Huuhkaja lentää itään – karsinnat Venäjän MM-kisoihin 2018

  • 155 560
  • 910

Ian Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool
Nuo A-sarjan lopputurnaus joukkueet pelaavat viiden joukkueen lohkoissa joilla ei ole tuolloin pelejä.
Eli ei ole ongelma kun vain muissa lohkoissa pelataan.
Juu, ei siinä varmaan ongelmaa olekaan. Pointti oli se, että vajaan viikon sisään pelataan yhtäaikaa sekä Nations Liigaa että normikarsintoja. Siinä saa olla jo futisniilotkin tarkkana, että mitä sarjaa nyt pelataan ja mitä on panoksena :)

Olipa hyvä että kysäisin palstalaisilta Nations Liigasta, ei se niin yksiselitteinen ja helppotajuinen taidakaan olla. No mutta eiköhän se siitä selvene kun porukalla pähkäillään, ja varmasti selvenee lisää kun ajankohta lähestyy. Pelataan nyt ensin Venäjän MM-kisat alta pois :)
Onkos tuo Nation Liiga muuten tilapäinen kokeilu seuraavia EM-karsintoja ajatellen, vai onko siitä tarkoitus tulla pysyvä käytäntö? No ei sitä varmaan tiedä kukaan vielä. Mutta jos kerran on tarkoitus, että liigojen (A-D) välillä voi pudota ja nousta, niin kai sille jotain jatkuvuutta on jo suunniteltu?
 

scholl

Jäsen
Suomella ei ole sellaisia pelaajia, jotka pystyisivät keskikentällä viemään pallonhallinnan näiltä Modriceilta, niitä kun ei oikein löydy koko maailmasta. Videoanalyysit ja nämä ovat tietenkin hyviä juttuja, mutta suurin osa noista oikeiden valintojen tekemisistä eri tilanteissa tulee pelaajasta itsestään. Jokainen tilanne on uniikki, eikä kaikkea pysty valmentaja opettamaan. Muutenkin tuollaiset jutut ovat enemmän junioreissa ja seurajoukkueessa tapahtuvia asioita. Maajoukkueessa pitää käytössä olevien pelaajien ominaisuuksien avulla pyrkiä maksimoimaan tulos, jossa Kanerva on onnistunut hienosti.

En ehkä osannut selittää asiaa kunnolla. Uusi yritys. Ei sitä pallonhallintaa tarvitse viedä, mutta voidaan opettaa kuinka tietyt tilanteet pelataan. Ne ovat ihan perusjuttuja. Ei se tarvitse olla ihan niin kädestä pitäen hommaa kuin Guardiolalla oli, mutta jokainen valmentaja pyrkii niitä opettamaan. Nyt viimeksi kun katsoin Bayernin treenin Heyenckesin alaisuudessa, niin kyllä siellä heti oli jotain asioita esillä, kuinka pyritään pelaamaan. Esim. juoksulinjoja opetettiin Müllerille ja kerrottiin, että hänen pitää harjoitella tiettyjä asioita, jotta hän palaisi entiselle tasolleen.

Hradecky sanoo Ilta-Sanomissa seuraavasti: "– En tiedä, olemmeko mitään mullistuksia saaneet aikaan, mutta ehkä juuri tuota automaatiota tekemiseen. Kuka menee mihinkin palloon, miten puolustetaan mikäkin tilanne. Se alkaa tulla selkäytimestä." Montako treeniä tänä vuonna on ehkä ollut, jossa puolustusta on käyty läpi. Ehkä 20+. Siinä ajassa se on saatu tulemaan selkäytimestä. Seuraavaksi voisi kehittää avauspelaamista ja keskikenttää. Ongelmana on toki se, että on paljon loukkaantumisia. Nyt oli Uronen, Ring, Sparv ja Mosa poissa, mutta joka tapauksessa ensi syksyyn mennessä varmasti ehditaan harjoitella jonkin verran enemmän kuinka tuotakin pelataan. Nations Leaguessa vastustajat ovat pääasiassa joko Suomen tasoisia tai vähän parempia joukkueita. Jos mietitään vaikkapa jotain Norjaa, joka hävisi Saksalle 6-0, niin ei se mikään kova jengi ole. Niinpä Suomen pitää pystyä pitämään palloa enemmän näitä joukkueita vastaan ja rakentamaan omia hyökkäyksiä. Lisäksi kuten Heynckes sanoi ekassa pressitilaisuudessa katsottuaan Real Madridin alkukauden pelejä, niin olennaista on se, että kun mikään joukkue ei pysty prässäämään 90 minuuttia, niin kuinka tempoa vaihdellaan. Meidän pitää osata tunnistaa ne hetket, jolloin parempi joukkue antaa tilaa ja silloin olla selvillä, kuka pelaa pallon kellekin ja millaisilla kuvioilla yritetään päästä hyökkäyskolmannekselle ja mihin pyritään siellä. Kyllä niitä maajoukkueessakin voi harjoitella, vaikka aikaa on vähemmän kuin seurajoukkueessa. Varsinkin jos pelitapa on simppeli, niin pelaajat sen oppivat. Toki olisi hyödyksi, jos tämä ns. suomalainen pelitapa olisi sitten käytössä jo juniorijoukkueissakin kuten esim. U21:ssä, jossa osa pelaajistakin ovat samoja.

Tällä hetkellä puolustuspeli on kehittynyt enemmän ja alussa se onkin tärkeintä, ettei omiin menisi liikaa, jos halutaan saada pisteitä. Mutta jatkossa, jos halutaan voittaa ja päästä kisoihin, pitää saada omaa peliä ylöspäin kuntoon. Hyvänä esimerkkinä oli Chelsea 2012. Se oli sysipaska joukkue, joka pelasi Mourinhon aikana vain bussia, mutta heillä oli muutama kuvio, jonka ansiosta voittivat jopa UCL:n. Moni sanoo munkilla, mutta ei se ihan säkää kuitenkaan ollut, vaan opeteltuja juttuja. Toki heillä oli oikea maalintekijä siellä, mutta siitä huolimatta.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Niin Final Four ratkaisee liigan A voittajan. Sitten kun karsintalohkot on pelattu, järjestetään jokaisessa Nations Leaguen liigassa jatkokarsinnat neljän parhaan joukkueen kesken, jotka eivät muuten karsintojen perusteella päässeet kisoihin. Eli kaksi parasta pääsee lohkoista jatkoon, josta tulee 20 jengiä ja neljä tulee Nations Leaguesta niiden joukkueiden parista. Eli myös liiga A pelaa jatkokarsinnat. Vähän kumma systeemi, kun tuolta D-liigasta tulee nyt sitten yksi aika heikko lopputurnausjoukkue. Tosin mm-kisoistahan tämä on tuttua, kun kisoissa on ollut UAE:n tasoisia jengejä. Sählinkiä tulee jo siitä, että musta tuntuu, että A:sta on mennyt enemmän kuin 8 jengiä kisoihin jo ennen jatkokarsintoja. Tosin sillekin on oma pykälänsä, mutta ihmekikkailua silti.
Nyt on kyllä harvinaisen sekava systeemi keksitty. Varsin todennäköinen skenaario varmasti tuo, että A-liigasta kisoihin menee karsintojen kautta enemmän kuin kahdeksan maata. Jos menee vaikka yhdeksän maata niin miten tällöin täytetään tuo viimeinen paikka tuosta neljän maan jatkokarsintalohkosta? Se otetaan siis B-liigasta, josta jatkokarsintaan pääsisi tällöin viisi maata. Mutta miten sitten näistä viidestä valitaan se, joka joutuu jatkokarsintaan ennakolta "kovia" A-liigan maita vastaan ja mitkä neljä saavat pelata keskenään "omantasoisia" B-liigan maita vastaan? Kai tuossa nyt se viidenneksi paras mukana olevista B-liigan maista lähetetään A-liigan maita vastaan eikä esimerkiksi B-liigan parasta maata rankaista menestyksestä antamalla jatkokarsintaan muita kovempia vastustajia? Tai jos rankaistaan niin B-liigassa varmaan nähdään melkoista taktikointia ja halua sijoittua liigassa esimerkiksi neljänneksi, jolloin varmistaisi vähintään takaportin jatkokarsintaan, mutta voisi vielä toivoa, että joku edelle sijoittuneista myös mokaisi varsinaiset karsinnat. No, käytännössä olisi edullista sijoittua vielä huonommin, koska hyvin epätodennäköisesti B-liigan neljä parasta maata kaikki mokaavat karsinnat ja A-liigastakin voi kisoihin mennä hyvin kymmenen tai yksitoistakin joukkuetta. Tai vaikka kaksitoista. Tällöinhän B-liigasta pitäisi haalia jatkokarsintaan peräti kahdeksan maata. Olisiko älyvapaata jos näistä kahdeksasta yhdelle neljästä parhaasta annettaisiin yksi kisapaikka ja toinen paikka yhdelle neljästä huonoimmasta?

Joku myös kirjoitti, että viiden maan karsintalohkoihin valittaisiin ei paitsi parhaat maat A-liigasta vaan myös muistakin liigoista parhaat? Mikä idea tuossakin nyt olisi kasata tällä tavalla epätasaisia karsintalohkoja? Tosin osaan karsintalohkoistahan täytyy laittaa A-liigasta kaksikin maata, kun A-liigassa kerran on 12 maata ja karsintalohkoja tulee vain kymmenen.

No, ylipäätään nuo EM-kisat ovat menneet aika pelleilyksi, kun lopputurnaukseen pääsee jo melkein suurin osa Euroopan maista niin ymmärtäähän sen, että karsintoihin sitten yritetään jotain viihdettä saada tällä tavoin aikaiseksi. Alun perinhän EM-kisat oli cup-muotoinen turnaus, jonka päätteeksi neljä parasta kokoontuivat lopputurnaukseen ja sittemmin kun lopputurnausta on laajennettu siten, että sinne otetaan jo melkein kaikki mukaan niin tämä kansojen liiga yhdessä polveilevien EM-karsintojen kanssa kuulostaa hiukan kuin alkuperäisen EM-turnauksen uudelleenlämmittelyltä.

No, MM-kisoista tuttua tosiaan tuo, että karsinnoista ei ihan paremmuusjärjestyksessä halutakaan maita mukaan, mutta siinä on sentään joku idea, että otetaan maita eri puolilta maailmaa. No, kai tässä EM-karsintahimmelissäkin on ajatuksena sitten taas se, että pienemmät maatkin voivat yrittää tavoitella kisapaikkaa. Kun siellä lopputurnauksessa joka tapauksessa ovat melkein kaikki Euroopan maat niin Luxemburgin tasoisillekin maille on sitten annettu pieni mahdollisuus taistella yhdestä paikasta.

MM-kisoihinhan muuten Euroopasta otetaan aika lailla maanosan tason mukainen määrä joukkueita mukaan, mutta Etelä-Amerikan maat ovat tasoonsa nähden aivan räikeästi aliedustettuina. Jos katsotaan vaikka kolmea viimeistä MM-lopputurnausta, joista yksi on pelattu Euroopassa, yksi Etelä-Amerikassa ja yksi "puolueettomalla" maalla Etelä-Afrikassa niin lopputurnauksessa mukana olleista Euroopan maista 22/40 on selvinnyt alkulohkoista jatkoon eli likimain puolet. Saksan MM-turnauksessa 2006 jatkoon pääsi peräti 10/14 Euroopan maata, mutta kaksissa edellisissä Euroopan ulkopuolella pelatuissa lopputurnauksissa suhdeluvuksi on molemmissa jäänyt 6/13 eli jopa hiukan alle puolet, kun puolet siis menisi jatkoon jos paikat olisi jaettu oikein maanosien tason mukaan. Etelä-Amerikan maat ovat samoissa kisoissa menneet alkulohkoista jatkoon 13/15 kertaa ja peräti yhdeksän kertaa lohkovoittajina, kun lohkojumboksi eivät ole jääneet kertaakaan. Onhan tämä Etelä-Amerikan maiden sorsiminen sikäli ymmärrettävää, että kun maanosasta pitäisi saada noin 8-9 joukkuetta lopputurnaukseen, jotta määrä olisi tasapainossa muiden maanosien tason kanssa, niin Etelä-Amerikan karsinnoissa ei olisi tällöin paljoa mieltä, kun niihin osallistuu vain kymmenen maata. Mutta onhan se Etelä-Amerikan karsintalohko nykyisellään valtavan kova - sieltä kun lunastaa kisapaikan niin on MM-tasolla saman tien suosikki lohkovoittajaksi.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Oma käsitys on se, että viiden joukkueen alkulohkoihin sijoittuu siis neljä maata kustakin ryhmästä. Eli 25 joukkueesta 16 on niitä, jotka sijoitetaan varmuudella noihin lohkoihin.

Jos jokaisesta ryhmästä menisi neljä parasta vahvuuslukujen mukaan jatkoon, niin 16 maata olisivat seuraavat.
A: Saksa, Portugali, Belgia, Espanja
B: Itävalta, Wales, Venäjä, Slovakia
C: Unkari, Romania, Skotlanti, Slovenia
D: Azerbaidzan, Makedonia, Valko-Venäjä, Georgia
 

DR_J

Jäsen
Suosikkijoukkue
Huuhkajat, HJK
Hyvänä esimerkkinä oli Chelsea 2012. Se oli sysipaska joukkue, joka pelasi Mourinhon aikana vain bussia, mutta heillä oli muutama kuvio, jonka ansiosta voittivat jopa UCL:n. Moni sanoo munkilla, mutta ei se ihan säkää kuitenkaan ollut, vaan opeteltuja juttuja. Toki heillä oli oikea maalintekijä siellä, mutta siitä huolimatta.
Viilataan hieman pilkkua, mutta Chelsean koutsina oli tuolla kaudella Robertto Di Matteo. Toki pelityyli oli tuolloin hyvin saman tyyppinen kuin Mourinhon aikaan.
Sori offtopic.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
No jopas:

Huuhkajien kapteeni yllätti: Lopettaa maajoukkuepelit | Uusi Suomi
--

Tarvittaisiin muuten uusi ketju Huuhkajille tai ainakin nimenmuutos tälle.
Tavallaan ymmärrän ratkaisun, kun ei Moisanderille ole tainnut maajoukkueesta oikein mitään positiivista jäädä käteen, ja on tavallaan ollut tämän surkean aikakauden kasvot. Ja pelannut usein alle tasonsa.
Pitäisin kyllä takaportin auki sille, että Moisander tekee vielä paluun maajoukkueeseen "rivimiehenä" sitten kun joukkueella on uusi vakituinen kapteeni. Eli tavallaan ehkä helpompi ilmoittaa lopettavansa maajoukkuepelit kokonaan (toistaiseksi) kuin ilmoittaa luopuvansa kapteenin tehtävistä.
 

scholl

Jäsen
Tavallaan ymmärrän ratkaisun, kun ei Moisanderille ole tainnut maajoukkueesta oikein mitään positiivista jäädä käteen, ja on tavallaan ollut tämän surkean aikakauden kasvot. Ja pelannut usein alle tasonsa.

Moisander ei pitänyt siitä, että joutui laitapakiksi, vaikka pelasi siellä majussa nyt paremmin kuin topparina. Antoi sarkastisia lausuntoja vähän aikaa sitten siitä.

Itse en jää Moisanderia yhtään enempää kaipaamaan kuin Roman Jeremenkoa. Minusta nämä kaksi pelaajaa usein alisuorittivat maajoukkueessa. Tosin pidin siitä, kuinka Nikke viime aikoina onnistui laidassa ja onhan hänen pelinavaustaidot paremmat kuin muilla puolustajilla.

Mixun aikainen piipittäminen siitä, että pelaajat ovat paskoja, kyllä vei omalta kohdaltani maun Moisanderiin. Sparvissa ja Arajuuressa on tuhat kertaa enemmän munaa toimia maajoukkueessa johtajina kuin Nikellä. Hyvän uranhan mies on muuten pelannut.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Moisander ei pitänyt siitä, että joutui laitapakiksi, vaikka pelasi siellä majussa nyt paremmin kuin topparina. Antoi sarkastisia lausuntoja vähän aikaa sitten siitä.

Tämä, loukkaantumiset ja hän on perhe-elämästäkin puhunut. Harmillistahan tämä nyt on, kun kuitenkin aika paljonkin valonpilkahduksia näkynyt viime aikoina. Siis koko joukkueelta.

Ikää on 32-vuotta eli yksi Nations League ja yhdet karsinnat olisi vielä mennyt. Ei tosiaan olisi ensimmäinen urheilija kuka tekisi paluun.

EDIT:

Sekoitin Uroseen loukkaantumisten kanssa, kun taas Moisander valitteli jossain kuinka palautuminen on huomattavasti hitaampaa nykyään ja maajoukkuekomennukset aika raskaita.
 
Viimeksi muokattu:

Outsider

Jäsen
Vaikka Moisander ei olekaan loistanut maajoukkueessa, on Bundesligan avauskokoonpanon pelaajan menetys huono juttu Suomen materiaalilla. Tietysti muutenkin tulee negatiivinen fiilis, jos joukkueen nimekkäimpiin kuuluva pelaaja ja kapteeni hyppää tällä tavalla pois laivasta parhaassa peli-iässä, mutta ne pelaa keitä kiinnostaa. Toivottavasti muita kiinnostaa.
 

DR_J

Jäsen
Suosikkijoukkue
Huuhkajat, HJK
Nostetaanpa ketjua ylös. Eli Perparim Hetemaj lopettaa Moisanderin tavoin maajoukkue-uransa. Todella synkkä uutinen, näitä huippusarjoissa pelaavia kavereita meillä ei kuitenkaan liikaa ole. Herää kysymys, että mistä tämä joukkopako johtuu. Tuskin ainakaan valmennuksesta.Olen ymmärtänyt, että Kanerva on hyvin pidetty pelaajien keskuudessa. Perparim Hetemaj lopettaa maajoukkueuransa - Huuhkajat - Ilta-Sanomat
Linkki Ilta-Sanomien juttuun aiheesta.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Kerhon Pallo, Capitals, Liverpool, Real Madrid
Tämä on kyllä todella suuri sääli. Perpa oli heittämällä persoonana lempipelaajani maajoukkueesta ja ainakin omissa papereissani heittämällä Suomen tasokkain pelaaja keskikentälle (näin Eremenkon poissaollessa). Todella kova kolaus maajoukkueelle molemmat lopettamispäätökset, mutta etenkin tämä, tuolle paikalle kun ei korvaajia juuri ole. Ja vielä kun pitkästä aikaa oltiin hetkellisessä nousukiidossa.

Kieltämättä outoon aikaa tulee lopettamispäätös, kun vastikään kahden maajoukkueen edessä vannotti haluavansa edustaa Suomea, eikä tuota ikääkään vielä jalkapalloilijalle mitenkään kauheasti ole. Tiedä sitten, mikä on päätöksen taustalla. Joka tapauksessa iso käsi ja kiitos Perpalle! Hieno pelaaja ja ihminen.
 

cheap_shot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blackhawks, Jokerit, KäPa, Liverpool
Päivän paras uutinen, vihaan Hetemajn kaltaisia jalkapallon "Jarkko Ruutuja" jotka sukeltelevat joka tilanteessa ja pillittävät kuin pikkutytöt. En todellakaan jää kaipaamaan kyseistä kaatuilijaa maajoukkueessa.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Kun ei ole vielä uutta ketjua 2020 em kisoista, niin laitetaan tänne, että ensimmäisen Nations leaguen arvonta tilaisuus on tänään ja lähetys jo käynnissä. Voi seurata esim. viafree palvelusta.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Eikös tässä käynyt ihan hyvä arpaonni? Kreikka mielummin kuin Albania tai Serbia, Unkari mielummin kuin Slovenia, Skotlanti tai Norja, ja Viro on muuten kiva.
 

Barney

Jäsen
Hyvä arpaonni. Toki jos Viron sijasta olisi saanut jonkun muun, niin siinä tapauksessa olisi saanut Norjan Kreikan sijasta, mutta noista kahdesta ylemmästä korista tuli parhaat mahdolliset joukkueet Suomelle. Unkarilla ja Kreikalla on molemmilla uudet valmentajat, joten se voi olla mahdollisesti erittäin hyväkin asia Suomelle. Ristiin tullaan tässä lohkossa varmaan pelaamaan ihan kiitettävästi ja viimeaikaiset kohtaamiset lohkon vastustajia vastaan ovat menneet melko hyvin, joten tässä on Suomelle varmaan liian optimistiset lähtökohdat. Hyvää duunia kuitenkin jälleen Kuninkaalta.
 

alcoholic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Miten nuo pelit menee tuossa Nations Leaguessa. Pelataanko lohkon joukkueita vastaan kerran vai kahdesti. Mun mielestä Suomella oli huono tuuri tuossa arvonnassa. Ennemmin olisin ottanut Slovakian ja Albanian. Eikä Virokaan Suomelle mikään helppo vastus ole. Veikkaan Suomen putoavan D-ryhmään.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Sieltä löytyy jo otteluohjelmakin, eli

8.9. lauantai, Suomi-Unkari
11.9. tiistai, Suomi-Viro
12.10. perjantai, Viro-Suomi
15.10. maanantai, Suomi-Kreikka
15.11. torstai, Kreikka-Suomi
18.11. sunnuntai, Unkari-Suomi

Pitkä viikonloppu Virossa lokakuussa ja sitten viikon mittasta euroopan reissua marraskuussa...

Edit. mainittu otteluohjelma uefan sivuilla.

Edit2. mahdetaankohan nämäkin pelit pelata sitten siellä Turku - Tampere akselilla vai olisiko Telia 5g areena minkäänlainen mahdollisuus?
 

Barney

Jäsen
Mun mielestä Suomella oli huono tuuri tuossa arvonnassa. Ennemmin olisin ottanut Slovakian ja Albanian.
Eihän Slovakia ollut edes vaihtoehtona, kun Slovakia on B-ryhmän maa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös