Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Jatkoajan multasormet – keskustelua kasvimaan ja puutarhan hoidosta

  • 26 055
  • 307
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Lajikkeet on Honeycomb, Gardeners Delight ja Black Cherry.
Kaikki noi on kirsikkatomaatteja.

Jos runko versioita, niin suositellaan että latvat katkaistaan elokuun alkupuolella. Näin ne vahvistaa runkoa (kestää tomaattien painoa paremmin). Näiltä poistetaan varkaat (varkaat on siis lehden ja varren välistä kasvavia versoja). Kaikki tomaatit, noista varsinkin honeycomb, tuppaa halkeileen kasvarissa, kun kosteusvaihtelut on isoja syksyllä. Tuulettaminen (eli ilman kuivaaminen) auttaa. Samoin voi leikata lehdet ensimmäisen kukkatertun alapuolelta pois, jotta ilma virtaa paremmin. Nyt viä elokuussa voi huoletta, syksymmällä illat on jo kylmiä, joten ite käytän kaasujousellisia avaajia (paitti nyt kun ei ole kun lasitettu terassi, joten päiväsaikaa pdän paljon auki, etti sit illala ksoteus tiivisty niin pahasti). Tomaatti siis imee vettä ihan ilmastakin…
 

Blue F

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Väkersin mehumaijalla ensimmäistä (ja viimeistä) kertaa omenamehua. Varmaankin paljon lajikkeesta kiinni, mutta oma loppusaldoni (olikohan valkee kuulas?): 12 litrasta 1,5 litraa ihan hirveen sakkasenpaksua (ei tullut edes letkusta ulos) mehua liki kolmen tunnin höyrystämisellä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Väkersin mehumaijalla ensimmäistä (ja viimeistä) kertaa omenamehua. Varmaankin paljon lajikkeesta kiinni, mutta oma loppusaldoni (olikohan valkee kuulas?): 12 litrasta 1,5 litraa ihan hirveen sakkasenpaksua (ei tullut edes letkusta ulos) mehua liki kolmen tunnin höyrystämisellä.
Omppuista tehään mehu puristamalla. Aika monella paikakunnalla on mehustamot syksysin auki tätä varten.
 

Backis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carolina Hurricanes
Suurin piirtein vuoden verran tullut kompostoitua biojätettä ja vielä on vähän opettelemista. Paha haju tulee astiasta, ensimmäinen syy oli varmaan liian vähäinen kuivikkeen käyttö. Nyt tulee laitettua ihan reilusti kuiviketta. Toinen ongelma oli, kun astia täyttyy suhteellisen nopeaa eikä ollut paikkaa mihin laittaa valmista massaa. No nyt on noin kuution kokoinen jälkikompostori, minne voi viskoa "valmiin" massan.

Edelleen haiskahtaa jonkin verran ja luulen että siihen voisi olla vielä kaksi tekijää jäljellä. Ensinnäkin, tuo tyhjentämistahti on minulla todella harva, mutta mikähän voisi olla sopiva aika jätteellä olla lämpökompostorissa? Lämmöt on kovat, näin kesäisin jossain 60-70 astetta ja höyry nousee kun avaa kannen.

Toinen ongelma on suotoneste. Kompostori on laattojen päällä, joten neste valuu alhaalla takana olevasta reiästä vain kompostorin alle laatoille lillumaan ja kuivuu siihen. Jos tuo olisi nurmella, voisi alle kaivaa vain kuopan ja imeyttää ne sinne, mutta en tiedä pitäisikö tuohon hakea letkunpätkä ja ohjata nesteet johonkin laakeaan säiliöön mitä tyhjentelisi? Olisiko jollain hyviä vinkkejä tähän? Talvella tuo on sitten erilainen haaste taas, kun tuppaa jäätymään.

Lisätään vielä että kompostorina Biolanin Eco 220 ja ilmanottoaukot on niin auki kuin vain mahdollista.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Tänään nostettiin loppu peruna. Tuli ihan hyvin. Noiden (liitteessä olevien) laatikoiden lisäksi on vielä pari muuta laatikkoa jo kellarissa. Kellari on kyllä täynnä.

Siellä on yli sata pulloa erilaisia mehuja, punaherukkaa mansikalla ja vadelmalla maustettuna, sekamehua (puna- ja mustaherukkaa, vadelmaa ja mansikkaa, karvaisia, raparperia ja omenaa), mustaherukkaa ja omena-puolukkaa. Kurkkuja on kokonaisina ja viipaleina muutama ämpäri. On omena-, päärynä-, kesäkurpitsa-, mansikka-, puolukka- ja kuningatarhilloa. Lisäksi vielä on etikkapunajuuria, "kurkkurouhetta" ja kurptsapuolukka-säilykettä. Vähän on myös saatu suolasieniä.
 

Liitteet

  • IMG_20240910_173357_HDR.jpg
    IMG_20240910_173357_HDR.jpg
    1,9 MB · kertaa luettu: 43

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Huomasin, että toisessa viime vuonna istuttamassani japaninruusukvittenissä oli sittenkin hedelmiä, peräti hurjat neljä kappaletta.

Melkein jo tarpeeksi hilloa varten. Mutta näköjään muumiotauti iskee näihinkin. Yksi hedelmä täysin tuon syömä, ja toinenkin vaurioitunut.

Näköjään se iskee tuohonkin.
 

Krepo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Málaga CF
Tänään nostin ensimmäisen Bataatin maasta. Ilokseni sain huomata, että siellähän oli mukuloitakin ihan kivasti. 1/3 osan uunipellillisestä sai noilla täytettyä lohkottuina. Tämä kasvi kasvoi talomme eteläseinustalla jätesäkkimuovin alla. Toki muovissa reikä kasvin kohdalla. 5 kasvia vielä tuossa sijainnissa. Yksi kasvihuoneessa ja "perunamaalla" vielä 4 kasvia. Mukava saada satoa kovasti tykkäämästäni juureksesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös