Kyllä tuossa painelussa jotain perää on, itse kävin mielenkiinnosta vyöhyketerapeutin luona ja ne painelukohdat, joiden pitäisi jalkakartan tms. mukaan liittyä suolistoon, olivat melko kivuliaita. Itselläni siis suolistosairaus.
Mitään suurempaa apua tuosta en kokenut saavani, mutta tulipahan kokeiltua ja en nyt lähde tuota täysin tyrmäämään.
Mitä tulee raskauteen, niin kyllähän joitakin kohtia neuvotaan painelemaan jotta synnytys alkaisi käynnistymään. Neuvot siis tulleet ihan sairaalahenkilöstöltä. Ja jos vauvalla on koliikki, niin vyöhyketerapia saattaa auttaa, joten kyllä siellä jalkapohjassa jotain pisteitä on. Neuvolakin antaa lapun mistä vauvaa kannattaa hieroa jos on vatsavaivoja.
Ei noita kannata suoraan tyrmätä, mutta terve skeptisyys on paikallaan mitä tulee isompien sairauksien hoitoon.
Olen itsekin kuullut tuosta vyöhyketerapian väitetystä tehosta vauvojen koliikkiin. Kerran eräs hyvinkin rationaaliselta järkimieheltä vaikuttanut kaverini tuttu kertoi tuon auttaneen heidän lapsellaan.
No, mene ja tiedä. Saattaa olla, että kyse oli vain sattumasta. Itse en usko pikkuvauvojen tietoisuuden olevan vielä sillä tasolla, että suorasta placebo-vaikutuksesta olisi ainakaan kyse. Ehkä joku välillinen sellainen saattaisi olla mahdollista, eli vanhemmat uskovat tuon vaikutukseen, mikä näkyy heidän käytöksessään, minkä lapsi taas havaitsee, ja rauhoittuu sen vuoksi?
Toinen pohtimani teoria liittyy ns. faskiakalvoihin. Näillähän jotkut fysioterapeutit väittävät olevan yhteyden suunnilleen jalkapohjista päälakeen. Ja jalkapohjien hieronta auttaa usein lihaskipuihin. Jos koliikin tai muiden vatsavaivoja taustalla olisi jonkinlainen lihaksiston jumitus keskivartalon alueella, tuollaisella hieronnalla voisi olla jotain teoreettista vaikutusta tähän.
Yhtä kaikki, lasken vyöhyketerapian kokonaisuutena puhtaaksi huuhaaksi. Ostin joskus torilta ns. kipukoukun, koska se on loistava kapine vaikeissa paikoissa olevien kipeiden lihasten hierontaan. Repeilin kuitenkin täysin, kun katselin sen mukana tullutta jalkapohjien vyöhykekarttaa, joka lienee samanlainen, minkä olit itsekin nähnyt? Tuossa jokaisella sisäelimellä oli oma paikkansa jossain jalan kohdassa. Harmi, että tuossa ei kuitenkaan kerrottu, että minkä verran pitää mitäkin kohtaa painella, että sisäelimet toimisivat optimaalisesti. Esim. kilpirauhasen liika painelu voisi kai aiheuttaa haitallista liikatoimintaa?
Summa summarum: vyöhyketerapia on mielestäni vähän kuin akupunktio. Periaatteessa se on harmitonta, ja joissain tietyissä tilanteissa se voi jopa tehota. Teho ei kuitenkaan perustu väitettyyn teoriaan, vaan sillä on joku tieteellisestikin perusteltavissa oleva selitys takana. Vaaralliseksi sen tekee se, että moni uskoo vaikutuksen johtuvan väitetystä teoriasta, ja alkaa siksi uskoa sen olevan joku yleispätevä apu myös vakaviin sairauksiin. Pahimmillaan tämä voi johtaa siihen, että nämä ihmiset eivät usko enää lääketieteeseen, vaan pitävät näitä vaihtoehtohoitoja ainoana ratkaisuna.