Käytettiinkö tässä viranhaussa jotain ulkopuolista johdon suorahakutoimistoa, joka arvioi hakijat? Kysyn ihan ammatillisesta mielenkiinnosta.
Halonen nyt on kunnostautunut aikaisemminkin näiden demariystäviensä sijoittelussa sinne ja tänne, kuten vaikkapa Suomen Pankkiin. Joten ei tule yllätyksenä tämä hänen toimintansa.
Demokraattinen yhteiskunta toimii todella ihmeellisesti silloin, kun jonkun paikan täyttämisessä on mukana poliitikkoja. Esimerkiksi tästä kelpaavat vaikka yritykset, joissa on hallintoneuvosto. Tästä hyvänä esimerkkinä olkoon vaikka Esko Ahon valinta Sitran johtoon. EA ei ollut Sitran hallituksen ensisijainen ehdokas, mutta kepulaisjohtoinen hallintoneuvosto käveli hallituksen yli.
Käytännössä kaikkia merkittäviä valtionhallinnon virkoja täytettäessä otetaan huomioon poliittinen kanta. Tätä tekee niin oikeisto kuin vasemmistokin. Harvoin kuitenkaan myönnetään, että kyse oli poliittisesta nimityksestä, vaan aina julkisuuteen väitetään että valittiin paras. Tärkeää ei myöskään ole välttämättä jäsenkirja vaan poliittinen kanta - ihminen voi olla vasemmistolainen tai oikeistolainen olematta minkään puolueen jäsen. Yleensä "piireissä" tiedetään myös jäsenkirjattomista, mihin suuntaan he kallistuvat. Aidosti puolueettomat ovat harvinaisia, ja heihin suhtaudutaan yleensä epäillen ("jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan")... Tässä nimityskiistassa poliittisuus voi siis ilmetä myös niin päin, että porvarihallitus haluaa eroon demarista?
Hallitus oli siis turvautunut ulkopuoliseen arvioijaan päätöstä tehdessään. Asia on kuitenkin niin, että ulkopuoliselta arvioijalta voidaan joko tilata aito mielipide tai ulkopuoliselta voidaan tilata juuri se mielipide joka halutaan kuulla. Jos esimerkiksi jostain henkilöstä halutaan eroon, voidaan vaatimukset määritellä sellaiseksi, että hän näyttää niiden valossa muita heikommalta, ja sitten pyydetään ulkopuolista tahoa arviomaan kandidaatit näiden uusien vaatimusten mukaan.
Tässä tapauksessahan hallitus on myöntänyt määritelleensä viran vaatimukset uudelleen. Voihan se olla että vaatimukset ovat aidosti muuttuneet, mutta ihan näin helpolla en hallitusta päästäisi. Kutsukaan vain minua kyynikoksi, mutta itse näen tässä vain hyvin tyypillisen poliittisen pelin, jossa hallitus yritti päästä eroon yhdestä virkamiehestä poliittisin perustein ja presidentti halusi pitää tästä kiinni - myös poliittisin perustein. Nykyisen valtiosäännön puitteissa presidentti vain voittaa tällaisen voimainmittelön.
Hallitukselta kyllä hyvin rakennettu kuvio, mutta tällä kertaa ei auttanut. No, eiköhän se ehdi vielä monta kertaa nimittää muita virkamiehia poliittisin perustein - ei presidentti niitä kaikkia torppaa. Poliittiset nimitykset vain ovat osa hallintokulttuuria.