Hyvä, jos näin! Kävin etsimässä finlexistä kohdan, jolla aiemmin kuulemani on perusteltu ja se menee näin:
41 d §
Jos vakuutuslaitoksessa käsiteltävä korvausasia koskee lääketieteellisen seikan arviointia, laillistetun lääkärin on osallistuttava asian valmisteluun ja merkittävä kannanottonsa asiakirjoihin. Vakuutuslaitoksen lääkäri voi merkitä kannanottonsa asiakirjoihin noudattamatta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) 23 §:ssä säädettyjä lääkintölaillisia todistuksia ja lausuntoja koskevia muotovaatimuksia.
Osaatko sä
@MacRef tai joku muu suomentaa mulle mitä tossa ihan käytännössä lukee ja mitä toi teksti tarkottaa? En ole aivovammainen, vaan en tämän lakitekstin sisältöä vain hahmota.
Kyseinen lakipykälä viittaa lakiin terveydenhuollon ammattihenkilöistä ja sen 23 §:ään. Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 § on seuraava (boldaukset minun):
23 § Lääkintölailliset todistukset ja lausunnot
Laillistetun lääkärin ja hammaslääkärin on, antaessaan lääkintölaillisia todistuksia ja lausuntoja sekä muita todistuksia, jotka on tarkoitettu esitettäväksi tuomioistuimelle tai muulle julkiselle viranomaiselle, vahvistettava ne sanoilla ""minkä kunniani ja omantuntoni kautta vakuutan"". Siten vahvistettu todistus tai lausunto on pätevä ilman valallista vahvistusta, jollei tuomioistuin tai viranomainen erityisistä syistä määrää, että se on vahvistettava suullisella valalla tai vakuutuksella.
Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä siitä, mitä laillistetun lääkärin ja hammaslääkärin tulee ottaa huomioon antaessaan todistuksia ja lausuntoja sekä muutoinkin harjoittaessaan ammattiaan.
Eli, suomeksi sama tarkoittaa sitä, että kun se hoitava lääkäri kirjoittaa lausunnon tai todistuksen, niin hän kunniansa ja omantuntonsa kautta vakuuttaa kirjoittamansa oikeaksi. Jos lausuntoa käytetään oikeudessa tms., niin lääkärin ei tuota kunnian ja omantunnon kautta vakuuttamista käytettyään tarvitse mennä oikeuden istuntoon kertomaan erikseen, että tosissani olin, kun tuon kirjoitin.
Vakuutuslääkärit taas, he eivät ensinnäkään kirjoita lausuntoja tai todistuksia, joten jo senkään takia tuota kunnian ja omantunnon kautta vakuuttamista ei tarvita. Vakuutuslääkäri on vakuutusyhtiössä yksi asiantuntija, joka oman osaamisalansa puitteissa arvioi etuudenhakijan tilannetta lääketieteellinen tila ja sovellettava laki (tai ehdot) huomioiden. Mahdollinen etuusratkaisu on sitten kokonaisarvio tilanteesta, jossa huomioidaan mm. se hoitavan lääkärin kirjoittama lausunto, lainsäädäntö, lääketieteellinen arvio ns. normaaleista paranemisajoista ym. monta seikkaa.
Toisekseen, vakuutuslääkäri toimii, ainakin silloin kun puhutaan lakiin perustuvista tapauksista, virkavastuulla joka tapauksessa, eikä silloin myöskään ole tarpeellista erikseen vakuuttaa kunnian ja omantunnon kautta sitä, minkä arvion hoitavan lääkärin, sovellettavan lain ym. mahdollisten vaikuttavien seikkojen nojalla tapauksesta on päätynyt kirjaamaan. Se toden kirjoittaminen tulee vähän niin kuin lähtöoletuksena silloin, kun asioita tehdään virkavastuulla.
Ei siten ole lupa valehdella tai puhua (kirjoittaa) muunneltua totuutta vaan ihan on totuuteen oma arvionsa perustettava.
Tuo kunnian ja omantunnon kautta vakuuttaminen kommentti tosiaan on lakiin (terveydenhuollon ammattihenkilöistä) tuotu juurikin tuon mahdollisen tuomioistuin- tai viranomaiskäsittelyn takia ja sen tarkoitus on, että lääkäreitä ei tarvitse juoksuttaa oikeudessa kertomassa, että minä tuon kirjoitin ja näkemykseni takana (ainakin kirjoittaessani) olin. Ei liity mitenkään lupaan kirjoittaa valheellisia lausuntoja tms. vaan kyse on enempi teknisestä seikasta ja tarkoituksesta vähentää lääkäreiden oikeudessa ramppaamista todistamassa.
Se, että joku on tuon vakuutuslääkärin oikeuden olla käyttämättä tuota vakuutusta luvaksi valehdella, on tarkoituksellista väärinymmärrystä. Tai sitten sillä, joka moista uskoo, eikä ole tarkoituksellista väärinymmärrystä, puuttuu muutama Hiawatha kaneetista.