edit: ja se että tuo tyyppi ilmoittautuu "humanistiksi" on vaan niin helvetillisen ärsyttävää
Humanismilla on paikkansa tiedemaailmassa, enkä kiistä sen tärkeyttä. Valitettavasti on tiettyjä tieteenaloja, joilla tuollaiset varsin monimuotoiset tulkinnat, joita tämäkin "humanisti" viljelee, eivät vain toimi. Ja jotenkin olen vuosien saatossa havainnut, että juuri nämä tieteenalat ovat niitä, joita nämä "humanisti" halveksivat - heistä kun on käsittämätöntä, että joitain asioita on ns. pakko ratkaista määrättyjen ja aukottomasti todistettavien yhtälöiden avulla. Se kun on heistä jotenkin kahlitsevaa. Ja siitä syystä kaikki näitä tieteitä ammatikseen harjoittavat ihmiset ovat jotain omiin kasvoihinsa vangittuja surkimuksia, joilta puuttuu luova ajattelu. Tai jotain...
Samanlaisia idiootteja löytyy myös vastaavasti matemaattis-luonnontieteelliseltä puolelta. Kaikki, mitä ei pystytä mallintamaan yhtälöillä on jotain hyödytöntä verovarojen tuhlaamista ja epätiedettä.
No se siitä. Onneksi näitä ääri-ihmisiä on vähän.
Tuo lottorivien todennäköisyyksien laskenta on niin helppoa todennäköisyyslaskentaa, että periaatteessa kenen tahansa keskimääräisellä älykkyysosamäärällä varustetun pitäisi ymmärtää nuo "humanistin" johtopäätökset silkaksi vitsiksi tai sitten aivan pihalla olevan henkilön sepustuksiksi. Mitään tieteellistä niissä ei ole.
Mutta tulipa mieleeni kaikuja menneestä. Joskus viime vuosituhannen loppupuolella - olisiko ollut 1998? - markkinoitiin Ostos-TV:ssä ohjelmistoa nimeltään Lottomestari. Siellä oli komeita todennäköisyyslaskennan kaavoja yhdistettynä omituisiin laatikkokaavioihin, ja pukuun pukeutunut "professori" selvittämässä, kuinka "sopivasti joukkoa mallintamalla saadaan pienennettyä sitä numerojoukkoa, jossa päävoitto voisi olla".
Niin, mitä se ohjelma teki? Arpoi käyttäjille muistaakseni aiempien viikkojen lottonumeroiden perusteella todennäköisempiä voittorivejä seuraaville viikoille. Lupasivatpa vielä jonkun takuun, että jos et voita mitään tietyllä rivimäärällä, saa rahat takaisin. No, tuo oli tietysti mitoitettu niin, että rivimäärällä oli huomattavasti epätodennäköisempää olla voittamatta mitään, kuin saada vähintään kerran se minimivoitto.
Suoritin noihin aikoihin pitkän matematiikan todennäköisyyslaskennan kurssia. Siksi tuo mainos huvitti minua suuresti. Valitettavasti osa kavereistani kävi lyhyen matematiikan, ja heillä ei todennäköisyyslaskenta tainnut kuulua kurssivalikoimaan. Siksi he luulivat oikeasti tuon ohjelman toimivan. Eipä kukaan kuitenkaan onneksi investoinut sellaiseen...