Kyllä tuohon ei kusetusta ja salalliittoteorioiden välille jää aikamoinen määrä ns. harmaata jätevettä, josta ammentaa. Mielestäni on todella naiivia kieltää lobbauksen vaikutus varsinkin isojen pelureiden osalta. Toki Euroopassa tilanne on tältä osin paljon parempi kuin USA:ssa. Itsekukin voi sitten punnita mielessään, milloin kyse on perinteisestä (tai härskistä) liiketoiminnasta ja milloin mennään ns. rajan yli. Lääketeollisuus on niin iso business maailmanlaajuisesti, että aivan varmasti siellä tapahtuu kaikenlaista, kuten öljyteollisuuden jne. puolellakin.
Lääketeollisuus toki on suurennuslasin alla (ja hyvä niin), koska puhutaan aika suurista eettisistä kysymyksistä, joka suoraan koskettaa ihmisten elämää (tai kuolemaa).
Todella vaikeita kysymyksiähän nämä ovat. En nyt varsinaisesti usko, että lääketeollisuus (busineksena) hyppisi riemusta, jos vaikkapa syöpään löydettäisiin parannuskeino, ellei se tarkoittaisi sitä, että syövän poissapitämiseksi pitäisi popsia "loppuelämä" lääkkeitä. Mutta yhtälailla ei se ole lääketeollisuuden tehtävä tällaisia lääkkeitä tai parannuskeinoja kehittääkään. Ja tottakai - jos näin tapahtuukin - firman pitäisi saada kehitystyölleen ja tuotteelleen tuntuva korvaus. Tästähän käytiin takavuosina kovaa depaattia, kun kehitysmaissa ihmisillä ei ollut varaa kalliiseen HIV lääkitykseen. Missä kulkee raja suhteessa ihmisten perusoikeuteen toimivan lääkityksen osalta?
Enemmän olen huolissani siitä, että lääketieteen tutkimus on - ymmärrykseni mukaan - julkisen rahoituksen vähyyden vuoksi niin tukevasti lääkefirmojen harteilla. Tämä toki ohjaa pitkälti sitä, mitä tutkitaan. Mutta ei tästä lääketeollisuutta voi syyttää!