Tähän huomiona, että kyse on osin illuusiosta. Harhasta.
Ei tässä mitään illuusiota ole. En tiedä oletko lukenut viestejäni täällä, mutta itse seuraan jalkapalloilua ja jalkapalloilijoita mahdollisimman laajasti.
Kuten aiemmin kirjoitin, se Englannin ns. kultainen sukupolvi, jossa mm. Beckham, Rooney, Scholes, Lampard, Rio, Gerrard, Neville ja Terry pelasivat majussa ei ollut suhteellisesti mitenkään muita maita edellä. Muilla kärki oli terävämpi ja syvyyttäkin oli vähintään samalla tavalla.
Nyt tilanne on kiistatta toisin: Englannilla on riveissään Bundesligan kauden paras pelaaja (Kane), La Ligan kauden paras pelaaja (Bellingham), Valioliigan kauden paras pelaaja (Foden), kaksi top5 liigojen top10 tuotteliainta hyökkääjää (Saka ja Watkins), yksi maailman monipuolisesti parhaista keskikenttäpelaajista (Rice), top5 liigojen nopein ja yksi monipuolisimmista laitapakeista (Walker) ja myös toppariosasto, joka puutteistaan huolimatta kestää vertailun kaikkiin kilpailijoihin Ranskaa lukuun ottamatta. Päälle sitten täysin ylivertainen leveysmateriaali Toneyineen, Trenteineen, Gordoneineen ja Shawneineen, niin eihän millään toisella maalla - ei edes Ranskalla - ole millä vastata tuohon.
Kyse on ihan oikeasti valmennuksesta. Englanti oli eilen huonompi, mutta se oli huonompi myös esim. Sloveniaa ja Sveitsiä vastaan. Noilla nyt ei ainakaan ole parempaa pelaajamateriaalia, joten toivottavasti tämä havainnollistus auttaa.
Yksittäisenä esimerkkinä valmennuksen tötöilystä voidaan ottaa eilinen voittomaali. Oli koko toisen puoliajan ihan selvää, että Espanjalla oli vasemmalla laidallaan jatkuvasti liikaa tilaa, kun he alkoivat luoda pallollisena ylivoimatilanteita vasemman välikaistan ja keskikaistan tienoille. Williams pääsi tuolta monta kertaa liian syvälle, koska Saka wingbackina ei pystynyt seuraamaan kahta pelaajaa, tietenkään, ja Walker jäi isoon tilaan yksin. Johtomaalikin tuli näin, mutta hälytyskellot eivät soineet Southgaten päässä. Voittomaali syntyi, kun Cucurella hyödynsi tuon saman tilan, eikä Walkerilla ollut palaakaan ehtiä topparin paikalta laidalle paikkaamaan. Joukkueessa olisi ollut Trippier ja Trent, joiden tuominen wingbackiksi olisi taatusti auttanut tuon laidan puolustamisessa. Mutta kun ei niin ei.
Enkä nyt tuosta Valioliigan ylivertaisuudesta tiedä. Tottenhamit & kumpp. lähtevät aika nopeasti laulukuoroon Euroliigoissa eikä Champions liigassakaan Valioliigan TOP4 mitenkään erityisemmin dominoi. Onko englantilainen jengi koskaan edes voittanut Konferenssiliigaa?
- Valioliiga on maailman paras jalkapallosarja, selkeällä marginaalilla.
- Se ei perustu CL-, EL- tai KL-menestykseen (joka ei toimi tässä muttarina muutenkaan), vaan siihen, mikä on 20 joukkueen taso keskimäärin.
- Muissa sarjoissa kärki on ehdottomasti terävä, La Ligassa yhtä terävä kuin Valioliigassa, ainakin melkein, mutta taso romahtaa siellä viiden, kuuden joukkueen jälkeen.
- Jos nyt kuitenkin katsotaan CL-tapahtumia vaikka viimeiseltä 10 vuodelta, niin pelillisesti Valioliigan seurat ovat olleet siellä aika ylivoimaisia. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin pelillisesti esim. Realilla ei ole ollut City-ottelupareissa mitään saumaa edellisten kolmen kohtaamisen osalta. (Ja joo, en puhu tuloksista, ne ohjaavat kokonaisuuden usein sivuraiteille).
- Hammers voitti konffaliigan toissa kaudella.