Oma prosessi myös auki. Ensimmäistä kertaa tuli oltua tällaisessakin skabailussa mukana. Palstavetoja etenkin Änäristä tullut jo otettua useampia, ja jotain turnaussettejä olen ollut mukana, mutta koko runkosarjan mittaiseen taipaleeseen siis itselleni eka laatuaan, ja tietysti tuo tulokashomma toi vielä oman mausteensa. Erikoisen tästä teki itselleni sen, että viimeisenä sai varailla, joten se oli kaksi peluria per poiminta, lukuun ottamatta tuota koko draftin viimeistä varausta. Varaukset koitin perustaa joka kerta sille, että kuinka paljon pisteodottamat pelipaikoittain tippuvat siinä kohtaa, kun 68 varatun pelaajan jälkeen pääsen uudestaan poimimaan (haastavinta oli koittaa veikkailla sitä, että kuinka monta hyökkääjää/pakkia/veskaa/tulokasta on mennyt siinä kohtaa, kun seuraavan kerran oma vuoro tulee). Lopputulos tuntui ihan ookoolta, mutta kausi sen sitten lopulta kertoo. Pisteodottamat pelaajien nimien vieressä on otettu ennen draftia tehdystä Excelistä, jota tuli tasaiseen tahtiin tuhottua, kun drafti eteni.
1. & 2. Jacob Markström #35 (78p) ja J.T. Miller (89p) #36: Listalta tuli vedettyä varausvuorolotteryn jälkeen kaikki sadan pisteen miehet yli + Makar-Fox-Josi-Hedman sekä Vasi-Igor, ja siinä noin kymmenen vuoroa ennen omaa vuoroa jo vähän katseltua, että ketkä sieltä mahtaa tippua. Stamkos taisi olla viimeinen, joka meni näiden edeltä omissa rankingeissa, ja sellaisena villinä korttina pyörittelin myös Jack Hughesia mielessäni, joka meni pari pykälää ennen omaa vuoroa. Lopulta päätös oli varsin ripeä, eikä aiheuttanut sen suurempaa venkoilua. Superstaroja ei voinut ottaa, mutta kaksi aika vahvaa tukipilaria heti kärkeen.
Markström oli draftin ainoa pelaaja Calgarystä, ja vaikken uskokaan ihan viime kauden veroiseen lopputulemaan (37 voittoa + 9 nollapeliä), niin ilman loukkaantumista safety ratkaisu ilman loukkeja. Pelaa nimittäin terveenä sen 60-65 peliä jälleen, ja luotan myös useampaan nollapeliin, koska ensi kauden Flames näyttää viime kautta vielä laadukkaammalta puolustuspeliä ajatellen (nyt kun näin sanoo, niin varmaan vituiksi menee). Voittoprosentin tulisi olla siellä 55%+ -luokassa, ja nollapelejä tulla se ~3-4, niin silloin olen tähän varaukseen tyytyväinen. Vastaavasti varaus voi kariutua joko Markströmin loukkaantumiseen tai sitten Flamesin odotuksia huonompaan kauteen.
J.T. Miller tuntui myös jotenkin suht helpolta hyökkääjävalinnalta tuohon paikkaan (vaikka myös Jason Robertson kiehtoi potentiaalinsa takia). Kärkipakeissa oli jo omissa papereissani tullut iso droppi, jonka lisäksi tulokkaiden tarjonta oli vielä erittäin suurta ilman mainittavaa gäppiä tässä kohtaa, joten hyökkääjä Markströmin kaveriksi oli selviö. Markströmin tavoin Milleristä voi sanoa sen, etten odota samanlaista pistepottia häneltä kuin mitä viime kausi ja 99p tarjosi. Pelaajaa paljon nähneenä olin kuitenkin sitä mieltä, että tässäkin on aika turvallinen valinta, höystettynä ihan hyvällä potentiaalilla. Hakannut yli pinna per peli kolmena edellisenä kautena, ei mainittavia loukkeja ja on pelaaja parhaassa iässään, joten ei kai tuossa sen kummempaa. Olen pettynyt jos jää alle 80 pisteen, ja tyytyväinen, mikäli rikkoo 90 pinnaa.
3. & 4. Drake Batherson #105 (69p) ja Cole Perfetti #106 (46p):
Seurasin ennen seuraavaa 1-2 -punchiani, että vieläkö siellä olisi joko pakkia tai tulokasta mahdollisesti tässä kohtaa poimittavana. Lähtökohtana taisi olla, että ainakin yksi hyökkääjä otetaan jälleen, ja tilanteesta riippuen sitten katsotaan kokonaisuus kuntoon. Pakkivalintaa ei tarvinnut kuitenkaan pitkään suunnitella, koska jossain vaiheessa varaamattomat Chabot sekä Heiskanen menivät hyvän aikaa ennen omaa vuoroa. No okei, hiukan mietin myös DeAngeloa, joka meni paria vuoroa ennen omia valintoja, mutta veikkaan, että olisin jättänyt MAGA-Philly-Tonyn silti poimimatta. Hyökkäyspuolen osalta taisin myös Jesper Brattia mietiskellä, mutta se poimittiin muutamaa vuoroa ennen edeltä pois, joten helpotti täten omia valintoja.
Bathersonin valinnasta tykkäsin varmaan tässä draftissa kaikkein eniten, koska killui oman listan kärkiosastolla aika pitkään. Oli lisäksi omissa lapuissani ennakkoon kolmanneksi parhaan pisteodottaman hyökkääjä Ottawasta DeBrincatin ja Tkachukin jälkeen, vaikka koko muu TOP6-hyökkääjäkalusto oli jo tässä kohtaa Senatorsista mennyt. Huomasin toki, että rankkasin Drakea ylemmäs noihin konsensusprojektioihin nähden, jossa Norrisit ja Stutzlet olivat myös Bathersonin edellä, mutta tää nyt on tällainen kutina, että kyllä se sieltä onnistuu. Viime kausi meni rikkonaiseksi Aaron Dellin sikailujen myötä, mutta nyt vedetään täysi setti! Alle kuudenkymmenen pinnan kausi olisi pettymys, ja en laita pahakseni, jos jatkaa viime kauden PPG:llä ja naputtaa sen lähemmäs kahdeksankymmentä pojoa.
Perfetti oli varmaankin se riskisin valinta draftissa, totta kai, kun tulokaspelaajasta puhutaan. Valintojen lähestyessä Perfetin nimi nousi kuitenkin sen verran selvästi yli muun tulokaskatraan itselleni, että olin koko ajan varmempi tulokkaan varaamisesta tässä kohtaa. Perustan Perfetin poiminnan siihen, että Jetsin hyökkäyskalustossa on hänelle aika hyvä sauma ottaa se TOP6-rooli. Connor-Dubois-Scheifele-Wheeler-Ehlers erottuu, ja sen jälkeen offensiivinen potentiaali tippuu Winnipegillä isosti. Perfetin pelaajatyyppi ja potentiaali tuohon palettiin saivat tässä kohtaa painamaan enteriä. Pisteodottaman arviointi on tietysti muita ukkoja haastavampaa, kun tulokkaasta puhutaan, mutta omissa papereissani Perfetin heikomminkin toteutava skenaario on parempi kuin mitä se on valtaosalla Fantasy Poolin muilla tulokkailla. Eli jos floppaa eikä pelaa valtaosaa peleistä NHL:n puolella, ja jää alle kolmenkymmenen pisteen, niin huono varaus. Skumppapullot poksuu, jos naputtaa 50+p.
5. & 6. Charlie McAvoy #175 (45p) & David Perron #176 (63p):
Näiden varausten lähestyessä listalla oli etenkin pari nimeä korkealla, mutta esimerkiksi Bowen Byram, Matthew Boldy & Jakob Chychrun napattiin jo hyvissä ajoin ennen omaa vuoroa. Olin kuitenkin ihan sinut asian kanssa, koska ihan kalkkiviivoilla ei näitä varaamiani nimiä poimittu. Ehkä lähimpänä näiden ulkopuolelta varausta taisivat olla Pionk, Hyman ja Mangiapane, mutta suht nopeaan päätöksentekoon tässäkin kykenin.
McAvoyn viimeisimmät uutiset tuli tietenkin lueskeltua huolella sekä Bruinsin otteluohjelma selattua läpi, mutta eipä sieltä mitään sen tarkempaa päivitystä ollut loukkitilanteen suhteen tullut. Jo kertaalleen draftissa varattu ja sittemmin hylätty McAvoy osui sitten kohdalle, ja pitkällisten pohdintojen jälkeen sain hänelle hieman paremman pisteodottaman kuin seuraavana listalla olleelle Pionkille. Laskelmieni mukaan tulisi peleille missattuaan noin parikymmentä matsia. Uhkakuvana on loukkaantumisen pitkittyminen/uusiutuminen/uusi loukki, ja vastaavasti potentiaalia tuo loukkaantumisesta odotettua nopeampi toipuminen sekä myös pelaajan edistyminen urallaan. Kaikki alle 35p on negaa, ja vastaavasti 50+p, Me gusta.
Perron puolestaan on maisemanvaihdon saanut, jo pitkään tasonsa todistanut laituri, jolla toisaalta rupeaa jo hieman ikää olemaan. Numeroissa se ei ole kuitenkaan vielä näkynyt, joten mielenkiintoinen pelaaja seurattavaksi. Päädyin Perroniin varsin vakuuttavan pitkän aikavälin tehoilun myötä (+0,80 PPG viisi kautta putkeen). Maisemanvaihdos luo epävarmuutta, mutta optimitilanteessa nappaa ykkösylivoiman paikan ja sitä kautta voi jotain upsideäkin olla. Ei ole mitään mahdottomia loukkeja myöskään kärsinyt. Kaikki alta 50 pisteen menee jo selkeästi pettymyksen puolelle, ja jos räppää 70 rikki, niin juhlitaan.
7. & 8. Cam Atkinson #245 (53p) ja Samuel Girard #246 (39)
Jälleen oli sekä hyökkääjää että pakkia kiikarissa, ja mikäli jommasta kummasta laarit tyhjät, niin sitten tuplavalinta yhteen pelipaikkaan. Tässä kohtaa tosin tuntui siltä, että aika tasalaatuista kamaa löytyy. Valintoja helpotti mm. McCannin sekä Ekholmin poiminnat edeltä, ja vastaavasti listan kärkisijoille jäi hillumaan Schwartzia, Leetä, Orlovia ja Montouria.
Atkinson pystyi vetämään sysipaskan kauden pelanneessa Philadelphiassa varsin hyvän kauden, ja siitä toivon Camille jatkumoa tulevaan kauteen. On Phillyn tasoisessa rosterissa ihan sen porukan parhaita laitureita, ja en usko, että pisteodottamahaitari on kovinkaan laaja, ellei sitten loukkaantumiset puutu peliin. 45p on vähimmäistavoite, enkä pistäisi pahakseni, jos takoo muutaman vuoden tauon jälkeen yli kuudenkympin kauden.
Girard olisi aika varmasti mennyt draftissa jo aikaisemmin, jossei pelaisi Avalanchessa, jossa on myös Makaria, Toewsia ja Byramia. Lisäksi Girardilla on parina viime kautena ollut vähän loukkaantumisiakin, joten harkittu riski tämä on monella tapaa. Nappasin kuitenkin hänet Orlovin ja Montourin sijaan, koska pidän häntä lahjakkaampana kiekollisena pelaajana, ja saanee kuitenkin ylivoimavastuutakin Coloradossa edelleen, vaikka tarjontaa siniviivalle löytyy. Treidi kiekollista pakkia tarvitsevaan joukkueeseen piristäisi pisteodottamaa, siinä missä mahdolliset loukit tai vastuun pieneneminen mm. ylivoimapelissä uhkaavat kertymää. Alle 30p menisi selvän floppivarauksen puolelle, siinä missä paluu tynkäkauden tehotahtiin ja rutkasti yli neljänkymmenen pisteen toisi iloa tälle managerille.
9. & 10. Pavel Zacha #315 (47p) & Anthony Beauvillier #316 (47p)
Kolme varausta jäljellä, joista kaksi slottia hyökkäyspäähän ja yksi pakkiin. Varausvuoro lähestyi, ja oikeastaan kukaan pakki ei tässä kohtaa juurikaan kiinnostanut, joten rupesin supistamaan hyökkääjävaihtoehtoja. Listalta lähti suht hyvissä ajoin mm. Reilly Smith (jolla olisi muitakin osoitteita löytynyt ennen omaa vuoroa) sekä Gustav Nyquist, mutta lopulta näitä ei joutunut kauaa pohtimaan, vaikka jostain syystä myös Brendan Gallagher herätti alkuun kiinnostusta, kunnes liputin hänet ulos liian suuren loukkaantumisriskin takia (eipä tainnut koko Gallagher mennä tässä Fantasy Poolissa).
Zachaa tuli tutkiskeltua hieman jo 7. & 8. vuorojen lähestyessä, ja halusin tämän kortin näillä viimeisillä hyökkääjäpään varauksilla kääntää. Ansaittua negaakin on mies Devils-ajoilta saanut, mutta Bruinsissa uudet kujeet, ja katsotaan, mitä tuleman pitää. Sinne vaan tuttujen tsekkiläispelaajien, Pastrnakin ja Krejcin ympärille pyörimään, ja uutta nousua (tai sitten ei). Etenkin nyt alkukaudella, kun Bruinsilla on noita marchandeja ynnä muita sivussa, niin voisi onnistuessaan päästä ihan ookoo ylivoimatontille, ja sitä kautta sitten rakentamaan. Välillä näistä maisemanvaihdoksista pelaaja saa uutta pökköä pesään (esimerkkeinä vaikkapa Sam Bennett tai Elias Lindholm), joten näen tässä jonkinlaista lunastamatonta potentiaalia. Sitä toki pitäisi myös ulosmitata, koska ei ole urallaan vielä 40p rajaa rikkonut (toki tynkäkausiakin tuossa on ollut), mutta hyvin onnistuessaan naputtaa täytenä kautena pitkälti päälle viidenkymmenen pinnan.
Beauvillieriltä odottelen bouncebackia, joka on ehdottomasti tehtävissä. Zachan tavoin ysiseiskaikäluokkaa, joten tulossa näillä näppäimillä uransa parhaaseen ikään, jonka lisäksi vedetään tähän se Islandersin valmentajavaihdoskortti, joka voi aina jotain pelaajaa sitten piristää. Beauvillieriä en pidä yhtä riskisenä varauksena kuin Zachaa, mutta toisaalta se "high reward" ei välttämättä ole ihan yhtä korkea kuin Zachan kohdalla. Näille kaveruksille siis peukku alas, jos jää alle neljänkymmenen, ja peukku ylös, jos viisikymppiä paukkuu rikki.
11. Jake Muzzin #385 (29p)
Koko drafti päätettiin siihen, mitä käteen jäi, mutta tästäkin jäi ihan hyvä maku kaikesta huolimatta. Muzzin pelaa isohkoja minuutteja joukkueessa, jonka maaliodottama on NHL:n kärkipäätä. Kun mielestäni parhaimmat muut vaihtoehdot tässä kohtaa olivat Artem Zub (isot minuutit) sekä Matt Grzelcyk (alkukauden loukki, ja sellainen pakki mulla on jo Bruinsista), niin eipä tätä tarvinnut sen isommin miettiä. Seuraan mielenkiinnolla, miten Muzzin pärjää aiemmin viimeisellä kierroksella varatuille pakeille (Leddy, Marino, Pesce, Brodie, Jokiharju, McDonagh, York, Goligoski, Moser, Harley, Cernak, Gustafsson, Roy). Luotan, että Jake hoitaa, koska näistä nimistä ainoastaan Pesce oli omissa kaavioissa Muzzinin edellä. Muzzinin olisi syytä rikkoa nyt edes se 25p raja, ja kaikki päälle 30p on plussaa.
Näistä laskeskelin odotusarvosummaksi 605 pinnaa.