Kannattaa muuten hakeutua komppanian VMTK-edustajaksi. Silloin on enemmän valtaa kuin alikessuilla. Etenkin jos asemaansa osaa käyttää oikein.
Entisenä yksikköedustajana sekä sittemmin täysiaikaisena VMTK-virkailijana voin vahvistaa tämän. Tosin enemmistö oman palveluspaikkani yksikköedustajista ei tätä valtaansa ymmärtänyt, eikä siksi osannut sitä käyttää.
VMTK:n kohdalla ainakin seuraavat kaksi asiaa muodostavan yhdessä merkittävän vahvuuden (inttiin lähtijät, nyt tarkkana):
Ensiksi, VMTK:lla on suora esitys- ja puheoikeus aina yksikön komentajalle saakka. Tässä suhteessa VMTK on vahvemmassa asemassa kuin vaikkapa komppanian päälliköt. Intissä noudatetaan virkatietä, eli jos on mussutettavaa niin on avauduttava omalle esimiehelle, ei pidä oikaista virkaportaan ylemmille tasoille. VMTK:n virkailija (ei yksikköedustaja mutta kokopäivätoimiset henkilöt, käytännössä puheenjohtaja) voi marssia asiansa kanssa suoraan varuskunnan komentajalle saakka jos katsoo tarpeelliseksi. Monikaan taho varuskunnassa ei voi menetellä näin.
Toiseksi, VMTK osallistuu varuskunnan työsuojelutoimintaan: VMTK:ssa työskentelee työ-, opinto- ja sosiaaliasiamies (varusmies, kokopäivätoiminen tehtävä johon valitaan alokaskauden jälkeen). Jos varuskunnassa tapahtuu pieniäkin väärinkäytöksiä tai ylilyöntejä, jotka uhkaavat varusmiesten fyysistä tai henkistä terveyttä, niin VMTK:lla on toimivaltansa puitteissa mahdollisuus viedä asiaa eteenpäin.
Puolustusvoimat huolehtii nykyään erityisellä tarkkuudella julkisuuskuvastaan. Tästä on seurannut paljon hyvää. Simputus ja kaikki asiattomalta haiskahtava toiminta pyritään kitkemään perusteellisesti. Samoin kaikki palvelukseen liittyvät tehtävät organisoidaan siten, että turvallisuusasiat hoidetaan määräysten mukaan. Jos näissä asioissa lipsutaan, niin VMTK:lla on lupa tarttua epäkohtiin. Tämän alikessut ja kokelaat tietävät, ja varsinkin kantahenkilökunta. Siksi tehtäviensä tasalla olevaa VMTK-yksikköedustajaa kuunnellaan ja kohdellaan tahdikkaasti.