Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Jatkoajan ravintolaopas

  • 560 702
  • 2 590

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En oikeasti käy fine dining -ravintoloissa kahdesti päivässä, mutta eilen kävin, kun olin isänpäivälahjaksi hotellissa nauttimassa hiljaisuudesta - sitä kun ei muuten ole oikein koskaan tarjolla. Lounaaksi oli tuo Toppa ja illalliseksi sitten Ravintola Karppi Punavuorenkatu 3:ssa aivan Fredrikintorin kupeessa.

Ensinnäkin on sanottava, että tästä on todella vaikea kirjoittaa oikein minkäänlaista johtopäätöstä ilman, että tulee väkisinkin olemaan itsensä ja mielipiteidensä kanssa ristiriidassa. Kaikki käymäni ravintolat mukaan lukien Karppi on yksi monisyisimmistä, makujensa puolesta erikoisimmista ja vaikeimmin tulkittavista sekä yllättävimmistä, johon olen törmännyt.

Sali on melko pieni, mutta selkeä. Valaistus on tunnelmallinen, ja japanilaisuus huokuu oikeastaan kaikesta; seinien koristeista, verhoiluista, pöytien kirsikkapuukoristeista, valaisimista jne. Karpin konsepti on modernia japanilais-aasialaista ruokaa Eurooppa-twistillä. Annokset ovat nimistään lähtien kekseliäitä, niissä yhdistellään makuja yllättävillä tavoilla, ja ne on esitetty menu-vihkosessa hauskalla tavalla piirroksin.

Palvelu oli juuri niin ystävällistä ja huolellista kuin vain japanilaisilta voisi stereotyyppisesti olettaakin. Sain aika hienoa syväluotausta mm. saken erilaisiin valmistustapoihin ja ylipäätään erilaisiin japanilaisiin fermentointityyleihin ja -perinteisiin. Btw, kun fermentoinnissa mennään tarpeeksi syvälle, makujen monimutkaisuus (ja eurooppalaisesta näkökulmasta epätavallisuus) saattavat olla erittäin vaikeita "ymmärtää". Itse lukeudun joissain tapauksissa näihin tyyppeihin.

Otin menukokonaisuuden, johon lisäsin jälkkärin (jostain syystä se ei kuulu itse menuun) sekä sake-parituksen. Niin, ja alkuun aperitiiviksi White Negronin (oli erinomainen).

Keittiön tervehdyksenä oli sieni-lohen mäti- ja sipuli-valkosipuli-emulsiolla ja kurkulla täytetyt "bite-a-bit' -croustadit. Todella hyvä aloitus. Tämän ja ensimmäisen alkuruoan kanssa oli tarjolla sama sake; hyvin kevyt ja ymmärrettävä tapaus, melko vähäinen hiivamaisuus ja maltilliset aromit.

Ensimmäinen alkuruoka oli "Diving scallop", eli kampasimpukka-tataki, jonka seurana oli vaikka ja mitä: kookos-hiiva-kastiketta, tuhkaöljyä, paahdettua luumupyrettä, korianteriöljyä, aivan paperinohuita mustajuurisipsejä ja kuivattuja roseepippureita punajuuri-dashissa. Tämä oli todellinen taidonnäyte (kuva alla): kampasimpukka onnistui olemaan annoksen tähti - se maistui tuossa eniten - mutta taustalla tapahtui jatkuvasti paljon: pippurit poksuivat suussa, luumupyree toi makeutta, korianteriöljy aromaattisuutta, tuhka karvautta ja kookoskastike aivan herkullisen umamin. Annos oli hyvin pieni, vain yksi kampasimpukka, ja ainoa virhe olikin, että näitä olisi halunnut syödä useamman.

Seuraavaksi oli tarjolla ankan rintaa fermentoiduista pavuista tehdyssä kastikkeessa sekä minttupestoa, limeruohoöljyä ja pikkelöityjä sinapinsiemeniä. Tässä annoksessa maut eivät mielestäni olleet tasapainossa: vain suolalla ja pippurilla maustettu ankka oli maultaan hyvin herkkä (ja valitettavasti hieman liian kypsä, ainakin omaan makuuni), kun taas kastike oli varsin voimakas. Kastikkeessa toistuvat voimakkaat ja "tummat" maut, joten ankan rooliksi jäi vain tekstuuri. Kastike oli toki niin herkullinen, että pyysin leipää jotta saisin loputkin syödyksi.

Ankan seurana oli hieman voimakkaampi sake; kirkas, mutta varsin hiivainen ja melko hapan tapaus. Ei ollut oma suosikkini. Oma suomalainen suuni olisi halunnut tuon viilennettynä, mutta se tarjoiltiin taskulämpimänä. Peiliin katsomisen paikka, mutta tämä ei tosiaan auennut ollenkaan.

Tämän jälkeen pöytään tuotiin annos, jota ei ollut menussa, eli kukkakaalia kahdella tapaa, "Cauli-brain". Tämä oli aivan suurhuikea suoritus: rapeaksi paistettua kukkakaalia aasialaisessa ruskeassa kastikkeessa, daikon-retikkaa täydellisen happamaksi pikkelöitynä ja aivan tajuttoman ihana kukkakaaliemulsio, joka oli maustettu japanilaisella sitruunalla, sitruunaruoholla ja limellä. Päällä vielä furikake, eli eräänlainen leväsilppu. Jälkimmäisen olisi voinut jättää poiskin - ei tuonut annokseen oikein muuta kuin ulkonäöllisesti - mutta tuo emulsio oli aivan jäätävän hyvää. Kyselin reseptiä, sain vastaukseksi kohteliasta hihitystä.

Tämän ja seuraavan annoksen kanssa oli sake, jota tarjoilijakin luonnehti sanalla "funky". Se oli suodattamaton, kahdesti fermentoitu hiivapommi, joka oli kaikkien paikallaolijoiden yllätykseksi illan paras. Paljon aromeita, juuri sopiva makeus ja sellaista makusekoilua, josta itse pidän. Hyvin erikoinen, mutta oikealla tavalla.

Pääruokana olikin sitten reilu annos ramenia. Todella pehmeää poroa vartaissa, vielä pehmeämpää porsaskakkua ja poro-liemi, jossa oli mausteena erittäin voimakasta japanilaista kalakastiketta. Tämä vei kielen lopullisesti mennessään. Komponenteiltaan yksinkertaisin, mutta makumaailmaltaan tasapainoisin ja herkullisin annos. Ylivoimaisesti paras ramen, jonka olen syönyt.

Jälkkäri olikin sitten jotain ihan muuta. Vai miltä kuulostaa sipulijäätelö, paistetut riisinuudelit, kookos-ponzu-kastike, kirsikkaruohohyytelö ja japanilainen punapippuri? Tämä ei ollut suosikkini. Sipulijäätelö oli vähintään erikoinen (todellisuudessa jopa ikävä), kastike oli ihan ok, hyytelö ei maistunut millekään ja punapippuri erottui aivan liikaa. Nuudelitkin toimivat vain rapeana elementtinä. Lopulta päällimmäiseksi jäin vain ylikypsän sipulin sokereilla korostettu makeus.

Mitä tästä sitten sanoisi? Ensinnäkin suosittelen, mutta tietyin varauksin: kannattaa miettiä tilaako jälkkäriä ja toisaalta, ovatko omat makureseptorit siinä asennossa, että pystyy nauttimaan hyvin monimutkaisista makumaailmoista ja aromeista. Kuten sanottu, osa tämän ravintolan makujen kerroksellisuuksista menee varmasti yli hilseen, jos ei ole tottunut sellaiseen. Sama juttu saken suhteen: itse tilaisin jatkossa listalta mieluummin viinejä.

Kuten sanottu, oma johtopäätökseni on ristiriitainen: Karpissa on makuja enemmän kuin pystyy laskemaan ja yllätyksiä tulee oikealta ja vasemmalta, mutta silti on hyvin vahva fiilis, että tämä on nyt koettu. Se, että maut ovat niin voimakkaasti kerroksellisia tekee niiden syömisestä paitsi hauskaa ja nautinnollista, myös jollain tavalla kuluttavaa: tällaisen ruoan parissa ei pysty rentouttamaan suutaan, ja toisaalta kun makuja on noin paljon, jossain vaiheessa käy niin, etteivät ne osu keskenään yksiin. Silloin on seurauksena riitasointumainen fiilis.

Kokemuksena 9/10
Ruoka 3/10 - 10/10
Tarjoilu 9/10

Suosittelenko? Kyllä. Menenkö uudestaan? Never say never.
 

Liitteet

  • 20240316_214747.jpg
    20240316_214747.jpg
    781,4 KB · kertaa luettu: 186

L. Öysä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valioliiga
Miten BasBasiin on tarkoitus saada viikonlopulle pöytää? Onko ihan tuurista kiinni, että iskee kiinni kun tulevat myyntiin? Onko kulma yhtä hyvä vai jääkö originellin varjoon?

Edit. Suosituksia muistakin hyvistä Helsingin illallis+viini-paikoista otetaan vastaan.
 
Viimeksi muokattu:

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Miten BasBasiin on tarkoitus saada viikonlopulle pöytää? Onko ihan tuurista kiinni, että iskee kiinni kun tulevat myyntiin? Onko kulma yhtä hyvä vai jääkö originellin varjoon?
Kulma on simppelimpi ja ns. ronskimpi (ja edullisempi) kuin bistro. Molemmat ovat erinomaisia, mutta erilaisia. Bistro on se ykköskentällinen.

Bistrosta pöydän saaminen pe-la -akselilla ilman että tuntee jonkun, on kyllä sangen haastavaa, ainakin oman kokemukseni perusteella. Itse saimme pöydän keskiviikolle klo 21.30. Mutta jos käy tuuri, niin onnittelut!
 

Grafix

Jäsen
Miten BasBasiin on tarkoitus saada viikonlopulle pöytää? Onko ihan tuurista kiinni, että iskee kiinni kun tulevat myyntiin? Onko kulma yhtä hyvä vai jääkö originellin varjoon?

Edit. Suosituksia muistakin hyvistä Helsingin illallis+viini-paikoista otetaan vastaan.
Yläkerran bistrohan on siis ti-pe auki ja viikonloppuisin kiinni. Perjantai-illalle on toki vaikea saada pöytää, mutta arki-illoille on kyllä järjestynyt pöytä aina varsinkin silloin, jos ei ole ihan just päivästä tai kellonajasta kiinni. Peruutuksia tulee myös silloin tällöin ja toki kannattaa myös vaan soitella ja kysyä tilannetta. Tiskillä on myös muutama paikka johon pääsee ilman varausta, jos vaan on tilaa ja kysyy kauniisti.

Omasta mielestä alakerrasta tuli vähän meh kun se muuttui viinibaarista Kulmaksi. Kantsii testata myös BasBasin studio siinä lähellä. Järjestävät kaikenlaisia teemailtoja jne ja varauksia ei oteta. Tällä viikolla on esimerkiksi risotto- ja pastailtamat torstaina.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Olen menossa perjantaina katsomaan U18 Suomi - Norja matsia ja Kampissa olisi tarkoitus käydä syömässä jotain ennen Metro Areenalle menoa. Suositelkaas Kampista jotain hyvää ja nopeaa ruokapaikkaa?
 

Jeffrey

Jäsen
Olen menossa perjantaina katsomaan U18 Suomi - Norja matsia ja Kampissa olisi tarkoitus käydä syömässä jotain ennen Metro Areenalle menoa. Suositelkaas Kampista jotain hyvää ja nopeaa ruokapaikkaa?

Hyvä, nopea ja hinta-laatusuhteelta kantakaupungin parhaimpia ravintoloita taitaa sijaita Kampin alakerroksessa. Singapore Hot Wok on palvellut Kampin keskuksen avauksesta alkaen ja sen vieressä thaimaalainen Raan Khao Gaeng Thai Street Food on myös erinomainen.

Nämä menevät molemmat kategoriaan erinomainen ruoka, suhteellisen edullinen ja ilman jonoa äärimmäisen nopea tapahtuma. "Läpimeno ruokailun" eliittiä vaikka ovat toki kauppakeskus ravintoloita ja jos fiinimpää haluaa tai aasialainen ruoka ei maistu niin kannattaa suunnata muualle. Askel Kampista Malminrinteessä on käsintehdyistä nuudeleista tuttu Big Bowl Noodle, joka sekin on ehdottomasti erinomainen paikka ja mahdollisesti edellä mainittuja jopa napsun laadukkaampi tai ainakin spesiaalimpi.
 
Suosikkijoukkue
Ei merkittävän kaupungin pallokerho
Miten BasBasiin on tarkoitus saada viikonlopulle pöytää? Onko ihan tuurista kiinni, että iskee kiinni kun tulevat myyntiin? Onko kulma yhtä hyvä vai jääkö originellin varjoon?

Ite sain aikonaan varattua perjantaille kun oli asialla heti kun tulivat saataville. Puoliltaöin vaan hakkaamaan F5 varaussivulle. Muistaaksen alle minuutissa oli kaikki perjantain pöydät menneet.
 

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
Tampereella tuli käytyä testaamassa eilen "yleisön suosikit" ja olivat kyllä melkoisen äärilaidoista. Päivällä Ullan Grillin "pienet" makkaraperunat, valtava annos hintaan 7,50€ ja peruslaadukas maku. Makkaraperunat nyt ei yleensä mikään sen kummoisempi elämys ole, eikä tässäkään nyt polkupyörää uudestaan keksitty, mutta maku ja koko suhteutettuna hintaan, niin roimasti mentiin posin puolelle.

Illalla sitten AIrbnb:n läheisyydestä haettiin pizzat ja kohteeksi valikoitui jo ennestään epäilyttänyt Napoli. Joskus 15 vuotta sitten tainnut tuolla käydä ja oli kyllä aivan maukasta evästä, mutta onhan tuo tipahtanut kehityksen kelkasta. Peruslätty ja kaiken lisäksi vielä todella pieni, suureen hintaan. Pizza oli kuiva ja varsinkin reunat olivat kovat. Varmaan Oulun seudulla tottunut liian hyvään, mutta olihan tuo surkuhupaisa esitys 16 eurolla. Liitteenä kuva kyseisestä kiekosta.

Viikonlopun aikana tässä vielä muutaman kerran ehtii ravintolaruokailua harrastaa, tärppejä varsinkin keskusta-alueen muista kuin pizza- ja burger-paikoista voi laittaa tulemaan, mielellään budjettiystävällistä. Eli ei mitään valkoisten pöytäliinojen paikkoja välttämättä kannata nostella. Kavereille maistuisi jossain vaiheessa siivet, mutta itse en ole niiden iso ystävä. Olisiko jotain paikkaa vinkata, mistä saa hyvät siivet, mutta myös monipuolisemmin jotain muutakin?
 

Liitteet

  • Napoli.jpg
    Napoli.jpg
    508,5 KB · kertaa luettu: 242

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Illalla sitten AIrbnb:n läheisyydestä haettiin pizzat ja kohteeksi valikoitui jo ennestään epäilyttänyt Napoli. Joskus 15 vuotta sitten tainnut tuolla käydä ja oli kyllä aivan maukasta evästä, mutta onhan tuo tipahtanut kehityksen kelkasta. Peruslätty ja kaiken lisäksi vielä todella pieni, suureen hintaan.

Tuo Napolin suosio jaksaa hämmästyttää vuodesta toiseen. Ainut positiivinen asia siinä on se, että sieltä kuulemma saa kaupungin parhaat gluteenittomat pizzat joten jos mukana on keliaakikkoja niin tuota voi suositella. Muuten suosittelen välttämään. Paitsi jos on Tampere-kierroksella Näsinneula - Särkänniemi - Manserock museo - musta makkara mutta silloinkin kannattaa käydä vaan ulkoa ihmettelemässä kadulla luikertelevaa jonoa.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Napolille pakko antaa tunnustusta gluteenittomista pizzoista. Rouva tarvitsee sellaisen ja hän on syönyt pizzoja jos vaikka missä. Tosin Genevessä sai vielä parempaa ja New Yorkissa, mutta Tampereella Napoli on paras.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo Napolin suosio jaksaa hämmästyttää vuodesta toiseen. Ainut positiivinen asia siinä on se, että sieltä kuulemma saa kaupungin parhaat gluteenittomat pizzat joten jos mukana on keliaakikkoja niin tuota voi suositella. Muuten suosittelen välttämään. Paitsi jos on Tampere-kierroksella Näsinneula - Särkänniemi - Manserock museo - musta makkara mutta silloinkin kannattaa käydä vaan ulkoa ihmettelemässä kadulla luikertelevaa jonoa.
Napoli kuulostaa vastaavalta kuin Lahden Mamma Maria. Varmaan 20 vuotta sitten oli hyvää pizzaa. Mutta paikalliset tykkää. Kyllähän mä pienen lapsen vanhempana myös ymmärrän, että jollekin lapsiperheelle se on varmasti pomminvarma valinta mennä syömään tähän Lahden "Rossoon", mutta silti suosio paikallisten keskuudessa hieman yllättää.

Tästä aiemminkin tänne tullut kirjoiteltua. Haulla löytää.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
@Mahtiankka Ravintola Hook ja Siipiveikot tai speakeasy ois varmaan siiville hyvä paikka? Burgerimättöäkin siellä tosin on. Vaikka et burgeripaikkoja ns. kaivannut niin silti mainitsen Hämptönburgerin siinä rautatieaseman nurkalla. Hiton hyvä smash burger oli jonka kävin vetään

Edit. Tuo kuva pizzasta vaikuttaa jotenkin nololta? Joko laatikko on ollut hiton iso tai sitten toi lätty on vaan tosi pieni?

Napolihan sai ns "kuraa" niskaan kun selvisi et käyttävät valmistaikinaa pohjissa? Tosin tämä kyllä taidettiin jossain mainita, oliko nettisivuilla tai sit listassa
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
@Mahtiankka

Napolihan sai ns "kuraa" niskaan kun selvisi et käyttävät valmistaikinaa pohjissa? Tosin tämä kyllä taidettiin jossain mainita, oliko nettisivuilla tai sit listassa
Joo, väite että Napoli on alkanut käyttämään valmispohjia pizzoissa hiljattain, toimitusjohtaja kiisti asian ja sanoo että ravintola on jo parikymmentä vuotta käyttänyt saman leipomon taikinaa ja itseasiassa valmistaikinaa on käytetty pizzeriassa 40 vuotta.


JOL
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Mahtiankka Ravintola Hook ja Siipiveikot tai speakeasy ois varmaan siiville hyvä paikka?
Näistä erityisesti Speakeasy ja Hook tarjoavat myös muuta kuin wingsejä. Siipweikot käsittääkseni ei juurikaan.
 

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
@Mahtiankka Edit. Tuo kuva pizzasta vaikuttaa jotenkin nololta? Joko laatikko on ollut hiton iso tai sitten toi lätty on vaan tosi pieni?
Laatikko oli tosiaan ihan sellainen normaalikokoinen, eli pizza oli yksinkertaisesti pieni. Mutta se nyt ei tässä se suurin ongelma ollut, isompi kokokaan ei olisi tätä lättyä plussalle arvioissa nostanut.

Hook oli eilinen valinta ja varsin positiivinen kokemus. Vielä kun pääsi samalla katselemaan terassilla screeniltä Suomen matsia, niin mikäpä siinä oli syödessä. Southwestern combossa oli itsellä mukavasti erilaista dippailtavaa ja kaveri kehui siipiä. Harmillisesti mojito jäi tilaamatta, kun ilmeisesti mintussa saatavuusongelmia.

Frittikanasta puheen ollen, Särkänniemi yllätti kerrankin ruokapuolella positiivisesti. Oli ihan maukasta friteerattua kanaa ja varsinkin ohessa tarjoiltu majoneesi oli hyvää. Huvipuistoissa joskus aikoinaan kun on käynyt, niin ruokiin on saanut järjestään pettyä. Eihän tuo erityisen halpa setti ollut, mutta varovaisesti peukkua kuitenkin ylöspäin.

Muista pitkän viikonlopun aikana Tampereella nautituista eväistä nostettakoon vielä esiin malesialainen Borneo. Ihan maistuvaa satay-kanaa, mutta ei nyt mikään erityinen elämys. Voisin aivan hyvin käydä toistekin, perushyvää settiä. Malesialaisista puheen ollen, olen jäänyt isosti kaipaamaan takavuosilta malesialais-balilaista Ragus Wok & Grill -ravintolaa, jossa tuli kerran jos toisenkin vierailtua Ylöjärvellä asuessa. Toimi silloin auppakeskuksessa Elossa ja oli kyllä kerrassaan mainio ravintola.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mutta mikähän on, kun Savoy ei edelleenkään ole saanut tähteä? Ei luulisi jääneen ainakaan vetäjän ammattitaidosta kiinni.
Ei jää kiinni ruuasta, palvelusta tai miljööstä. Luultavimmin kyse on siitä, että Michelin arvostaa fine diningia maistelumenun muodossa, ja sellaista Savoyssa ei ole tarjolla. Ihan hölmö homma, oli syy mikä tahansa.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Ei jää kiinni ruuasta, palvelusta tai miljööstä. Luultavimmin kyse on siitä, että Michelin arvostaa fine diningia maistelumenun muodossa, ja sellaista Savoyssa ei ole tarjolla. Ihan hölmö homma, oli syy mikä tahansa.
Vaikka mä en ole mikään ruokahifistelijä eikä Michelin-tähdet pelaa mitään roolia ravintolavalinnoissa, niin onhan se nyt vähän dorkaa, jos tähtiä saadakseen pitää väkisin tehdä jotain hypistely-muusbuus-maistelu-menuja sen sijaan, että täyttää sen (mun mielestä) ravintolan perustarkoituksen, eli tajunnanräjäyttävän ruoan tarjoamisen rahaa vastaan. Jotenkin tämäkin mennyt ihan pöhköksi sekoiluksi.

Vaikken mistään mitään tiedä, niin täytyy kehaista Tehtaankadun Mat Distriktiä. Aivan loistava chef's menu ja kattava - joskin vähemmän yllättäen hintava - viinivalikoima. Ranskalaiset vieraatkin tykkäsivät. Palvelu ja tunnelma myös kohdillaan, ei liiallista pönöttämistä vaikka valkoiset pöytäliinat löytyikin. Taidan mennä uudestaankin!
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka mä en ole mikään ruokahifistelijä eikä Michelin-tähdet pelaa mitään roolia ravintolavalinnoissa, niin onhan se nyt vähän dorkaa, jos tähtiä saadakseen pitää väkisin tehdä jotain hypistely-muusbuus-maistelu-menuja sen sijaan, että täyttää sen (mun mielestä) ravintolan perustarkoituksen, eli tajunnanräjäyttävän ruoan tarjoamisen rahaa vastaan. Jotenkin tämäkin mennyt ihan pöhköksi sekoiluksi.
Taivun olemaan samaa mieltä, vaikka ymmärrän idean tuon "periaatteen takana". Idea on siis siinä, että maistelumenulla pystytään osoittamaan laajempi kirjo osaamista - siis erilaisia makuyhdistelmiä, rakenteita ja tekniikoita.

Loppuviimein tämä tiivistyy siihen, että gastronomia huipulla on nyt muotia se, että annokset ovat totuttuakin pienempiä ja niissä on makujen kerroksellisuutta niin paljon kuin pystyy. Nomahan tämän aloitti, Geranium seurasi perässä, ja nyt tuota tekevät "kaikki". Esimerkiksi Punavuoren Karppi-ravintolassa yksi parin, kolmen haarukallisen annos saattoi olla sellainen vaiheileva makupommi, että sitä syödessä alkoi fyysisesti tuntea aivojensa tekevän ylitöitä.

Tuossa taas taustalla on nykytutkimus (tekijöitä en valitettavasti muista), jossa on keskitytty siihen, kuinka monta kertaa yhtä makua voi maistaa ennen kuin tulee ns. lyhyen aikavälin tylsistyminen. Se on hyvin vähän, mallia kaksi tai kolme kertaa. Toisin sanoen, jos lautasella on iso kasa herkullista perunamuussia, aivot nauttivat parista ensimmäisestä haarukallisesta, mutta loppujen syöminen alkaa käydä työstä. Tällä on ollut valtava vaikutus gastronomiaan viime vuosina juurikin annosten koon ja makuprofiilien näkökulmasta.

Jotkut ravintolat ovat alkaneet viedä tätä ajatusta pidemmälle ihan fyysisenä ravintolakokemuksena. Esimerkiksi Tukholmassa oleva Björn Franzenin nimikkoravintola Franzen kierrättää varsinkin ensikertalaiset illallistajat ympäri ravintolaansa huoneista toisiin illallisen aikana. Ensin saa eteensä amuset baarin puolella, sitten seuraavaan huoneeseen parille alkupalalle, sitten seuraavaan seuraaville jne. Pääsee vierailemaan keittiössä, on jatkuvasti hyvän huolenpidon kohteena ja väliviinejäkin voi valita lennosta. Ideana tässäkin on, että aivot ja aistit pysyvät tuoreina läpi illallisen, jotta annokset eivät muodostuisi liian vaikeiksi.

En ole ihan varma mitä ajattelen kaikesta tästä. Mulla on kavereita, jotka ravaavat huippupaikoissa kuukausittain (heistä kaikki eivät näe kuitteja käynneistään), mutta itselleni tuo muuttaisi kokemuksen tylsäksi. Olen enemmän huoliteltujen bistrojen ystävä; muutama komponentti välittäen kokattuina on mulle se juttu.
 
Viimeksi muokattu:

L. Öysä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valioliiga
Itse vähän vierastan ajatusta tuollaisesta kokonaisvaltaisesta elämyksellisyydestä kun puhutaan ruokailusta. Tai en tiedä, jos yksistään joskus pääsisi tuollaista kokeilemaan, että voisi kaikessa rauhassa keksittyä siihen elämykseen. Itse en todellakaan mikään hifistelijä ole ja kun esim. paremman puoliskoni kanssa menen ulos syömään, minulle korostuu paikan tunnelma ja esteettisyys ja toki itse ruoka. Ruokailu kuitenkin keskittyy pitkälti toisen kanssa seurusteluun, joten en lähtisi huoneesta toiseen ravaamaan.
Henkilökunnalla on myös iso rooli, mutta en kaipaa mitään sirkustemppuja. Esim. BasBas kulma oli hyvä kokemus, mutta osa henkilökunnasta yritti vähän liikaa vetää sellaista "rento tarjoilija" -roolia, ja tämä vähän söi tunnelmaa. Hyvä mesta silti. Mutta joo, Michelin ravintolat ovat itseltäni testaamatta, joten en sellaisista mitään osaa sanoa.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
Ei jää kiinni ruuasta, palvelusta tai miljööstä. Luultavimmin kyse on siitä, että Michelin arvostaa fine diningia maistelumenun muodossa, ja sellaista Savoyssa ei ole tarjolla. Ihan hölmö homma, oli syy mikä tahansa.
Tätä itsekin arvelen, ja kyseessä lienee harkittu ratkaisu Savoylta. Mielestäni on vain positiivista, etteivät kaikki paikat hypi muodin mukana, ja varsinkin erittäin perinteiselle ravintolalle, kuten Savoylle, tempoilu ei olisi eduksi.

Sinänsä toki sääli, jos Michelin-tähden kirjoittamattomana vaatimuksena alkaa olla maistelumenu. Mulla ei ole kovin laaja kokemus suomalaisista fine dining -paikoista mutta muutamassa yhden tähden ravintolassa olen syönyt. Missään niistä en ole saanut yhtä laadukasta ruokaa saati "kokonaispakettia" kuin Savoyssa. Tähän ihmettelyni perustuikin.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös