Jatkoajan savolaiset

  • 18 909
  • 99

Makopide

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo FOREVER, Liverpool
Savonlinnasta on ilmoittauduttava myös vaikka kyllähän täällä muutama hullu savonlinnalainen onkin jo reviirinsä merkannut. Torikeskustelua on näemmä ollut, kyllähän ne Savonlinnan ja Kuopion torit suomen parhaat ovat.

Savonlinna on kyllä kesällä Suomen paras kaupunki mutta talvella ei taasen tapahdu muualla kuin jäähallissa. Meillä syödään lörtsyjä, Kuopiossa kukkoa ja Mikkelissä mitälie.

Hieno avaus tämä, siitä peukut! Lissää tämmösiä ettei piäse jullikat kyllästymmää.
 

NemI

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Kun tässä nyt on pari Kuopion kaupunginosaa haukuttu, niin kehutaan välillä. Niirala on nimittäin aikalailla täydellinen asuinalue; rauhallista seutua aivan keskustan läheisyydessä, tyylikkäitä vanhoja omakotitaloja ja tietysti Valkeisen lampi.

Aamen. Asuin Niiralassa pari vuotta ja rakastuin. Jos jonain päivä muutto tulee taas ajankohtaiseksi niin Niirala on varmasti etusijalla. Muutenkin kun olen kaupungin sisällä majaani muuttanut niin kriteerinä on aina ollut, että Valkeisen lampi säilyy lähellä. Mahtava paikka ottaa kesällä aurinkoa tai lenkkeillä ympäri vuoden. Eilen oli vähän loskaista, mutta missäpä ei olisi.

Niiralan omakotialueelta ei hirveästi ole ollut mökkejä myynnissä, enkä ihmettele. Ihana ''pikku-kylä'' kiinni kaupungissa.
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Kai se änkäydyttävä savolaisten joukkoon, vaikka vartin verran tuli tuhlattua nuoruutta pohjois-karjalan puolella. Helpottivat ihan valtion puolelta asti Savoon suuntautumista kun tekivät ohtaansalmeen kakskaistasen sillan.

Mielellään kuuntelen kun savolaisittain juttua viännetään. Lukeminen viännetyssä muodossa tuntuu hankalalta ja luonnottomalta. Samalla asialle löytyy savolaisukkojen suusta monia vivahteikkaita ilmauksia, aina tilanteen mukaan. Sukujuuret on Savosta ja jos tolokussa kestän niin siellä ne tulee jatkossakin pysymään. Ollaan tosin siitä onnellisessa asemassa että tolokuttomillekkin löytyy oma sijansa eräästä niemestä.
 

Troy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Steelers
Erään legendan mukaan, mummo on raiskattu joskus nuoruuden päivinään. Nyt hän suojautuu uusilta raiskaajilta näyttämällä mahdollisimman kamalalta, eli hammastahnaa lärvi täyteen. Niin savolaista, niin savolaista.

Joka tapauksessa se mummo on pelottava. Alkaa isompaakin miestä pelottamaan, kun tämä tantta ilmestyy tahnat naamalla.

Toisen mukaan hänen miehensä, joka on sellainen kymmentä muovipussia mukanaan roudaava parrakas kaveri olisi pakottanut rouvan käyttämään maskia, jotta kilpakosijat pysyvät kaukana. Juttuja on kyllä liikkunut kaikenlaisia. Olen kuullut mm. sellaisen tarinan, että olisi käynyt joskus tälle nauraneen pikkupojan kimppuun ja piessyt siinä sivussa muutaman hätiin tulleen taksikuskin. Nimi on muuten ainakin kaupungilla liikkuvien juttujen mukaan Samantha. Tiedä näistä.

Näistä Kuopion hahmoista pitää mainita myös Antti, joka usein varsinkin kesäisin ajelee pyörällään ympäri kaupunkia ja huutelee milloin mitäkin. Meno on pyörällä suht holtittoman näköistä. On mm. ollut tuhoamassa kaverin inssiajon kikkailullaan. Toisinaan kaveri myös jalkautuu ja huutelee paikaltaan. Kerran ilmestyi satamatorin grillille ja alkoi hulluna siivoamaan pöytiä ja keräämään roskia roskikseen. Naamalla tuttu mielipuolinen katse. Turistien ilmeet olivat ikuistamisen arvoisia. Harmiton tyyppi, joka tosin aiheuttaa pelkotiloja ihmisissä, jotka eivät tapausta tunne.

Eli ilmoittaudutaan savolaiseksi täältä maailman navasta.
 

Orman Mollis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Kuopion kuuluisuudet ovat näköjään hammastahna-mummo ja Antti.

Pieksämäellä oli omina lapsuusaikoina yksi vähän vastaava hahmo, en tiedä onko enää. Viulu-mummohan se kävi kiertämässä kaikki ala-asteet ja muut koulut, pankit, kaupat ja kaikki muutkin tilaisuudet. VM soitti hyvin epävireisesti ja huonosti vanhalla viulun rähjällään ja taisipa samalla paasata vähän jeesuksesta. Kaiken kaikkiaan aika harmiton tyyppi, tosin muutaman kerran rehtorit antoivat aika rajut lähdöt koululta, taisi samassa rytäköissä myös viulukin pariin kertaan hajota.

Toinen paikallinen legenda on Sir Mr. Taf. Ja taas nostetaan ex-kotipaikan mainetta kun kyseinen muusikko on sunnuntaisessa Paskareissu-ohjelmassa kohtuu suuressa osassa...
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
On hyvä, että Savon mafia ilmoittaa olemassaolostaan myös Jatkoajassa.

Oonko vasta toenen mikkeliläinen joka ilemottautuu? Savolaesia ollaan ja niinä pysytään, sanokoot kuka mitä tahansa.
Mikkelissä ei niin kauhean rajua savoa väännetä. Näin itse ajattelen, mutta monet "ulkomailta" Mikkeliin tulleet ovat sanoneet, että kyllä täälläkin savo viäntyy ihan kiitettävästi. Wilzu kehui jo kalakukkoa, mutta ootteko syöny lanttukukkoa? Se on vielä parempaa. Kunnon siivu sitä ja sentti voeta piälle, niin johan alakaa kulukemaa. Masukin tykkää, vieruskavereista en oo niin varma..
 

TmiT

Jäsen
Suosikkijoukkue
<Your ad here>
Joka tapauksessa se mummo on pelottava. Alkaa isompaakin miestä pelottamaan, kun tämä tantta ilmestyy tahnat naamalla.

Arvaappa vain, kun mummo pärähtää nurkan takaa talvisessa iltahämärässä yhtäkkiä eteen. Tämän kokoisellakin kaverilla alkaa ruskeaa valumaan lahkeesta. Sama tilanne on toistunut monta kertaa Männistön torin alueella, mutta en ole vieläkään tottunut moiseen näkymään - tuskin totunkaan.

Kumma juttu, miten joillakin alueilla maakuntien välinen raja on niin suuri. Ohtaansalmi jakaa ihmismielen ja murteen aika rankasti, samaten tekee Pahkamäki Keiteleen ja Viitasaaren rajalla. Käsitykseni mukaan taas Vesanto-Rautalampi-Konnevesi -alueella raja on hämärämpi, Keskisuomalainen ja Savon Sanomat ilmestyvät rajan kummankin puolen.

Oli muuten kumma homma huomata, kuinka Varkaudessa puhutaan melkolailla eri tavalla kuin muualla Pohjois-Savossa. Luulin muuttaneeni saman maakunnan toiseen kaupunkiin aikanaan, mutta ihmiset käyttivät aivan erilaista murretta. Varkaus onkin melkein menetetty Etelä-Savolle. Jos en täysin väärässä ole, niin mielestäni Varkaudessa puhutaan melko samalla tavalla kuin Savonlinnassa. Jotkut jopa puhuvat "mie, sie, miä, siä". Kaverit Varkaudessa ostivat lisee kaljoo, nostivat rahoo pankista, ehittiin tietoa kirjasta ja oikaistiin mehän poikki. Menöö ja tuloo. Ei tuolla tavalla puhuta Varkauden pohjoispuolella? Kaikenkaikkiaan kummallinen saareke Keski-Savossa. Luntakin aina paljon vähemmän. Ei tarvinnut ajaa kuin Huruslahden risteyksen ohi ja lunta oli selvästi 20 cm enemmän. Perhana, tässähän täytyy kohta perustaa "Haukkukaa Varkauden kaupunkia!"-ketju. Eihän siinä, hyviä kavereita asustelee siellä edelleenkin ja muitakin positiivisia asioita löytyy, kuten... öö...

Kuopiossa olen asustellut nyt vajaa 1,5 vuotta ja kyllähän tämä tuntuu kotikaupungilta. Hinkua poismuuttoon ei todellakaan ole, mutta sekä omat että puolison työmarkkinat saattavat asiaan vaikuttaa aika paljon.

Niirala on kieltättä alue, jossa olisi mukava asustella. Pieni kylä aivan omassa rauhassaan keskustan välittömässä läheisyydessä. Männistökään nyt ei hassumpi ole, mutta on täällä omat huonot puolensa. Julkulassa asuin vajaan vuoden ja siinäpä vasta mahtava paikka! Täydellinen rauha kaupungin ulkopuolella ja loistavat lenkkimaastot. Hitto kun pitkin muuttaa samaan asumukseen naaraan kera...
 

RooHoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KalPa, rullakiekko, tuomarit
Savolainen en juuriltani ole, mutta mieli on aina olluna ku savolaisella. 4,5 vuotta tuli tuolla Suomen sydämessä aikoinaan asuttua, töiden vuoksi valitettavasta tuli muutto tänne etelämmäs. Savolaisuutta kotoa kyllä löytyy aviomiehen muodossa. Vuosittain on tullut käytyä sukuloimassa ja kavereita katsomassa. Sekä Partasen munkkeja ja lihiksiä syömässä! Tulliportinkadulta saa edelleen meidän perheen mielestä parhaat pizzat, nykyiseltä paikkakunnalta ei vastaavaa ole löytynyt.

Kun joku noista savolaisista joukkueista eksyy tännepäin pelailemaan, niin joku tai kaikki meidän perheestä löytyy katsomosta. Pesispeleihin en miehiä ota enää mukaa, häiritsevät vain.
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
Syksyllä tulee kakskytvuotta täyteen Mikkelissä ja ei kait täältä lähdetä sit kuin jalat suorina helvettiin. Taivaaseen tuskin pääsen, vaikka sympaattinen sika olenkin.

Parastahan Mikkelissä on kesä ja tori. Torin aidalla on kivaa katsella vähäpukeisia naisia, muuten harrastus, joka kannattaa tehdä löysissä housuissa..Kuinkahan monta kahvikupposta, limua on tullut Marskin torikahviossa nautittua. Marski on torikahviloista sympaattisin ja taitaa siellä olla myös kauneimat myyjät. Marskin torikahvila on se lähinnä kirjastoa oleva..

Urheilun puolelta suurinta kiimaa aiheuttaa kesäisin legendaarinen urheilupuisto ja MP, talvella tietty jäähalli ja juonikkaat sarvipäät. Manuela Bosco oli erittäin hyvä syy katsella yleisurheilua. Mestyksestä viis, ja mitä pidempään se radalla viipyi, ei paha.

Livemusiikin tarjonta täällä on todella runsasta, mikä parasta Jurrasic-Rock on tullut jäädäkseen. Viikoittain joutuu köpöttelemään jollekkin metelikeikalle, perjantaina ois tarjolla Mokoman parhautta.

Baareissa tykkään riekkua ja juoda humalluttavia juomia janooni. Jälkipeli on aloituspaikkana paras, urheiluhenkisten immiesten paikka ja screeniltä on potkupalloa, lätkää ja pörinää hauska katsella. Pub Päämajalta, Vaakunasta ja Kharmasta on myös kivaa bongata...tuttuja.

Juvalla on ainoat hyvät puolet Puustock ja ABC-huoltamo, sekä tie Mikkeliin..
 

Makopide

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo FOREVER, Liverpool
TmiT kirjoitti:
Oli muuten kumma homma huomata, kuinka Varkaudessa puhutaan melkolailla eri tavalla kuin muualla Pohjois-Savossa. Luulin muuttaneeni saman maakunnan toiseen kaupunkiin aikanaan, mutta ihmiset käyttivät aivan erilaista murretta. Varkaus onkin melkein menetetty Etelä-Savolle. Jos en täysin väärässä ole, niin mielestäni Varkaudessa puhutaan melko samalla tavalla kuin Savonlinnassa. Jotkut jopa puhuvat "mie, sie, miä, siä"
Oikeassa olet. Savonlinnassa puhutaan ainakin jotta "Mie lähen tästä nyt kauppaan ostamaan kaljoo" tai "lähetsie miun kaa ostaa nyt kauppaa kaljoo"

Jotenkin näin se menee. Jännä miten eri savolaiskaupunkien välillä on tuossa murteessa joitain pieniä vivahde-eroja mutta hyvin ymmärtää kyllä kaiken jos vaan savolainen on. Etelä-Suomen asukilla voikii sitte olla jo pikkase vaikiampi hommeli.
 

Leiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, SuKiKa
hammastahnamummo menee jo kaiken ohi.

Kuulostaa vähän samanlaiselta tapaukselta, mikä havaittiin joskus vuonna 2003 Kuopion Männistöstä. Isoveljeltä vaan juttua kuulin, kun oli siellä aikanaan raksahommissa. Itsekin tuli sittemmin samalla työpaikalla oltua, mutta ko. tapausta en _valitettavasti_ nähnyt.
 

kimbe66

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jos en täysin väärässä ole, niin mielestäni Varkaudessa puhutaan melko samalla tavalla kuin Savonlinnassa. Jotkut jopa puhuvat "mie, sie, miä, siä". Kaverit Varkaudessa ostivat lisee kaljoo, nostivat rahoo pankista, ehittiin tietoa kirjasta ja oikaistiin mehän poikki. Menöö ja tuloo. Ei tuolla tavalla puhuta Varkauden pohjoispuolella? Kaikenkaikkiaan kummallinen saareke Keski-Savossa. Luntakin aina paljon vähemmän. Ei tarvinnut ajaa kuin Huruslahden risteyksen ohi ja lunta oli selvästi 20 cm enemmän. Perhana, tässähän täytyy kohta perustaa "Haukkukaa Varkauden kaupunkia!"-ketju. Eihän siinä, hyviä kavereita asustelee siellä edelleenkin ja muitakin positiivisia asioita löytyy, kuten... öö...

No minähän olen Varkaudesta lähtöisin, enkä kyllä allekirjoita tätä TmiT:n väitettä. Olen kyllä nyt 14 vuotta asunut Kymenlaaksossa, jossa nämä miet ja siet tai miun ja siun -sanonnat vieläkin kajahtavat korviin. Ei Varkaudessa koskaan sanottu ennen muinoin menöö ja tuloo, vaan männöö ja tulloo. Kaljoo ostettiin lissee ja rahhoo nostettiin. Kirjasta ehittiin tietoo. Mehän poikki voi muuten olla oikein, mutta ei siellä oikaistu, vuan oikastiin. Mutta ajat muuttuvat, niin on voinut muuttua varkautelainen murrekin.

Varkaudessa murteeseen vaikutti aikoinaan paljon myös se, että teollisuuden myötä sinne muutti paljon ihmisiä muualtakin kuin Savosta. Kai siellä vieläkin on esim. ruotsalainen koulu, mikä on melkoinen harvinaisuus savolaisessa pikkukaupungissa.

Kaupunkinahan Varkaus on melkoisen kaunis, järviä joka puolella. Tehtaat keskellä kaupunkia vain masentavat, mutta jos ne unohtaa, niin hieno kylä on kyseessä. Niitä päättäjiä siellä kyllä voi haukkua ihan vapaasti, ovat ilmeisesti kaupungin suurin piirtein konkurssin partaalle saattaneet. Tällaisen kuvan olen ainakin itse saanut siellä vieraillessani viime aikoina.

Mutta varkautelainen siis olen lähtöjäni, eikä se savolaisuus koskaan pois karise. Eikä pidäkään.

Ja niitä Varkauden kulttihahmoja luettelee Jukka Rönkä tämän tästä Urheilulehdessä. Pitää sekin julkaisu savolaisuutta kartalla.
 

Cassu

Jäsen
Oonko vasta toenen mikkeliläinen joka ilemottautuu?

No et ole, mä sen epävirallisesti jo tein aikasemmin. Työ vei etelämmäksi, mutta Mikkelissä sitä on kasvettu ja siellä lapsuus vietetty. No eihän se murre siellä tosiaankaan niin vahvana ole, mutta kyllä sitäkin kuulee. Kyllä mieli sinne tekee palata omiensa pariin vielä joku päivä. Ihan on jo ikävä Saimaan rantoja
 

Kraztog

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa,Ac Milan,ManU,KuPS, Penguins
Oikeassa olet. Savonlinnassa puhutaan ainakin jotta "Mie lähen tästä nyt kauppaan ostamaan kaljoo" tai "lähetsie miun kaa ostaa nyt kauppaa kaljoo"

Jotenkin näin se menee. Jännä miten eri savolaiskaupunkien välillä on tuossa murteessa joitain pieniä vivahde-eroja mutta hyvin ymmärtää kyllä kaiken jos vaan savolainen on. Etelä-Suomen asukilla voikii sitte olla jo pikkase vaikiampi hommeli.


Savon viäntäminen vaihteloo aika rajusti ympäri savoa. Ja savon murteeseen EI kuulu sanoa mie tai sie:)
Kuopiossa olen syntynyt ja koko ikäni elänyt, ja toivottavasti elän elämäni loppuun asti. Ei pahemmin muualle hinkua ole. Kuopio on kesällä kaunis, mutta talvella todella harmaa. Vänäri, tori ja puijo ovat ne kuopion helmet.
Vaikea sanoa miten moni kuopiossa on alkuperäinen kuopiolainen nykyisin, välillä tuntuu että suurin osa muuttanut jostain muualta tänne, tai sitten sattunut vain minun kohdalle:D
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Pieksämäellä oli omina lapsuusaikoina yksi vähän vastaava hahmo, en tiedä onko enää. Viulu-mummo...
Jumantsuiga! Viulumummo oli päässyt unohtumaan täysin tässä vuosien saatossa, mutta paukahti samantien muistin syövereistä, kun kuvauksesi luin. Kyllähän tuo täti oli tuttu näky yläasteen pihalla, torilla ja milloin missäkin. Kaikenlaista...
 

Whisky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks, Hawks, Flyers, Boston ja Kalpa
Pitää kai sitä itsekkin ilmoittautua tänne Savolaesten kieroon joukkoon!
Koko ikäni olen Savossa asunut (Pielavesi), tällä hetkellä Kuopiossa, eikä ole kyllä tarkoitus täältä mualiman navalta muuttaa mihinkään. Sopivan kokoinen kaupunki ja Savolaisena helppo olla Savolaisten seassa. Huomasin armeija aikoinani, että muualta kotoisin olevilla oli aina hieman vaikeuksia ymmärtää kieroa savolaista huumoria ja jopa puhetta... "Jiäkylymiä kualjkiäryleitä jiäkuapin piällä..."
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Huomasin armeija aikoinani, että muualta kotoisin olevilla oli aina hieman vaikeuksia ymmärtää kieroa savolaista huumoria ja jopa puhetta... "Jiäkylymiä kualjkiäryleitä jiäkuapin piällä..."
Samalla tavalla intissä aiheutti pientä hymyilyä kun eräs savonkasvatti meni kysymään piäliäkettä.
 

repe_joke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim
Pieksämäellä oli omina lapsuusaikoina yksi vähän vastaava hahmo, en tiedä onko enää. Viulu-mummohan se kävi kiertämässä kaikki ala-asteet ja muut koulut, pankit, kaupat ja kaikki muutkin tilaisuudet. VM soitti hyvin epävireisesti ja huonosti vanhalla viulun rähjällään ja taisipa samalla paasata vähän jeesuksesta. Kaiken kaikkiaan aika harmiton tyyppi, tosin muutaman kerran rehtorit antoivat aika rajut lähdöt koululta, taisi samassa rytäköissä myös viulukin pariin kertaan hajota.

Sama viulu-mummo on käsittääkseni kiertänyt kouluja ympäri Suomea. Myös Varkaudessa saatiin ikävä kyllä kuunnella tuota epävireistä soittamista tuntien lomassa. Ja aina häädön yhteydessä toivotettiin Jumalan siunausta.
Sitten Varkaudessa oli myös aikanaan yksi mummeli, joka veteli vanhojen suksisauvojen kanssa pitkin kaupunkia kesällä. No eihän se nykyään enää ole mitenkään ihmeellistä, mutta tuohon aikaan ei oltu koko sauvakävelystä vielä edes kuultu, puhumattakaan mistään buumista.
Ja jostain syystä on jäänyt mieleen yksi setä, joka keräsi pulloja hirvittäviä määriä, roudasi ne pyörällään kauppaan, ja iski rahat pelikoneisiin.

Ja mun mielestä Varkaus on kaunis kaupunki, kunhan pysytään päiviönsaaren torin paremalla puolella. Virikkeitä siellä ei kyllä liiaksi ole, mutta enpä itse niitä osannut kaivatakkaan, urheilukenttässä oli ihan tarpeeksi virikettä nuorelle ja hyvä kuntoiselle repe_jokelle.

Varkaudessa olen siis syntynyt, ja vähän reilut 20 ensimmäistä elinvuottani asunut. Pidin kaupungista todella paljon, mutta tuskin tulen sinne kuitenkaan enää ikinä muuttamaan. Syynä tähän on lähinnä supistetut palvelut vähän joka sektorilla. Ja toisaalta, melkein kaikki kaveritkin on joutunut töiden perässä muuttamaan muualle.
 
Viimeksi muokattu:

Brode#13

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalpa,Kaputt HEC ja puhtaasti taklaavat..
Perhana, tässähän täytyy kohta perustaa "Haukkukaa Varkauden kaupunkia!"-ketju. Eihän siinä, hyviä kavereita asustelee siellä edelleenkin ja muitakin positiivisia asioita löytyy, kuten... öö...

Ei tarvitse perustaa (ellet välttämättä taho..), riittää kun luet Warkauden Lehden yleisönosastoa,siellä haukutaan päivittäin jotain asiaa kaupungin suhteen.. :D

Asiaan,ilmoittaudutaan sitten tähän ketjuun syntyperäisenä Varkautelaisena/ Savolaisena..
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Itsekin on tullut välillä asuttua Kuopion tienoilla, nyt on tullut pakottavista syistä oltua etelämpänä. Toiveissa olisi päästä takaisin kesällä. Saa nähdä. Omassa geeniperimässä on 25% Savonlinnan lähialueilta.

Savolaiset tapaukset olivat unohtuneet valtakunnallisesta kylähulluinventaariosta .

Savonlinnan tienoon murteet ovat ns. välimurteita , joissa on piirteitä kaakkoismurteista , siksi eivät aidolta vääntämisestä kuulostakaan.

Murrenäytteissä ei ole ikävä kyllä kunnon vääntämistä Kuopio- Iisalmi akselin lähettettyviltä, Pieksämäki saa edustaa Pohjois-Savoa.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Jaahas, että tälläinen ketju niin pitäähän sitä ilmottautua.
Elikkäs lähes koko elämäni Kuopiossa eläneenä, mitä vähän opiskelujen takia tuli käytyä muualla vierailemassa mutta takaisin sitä veri veti.
Sopivan kokoinen paikka kieltämättä ja ei Suomen rajojen sisällä juuri muualle ole haluja lähteä ellei nyt jotain ihan ihmeellistä ole tarjolla.

Vaikka itse nyt en mitenkään erikoisesti Savoa väännä niin kuulemma yleensä aina huomataan mistä sitä ollaan kotoisin.
Jonkinlainen kierous lienee myös tarttunut mukaan kun väitetään ettei sanomisesta ota kukaan aina selvää, tarkoitettiinko jotain vai ei.

Onhan nämä Kuopion erikoisuudet hammastahna-mummo ja polkupyörä-Antti varsinaisia persoonia, mutta minne on "kesämies" unohtunut?
Elikkäs kaveri, joka säästä riippumatta kulki yhdessä vaiheessa ilman paitaa ympäri vuoden.
Nykyään tällä herralla on yleensä lyhyt hihainen paita päällä onko sitten ikä ruvennut vaivaamaan kun ei enää ilman paitaa kulje.
 
Mjooh. Savolaista verta virtaa minussakin runsaasti, vaikka umpiraumalaiseksi itseni laskenkin, onhan molemmat vanhempani Savon sydänmailta, kauniista Juvan kunnasta.

Tuolla tuli myös lapsuuden kesät n. 15-vuotiaaksi asti vietettyä, ja edelleen tulee siellä säännöllisesti käytyä. Onhan suurin osa suvusta edelleen siellä. Viimeksi pääsiäisenä olin Juvalla, ja kivaa oli, vaikka Jesse72 kerkesikin jo kyseisen kunnan teilaamaan :D

Juvan hyviin puoliin lukeutuu sitäpaitsi myös Ruoska, sekä ehdottomasti Hotelli Juva. Tuo kännisten ihmisten mekka, jossa ennen ravintoloiden tupakointikieltoa tarvitsi paineilmalaitetta, että selvisi edes tunnin hengissä.

Kylähulluista kun tuli puhe, niin lävähti heti Juvan kaksoset Kauko ja Jouko mieleeni. Tarina kertoo näistä hiukan kehitysvammaisista(?) kaksosista, jotka 50-vuotiaina vetivät pappa-tunturilla kylänraitilla ja pyysivät parikymppisiä hakemaan viinaa, että olisivat muinoin jopa töissä olleet.
Noh, työtehtävänähän oli paskan levittäminen pellolle, ja legendan mukaan "pojille" olisi luvattu hommasta 100mk per nuppi. Homma oli sitten hieman juosten kustuna tehtyä, ja maatalon isäntä päätti maksaa näille veijareille vain 80mk. Tästä suivaantuneina he sitten seuraavana yönä ryhtyivät toimiin ja keräsivät koko yön paskaa pois pellolta. Isäntä heärsikin seuraavana aamuna todetakseen, että kun ei maksanut kunnolla, niin oli työn jälkikin kadonnut, ja paskat jälleen "Kaken" ja "Joken" navetassa.

Mutta enpä tiedä, onko oikeasti näin käynyt.
 

TmiT

Jäsen
Suosikkijoukkue
<Your ad here>
Mehän poikki voi muuten olla oikein, mutta ei siellä oikaistu, vuan oikastiin. Mutta ajat muuttuvat, niin on voinut muuttua varkautelainen murrekin.

Noh, tuo taisi mennä nyt vähän turhan tarkaksi saivarteluksi. Pointtini oli kuitenkin näissä ydinsanoissa "mehän, ehittiin". Varmasti murteet muuttuvat jonkin verran, mutta kaveripiirini Varkaudessa (n. 22-30 v.) puhui melkolailla samalla tavalla. Jotkut enemmän murteella, jotkut vähemmän. Nyt kun tarkemmin muistelee, niin vanhempi polvi huastelikin enemmän perinteiseen savolaiseen tyyliin. Eri ikäisiä varkautelaisia tuli paljon tutuksi, sillä olin asiakaspalvelutyössä keskeisellä kauppapaikalla opintojen ohessa.

Jotta en nyt täysin antaisi itsestäni kuvaa Varkauden vihaajana, totean että kaikki Päiviönsaaren torista länteen päin menetteli. Varsinkin kesäinen näkymä Pirtinsillalta vesitornille päin on todella hieno. Lenkki- ja pyöräilytiet olivat hyviä, paljon tuli juostua Käpykankaan maisemissa.
 

muzakian

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, St.Louis Blues, SiiPe, Koparit, Man City
Suattaapi hyvinnii olla niin, että ollaan kotosin sieltä syvimmästä savosta vuan mistäpä tuon tietää. Siilinjärveltä ollaan, ei nyt sentään ihan Pöljältä, vaikka sukulaisia sielläkin asustelee. Kuitenkaan juuret ei ole ihan umpisavolaiset. Tosin jottain on tarttunu korvan taakse.

Nykyisin (vuosien) opiskelujen takia piäkallopaikalla Kuopiossa asustellaan. Näkymät on suoraan mualimannavalle. Ihan tyytyväinen olen täällä ollut ja tuo KalPakin ollu sydämessä jo kohta 20v. Jos ei Kuopiossa juttua saa muusta aikaiseksi niin kyllä aina KalPasta tai KuPS:ta. Tiedä sitten minne tässä elämä vielä heittää, mutta eläkkeellä vois ainakin palailla tänne. :D

Vuosi on tullut vietettyä myös Varkaudessa, mutta sanotaanko, että siinä on minulle vuosi liikaa. Ei millään pahalla. En ehtinyt kotiutua, vaikka Savvoohan se on sekin.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös