Kyynärpäätaklauksesta
Tässä Banham-Kankaanperä tapauksessa painiskellaan jälleen mukavasti määritelmien, ei itse teon ympärillä. Toinen osajoukko katsoo tilanteen olleen kyynärpäätaklaus, koska Kankaanperän kädet/käsi on tilanteessa Banhamin pään tasolla. Toinen osapuoli taas katsoo, ettei kyseessä ole kyynärpäätaklaus, koska Kankaanperä aloittaa taklauksen kroppaan kohdistuen ja taklauksen suurin energia kohdistuu Banhamin kroppaan.
Mikä hauskinta, molemmat taitavat olla melkolailla oikeassa. Tapaus ei missään tapauksessa ole klassisen törkeä kyynärpäätaklaus, jossa taklaaja tähtää kyynärpäänsä keskelle vihulaisen otsikkoa. Toisaalta kädet ovat selvästi ylhäällä lähellä päätä, joten siinä mielessä täytetään päähän kohdistuvan taklauksen tunnusmerkit - lievästi, mutta kuitenkin.
Monet ovat sitä mieltä, että tilanne on kakkosen paikka, mutta samalla heidän pitäisi olla sitten sitä mieltä, että tilanne oli isomman rangaistuksen ei ORKn, mutta 5+PRKn paikka. (Se sääntö #609b)
Oma mielipiteeni on se, että kyseessä on taklaus, joita nähdään keskimäärin yksi-kaksi jokaisessa pelissä. Silloin tällöin niistä arvotaan kakkonen, toisinaan ei. Taklaaja ei taatusti yritä vahingoittaa vastustajaa ja toisaalta myös taklattava näyttää pelaavan varsin oikein tilanteen. Sitten kuvaan astuu huono tuuri - kädet nousevat (kuten mm. Summasen mukaan useasti kovan, puhtaan taklauksen jälkeen) pitkin vastustajan olkavartta tämän pään seutuville, juuri samaan aikaan taklattava osuu laitaan, jolloin kentän pitkittäissuuntainen liike lakkaa Banhamin osalta, Kankaanperä puolestaan on vielä irti laidasta, joten hänen liikkeensä jatkuu vielä kohti päätyä ja käden osalta Banhamin päätä. Kuuluu KOPS Banham lyö päänsä Kankaanperän käden (ei kyynärpään) vauhdittamana päätyyn ja mahdollisesti hetkeä myöhemmin vielä jäähän.
Normaali tilanne, josta yleensä kuuluisi antaa kakkonen, mutta tässä tapauksessa siis iso rangaistus. Ei sikailua, ei tilanteen seuraamattomuutta - pelkkää jääkiekkoa huonolla tuurilla höystettynä.
Miksi sitten 3 ottelua pelikieltoa?
Tästä pitänee kiittää Hockey Nightia (vaikka kunnioitettavan neutraalin asiallisesti homman uutisoivatkin - ei jeesustelua, eikä lajin varjopuolista puhumista) sekä SM-liigan "peli siistiksi, päähän kohdistuvat taklaukset pois" -kampanjan. Tässä on erinomainen esimerkki, siitä kuinka tahatonkin päähän kohdistunut taklaus voi johtaa pipiin. Tällä pelikiellolla siis varmaankin toivotaan olevan ennalta ehkäisevä vaikutus enemmänkin yleisesti, kuin Kankaanperän tulevien toimien kannalta.