Koska ketjun avaus oli aavistuksen pelkistetty, niin laitetaanpa nyt nämä asiaa käsittelevät linkitkin tähän:
Hämeenlinnan kaupunki kertoo uuden Areenan valmistelusta – Lisätietoa luvassa ensi maanantaina (Hämeen Sanomat)
HPK:lle uusi areenahanke? Hämeenlinna tiedottaa areenan valmistelusta maanantaina (Jatkoaika)
Ko. malli olisi tietysti hyvä, mutta onko tuollaiselle kompleksille tarvetta ja/tai kysyntää Hämeenlinnassa?
Kauppaliikkeiden ja palvelujen osalta ydinkeskusta on autioitunut todella dramaattisesti viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana (varsinkin Goodmanin valmistuttua), kun taas Tiiriö vetää kaiketi hyvin edelleen. Entä mikä on suureellisesti promotun Engelinrannan tilanne: miten projekti etenee, ja olisiko areena osa sitä jonkinlaisena viihdekeskuksena, vai miten? Ja sitten voi kysyä, millainen olisi esim. Verkatehtaan alueen rooli tässä kuviossa.
Kaupunkehittämisen näkökulmasta Hämeenlinnan toiminta on ollut jo pitkään jokseenkin poukkoilevan, puolittaisen ja päämäärättömän oloista.
Lainasin nimim.
@Ikävänkantaja viestiä toisesta ketjusta, kun tälle hankkeelle on nyt asiaankuuluvasti perustettu oma ketjunsa.
Jos tätä hanketta ajattelee Hämeenlinnan kaupungin ja sen kaupunkikehittämisen näkökulmasta, niin mielestäni jonkinlainen asunto-, yritystila-, hotelli- ja viihdekokonaisuus olisi juuri semmoinen asia, jota kaupunki tarvitsisi.
Olet oikeassa, että kaupunkikehittäminen on ollut viime ajat jotenkin jämähtänyttä. Hämeenlinnassa ja koko Kanta-Hämeessä on kuviteltu, että pelkkä sijainti ja idyllisyys pitää seudun ja maakunnan kasvupolulla, kun Pk-seudulta muuttaa perheitä Hämeenlinnaan edullisempien ja viihtyisien asuinmahdollisuuksien perässä. Ei se mene niin - siihen Hämeenlinna on liian kaukana, ja tilavammasta ja edullisemmasta asumisesta kiinnostuneet perheet muuttavat etupäässä johonkin Hyvinkäälle ja Järvenpäähän. Ja niistä käsin käyttävät Helsingin viihde-, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita.
Hämeenlinnan pitää viihtyisyyden ja idyllisyyden lisäksi tarjota paljon muutakin houkutellakseen asukkaita ja ennen kaikkea yrityksiä (koska ilman uusien työpaikkojen syntymistä merkittävät muuttovirrat kiertävät Hämeenlinnan jatkossakin). Tarvitaan siis hyviä yrityspalveluita ja -tiloja sekä nykyistä parempia kulttuuri-, viihde- ja vapaa-ajan palveluita niiden hienojen tonttien ja asuntojen lisäksi. Onhan Hämeenlinnan vapaa-ajanpalvelut jo nyt aivan toisella tasolla, kuin muisssa radanvarsikaupungeissa (Kerava, Tuusula, Jäke, Hyvinkää, Riksu), mutta ei vielä riittävästi siihen nähden, että suurempi osa yrityksistä ja asukkaista sijoittuisi Hämeeseen sen sijaan, että sijoittuisivat johonkin kehyskuntaan ja pomisivat rusinat pullasta Helsingin palveluiden osalta.
Sijainti Helsingin ja Tampereen välissä hyödyttää kyllä Hämeenlinnaa, mutta ei pelkästään niiden siivellä voi ajatella kasvua ja kehitystä. Niitä vastaan pitää joissakin asioissa asukkaiden ja yritysten palveluiden osalta myös uskaltaa kilpailla.
Eli sen sijaan, että ajateltasiin keskustan autioitumisen olevan peruste jättää kehittämishankkeet sinne tekemättä, pitäisi ennemminkin ajatella, että keskustaa pitää kehittää ennakkoluulottomasti out-of-the-box -ajattelulla, jotta sen ja siten koko kaupungin elinvoimaisuus saataisiin taas kääntymään toiseen suuntaan.
Ainahan voi tietysti myös argumentoida, että ainakaan kaupungin ei pidä investoida mitään yritys-, asukas- tai vapaa-ajan palveluiden kehittämiseen, koska resurssit pitää suunnata ikääntyvän väestön hoivapalveluiden parantamiseen tai homekoulujen remontteihin. Kyllä, nuo ovat kuntien tärkeimpiä tehtäviä, mutta ongelma on se, että jos kaupunkikehittäminen laiminlyödään, asukasluvun vähentymisen kautta kaupungin ja maakunnan huoltosuhde on 10-15 vuoden päästä niin perseellään, että sote-, vanhustenhuolto- tai koulutuspalveluita ei edes pystytä riittävällä tasolla ylläpitämään.
Mitä tulee sitten tuohon areenaan, niin se kokoluokkansa takia (ehkä 5 000 - 6 500 katsojaa) ei kilpaile suoraan Areenan, tulevan Gardenin tai Tampereen uuden areenan kanssa. Siellä ei järjestettäisi Metallican tai jonkun GaGan konsertteja, vaan astetta pienemmän kokoluokan konsertteja ja tapahtumia. Sama koskee urheilutapahtumia: suuremmissa tapahtumissa tämän tyyppinen halli voisi toimia ennemminkin kakkos-, kolmos- tai neloshallina edellämainituille, minkä myötä se itse asiassa parantaisi Etelä-Suomen urheiluinfraa ja siten Suomen mahdollisuuksia suurempien tapahtumisen saamiseksi. Pienemmissä urheilutapahtumissa, vaikka nyt esimerkiksi joidenkin lajien naisten ja nuorten MM- / EM-kisoissa tuon kokoluokan halli voi toimia myös pääpaikkana.