Minua on ihmetyttänyt, ja myös vituttanut, pitkän aikaa että miksi arkkitehdit eivät osaa yhtään ottaa huomioon ympäristöä kun suunnittelevat jotain rakennusta.
- - -
Kokemukseni mukaan nykyisin jo aika hyvin otetaan miljöö kokonaisuudessan rakentamisessa huomioon. Osansa tähän on tietysti myös kunkin kaupungin/kunnan rakennusvalvontaviranomaisilla, jotka viime kädessä hyväksyvät tai hylkäävät arkkitehdin suunnitteleman rakennuksen, viimeisimpänä isompana tapauksena kai tuo Skattan hotellihanke.
Männä vuosina, 60-luvun lopulla ja 70-luvulla aika surutta revittiin nurin kaikki vanhemmat rakennukset, koska kaupunkeihin ryntääville maalaisille piti saada nopeasti paljon asuntoja sekä niiden myötä palveluita, kuten silloiset ostoskeskukset jne.
Vastaavasti 80-luvulta alkaen on näitä jo lahoamistilassa olleita vanhempia rakennuksia alettu "suojelemaan", ja silloin mentiin toiseen äärilaitaan eli mitään ei enää saanut purkaa tai ainakin toimenpiteeseen luvan saaminen kulki kaikki oikeusasteet läpi.
Nykyisin tilanne on aika hyvin tasoittunut ja rauhoittunut, rakennusvalvonta osaa ottaa huomioon kiinteistön omistajan tarpeet ja toisaalta rakennuttajatkin hyväksyvät sen että vanhoja arvoja kunnioitetaan ja otetaan huomioon. Kompromisseilla saadaankin nykyään huomattavasti fiksumpia ratkaisuja aikaiseksi kuin vain retrorakennuksilla.
Yksittäisiä poikkeuksia ja ns. vahinkoja toki sattuu, mutta ne ovat nykyisin erityistapauksia. Aikoinaan vallalla ollut money-talks-ajattelu ja sen lieveilmiöt (kunnallispolitiikka, jopa korruptio) ovat aika hyvin jo väistymässä.