ISIS – ääriliikkeistä vaarallisin?

  • 312 688
  • 1 830

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos et löydä hyötyjää, et löydä hajuakaan. ISIS on ainoastaan ääri-islamisteille hyvä juttu. (Turkki voipi olla mielissään ISIS ja kurdien välisestä taistelusta, mutta se näyttää johtavan kurdi-valtion syntyyn. Eli lopputulos olisi sille katastrofi.)

USA on varmasti mielessäsi, vaan kaiken epäonnistumisen jälkeen sekä Afganistanissa että Irakissa he eivät kaipaa ISIStä kirsikaksi kakun päälle. Se korostaa heidän epäonnistumistaan, eikä ratkaisua näytä olevan lainkaan. Propagandaa varten he eivät tuota tarvitse, kun on olemassa sellainen mallivaltio kuin Pohjois-Korea.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Täytyy tässä nyt ihan ääneen ihmetellä että wattöfak. Meillä siis oli ensin Al-Qaida, Saddam Hussein, Afganistan, ja kaikilla oli kivaa. Oli sodittavaa ja sotateollisuudella meni kivasti.

Sitten Saddamin menetti päänsä, Afganistanista vetäydyttiin vähin äänin, Irakista vetäydyttiin vähin äänin, ja mitäs nyt tehtäisiin? Kuin taika-iskusta ja JUURI oikeaan aikaan, uusi mörkö nousi esiin, tämä salaperäinen "ISIS" joka tekee feikinnäköisiä videoita siitä miten ihmisiltä leikataan päitä irti. On ihan pakko kysyä että "Oh, really? REALLY?"

Sattuipa kyllä sopivasti. Nyt on sitten taas ihana näkymätön vihollinen jota vastaan voidaan sotia ja tapella, ihmiset saadaan pidettyä pelossa ja pahoinvoivina brutaalien kauheuksien tuella. Kenenkään ei tarvitse muistaa että koko läntisen maailman talousmonopoli natisee liitoksissaan henkitoreissaan, eikä mitään muutakaan ikävää, kun on kammottavan kätevä ISIS.

Mitä jos EU:ssa tapahtuisi joku iso juttu, vaikka Euro alkaisi hajota? Ei hätää, pannaan taas juutuubbiin joku feikki-mestausvideo josta kohistaan ja tuomitaan, niin tralalaa, äkkiä unohtui sekin.

Nyt vielä lottovoittona kaiken muun päälle tuli Vladimir Valloittaja, niin kyllä nyt riittää uhkakuvia niin paljon ettei kukaan muista miettiä taloutta. Which was nice.

Tulee vaan taas niin mieleen Dustin Hoffmanin leffa "Wag the Dog".

Onko tämä juuri iltalehdessä julkaistu toisenkin jenkkitoimittajan mestaus feikkiä?
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Vai saatiin tämäkin jotenkin liitettyä Arhikseen. Kyllähän se, että on kerran itsenäisyyspäivänä ollut juomassa kaljaa Pressanlinnan edustalla ja syyttä suotta jäänyt Asem-piiritysrenkaan sisään on suoraan liitettävissä siihen, että uusi islamilainen terroristijärjestö leikkaa toimittajien päitä irti. Vielä kun saataisiin jotenkin liitettyä Teemu Mäki tähän, niin olisi kaikki palikat turvallisesti paikallaan. Teemu Mäki tappoi kissan = kaikki nykytaide ja siitä pitävät ovat runkkareita ja eläinrääkkääjiä. Steen1 julkaisi biisin 100%vihaa ja väkivaltaa = kaikki Suomi-räppi ja sen kuuntelijat fantasioivat kyttämurhilla.

Mutta jos puhutaan itse aiheesta, niin minun puolestani ko. roskasakin, siis ISIKSEN niskaan voi tiputtaa mitä nyt vain arsenaalista löytyy napalmista lähtien. Tekee sen sitten USA, tai kuka hyvänsä. T: Vihervasuri.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Iltasanomat uutisoi, että ISIS on lähettänyt uhkauksen Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Kumman puolella palstalaiset ovat jos nämä kaksi iskevät yhteen? Rehti linkki loppuun ja kun sitä klikkaat, niin iltasanomille tiesi vie. Isis lhetti uhkauksen Vladimir Putinille - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat
Ylivoimaisesti paras vaihtoehto on tietysti se, että kukaan ei sodi missään, mutta kun tilanne on mikä on, niin ei se nyt pahitteeksi olisi jos nämä vähän myllyttäisivät isoimmat sotaintonsa väsyksiin jossain kaukana Euroopasta.

Kyllä tuossa lopulta kuitenkin Venäjän puolella täytyisi siinä mielessä olla, että en kuitenkaan pidä Putinia minään hulluna fanaatikkona, vaan pikemminkin pragmaattisena kusipäänä. Näin ollen valitsen hänet esim. joukkotuhoaseiden haltijaksi sata kertaa sadasta verrattuna ISIS:n sekopäihin, joille maallinen vaellus ei edusta kovinkaan merkittävää arvoa.

Pääasia kuitenkin olisi, että mahdollinen yhteenotto kuluttaisi molempia aggressiivisia instansseja sotilaallisesti, henkisesti ja taloudellisesti sopivan runsaasti.

EDIT: Ja lisätään nyt vielä se, että tästä spekuloinnista huolimatta en pidä mitään yhteenottoa kovinkaan todennäköisenä, ISIS:n huutelusta on vielä pitkä matka mihinkään Venäjää laajemmin rasittavaan konfliktiin.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Totta kai jokaisen aivot omistavan ihmisen intresseissä on se, että jokainen ISIS:en nimeen vannova muslimi tapetaan mahdollisimman pian, mutta ehkäpä Putinille olisi ihan hyvä antaa vaikkapa puolen vuoden ajan vähän perspektiiviä siitä, miltä tuntuu kun ISIS tulee pommeineen Moskovaan puolustamaan muslimivähemmistön oikeuksia fasistihallitusta vastaan.

Uskon, että ylläolevan kappaleen jälkimmäinen osa toimisi kimmokkeena edeltävän osaan ratkaisuun.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Kumman puolella palstalaiset ovat jos nämä kaksi iskevät yhteen?

IS on mielestäni sellainen taho, joka täytyy tuhota mahdollisimman tehokkaasti. Aivan sama hoitaako asian USA, Vladimir I tai vaikka kurdisissit iranilaisten aseilla, kunhan lopputulemana sairas suuntaus saadaan katkaistua. Lisäksi vaikka Venäjä harrastaa aggressiivista ulkopolitiikkaa, on noiden touhussa sentään joku järki. Noiden toiminta on kuitenkin aivan muuta kuin partaveikkojen sun muiden kauloja katkovien jäppisten.

Toisaalta jos Kaukasuksella alkaa vähänkään aktiivisempi rähinä ja separatistinen liikehdintä, syö se aivan varmasti Venäjän voimavaroja Ukrainassa ja lännessä ylipäätänsä. Samoin tuon avulla lännen olisi taas mahdollista lähentyä Venäjää ja neutralisoida välejä. Tuo voisi olla Putinille mahdollisuus irrottautua yhdestä kriisistä kasvojaan menettämättä ja silti lisätä omaa kannatustaan Venäjällä. IS ja separatismi ovat kuitenkin hyvin konkreettinen uhka venäläisille, toisin kuin "ukrainalaiset fasistit" tai "lännen laittomat pakotteet".
 

Ignoramus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden Pallo
...ehkäpä Putinille olisi ihan hyvä antaa vaikkapa puolen vuoden ajan vähän perspektiiviä siitä, miltä tuntuu kun ISIS tulee pommeineen Moskovaan puolustamaan muslimivähemmistön oikeuksia fasistihallitusta vastaan.

Kyllä Venäjällä on ihan tarpeeksi omakohtaista kokemusta radikaalien islamistien terroriteoista. Beslanin koulukaappauksesta tuli juuri kuluneeksi tasan kymmenen vuotta. IS/ISIS/ISIL edustaa sitä samaa paskaa.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers

"Huvittaa" tuossa uutisessa kohta

IS kirjoitti:
Järjestö on levittänyt kauhua ja raivoa teloittamalla kaksi länsimaista toimittajaa ja kuvaamalla mestaukset.

koska viimeisen parin päivänkin aikana ovat laittaneet vastaavia videoita bittiavaruuteen ihan normaaliin tahtiin aivan kuin ennenkin. Uhrit vain eivät ole olleet oikeaa väriä tai kansalaisuutta. Lisäksi esim. Tabqan lentotukikohdasta vangittujen +250 ihmisen marssittaminen alusvaatteisillaan aavikolla ammuttaviksi on aikalailla eri kertaluokassa, mutta eipä se liiemmin länsimediassa huomiota herätä. Mukavampaa on miettiä ovatko nuo jenkkimestaukset aitoja vai NWO-kamaa... Huoh.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Eiolisi lainkaan huono idea jos länsi ja Putin löytäisivät hetkeksi toisensa ja menisivät yhdessä pyyhkäisemään nuo maapallolta. Uskoisin, että kyseinen operaatio ei yhteistyössä kauaa kestäisi.

Muutaman vuoden päästä olisi jälleen uusi ISIS kokeilemassa onneaan, mutta olisipa noita kuitenkin muutama vähemmän elävien kirjoissa.
 
Eiolisi lainkaan huono idea jos länsi ja Putin löytäisivät hetkeksi toisensa ja menisivät yhdessä pyyhkäisemään nuo maapallolta. Uskoisin, että kyseinen operaatio ei yhteistyössä kauaa kestäisi.

Muutaman vuoden päästä olisi jälleen uusi ISIS kokeilemassa onneaan, mutta olisipa noita kuitenkin muutama vähemmän elävien kirjoissa.

Mun mielestä kannattaisi antaa ryssien ja fanaatikkorättipäiden tappaa toisiaan minkä ehtivät puuttumatta siihen. Ihmisten etu mitä enemmän toisiaan listivät.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Eiolisi lainkaan huono idea jos länsi ja Putin löytäisivät hetkeksi toisensa ja menisivät yhdessä pyyhkäisemään nuo maapallolta. Uskoisin, että kyseinen operaatio ei yhteistyössä kauaa kestäisi.

Yhteisten taloudellisten intressien ohella puolustusyhteistyö voisi kieltämättä kuroa umpeen lännen ja Venäjän välille syntynyttä juopaa. Aika epärealistista se tosin on, koska sekä Yhdysvallat että Venäjä luovat politiikassaan mielellään vastakkainasettelua ja tykkäävät myös miehisestä munanmittailusta.
 

Animal

Jäsen
"Kun yhteiskunta torjuu somalitaustaiset nuoret, he ovat suuressa vaarassa syrjäytyä. Tällöin ISIS:n rekrytoijat iskevät."

Asian voi kääntää myös näin päin:

"Kun somalitaustaiset nuoret torjuvat yhteiskunnan, he ovat suuressa vaarassa syrjäytyä. Tällöin ISIS:n rekrytoijat iskevät."

Yksiselitteisesti "torjunta" pitäsi tehdä jo rajalla, ettei tänne pääsisi sellaiset ihmiset mistään maasta oleilemaan ilmaiseksi joilla ei ole edellytyksiä pärjätä ja elää länsimaisessa yhteiskunnassa.

Siinä missä kantaväestön kuuluvilla perheillä on velvollisuus kasvattaa jälkikasvunsa pärjäämään suomalaisessa yhteiskunnassa on käsittääkseni sama velvollisuus myös maahanmuuttajaperheillä. Ei sitä asiaa voi ulkoistaa yhteiskunnalle.
 
Nur Mohamed kertoo, että sotaretkestä voi saada 10 000-15 000 euroa ja suomensomalialaisia olisi lähtenyt kymmenittäin ISIS:n joukkoihin.
Niin, tuo oli kyllä ihmeellistä kun noin isot rahat mainittiin. Jossakin toisessa yhteydessä puhuttiin, että saa ruoat ynnä muut sekä noin 50 dollarin kuukausipalkan kun sinne lähtee. Mutta tuleeko sen lisäksi sitten 10-15000. Aika kalliiksi tulee tuo värväys noilla palkoilla, mutta moniko sitten palaakaan. Eihän siellä vaan käydä kääntymässä ja lunastamassa liittymisbonusta. Ei noin vain lähdetä takaisin.
Onko se raha sitten muutenkaan iso motivaation lähde, Suomesta saa kuitenkin rahaa myös.

Tänään oli mielenkiintoinen kartta sanomalehdessä (Karjalainen). Siinä esiteltiin ISISin tavoittelemat alueet. Mukana olivat myös Espanja, Kreikka, Bulgaria sekä nuo Jugoslavian alueet missä onkin muslimiväestöä. Sekä tietysti Afrikka lukuun ottamatta eteläisiä alueita, koko lähi-itä ja Intiasta taisi olla osa.
Hieman petyin kun Suomi ei ollutkaan mukana isisin suunnitelmissa, emmekö ole riittävän kiinnostava kohde? Sillä propagandavideollahan se hemmo lupasi, että kalifaatti tulee olee Suomi ja joka paikka :(
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...Mutta tuleeko sen lisäksi sitten 10-15000. Aika kalliiksi tulee tuo värväys noilla palkoilla, mutta moniko sitten palaakaan...

Ei tuo nyt niin kallista järjestölle ole, kun ottaa huomioon sen saavan miljoonia dollareita pelkästään pimeinä öljytuloina. Ei siis vuodessa, vaan ihan viikossa.

Mitä tulee tuohon rahaan motivaattorina, niin järjestön värväys kohdistuu jopa 15-18 vuotiaisiin kundeihin, joille "helppo" raha on iso houkutin. Tähän päälle korostetaan tehtävän oikeutusta ja luvattua paikkaa taivasten valtakunnassa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mistä ISIS saa rahaa? No myymällä vallottamiensa öljylähteiden öljyä... ai kelle? No Assadin hallinnolle, jolle ei kukaan muu myy. ISIS saa rahaa palkata solttuja ja ostaa aseita ja Assad saa pensaa lentsikohin ja tankkeihin joita lähettää taisteleen näitä ISIS sotureita vastaan.

WinWin

... niin absurdilta kun kuulostaakin, niin tarina on totta.
 
Niin no saihan ne sen jonkun pankin valtaamisen yhteydessäkin 400 miljoonaa dollaria. Luulisi kyllä siinä vaiheessa houkuttelevan enemmän korjata muutama satatuhatta tai muutama miljoona itselle ja suunnata johon ihan toisenlaiseen paikkaan. Vaikka eihän tuo kyllä Osamaakaan kiinnostanut käyttää rahojaan vaikka penthouseen Manhattanilla.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Niin no saihan ne sen jonkun pankin valtaamisen yhteydessäkin 400 miljoonaa dollaria. Luulisi kyllä siinä vaiheessa houkuttelevan enemmän korjata muutama satatuhatta tai muutama miljoona itselle ja suunnata johon ihan toisenlaiseen paikkaan. Vaikka eihän tuo kyllä Osamaakaan kiinnostanut käyttää rahojaan vaikka penthouseen Manhattanilla.

Tunnustan että olen niin samaa mieltä kuin Kevin Drum:

http://www.motherjones.com/kevin-drum/2014/09/not-give-isis-exactly-what-they-want

Aina löytyy uhkia lännelle, toiset pahempia, toiset lievempiä. Tämä vastenmielinen ja verenhimoinen ryhmittymä on siitä lievemmästä päästä. Sitä vastaan on niiden osapuolten parasta ensisijaisesti taistella, joita se eniten uhkaa. Länsi voi tukea näitä ilmavoimilla ja erikoisjoukoilla, mutta mitään laajamittaista sodankäyntiä ei yksinkertaisesti oli järkevä aloittaa tämän liikkeen vuoksi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Koko ISIS kouhkaus kristallisoituu tähän lauseeseen: "We’re in the most dangerous position we’ve ever been in as a nation" - senaattori Jim Inhofe (R) http://www.dailymail.co.uk/news/art...r-warns-Hagel-says-military-ready-action.html . Toinen maailman sota ja natsit, pientä ISIS:n rinalla. Meno lausunnoissa ja mediassa on vielä selkeästi villimpää mitä se oli ennen Irakin sotaa.

Tai kylmä sota ja mahdollisuus sivilisaation loppuun, mutual assured destruction (osuvasti tunnetaan myös lyhennyksellä MAD), mutta, ei ryhmä primitiivisiä fanaatikkoja on saanut käsiinsä vähän kalashnikovia pitempää ja eikun länsi ole (taas) tuhon partaalla, edellisestä kerrasta menikin peräti vähän yli 10 vuotta. Ei kai kukaan kiistä, etteivätkö nuo olisi oksettavan vastenmielisiä verenhimoisia roistoja, mutta se uhka jonka tämä liike muodostaa USA:n ja muun länsimaailman aseelliselle ja taloudelliselle mahdille on aika lailla samalla tasolla kuin uhka, jonka Mongolia muodostaa Kanadalle jääkiekossa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Sitähän tässä odotellaan, että fuusioreaktori saadaan toimimaan ja/tai öljy ja kaasu loppuu. Sitten saavat rättipäät leikellä toistensa kurkkuja aivan vapaasti. Rajojakin on helpompi vartioida kun matkustaminen on suurimmalle osalle ihmiskuntaa vaikeata ja kallista. Slaavit tuossa rajan takana saavat rauhassa kasvattaa kaalia ja pottuja ja kotipolttoisella itsensä hengiltä ryypätä.

Me täällä lintukodossa vaan sähköautoilla hyperliigan matsiin huristellaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Koko ISIS kouhkaus kristallisoituu tähän lauseeseen: "We’re in the most dangerous position we’ve ever been in as a nation" - senaattori Jim Inhofe (R) http://www.dailymail.co.uk/news/art...r-warns-Hagel-says-military-ready-action.html . Toinen maailman sota ja natsit, pientä ISIS:n rinalla. Meno lausunnoissa ja mediassa on vielä selkeästi villimpää mitä se oli ennen Irakin sotaa.

Kovin on tyypillistä retoriikkaa kun ryhdytään perustelemaan sotatoimien laajentamista ja kenties pohjustamaan maaperää entistä laajemmille (laajennetuille) operaatioille Irakissa ja nyt myös Syyrian puolella. Ihmisen muisti on lyhyempi mitä olen kuvitellutkaan - ei olisi mieleeni noussut ihan ensinnä nimittää IS:ää kansakunnalle näin vaaralliseksi järjestöksi. Tällaisilta senaattoreilta olisi pitänyt kysyä keitä vastaan isänsä ja isoisänsä ovat taistelleet...

Sitä ei tietenkään voi kieltää etteikö IS ole järjestönä vastenmielinen ja se tulee kukistaa jollain keinoilla, mutta tietty suhteellisuudentaju kannattaisi kuitenkin pitää matkassa kun järjestöstä ja sen globaalista uhasta puhutaan. Toistaiseksi on konkreettisesti vasta paikallinen uhkatekijä ja teoreettinen uhkatekijä laajemmalla alueella jos on kuitenkin pysäytettävissä määrätietoisin voimakeinoin.

vlad.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Tunnustan että olen niin samaa mieltä kuin Kevin Drum:

Itselleni tuo beheading on vain pieni detalji koko kuviossa. IS ei olisi yhtään inhimillisempi, parempi tai vähemmän vaarallinen vaikka tuo toimittaja olisi päästetty kotiin. Yksittäiset teot eivät ole varsinainen uhka, radikaalin islamin leviäminen ja vakiintuminen (ja jopa valtiollistuminen) ovat. Radikaalien liikkeiden ei pitäisi antaa vakiintua tai saada alueellista voimaa ja tämä tyystin riippumatta siitä, onko kyseessä radikaali islam, kristinusko, ateismi, kapitalismi, kommunismi, nationalismi tai mikä.

Ja tuo "suurin uhka kokona ikinä missään" on mitä on. Pahempia uhkia on ollut jo pelkästään allekirjoittaneen elämän aikana. Tosin mikään yhdentekevä seikka IS ei ole ja kehityskulku pitäisi saada katkaistua ennen kuin IS on merkittävä globaali uhka.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös