Eli tässä tulee visan viimeinen osa:
SOTAHISTORIA-VISA, OSA 3
1.)
Kuka surullisenkuuluisa hallitsija ja sotapäällikkö? Hän maksoi valtaisat lunnaat kullassa ja hopeassa vangitsijoilleen henkensä pitimiksi, mutta nämä pettivät hänet aarteen saatuaan ja lopulta teloittivat.
Inkahallitsija Atahualpa (miten nyt haluaakin nimen kirjoittaa).
2.) Määrittele lyhyesti termi ekologinen imperialismi ?
Nyt ei riitä enää esseevastaukset, nyt on jo esseekysymyksiäkin? :P En ole koskaan kyseistä termiä kuullut, ainakaan sotahistorian yhteydessä. Mutta arvataan nyt vaikkapa, että kyse on ympäristön hyödyntämiseen liittyvästä kulttuurin leviämisestä, esim. kun viljelystaloutta harjoittavat levittäytyvät paimentolaisten alueelle.
3.) Ranskan Frans I:stä käytettiin nimitystä le Roy très Chrestien , suomennettuna ”kaikkein kristillisin kuningas”. Mitä hyvin lisänimensä kanssa ristiriitaista Frans lopulta teki?
Taas yksi musta aukko historiassa. No, ranskalaiset aina aika ajoin sotkeutuivat Pohjois-Italiaan, joten arvataan, että valloitti Rooman.
Miksiköhän se muuten aina käännetään noin, kun sanatarkasti tarkoittaa "hyvin kristillinen kuningas"?
4.) Silminnäkijäkertomuksia eräästä taistelusta:
...
Mikä taistelu on kyseessä?
Pitkätukan töytyy olla George Armstrong Custer, joten kyseessä on Little Bighornin taistelu.
5.) Vuonna 1453 Konstantinopolin puolustuksen heikko kohta oli kaupungin merellinen puoli. Millä keinolla kaupungin puolustajat pyrkivät tätä puolta osmaneilta suojelemaan, tässä epäonnistuen?
He kopioivat Game of Thronesia, ja rakensivat valtavan ketjun Kultaisen sarven poikki.
6.) Kirjallisuuskysymys: fiktiivinen sankarinelikko löi vetoa bastionin valtaamisesta ja lounaan syömisestä paikan päällä ja voittivat vedon. Mistä romaanista on kyse?
Ei kuulosta tutulta, mutta koska kyseessä on nelikko ja puhutaan bastionista, arvaan että
Kolme muskettisoturia.
7.) Ranskalainen diplomaatti J.Castera ynnäili aikanaan yhteen Katariina Suuren ”sänkykamarikuluja” (palkkioita, eläkkeitä, lahjoja, tiluksia) ja huomasi laskuissaan summan nousseen huimaan 92 820 000 ruplaan. Tuosta summasta oli Casteran tietojen mukaan yli 50 000 000 ruplaa maksettu eräälle kuuluisalle sotamarsalkalle ja Katariinan rakastajalle. Kenestä on kyse? (sukunimi riittää)
Kuuluisin Katariinan rakastajista lienee kulissimestari Potemkin, joten arvataan hänet.
8.) Mitä erikoista oli Muammar Gaddafin henkivartijoissa?
Liian modernia minulle. Arvataa, että rekrytoitu Euroopasta.
9.) 1600-luvulla Espanja eli kultakautensa loppua johtavana siirtomaaherrana. Maata koettelivat myös jatkuvat sodat ja konfliktit, sekä niistä seuranneet taudit ja nälänhädät.
Mitä tapahtui Espanjan väkiluvulle arvioiden mukaan?
Tätä nyt en oikein osaa mitenkään järkevästi päätellä, joten arvataan kun kerran edellisessä oli intuition vastainen monivalinta, että a) kasvoi yli 20%.
10.) Yhdysvaltain sisällissodan ensimmäistä isoa yhteenottoa seurasi sen loppuhetkillä ja välittömästi sen jälkeen kummallinen episodi, jota voisi ehkä kuvailla jonkinasteiseksi ”liikennekaaokseksi”.
Mistä oikein oli kyse?
Perehtyneisyyteni Yhdysvaltain sisällissotaan ei ole selkeästikään riittävää, Englannin sisällissota olisi ollut tuoreemmassa muistissa kiitos Mike Duncanin...
No, sodassa oli taistelu nimeltä Bull Run, joten arvataan karjalauman vauhkoontuneen.
JOKERI)
Sveaborgin linnoituksen rakennustyöt olivat Ruotsin valtakunnan suurimpia voimainponnistuksia 1700-luvulla. Mikäli suunnitelmat olisivat täysimääräisinä toteutuneet, olisi Helsingin kaupunki tänä(kin) päivänä varsin eri näköinen.
Minkä Helsingin nykyisenkin kaupunginosan nimi juontaa juurensa noihin (monelta osin toteutumattomiin) suunnitelmiin?
Taas saa arvailla... No, arvataan nimen ja sijainnin perusteella Ullanlinna.