (viimeistään aamulla) pitäisi olla maalissa.

Muistutellaan... tällaista tuli joskus luvattua...

No, kai se pakko lähteä, vaikka EI KIINNOSTA. Vettä sataa helvetisti, kylmää, ja muutenkin aika väsynyt olo, kun juuri viimeisestä aamuvuorosta kotiutui. Koko kesä on harjoiteltu (makkaran syöntiä ja välillä oluen juontia), joten olotila on äärimmäisen luottavainen. Mutta koska homman läpivienti tai sen yrittäminen on luvattu moneenkin kertaan moneen eri suuntaan niin ainakin lähdetään yrittämään.

Sunnuntaina nähdään sitten kuinka kävi. Ja töihinkin pitäisi vielä yöksi keretä...
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Mielenkiinnolla odotellaan Tomben raporttia, uintiosuus voi olla jo melkoista myrkkyä tämän kesän järviveden lämpötiloissa. Ja pyöräilyosuus menee vielä sisulla, mutta sen jälkeen maratonille, ei onnistuisi meikäläiseltä tältä istumalta.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mielenkiinnolla odotellaan Tomben raporttia, uintiosuus voi olla jo melkoista myrkkyä tämän kesän järviveden lämpötiloissa. Ja pyöräilyosuus menee vielä sisulla, mutta sen jälkeen maratonille, ei onnistuisi meikäläiseltä tältä istumalta.

No niin, raportin aika, kun yövuorosta kotiin kerkesin. Laitetaan kokemuksia kronologisessa järjestyksessä, jonkinlaisella "päiväkirjasysteemillä", jos niistä vaikka palstalaiset saisivat jotain käsitysta, mitä tuli tehtyä, ja millä fiiliksillä.

LA 05.50-05.59: Saavuttiin kolmen kaverin kanssa järven rantaan. Ulkolämpötila 13,5c, Vedenlämpötila oletettavasti kylmä. (jälkeenpäin mitattu 18,5c). Yksi onnekas saa jäädä laiturille laskemaan kierroksia, kaksi muuta + minä veteen. 05.59 hyppään veteen. Ensivaikutelma: "helvetin kylmää"

LA 06.00-: Uintiosuus, ensimmäinen lenkki (n.300m), menee miettiessä, että eihän täällä millään voi olla vajaata kahta tuntia. Kahden kierroksen jälkeen, kun laiturimies kertoo eron seuraaviin olevan 15 ja 40 sekuntia mietin, että miten ihmeessä jätkät tulee noin lujaa. Kolmannen kierroksen aikana, kun varpaita rupeaa todella paleltamaan käy mielessä, että vielä 10 kierrosta... Puolivälin jälkeen rupeaa jo uskomaan, että pääsee maaliin. Lopulta matka (3800m-4000m) tuleekin täyteen ajassa 1.39.19, ja laiturille. Paleltaa... Jälkeenpäin katsottuna on todettava, että aika tasaisesti tuli uitua. Ensimmäistä lenkkiä (7.14min) lukuunottamatta kaikki muut kierrokset menivät ajallisesti 24 sekuntin sisään.

LA 07.39-07.45: Uimahousut pois ja vaatteet niskaan (shortsit, t-paita ja takki). Vaikeata, kun on niin kylmä. Pari patukkaa, banaania, ja vettä (join koko reissuajan vain vettä) suuhun. Ja sitten pyörän päälle.

LA 07.45-11.19: Pyöräilyä, koko ajan odotan, että koskakohan kaverit ottaa kiinni. Jäivät 12 ja 14 minuuttia uinnissa, joten oletan, että ottavat pian. Huoltoauton ajaessa ensimmäisen kerran ohi kuulen, että ovat vielä aika kaukana. Olivat käyttäneet 10min enemmän aikaa pyöräilyyn lähtöön (kuulema ihan horkassa). Pyrin ajamaan lyhyitä pätkiä (max 1h), 50km jälkeen vasen polvi rupeaa reistaamaan. Vituttaa muutenkin kun sataa. Pysyn kuitenkin "irti" 70km. Kohtuu hyvin milestäni, kun kuitenkin olen ainoa, joka polkee ns. normifillarilla.

LA 11.19-18.21: Pyöräily jatkuu. Aina noin tunti ajoa, ja sitten pieni tauko. Kun 40-50km on jäljellä rupeaa jo usko loppumaan. Polvi on niin kipeä, että alamäissä täytyy välillä nousta seisomaan ja suoristaa se. Ei yhtään mukavaa. Aika hyvin pysyn kuitenkin sovitussa vauhdissa. Toinen kavereista kyllä olisi polkenut varmaan 2 tuntia nopeammin, mutta toinen ehkä vain vähän. Muutenkin muistuttelin, että tässä on vielä maraton jäljellä. "Että jos otetaan vielä ihan iisisti"...

LA 18.21-18.36: Tauko. Pyörät sivuun ja evästä taas napaan. Pyöräilyn aikana meni x määrä patukoita, banaania, leipää ja vähän kaikkea. Ja nestettä (vettä) about 7 litraa. Käveleminen tuntuu taivalliselta. Juosta kokeilin, mutta jalat sanoi ei kiitos.

LA 18.36-22.15: Käveleminen tuntuu suht helpolta, 20,5km enää maaliin (klo 22.15), ja tavoitteeksi (hiljaiseksi) asetettu -20h. Vedän viimeisen energiapatukan, koska muuten lentää laatta. Käyvät jo etomaan. Ja matka jatkuu..

LA 22.15- SU 00.38: Käveleminen muuttuu koko ajan vittumaisemmaksi, vaikka pysynkin hyvin muiden tahdissa. Jalat rupeaa olemaan rakoilla, ja vasemmasta jalasta ei tervettä paikkaa enää löydy. Polvi taipuu entistä vähemmän. Pimeätä, kosteata, lämpötila 10c, kilometrit pitenevät jne. Ei löydy paljon huumoria. Klo 00.38 on 7 kilometriä jäljellä, ja 1h22min aikaa siihen alle 20 tunnin rajaan.

SU 00.38-01.57: Jos oli helvettiä aikaisemmin, niin nyt vasta onkin, ja viimeiset kolme kilometriä on vieläkin pahempaa. Kavereilla on "helpompaa", kulkevat koko ajan nopeammin, mutta himmaavat aina kun huomaavat, että jollain ei ole ihan kivaa. Totean kuitenkin, että kyllä pidän huolen, että päästään alle 20h. Viimeiseen kolmeen kilometriin menee aikaa 45 min vasen jalka suorana, jalat tulessa, 100m ennen maalia vielä mietin, että tässä on vielä kaksi taloa välissä (pitkä matka). Lopulta kuitenkin klo 01.57 yhdessä maalissa ja kokonaisaika alle 20h (19.57)

SU 01.57-04.00: Ei paljon naurata, vaikka urakka on ohi. Pari tuntia aikaisemmin ajattelin, että käyn maahan makaamaan maaliin tultaessa, mutta jätän väliin, koska en tiedä pääsisinkö enää ylös. Saman tien 300m auton kyydissä kotiovelle. Sovittiin huoltomiehen kanssa, että katsellaan niitä tavaroita auton takakontista sitten myöhemmin. Kotiin tultaessa iskee älyttömän paha olo. Laatta meinaa lentää, mutta ei kuitenkaan. Olen 100% varma, etten pääse töihin illalla. Lähinnä mietin olenko hengissä aamulla. Välillä todella kylmä, välillä tuskanhiki, elimistö heittää vuoristorataa. Jalkoja särkee. Vähän ennen neljää tajuan ottaa särkylääkettä, joten unikin tulee lopulta.

SU 04:00-12.00: Elpymistä. Olo tuntuu klo 12 yllättävän hyvältä. En sitten kuollutkaan. Ehkä jopa pääsen töihin.

SU 12.00 - MA 06.00 Aika vaihtelevaa. Välillä ihan hyvä olo (jos jalkoja ei oteta huomioon, koska vasen polvi edelleen todella kipeä, samoin oikea nilkka ja jalkapojat todella pahoilla rakoilla unohtamatta vasenta akillesjännettä jo rutisee...), välillä sitten heikottaa ja oksettaa. Pikkuhiljaa kuitenkin fiilis paranee, joten yövuoro kutsuu. Ja lopulta vuoro myös päättyy ja on aika raportoida jatkoaikaan.

Omat ajat:

Uinti (n.3,8-4,0km): 1.39.19
Vaihto: 6.21
Pyöräily: 10.35.20
Vaihto: 15.00
Maraton: 7.21.15
Kokonaisaika 19.57.15

Sää: 10-17c, 40% sadetta.

Loppukommentit: Tuli tosiaan kokeiltua oikeastaan kylmiltään täysmatkatriathlon. Ei siinä mitään järkeä ollut. Ehkä vähän tyhmänrohkeatakin. Käteen jäi hieman oppia omasta elimistöstä, ikinä en ole ollut noin puhki. Vielä en ainakaan lupaa mitään ensi vuodeksi. Enkä TODELLAKAAN suosittele, ainakaan muutaman 20km pyöräilylenkin ja ehkä viiden alta 10km juoksulenkin harjoittelupohjalla suoritettavaksi. Sen verran vielä toteaisin, että kaverin sykemittari näytti kulutukseksi about 15000 kilokaloria. Onko se sitten paljon vai vähän, jää ravintoeksperttien arvioitavaksi.

Nyt buranaa napaan, ja nukkumaan.
 
Viimeksi muokattu:

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Loppukommentit: Tuli tosiaan kokeiltua oikeastaan kylmiltään täysmatkatriathlon. Ei siinä mitään järkeä ollut. Ehkä vähän tyhmänrohkeatakin. Käteen jäi hieman oppia omasta elimistöstä, ikinä en ole ollut noin puhki. Vielä en ainakaan lupaa mitään ensi vuodeksi. Enkä TODELLAKAAN suosittele, ainakaan muutaman 20km pyöräilylenkin ja ehkä viiden alta 10km juoksulenkin harjoittelupohjalla suoritettavaksi. Sen verran vielä toteaisin, että kaverin sykemittari näytti kulutukseksi about 15000 kilokaloria. Onko se sitten paljon vai vähän, jää ravintoeksperttien arvioitavaksi.

Hemmetin tyhmää ja samalla myös jotenkin hienoa toteuttaa noilla pohjilla täysi triathlon. Olen joskus kävellyt maastossa (vaelluksella) yli 24 tuntia vajaa 20 kiloa painavan rinkan kanssa putkeen. Tiukkaan tahtiin kun aikataulut olivat pettäneet ja oli pakko ehtiä paluulennolle. Hiukan samanlaiset fiilikset olivat silloin kirjoittamasi perusteella. Kannattaa muuten käydä kevyellä lenkillä tai kävelyllä heti, kun jalat toimivat edes jollain tavalla. Nopeuttaa toipumisprosessia! Viikon päästä jo suunnittelette toistoa ensi vuodelle, heh!

Todella karskeja nämä ultramaratoonarit, jotka juoksevat sadan kilometrin (ja ylikin) päivämatkoja useita päiviä putkeen ilman lepopäivää välissä. Laittaa miettimään omaa kondista...
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Viisasta tai ei, mutta hattua pitää nostaa maaliin sinnittelystä. Peruspyörällä vedettynä ei ainakaan vähennä suorituksen arvoa. Itselleni olisi noissa olosuhteissa (ja muutenkin)päivä per lajikin tekemistä. Tämä vahvistaa omia ajatuksia siitä että puolikkaalla aloitan jos niin paljon saan aikaiseksi. Uinnin järvessä voi tältä syksyltä unohtaa ihan suosiolla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Piti ihan kahteen kertaan lukea koko juttu, ihan ihokarvat nousivat pystyyn lukiessa. Eihän tuollaisen vetäiseminen varmaan mitään fiksua ole, mutta minä kun en mikään fiksu olekaan niin pitää arvostaa ihan helvetisti!
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kiitoksia palautteesta, jota raportin jälkeen on tullut.

Ehkä tuli hieman tuossa raportissa ylikorostettua omia tunnetiloja, tai mistä sitä tietää. Nyt on aika vaikea jälkeenpäin pukea sanoiksi miltä reissun aikana tuntui. Siinä urakan päättymisen jälkeisessä tilassa (02.00-04.00) ei kuitenkaan ollut laisinkaan ilmaa. Mielessä kävi kaikennäköistä. Että tällaiseltako tuntuu kestävyysurheilijoilta, joita kuskataan paareilla tiputukseen, jonkun arvokisajuoksun jälkeen. Itsellä vaan ei ollut siinä vaiheessa paareja eikä edes avustajiakaan. Kunhan vaan makasin siinä kaakelilla ja pakko oli päästä ylös, koska rupesi paleltamaan niin älyttömästi.

Nyt kuitenkin olo on jo aika hyvä. Yleisesti. Ainoastaan jalat ovat hieman hellinä. Rakot kestää parantua oman aikansa, mutta hieman helpotti kun tyhjentelin niitä (en tiedä olisiko kannattanut) varovaisesti samalla kun katselin Suomen Pekingin mitalijuhlia. Villasukissa on kotona ja ulkona mukava kävellä. Sääli ettei toimi ihan töissä, kun turvakengissä pitää kulkea. Tiistaina ja Keskiviikkona 16 tuntia... Akillesjänteet (nyt molemmat) varmaan rutisee sen pari viikkoa, mutta ei häiritse kuin rappusissa. Vasen polvi on jo lähes normaali. Vähän niinkuin olisi polven "ulkosyrjälle" saanut keskinkertaisen puujalan.

Nyt voi sitten luvata, että ensi vuonna vedetään uudestaan, mutta ei enää ns. normipyörällä. Ehkä voisi hieman enemmän myös reenata. Aikaraja sitä myöten myös muuttuu. Enää ei tavoitella vuorokautta, nyt maltillisesti yritetään alittaa 19h. Ja taas jos ahnehtimaan ruvetaan niin ehkä jopa 18. Uinnista kyllä pystyy ottamaan helposti harjoittelemalla 5-10 minuuttia pois, Pyöräilystä ehkä jopa tunnin..., ja sitten maraton reilusti alle 7 tunnin... no ei mennä tämän pitemmälle. Alle 19h riittää, ja ehkä hieman isommalla porukalla.
 
Suosikkijoukkue
New York Islanders
Kova suoritus Tombe! Eipä jokainen ihan noin pienellä varoitusajalla viitsisi lähteä itseään rääkkäämään. Kuitenkin tässä on nyt yksi uusi ilmottautunut yrittäjä lisää. Itse olen ottanut tavoitteeksi myös teräsmiesmatkan ja heti suht kovilla tavoitteilla, mutta näillä näkymin se tulee menemään vasta tuonne vuoden 2011-2012 kesään ja sitä ennen olisi tarkoitus harjoitella aivan järkyttävät määrät. Riippuu tietysti fiiliksestä ja siitä miten reenit onnistuu. Heti mennään, kun siltä tuntuu. Neljän, kolmen vuoden päästä siis h-hetki toivottavasti.

Ainot ongelma ja lykkäyksen syy on ehdottomasti tuo uimapuoli, joka ei kovinkaan kaksinen meikäläisellä ole, mutta motivaatio korkealla lähdetään sitä puolta petraamaan. Nyt olenkin ilmoittanut itseni uimatekniikkakursille jo heti syksyksi, joten toivotaan, että sieltä tulisi kultaisia apuja edes hiukan. Tällä hetkellä, tällä räpellyksellä pääsen juuri ja juuri sen 1000 m. Jokatapauksessa ennen tähtäystä triathlonin täysmatkaan olisi tarkoitus vetää se 2-3 maratonia kahteen kolmeen vuoteen, pyöräillä pirusti pitkin saariston rantateitä ja kierrellä läpi myös muutamat valmistavat duathlon kisat tulevina vuosina ennen tavoiteltua rääkkiä.

Tälläiset on siis suunnitelmat pojulla. Nyt ensiksi kuitenkin on syytä ruveta tosiaan uimaan paljon ja lopettaa tämä huutelu siksi ajaksi.
 
Suosikkijoukkue
New York Islanders
Ilmoittauduitko vapaauintikurssille vai jollekin yleiselle uintitekniikkakurssille?

Kurssilla hiotaan tekniikkaa ihan omien toiveiden mukaan, eli erikseen ei ole mitään tiettyä kurssinimikettä. Sitä siis saa mitä tilaa. Itse toivon ja aion pyytää apua tekniikkaan juuri tärkeisiin alueisiin, eli vapaa- ja rintauintiin.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onneksi olkoon, Tombe, kova suoritus! Raportin perusteella vaikuttaa juuri sopivan sairaalta touhulta. Houkuttelisi melkein itsekin kokeilemaan. Uintia pitäisi treenata niin paljon, että taitaa jäädä sen takia tekemättä. Ensin pitäisi käydä joku vapaauintitekniikkakurssi ja sitten treenata pari kertaa viikossa, että jaksaisi vetää useamman kilometrin avovedessä. Jatkoaikaanhan voisi perustaa jonkinlaisen triathlon-kerhon ja ottaa jokavuotiseksi tapahtumaksi "mestaruuskilpailu", niin saisi vähän motivaatiota treenaamiseen.
 

scholl

Jäsen
Kurssilla hiotaan tekniikkaa ihan omien toiveiden mukaan, eli erikseen ei ole mitään tiettyä kurssinimikettä. Sitä siis saa mitä tilaa. Itse toivon ja aion pyytää apua tekniikkaan juuri tärkeisiin alueisiin, eli vapaa- ja rintauintiin.

Itse kun katsoin jossain vaiheessa kursseja niin tarjonnassa oli erikseen rintauinti- ja vapaauintikurssi. Rintauintikurssi voisi lyhyellä tähtäyksellä parantaa uimahallikokemusta, koska osaan kuitenkin uida rintauintia, mutta pitäisi oppia se tekniikka, missä päätä laitetaan veden alle jne. Sen sijaan vapaauinnista minulla ei ole mitään kokemusta. En ole koskaan kokeillut ko. tyyliä, joten en tiedä osaanko. Niinpä voi olla suurempi riski ensalkuun lähteä sellaiselle kurssille, vaikka joku triathlon silmällä pitäen se tyyli pitääkin oppia.
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Onneksi olkoon, Tombe, kova suoritus! Raportin perusteella vaikuttaa juuri sopivan sairaalta touhulta. Houkuttelisi melkein itsekin kokeilemaan. Uintia pitäisi treenata niin paljon, että taitaa jäädä sen takia tekemättä. Ensin pitäisi käydä joku vapaauintitekniikkakurssi ja sitten treenata pari kertaa viikossa, että jaksaisi vetää useamman kilometrin avovedessä. Jatkoaikaanhan voisi perustaa jonkinlaisen triathlon-kerhon ja ottaa jokavuotiseksi tapahtumaksi "mestaruuskilpailu", niin saisi vähän motivaatiota treenaamiseen.
Juuri tämä motivaatio treenaamiseen puuttuu, talvi pitäisi jaksaa vetää uinti treeniä että alkukesästä voi keskittyä duathloniin. Eli ensimmäinen homma olisi selvitä uintiosuudelta hengissä pyörän päälle. Ja tosiaan se vähä mitä olen uinut niin hallissa uiminen on ihan muuta toista kuin järvivedessä mahdollisissa tuulioloissa. Pyörä on myös kysymysmerkki, 10 vuotta vanhalla perusmaasturilla urakka on kova. Mutta aika iso sijoitus (joskin erittäin suositeltava) olisi hommata vähän jouhevampi menopeli. No itse aloitan joka tapauksessa hieman varovammin eli se puolikas on ihan maksimi.
EDIT: Ihan Schollin tasolle ei tuota pyörähommaa ole kovinkaan järkevä ajatella, tällä harjoittelulla. Jotenkin on vahva tunne ettei kovin montaa juoksuaskelta tule otettua oli pyöräilyosuudella vaikka miten pro väkisinväännettävämaisemanvaihtaja alla. Se maantiepyöräkin olisi jo lähes luksusta.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Pyörä on tietysti triathlonin suurin ongelma. triathlon-fillari maksaa joku 5 tonnia ja sillä ei oikein voi harjoitella, kun se ei ole kuulemma niin liikenneturvallinen. Eli maantiepyörä pitää ostaa harjoittelua varten, mutta jos sillä ajaa kisassa niin marathon voi mennä vituiksi, koska triathlon-pyörässähän istutaan edempänä, jotta jalat pysyvät parempina marathonia ajatellen. Niinpä tuo on helposti joku viiden vuoden projekti kun pitää satsata aika paljon välineisiin sen harjoittelun lisäksi. Itselläni menee marathon ihan ok nyt, mutta sitten kun pitäisi oppia uimaan ja pyöräiltävä paljon, kun sitäkään ei kuitenkaan loppujen lopuksi paljon tee.

Olen kyllä päättänyt aloittaa harjoittelun ultramatkojen jälkeen eli viimeistään 2011. Ja 2013 on pakko päästä triathlonviivalle vähintäänkin puolimatkalle, jos Stubbkin kerran teki sen.
 

JuhaZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, huuhkajat ja mitä näitä nyt on...
Iso hatunnosto Tombelle täältäkin. Uskomaton suoritus tuollaisella harjoittelulla. Olisin kyllä voinut kuvitella itsekin lähteväni parin kaverin kanssa tuollaiselle järjettömälle yritykselle. Tosin sellaisia kavereita ei taida lähipiiristä löytyä... Järkeä ei kaikessa toiminnassa kannatakaan olla. Hieno suoritus ja vilpittömät onnittelut.

Itse olen kyllä todellakin kiinnostunut jossakin vaiheessa triathlonia kokeilemaan ja toivottavasti aika ja innostus riittää tulevana talvena harjoittelemaan uintia. Vanha maastopyöränikin teki tenän tässä joku aika sitten, joten uuden pyörän ostokin olisi edessä. Tosin siihen en aio sijoittaa kuin ehkä 500, korkeintaan tonnin. Jos uintiharjoittelu onnistuisi ja jonkinlaisen pyörän saisi ostettua, niin jonkunlainen triathlon voisi olla ajankohtaista jo ensi kesänä. Katsellaan.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Olen tämän kesän ajan vähän sivusilmällä täältä taustalta seurannut tätä Tomben projektia ja koko lajia. Innostus on kasvanut viikko toisensa jälkeen ja tällä hetkellä mietteissä olisi, että täyspitkän triathlonin vetäminen onnistuisi 2010 - 2012.

Tuollainen projektihan on paljon kovempi kuin mikään maratonin juokseminen, joten tavoite on järkevintä asettaa muutaman vuoden päähän. Tällä hetkellä juoksukilometrejä kertyy viikottain n. 30-40. Pohjakunto on ihan jees ja tuollaiset 10-15km juoksulenkit sujuvat mukavasti, vielä en ole tosin pidemmille lenkeille kiirehtinyt. Uintia olen viimeksi testannut armeijassa ja siitäkin on 2,5 vuotta aikaa. Suurin haaste piilee minullakin tuossa uinnissa, mutta eiköhän sekin luonnistu kun sen saa istutettua treeniohjelmaan. Salilla olen myös käynyt viimeiset pari vuotta, joten lihaskunto on kelvollisella tasolla. Pyöräilyäkin täytyisi kyllä selkeästi hioa, joten kyllä tässä treenisarkaa riittää.

Mitään varsinaisia paineita en tästä kuitenkaan ota, mutta pienimuotoisena haasteena kyllä tulevaisuudelle. Olisi se kuitenkin mukava meriitti itselle, jos tuollaisen täysipitkän triathlonin kykenisi läpi vetämään. Sellainen kuitenkin vaatii joksenkin hyvää kuntoa ja ennen kaikkea valtavasti tahtoa/luonnetta. Toivon mukaan tämä joskus minulta onnistuu ja tällaiseen treenatessa harjoituksetkin muuttuisivat entistä monipuolisimmiksi, joka olisi positiivinen asia.
 
Suosikkijoukkue
New York Islanders
Pohjakunto on ihan jees ja tuollaiset 10-15km juoksulenkit sujuvat mukavasti, vielä en ole tosin pidemmille lenkeille kiirehtinyt.

Mitenkäs treenit sujuu jatkoajan triathlonisteiksi aikovilla? Tuosta taitopelaajan viestistä tuli mieleen. Itse en juurikaan vielä 3-4 kk sitten juossut 10-15 km pidempiä lenkkejä. Nyt olen kuitenkin ottanut useamman viikon ajan aina yhden 20-30 km pitkän lenkin ja siinä kieltämättä saa kivasti niitä tuntemuksia ja eron kyllä entisiin matkoihin huomaa:) Eli ainakin yksi pitkä lenkki viikkoon kannattaa ehdottomasti ottaa. Juoksukilometrejä on tullut viikossa kutakuinkin noin 50-60 km.

Maantiepyöräilykelit alkavat olla pikku hiljaa takanapäin, mutta toivotaan, että vielä kuukauden pari tarkeneisi, koska tarkoitus olisi ehtiä vetää vielä ainakin pari 170-190 km etappia veren maku suussa, ennen loskapaskaa, jäätä ja lunta. Pyöräillyt olen tavallisesti sen 6-7 tuntia viikossa (150-200 km) yleensä yhdistelmätreeninä esim. (pyöräily 70-80 km, 140 min + juoksu 45-60 min). Muutenkin nuo yhdistelmätreenit tuntuvat purevan ihan kivasti ja samaan tyyliin tullaan jatkamaan jatkossakin. Siinähän juuri niitä tuntemuksia saadaan parhaiten. Laitetaanpas loppuun sitten vielä tämä oma ohjelma, jota on yritetty noudattaa.

MA - (Lenkki 30-45 min - 7-10 km, sali-kevyt ja uinti) Kaikki putkeen. Kesto 1.45 - 2 tuntia.
*****
TI - (Aamulla kevyt lenkki 5 km - Illalla pyöräily 30-40 km)
*****
KE - (LEPO) Yleensä/aina kuitenkin käynyt hieman altaassa räpiköimässä.
*****
TO - (Sali-kova - 2-3 tuntia salin jälkeen pyöräily 40-50 km)
*****
PE - (Lenkki 10-15 km, lyhyt aerobinen salirenkutus, uinti 20 - 30 min) Kaikki putkeen.
*****
LA tai SU - (Pyöräily 70-80 km aamulla)
*****
SU tai LA - (Lenkki 20-30 km illalla)

Johonkin tähän tyyliin on siis tullut painettua, eli omalle kohdalle ainakin aika kovaa. Monesti on kyllä joutunut settiä muuttelemaan työn ja koulun takia, mutta määrät on yritetty pitää suht samoina. Ihan hyvin on siis tosiaan mennyt ja kunto tuntuu ihan hyvältä. Talvea kohti mentäessä tuohon pyöräilyn tilalle otetaan luonnollisesti hiihtäminen. Kuntopyörää sitten kuitenkin. Hiihto on myös sellainen laji, jota ei ole vähään aikaan tullut tehtyä, mutta pohja siihen on onneksi hyvät. Ja onhan tuossa nurkassa pystyssä nuo uudet Peltoset, joten ei se ainakaan varusteista jää kiinni.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
...Laitetaanpas loppuun sitten vielä tämä oma ohjelma, jota on yritetty noudattaa.

MA - (Lenkki 30-45 min - 7-10 km, sali-kevyt ja uinti) Kaikki putkeen. Kesto 1.45 - 2 tuntia.
*****
TI - (Aamulla kevyt lenkki 5 km - Illalla pyöräily 30-40 km)
*****
KE - (LEPO) Yleensä/aina kuitenkin käynyt hieman altaassa räpiköimässä.
*****
TO - (Sali-kova - 2-3 tuntia salin jälkeen pyöräily 40-50 km)
*****
PE - (Lenkki 10-15 km, lyhyt aerobinen salirenkutus, uinti 20 - 30 min) Kaikki putkeen.
*****
LA tai SU - (Pyöräily 70-80 km aamulla)
*****
SU tai LA - (Lenkki 20-30 km illalla)

Ystävällisenä vinkkinä yllä kirjoittaneelle, että muuta hyvä mies treeniohjelmaasi. Tuolla treenimäärällä, hiukan paremmin järjestettynä, pystyt suoriutumaan täysipitkästä triathlonista jo ensi kesänä.

Mun ehdotus on, että teet jokaista treeniä yhden pitkän (vähintään puolitoista, mieluiten 2 tunnin) treenin viikkoon. Siihen päälle yksi lajinomainen salitreeni (lihaskunto & lihaskestävyys) ja viikonlopuksi voit sitten tehdä harjoitteen, jossa vedät kaikki putkeen, tai ainakin kaksi kerralla.

Sinun pitää kasvattaa uintimatkaa/aikaa reilusti. Pitkiä matkoja oppii uimaan uimalla pitkiä matkoja. Siinä se tekniikkakin paranee ja hioutuu taloudellisemmaksi. Ja heti ensi kesän alusta mahdollisimman paljon järvivedessä uintia, koska se on loppujen lopuksi eri laji kun uima-alataassa polskiminen!

Pyöräilyä ei tarvitse millään muotoa jättää talveksi. Talvipyöräily (maastopyörällä) on ihan mukavaa, kunhan on oikeat välineet. Jos sulla jo on maastopyörä, niin uhraamalla muutaman satasen muihin varusteisiin saat sellaiset vermeet, joilla pärjää. Tai jos pyöräily pakkasessa ei kiinnosta, niin osta rullat, joiden päällä voit polkea himassa. Hiukan kalliimpi vaihtoehto on satsata kunnolliseen kuntopyörään (esim. spinning), johon saat säädöt sopivaksi ja satulan vaihdettua oikeaan pyöräsatulaan. Mutta mainitsemasi hiihto on kyllä loistava (korvaava) laji joka suhteessa! Se parantaa laaja-alaisesti koko kropan lihaksistoa ja on erinomainen aerobinen harjoite thriatlonia varten. Varsinkin hiihtäminen luistelutyylillä ottaa pitkälti samoihin lihasryhmiin kuin pyöräily (luistelu myös...)

Tsemppiä! Itse olen aloittanut hiukan samanlaisen treenauksen, mutta triathlonin sijasta treenaan seikkailukilpailuun, jossa juoksun, pyöräilyn ja uinnin lisäksi on joitakin eksoottisempiakin lajeja mukana, kuten melontaa, kiipeilyä jne... Treenaan 5-7 kertaa viikossa, mutta "yhdistelmä-treeniä" en vedä kuin kerta kuukauteen. Se onkin yleensä sitten pitkä päivä... Omaan normaaliin treeniohjelmaan kuuluu juoksu 1-2 kertaa viikossa (puolestatoista kahteen tuntia kerralla), uinti samat 1-2 kertaa viikkoon (sama kesto) ja pyöräily kerta viikkoon, 3-4 tunnin lenkki. Sen lisäksi "välipaloina" kerta viikkoon sulkapalloa, kahden tunnin treeni ja yksi thai-boxin treeni, joka korvaa mulla lihaskunto/saliharjoitteen. Kunto nousee kohisten. Kuukauden päästä olen menossa ensimmäiseen kisaan, joka tosin on "vain" päiväkisa ja kestoltaan noin 12 tuntia. Vuodenvaihteen jälkeen sitten ensimmäinen koko vuorokauden kilpailu.

Osakiitokset kuuluu, ketjun aloittajalle, Tombe 76:lle, jonka tähän ketjuun dokumentoitu urakka sai allekirjoittaneenkin intotumaan uudelleen kokeilemaan rajojaan. Vajaa pari kuukautta on nyt treeniä takana.

Ai niin, kannattaa satsata lihashuoltoon/venyttelyyn! Itse käyn lisäksi kerta viikkoon hierojalla. Mikään ei ole v-mäisempää, kun että olet treenannut monta kuukautta ja sitten jokin paikka hajoaa. Kokemuksesta puhun, enkä voi suositella!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös