Historian havinaa

  • 149 629
  • 530

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Itse olen ollut Raksilassa joskus 80-luvulla katsomassa Ruotsi-maaottelua. Ajankohta passaisi tuohon matsiin, mutta siihen aikaa Oulussa pelattiin nykyistä useammin maaotteluita, joten voi olla eri matsi ja vuosikin. Silloin ei ollut EHT yms turneita, jolloin pystyttiin pelaamaan harkkamatseja esim juuri joulukuussa. Ja olihan tuolloin Isvestija turnaus :). No, niin tai näin, se peli missä itse olin, päättyi tasan 3-3, ja mikä parasta kotiyleisön kannalta oli se, että Kari Jalonen teki hattutempun eli kaikki Suomen maalit.

Sanoisin 80 % varmuudella, että mahtoipa olla sama matsi, mistä kirjoitit. Tämä kirjoitukseni tuli "pikku viiveellä", koska tänään vasta huomasin tuon lainattuna olevan...

Tuo ottelu mistä puhut niin on tavallaan kuin sama matsi tietenkin samaa vastustajaa eli Tre Kronoria vastaan, mutta vuosi on eri ja vanhempikin eli tämä tapahtui vuonna 1981.

13.12.1981 Kari Jalonen toden totta lensi Raksilan jäällä ja otteluiltaan teki kuin tekikin kypärätempun pelastaen Leijonat ottelun aikana vaivanneesta pinteestä aina tasapeliin 3-3 asti kun yrityksistä huolimatta sitä ruotsalaisittain varsin pelottavan lähellä ollutta Karin neljättä ja viidettä maalia ei tullut yleisön paukutellessa penkkejä ja vaikka mitä riemusta aina kun Jalonen riittävän lähellä oli Tre Kronorin maalivahtia eli Göte Wälitaloa.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Lihavoitu minun toimesta.
Miksihän minulla olisi se tieto, että kärpät pelasi ensin keskuskentällä siihen asti kun tekojää avattiin raksilaan joskus -60 puolivälissä. ( tekojäällä pelattiin myös maaottelu, muistaako / tietääkö kuka oli suomea vastassa?). Tekojään avattua kärpät siirtyi raksilaan joksikin aikaan, mutta siirtyi jossain vaiheessa takaisin keskuskentälle ennen kuin siirtivät uuteen raksilan jäähalliin 1975. Onkohan muistikuvani oikea, että kärpät olisi siirtynyt takaisin keskuskentälle?

3.12.1965 oli Oulussa kieltämättä historiallinen päivä jääkiekossa nyt ainakin:

Pakkalan tekojäärata avattiin viimeinkin käytännössä uunituoreena ja kunnianhimoiset suunnitelmat tulevaisuudesta puhuen käynnistyivät myös oululaisittain käytännössä välittömästi paremmastakin aina jäästadioneita kuten ihan kunnon oikeaa jäähalliakin ajatellen!

Ihan heti tuohon pisteeseen tai edes puolikatettuun nk. Kötöstys-malliin tyyliin Porin Jäästadion silloin joskus ennen kuin viimein se tuli se pysyvä jäähallikin pystyyn sellaisenaan sinne niin ei päästy silloin.

Eikä vähään aikaan.

Niin tai näin niin tuossa historiallisen päivämäärän ottelussa oululaisittain oli joulukuuksi silloisesti puhuen oudon leuto.

Ellei peräti lauha kun pakkasta ihanteellisesti koko paikan järjestäjiä koskien helpottaen ei ollut töin tuskin viittäkään astetta.

Tiettävästi ei juuri tuullutkaan ja jopa joihinkin paikallislehtien kuviin päätyi silloinkin innokkaita hymyileviä pikkupoikia joiden alla saattoi esiintyä kuvateksti: 'Kerrankin tarkenee!'

Kiusallinen ilmiö kun Oulussa oli tuohon aikaan se, että vaikka esimerkiksi normaalissa ulkoilmassa saattoi olla talveksi lauhaa säätä ellei jopa sulakeliä ajoittain muun Suomen saati sitten yhtään pohjoisemman Lapin kärvistellessä pakkasissa niin itse tekojääradalla ja varsinkin sitten kun kattauksia sinne alkoi kunnolla tulla ajan mittaan niin lämmitys ei seurannut perässä.

Etenkin vähänkin kun oikeasti tuli pakkasta saati sitten tulipalopakkasta niin siinä saattoi pahimmillaan tehdä mieli alkaa polttaa vaikka nuotiota, että tulisi töppösten allekin lämmintä!

Ja välillä lämmittelypisteissä/makkarakojuilla tuntui enemmän olevan katsojia kuin itse varsinaisella lehterillä ajan mittaan ja pakkasen mukaan mikäli se niin ankaraksi äityi kuten joskus äityi.

Itse ottelu oli tietenkin Suomi-Puola missä Leijonamme voittivat Jään Valkokotkat maalein 3-1 eli vaikeasti sinänsä. Edeltävänä päivänä oltiin voitettu Lauritsalassa sitäkin niukemmin ikään kuin tavallaan tuolloin puolalaisten vieraiden jäätyä maaleitta eli 2-0.

Puolan lehdissäkin kerrottiin melkoisen paljon joukkueensa kuten suomalaistenkin edesottamuksista ja kuvatekstit ja asiat oli melko oikein ellei käytännössä täysin oikein. Mitä nyt tietysti Pakkala oli mieluummin kai paikallisääntämystä ajatellen kirjoitettu Pakalan nimellä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Heitänpä tähän jotain omista muisteloistani uusia vahvistuksia odotellessa:

Ensimmäisen kärppäpelin paikan päällä muustelen nöhneeni joskus 1980-luvun puolivälissä, ehkä kaudella 84-85. Astelin kouluun eka luokalle syksyllä -85, joten kaiket olen ollut 6-vuotias tätä katsoessani. Mielikuvissani ottelu on pelattu SaiPaa vastaan ja lähes yhtä vahvana on lopputulos 12-3. En kyllä tiedä onko tuollaista matsia pelattu vai sekoittaako muisti asioita. Ihan satavarma en ole oliko tömä eka pelini jonka näin enkä tosiaan siitäkään oliko loppulukemat juuri nuo. Rökälevoitto SaiPasta joka tapauksessa. Mutta kyllä tämä taisi se mun eka peli olla. Edelleen saattaa muisti temppuilla mutta sellainen välähdys on tuosta ottelusta että keskialueella olisi kaksi ihan kunnon old school nyrkkirähinää käynnissä, toisessa Tuppuraisen Allu moukaroi jotain SaiPan kaveria, toisesta nyrkkihippasilla olijasta ei mitään haisua. Tuppuraisesta sittemmin piirtyi kuva, että laukaus oli kova, mutta hökälehti paitsioon useammin kuin koko muu joukkue yhteensä.

Tuosta 80-luvun lopulta peleistä on vain satunnaisia muistikuvia, lienee kauden 87-88 kotimatsi HIFKiä vastaan jonka Kärpät ehkä hävis 3-5. Mieleen on jäänyt Kai Suikkasen hillitön draivi. Hifk oli jo karkumatkalla, kun joku Körpistä kavensi. Siihen asti koko kärppäjoukkue oli ollut jotenkin aneeminen, mutta tuon kavennusmaalin (en muista lukemia) jälkeen Suikkanen meuhkasi kaukalossa kuin Tamminen mediassa, mutta oisko lie Hifk tehnyt viimeisen tyhjiin ja vienyt pisteet mukanaan. Tältä kaudelta on mieleen jäänyt myös Gary Yaremchuk, joka kanadalaiseen tyyliin osasi pelata, mutta oli myös aika kovaotteinen ja istuskeli jäöhyllä muistaakseni tuon tuostakin. Ihmeellistä oli myös hänen pelinumeronsa, 45. Tuohon asti en itse ollut kenttäpelaajilla nähnyt 29:a isompaa numeroa selässä ja 10-vuotiaan mielessä se kääntyikin niin ettei moinen olisi ollut sallittua. Lieneekö ollut tällä kaudella myös, kun Kamppurin räpylä levesi ja vastustajan kuti meni räpylän läpi maaliin. En muista vastustajaa, mutta hämmentävän tunteen muistan, että mitä ihmettä tapahtui.

Tarkempia muistikuvia alkaa tulla putoamiskaudelta sekä sitä seuranneilta divarivuosilta. Kalevasta sai lukea joskus -88 loppukesällä/alkusyksystä lukea otsikon ”Lemieux Kärppiin” ja kyllähän sitä odotti Marion veljestä jotain joulupukista seuraavaa. Elitestä kun tsekkaa niin ihan ok tehothan Alain on tehnyt mutta toki muistikuva, hatara sellainen, sanoo että ei homma tainnut toimia oikein. Tältä kaudelta muistan myös tuskailut kun maalivahtikaksikkona oli Timosaari-Roos, joka taidettiin jo lähtöjään tietää, noh, ei ihan sarjan körkikaksikoksi. Etenkin Ässistä tullut Roos on piirtynyt verkkokalvoille aivan toivottomaksi tapaukseksi. Ei vain kertakaikkiaan saanut mitään kiinni. Tilannehan parantui, kun kesken kauden tuli Darryl Reaugh Ameriikan maalta ja oli suorastaan panssarivaunun kokoinen kolossi maalilla. Taisi karsinnoissa tai runkosarjan lopulla loukkaantua ja karsinnoissa olikin erään Selänteen ja kumppanien tulitusta vastaanottamassa Timosaari.

Divarikaudella 89-90 ostin eka kertaa kausiohjelman, joka siihen aikaan oli kova juttu. Muistan opiskelleeni tai jollain muulla keinoin muistaneeni varmaan jokaisen pelaajan syntymäajat ja pituudet ja painot ulkoa kun sitä kausiohjelmaa tuli ihmeteltyä niin innolla. Jossain -81 mestarien muistelossa Kari Jalonenkin tais muistella että niissä ilmoitettiin myös pelaajien ammatti, koska eipä tainnut moni tuollon ammatikseen pelata, vaan kuka oli opiskelija, kuka postikuski, ja ulkomuistista Jari ”Säkki” Paavola oli offset-painaja.

Ensimmäiseltä divarikaudelta jäi mieleen erityisesti tutkapari Lapinkoski-Riihijörvi, jotka olivat kyllä melkoisen pitelemättömiä. Toisessa laidassa taisi pelata Jari Korpela ja välillä kenties myös Kiimalainen. Greg Parks tuli tuolloin myös Ouluun ja hieman kuin Lemieux aiemmin, homma ei vain oikein toiminut, vaikka hänenkin kohdalla statsit Elitestä tsekattuna ovat aivan ok. Muutamaa vuotta myöhemmin kaveri sitten mättikin pisteitä oikein urakalla pykälää kovemmassa sarjassa Elitserienissö Leksandin paidassa.

Oma lukunsa oli Neuvostoliiton olympiajoukkeessakin pelannut Aleksandr Skvortsov, joka oli aivan yhtä pitelemätön kuin Lappari ja Riihijärvikin. Jos Lappari ja Riihijärvi tekivät tuhojaan kaksikkona niin Skvortsov taisi saada saman aikaan yksin. Elitestä tsekattuna tuon kauden pisteet 22 ottelussa 20+40. Mittaa ei varressa paljon ollut mutta muistikuva on että reisien ympärysmitta on täytynyt olla jotain kolmen metrin luokkaa. Lyhyt vahva patukka joka mellasti kaukalossa ihan miten halusi.

Eka divarikauden jälkeen on sitten meikäläisen eka kosketuspinta jokaisen kiekkoveijarin riemuun offseasonilla, eli siirtohuhuihin. Oulun Sanomista tai Oulu-Lehdestä muistan lukeneeni miten jo varmana pidetyt Lapinkosken ja Riihijärven Liigaan siirtymiset olivat joko vesittyneet tai olleet alun alkujaankin ylimitoitettuja huhuja. Eipä huhuille tainnut suuremmin kanavaa muuten olla kuin nuo silloiset (Stenkan?) kirjoittamat jutut paikallislehdissä. Hieman myöhemmin oman aikansa huhupalstana toiminut Veikkaja-lehti alkoi listailla juoruja siitä, kuka oli menossa minnekin. Konkurssin jälkeiseen Kärppiin muistan Veikkaajan arvailleen useamoaan otteeseen Mika Paanasen ja Vesa Ponton paluuta Jypistä Kärppiin, mutts eipä kumpikaan koskaan tullut. Kovin Veikkaajan heitto oli muistaakseni kaudella 95-96, kun lehdessä arvailtiin Kärppien olleen Igor Stelnovin perässä, olympiakävijä hänkin. Tiedäpä sitten, oliko tuossa minkään verran perää. Melkein olisi oman ketjun paikka näille ”melkein Kärpissä pelanneille” pelimiehille.

Siinäpä hieman historian havinaa omista muistin syövereistä. Pitää jatkaa jossain välissä.

Kärpät toden totta pelasi montakin ottelua SaiPa:n kanssa tuolloin ja tunteet kävivät vähän liiankin kuumina ajoittain noissa otteluissa.

Laitoin tuohon alle noita otteluja kun jokin noista lienee ensimmäinen näkemäsi ottelu ja juuri tuolla tuloksella 12-3 kun niitä sattui itse asiassa peräti kaksikin Kärpille tulemaan kotivoitoksi.

Eri tunteenpurkauksista tulee vielä erillisiä lisämainintoja kun etenkin 28.2.1985 sattuneeseen otteluun vaikka ei ole välttämättä siis kysymyksen haettu ottelu niin sattui sille päivälle kotimaiseen jääkiekkoon pari kuohuttavaa tapausta mitä puitiin melkoisen kauan jälkipelissä, mutta niistä lisää vähän myöhemmin vuorollaan.

Varmuuden varalta laitoin tähän Kärppien ja SaiPa:n kohtaamiset yhteensä kolmelta eri sarjakaudelta milloin luulen kysymyksen esittäjän nähneen ensiottelunsa ja muutenkin ne ovat varmuuden vakuudeksi ja muisteluksi tähän laitettu:

Kärpät ja SaiPa Vastakkain Jääkiekon SM-Liigassa Sarjakausille 1983-1984, 1984-1985 ja 1985-1986

Kärpät ja SaiPa Vastakkain Sarjakaudelle 1983-1984 SM-Liigaan

13.10.1983: Kärpät-SaiPa 2-1 (Hyvin niukka voitto ja tämä ei ole varmasti haettu ottelu, mutta mukana osana tätä juttua nyt kuitenkin.)

17.11.1983: SaiPa-Kärpät 1-3 (Melko niukka voitto ja lisäksi vierasvoitto mitä ei myöskään varmasti ole haettu otteluna, mutta mukana osana tätä juttua nyt kuitenkin. Tässä ottelussa tunteet kuumenivat melko rajusti ja ottelurangaistuksia jaettiin jos minkäkin edestä.)

8.1.1984: Kärpät-SaiPa 12-3 (Tämä saattaisi olla jutun haettu ottelu muutoin ellei enemmän olisi mainittu sen sattuneen syyspuolella. Joka tapauksessa tämä on toinen kahdesta mahdollisesta ottelusta missä Kärpät näin murskaava oli SaiPa:n joukkueeseen nähden ja vieläpä näin suurena kotivoittona. Tässä ottelussakin levottomuutta riitti ja Kärpät ratkaisi voiton itselleen selvästi enemmän vasta toisen erän maalijuhlassa kuuden maalin turvin.

Tässä ottelussa mikäli sattui tappeluja niin kukaan ei lähtenyt pelikieltoon asti eikä välttämättä Tuppuraisen Allu saanut jäähyä mikäli tuolloin jo pelasi Kärpissä. Alluja on tosin Kärpissä kuuluisampana tuoreemmille ajoille kaksikin, mutta varmaankin muistellaan vanhempaa eli Ari 'Allu' Tuppuraista tässä yhteydessä. Tuppurainen tai SaiPa:n pukari eivät joutuneet ainakaan tähän otteluun jäähylle tai edes pelikieltoon sitten puhumattakaan.

Jäähypelaajat Kärpille olivat lyhyesti todeten kotijoukkueelle Järvelä, Miller, Ruotanen, Jalonen ja Suikkanen ja vierasjoukkue eli SaiPa:n jäähypelaajat lyhyesti todeten olivat Lehikoinen, Kukko ja Paakkarinen. Kukin pelaaja sai 2 minuuttia jäähyä, mutta eivät enempää. Tarvittaessa kerron lisää taustatietoa tähän otteluun.)

8.3.1984: SaiPa-Kärpät 6-4 (Melko niukka voitto SaiPa:lle ja lisäksi vierastappio Kärpille mitä ei myöskään varmasti ole haettu otteluna, mutta mukana osana tätä juttua nyt kuitenkin.)

Kärpät ja SaiPa Vastakkain Sarjakaudelle 1984-1985 SM-Liigaan

25.10.1984: Kärpät SaiPa 12-3 (Tämä lienee kysymyksen haettu ottelu kun tämä sattui muutenkin juuri syksyksi. Joka tapauksessa tämä on toinen kahdesta mahdollisesta ottelusta missä Kärpät näin murskaava oli SaiPa:n joukkueeseen nähden ja vieläpä näin suurena kotivoittona.

Ottelun suurvoitto varmistui taas muuten vasta toisessa erässä Kärpille kun etenkin ottelun alku oli todella nihkeää hakemista enintään 1-0 johtoon asti ulottuneena. Toisessa erässä SaiPa jopa johti, mutta vain 9 sekuntia ennen kuin Kärpät meni täysin menojaan.

Tässäkään tosin Tuppuraisen 'Allu' eikä välttämättä yksikään SaiPa:n pukari sellaisenaan juuri omasta keskinäisestä nujakastaan ei lähtenyt pelikieltoon mikäli saivat edes jäähyäkään.

Ainoa mahdollisuus on toki, että SaiPa:n 'Allua' vastaan tapellut häiskä olisi ollut yksi suurin piirtein kolmen otteluun muuten pelikieltoon tuomitusta kaverista heidän kesken miettien eli Fontas, Laukkanen tai Lehikoinen lyhyemmin todeten kun osin kaikki nuo kolme kaveria kävivät todella kuumana tässä ottelussa enemmän tai vähemmän vähän väliä sen nyrkin heiluessa siellä missä ei olisi saanut heilua.

Mikäli näin oli niin ehkä 'Allua' vedeltiin päihin ja siitä tuli sitten pelikielto, mutta mene ja tiedä?!

SaiPa:n muut pienemmät tappelupukarit tai vain 5 minuutin jäähyillä otteluun selvinneet olivat Lairi, Tuiskula ja Ruotsalainen.

Tähän otteluun huonoimmillaan ottelun Päätoimitsija Jarmo 'Jamo' Jalarvon moitittiin menettäneen ottelun hallinta ja tuloksettomaksi julistustakin pelättiin kun jatkuvan jatkuvasti tuntui olevan pienempää tappelua tulossa jo käytyjen nyrkkitappelujen lisäksi ja töykkimistä riitti liikaakin.

Ihme oli, että missään vaiheessa kotijoukkueen pelaajista yksikään ei lähtenyt suuremminkin istumaan, henkilökohtaiselle käytösjäähylle käytännön pelikieltoon tai suoraan pelikieltoon 1-3 ottelun mittaisena ottelurangaistuksena. Pienempiä jäähyjä kotijoukkuekin toki sai.

Paljon oli myös tolppalaukauksia ottelun voittajalle eli lopputulos olisi voinut olla lehtikommenttienkin mukaan sen mitä tahansa 17-3 tai 22-3 lukujen väliltä mikäli vain olisi välillä tullut onnea enemmän jo valmiin suurvoiton suhteen lisääkin.

Ja ehkä SaiPa:n olisi saattanut myös omassa epäonnessaan saada kavennusta silloin kun se vain olisi jaksanut keskittyä otteluun enemmän tappelun tai tappelun hakemisen sijaan. Tarvittaessa kerron lisää taustatietoa tähän otteluun.)

29.11.1984: SaiPa-Kärpät 1-6 (Tämä oli voitto selkeämmin vähän pienempänä Kärpille, mutta ei näin suurella tuloksella kuin mitä haettiin ja lisäksi vierasvoittokin oli kyseessä. Laitoin tämän kuitenkin osaksi tätä juttua.)

24.1.1985: Kärpät-SaiPa 4-3 (Tämä oli niukka voitto, mutta tosiaan vain niukka ja tätä ei varmastikaan haettu otteluna. Laitoin tämän kuitenkin osaksi tätä juttua.)

28.2.1985: SaiPa-Kärpät 2-4 (Tämä oli niukka voitto, mutta tosiaan vain niukka ja lisäksi vierasvoittokin oli kyseessä. Tätä ei varmaankaan haettu, mutta laitoin osaksi tätä juttua tämän kerran. Tuona päivänä sattui kaksi hyvin levotonta tapausta kotimaisessa jääkiekossa.

SM-Liigassa kuin myös Juniorien tai Nuorten SM-Liigassa kuohui myös. SM-Liigan 'aikuisten' puolella kohumies oli Kai 'Kaitsu' Suikkanen taas kerran liian paljon otteluun riehuneena ja tapelleena silloin.

Päätoimitsija K-G Kaisla hyvinkin tunnettuna sellaisena joutui ystävällisesti Linjatoimitsijoiden eli Peter Pomoelin ja Lasse Vanhasen kanssa pyytämään Kärppien valmennusta eli tässä tapauksessa Hannu Aravirtaa kun Pentti Matikainen oli tavoittamattomissa estyneenä tuolloin niin oikeasti jatkossa saamaan hänet kuriin tietysti kun ottelurangaistus melko mittavana luvassa oli.

Pelikielto oli Suikkaselle itsestäänselvyys ja monien ottelujenkin pelikieltoa pelättiin. Etenkin kun Suikkanen oli monta kertaa otteluun tai aiemmin kaudella ollut noudattamatta melkoisenkin selkeitä toimitsijaohjeita siitä, että miten olisi tullut käyttäytyä.

Mitta tuli täyteen kun vedeltiin yhtä muuta SaiPa:n pelaajaa päin näköä suoraan toimitsijalinjan nähden jatketustikin toisin kuin Suikkasen päätappelukumppania siinä ottelussa eli Ossi Lairia ja se oli siinä.

5+10 minuuttinen tuli siitä tempusta ja käytännössä alettiin harkita mittavia jatkotoimenpiteitä jopa otteluestoa tai täydellistä eväämistäkin osallistua enää jääkiekkoiluun ennen kuin sitten vähän ruvettiin miettimään, että ei ehkä ihan niin rajuja toimenpiteitä kuitenkaan tarvita.

Välillä tosin Suikkaselle koko tuosta rähinästä oli tulossa jäähyminuutein ajatellen niinkin suuri kuin 5+2+10+10 minuuttia ja siihen vielä sen 1-3 ottelua pelikieltoa päälle eli alettiin puhua aikakauteen nähden melko mittavasta rangaistuksesta ja jopa todella paljon tätäkin paheksuttiin siinä siis kun Suikkanen ainakin kerran ottelun aikana oli karannut toimitsijoiden käsistä vain jatkamaan riidan haastoa tappeluineen.

Suikkanen oli saanut myös siipeensä ainakin keskellä tappelunujakkaan kun verta oli lentänyt ja kai pari hammastakin siinä sivussa ja uho kova oli nyrkkien lisäksi mailan käytöstäkin 'isännällä'.

Siltikin SM-Liigan Suikkasen 'silkkihansikaskohteluksikin' sanottu kohtelu sitten puhututti kun seuraava juttu oli jopa Suikkastakin kuohuttavampi tavallaan:

Nuorten SM-Liigassa kun samana päivänä A-ryhmän ikäluokkapelaaja ja itse asiassa Porin Ässien Joukkuekapteeni Jarmo 'Jamo' Mäkisalo oli melkoisen levoton otteluun.

Mikäli 'Jamon' linja vielä nuorten ottelussa itsessään Kiekkoreippaan ikäryhmää vastaan 5-8 tappioon päättyen ei olisi ollut äärimmäisen vielä tuomittavaa toki paheksunnasta ja monista käskytyksistä huolimatta pitämään itsensä kurissa niin ottelun jälkeisen palkintoseremonian täydellinen pimentyminen, kunniattomuus toimitsijoita kohtaan ja vielä erillinen kättelyn jälkeinen puristus, käden siirto kiskaisuineen pois kun joukkuetoverit yrittivät hillitä pahinta tapahtumasta ja Päätoimitsija Juhani Jokelaan kohdistunut kasvoihin lyöminen tarkoitti hieman turhankin suurta kohua.

Jokelalta kun huuli halkesi ja verta tuli melkoisesti siitä kiskaisusta ja 'Jamolla' tuntui höyryä riittävän pidättelystä huolimatta melkoisesti enempäänkin ennen kuin 'Jamo' jouduttiin melkoisen ankarasti viemään pois jäältä.

Tuomio oli selvä: Kurinpitolinja seuraavina päivinä kokouksissaan oli tulinen ja ihmeenä pidettiin 'Jamon' silloista ajankohtaista selviämistä yhtään alle vuoden pelikiellolla kun haettiin keskimäärin tuosta tempusta sen 2-3 vuotta, jopa 5 vuottakin tai täydellistä uran aikaista kilpailukieltoa enää osallistua lajitoimintaan ainakin ikäluokassaan kun oli ollut niin kunniatonta käytöstä ja niin vähästä sinänsä kaikkiaan verrattuna aikuispuolella riehuneeseen Suikkaseen jo useamminkin kaudella!

Pelikieltoon mittava hakija olisi ollut muun muassa jo koko Toimitsijavaliokunnan puheenjohtaja eli Raimo 'Raipe' Sepponen. Niin paha oli kohu ja voin vain kuvitella, että on saattanut ihan herra Mäkisalolta eli 'Jamon' isältäkin jo tulla jotain sanomista kun poika joutui turhan suureen mediapyöritykseen tempustaan silloin.)

Kärpät ja SaiPa Vastakkain Sarjakaudelle 1985-1986 SM-Liigaan

29.9.1985: Kärpät-SaiPa 3-2 (Voitto kyllä Kärpille, mutta turhan niukkana joten tätä ei varmaankaan haettu. Tämä kuitenkin liitettiin osaksi juttua tämän kerran. Tosin kysymyksen esittäjä mainitsi menneensä tuolloin esikouluun ja syksy 1985 oli mainittu joten siksi liitin sen tähän muutoin mukaan.)

31.10.1985: SaiPa-Kärpät 1-2 (Voitto kyllä Kärpille, mutta turhan niukkana joten tätä ei varmaankaan haettu lisäksi vierasvoittona muutenkin. Tämä kuitenkin liitettiin osaksi juttua tämän kerran. Tosin kysymyksen esittäjä mainitsi käyneen esikoulua ja syksy 1985 oli mainittu joten siksi liitin sen tähän muutoin mukaan.)

6.12.1985: Kärpät-SaiPa 2-4 (Tässä tosin jo Kärpät kerrankin hävisi SaiPa:lle joten tämä ei mitenkään varmaan voinut olla edes haettu ottelu. Tämä kuitenkin liitettiin osaksi juttua tämän kerran. Lisäksi ottelu pelattiin Itsenäisyyspäivänä 1985 joten ei siten sovi keskellä talvea syksyyn 1985. Olkoon tämän kerran näin.)

19.1.1986: SaiPa-Kärpät 2-5 (Voitto kyllä Kärpille menettelevän suuruisena, mutta tämä oli vierasvoitto ja tätä ei varmaankaan haettu muutenkin. Liitin kuitenkin huonosta ajankohdasta kysymykseen sopivana eli talvesta 1986 huolimatta tämän kerran osaksi juttua ja kun oli viimeinen kohtaaminen muutenkin näiden joukkueiden välillä hetkeen.

Tässä ottelussa muuta erikoista ei tapahtunut paitsi, että entinen Kärppien pelaaja eli silloin tosin SaiPa:n mies uudempana eli Jouni Koutuaniemi sitten iski Kari Jalosta korkean mailan jäähyllä itselleen ja ei siinä mitään.

Näin ainakin piti olla, mutta jäällä järkytys oli paha koska korkea maila osui vahingossa suoraan Jalosen kurkkuun jolloin henkitorven murskautumista tai mailan osumaraapaisusta tulleesta avohaavasta johtuvaa omaan vereen tukehtumista pelättiin!

Lopulta taisi välillä ikävästi jäällä verilammikossakin maannut Jalonen selvitä koko hommasta vain shokilla, pahalla mustelmalla kurkussa mikä vaikeutti toki puhumista hyvän matkaa jatkuneen hengenahdistuksen kanssa ja tietysti avohaava oli pakko tyrehdyttää. Siinä oli onni matkassa toden totta.)

Tähän vielä bonuksena Kärppien HIFK-ottelut sarjakaudelle 1987-1988 mikäli vain tulos osuu kohdilleen:

Kärpät ja HIFK Jääkiekon SM-Liigan Sarjakaudella 1987-1988

6.10.1987: HIFK-Kärpät 5-0 (Tämä ei ainakaan välttämättä ole muistelemasi ottelu kun Kärpät hävisi tämän ottelun maalein 0-5 ja oli lisäksi vielä vierasottelu.)

31.10.1987: Kärpät-HIFK 1-2 (Tämä ei ainakaan välttämättä ole muistelemasi ottelu kun Kärpät hävisi tämän ottelun maalein 1-2.)

5.11.1987: HIFK-Kärpät 4-0 (Tämä ei ainakaan välttämättä ole muistelemasi ottelu kun Kärpät hävisi tämän ottelun maalein 0-4 ja oli lisäksi vielä vierasottelu.)

3.12.1987: Kärpät-HIFK 1-7 (Tämä ei ainakaan välttämättä ole muistelemasi ottelu kun Kärpät hävisi tämän ottelun maalein 1-7.)

14.1.1988: HIFK-Kärpät 5-3 (Tämä lienee muistelemasi ottelu sillä tämän ottelun Kärpät toden totta hävisi maalein 5-3, mutta ongelmana on toki sen oleminen vierasotteluna. Toki voin kertoa lisätietoa enemmänkin tarpeen mukaan.)

17.3.1988: Kärpät-HIFK 5-3 (Tämä muuten voisi olla muistelemasi ottelu, mutta luvut olisi toisin päin ja Kärpät siis voitti tässä ottelussa? Muussa tapauksessa on ilman muuta väärin. Toki voin kertoa lisätietoa enemmänkin tarpeen mukaan.)

Tällaiselta siis näyttivät ottelut tuolloin ja mielenkiintoista muistelua sinulta sinänsä kaikkiaan.
 

Sipe Lervo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Haukiputaan Ahmat
Kärpät toden totta pelasi montakin ottelua SaiPa:n kanssa tuolloin ja tunteet kävivät vähän liiankin kuumina ajoittain noissa otteluissa.

Laitoin tuohon alle noita otteluja kun jokin noista lienee ensimmäinen näkemäsi ottelu ja juuri tuolla tuloksella 12-3 kun niitä sattui itse asiassa peräti kaksikin Kärpille tulemaan kotivoitoksi.

Eri tunteenpurkauksista tulee vielä erillisiä lisämainintoja kun etenkin 28.2.1985 sattuneeseen otteluun vaikka ei ole välttämättä siis kysymyksen haettu ottelu niin sattui sille päivälle kotimaiseen jääkiekkoon pari kuohuttavaa tapausta mitä puitiin melkoisen kauan jälkipelissä, mutta niistä lisää vähän myöhemmin vuorollaan.

Varmuuden varalta laitoin tähän Kärppien ja SaiPa:n kohtaamiset yhteensä kolmelta eri sarjakaudelta milloin luulen kysymyksen esittäjän nähneen ensiottelunsa ja muutenkin ne ovat varmuuden vakuudeksi ja muisteluksi tähän laitettu:

Kärpät ja SaiPa Vastakkain Jääkiekon SM-Liigassa Sarjakausille 1983-1984, 1984-1985 ja 1985-1986

Kärpät ja SaiPa Vastakkain Sarjakaudelle 1983-1984 SM-Liigaan

13.10.1983: Kärpät-SaiPa 2-1 (Hyvin niukka voitto ja tämä ei ole varmasti haettu ottelu, mutta mukana osana tätä juttua nyt kuitenkin.)

17.11.1983: SaiPa-Kärpät 1-3 (Melko niukka voitto ja lisäksi vierasvoitto mitä ei myöskään varmasti ole haettu otteluna, mutta mukana osana tätä juttua nyt kuitenkin. Tässä ottelussa tunteet kuumenivat melko rajusti ja ottelurangaistuksia jaettiin jos minkäkin edestä.)

8.1.1984: Kärpät-SaiPa 12-3 (Tämä saattaisi olla jutun haettu ottelu muutoin ellei enemmän olisi mainittu sen sattuneen syyspuolella. Joka tapauksessa tämä on toinen kahdesta mahdollisesta ottelusta missä Kärpät näin murskaava oli SaiPa:n joukkueeseen nähden ja vieläpä näin suurena kotivoittona. Tässä ottelussakin levottomuutta riitti ja Kärpät ratkaisi voiton itselleen selvästi enemmän vasta toisen erän maalijuhlassa kuuden maalin turvin.

Tässä ottelussa mikäli sattui tappeluja niin kukaan ei lähtenyt pelikieltoon asti eikä välttämättä Tuppuraisen Allu saanut jäähyä mikäli tuolloin jo pelasi Kärpissä. Alluja on tosin Kärpissä kuuluisampana tuoreemmille ajoille kaksikin, mutta varmaankin muistellaan vanhempaa eli Ari 'Allu' Tuppuraista tässä yhteydessä. Tuppurainen tai SaiPa:n pukari eivät joutuneet ainakaan tähän otteluun jäähylle tai edes pelikieltoon sitten puhumattakaan.

Jäähypelaajat Kärpille olivat lyhyesti todeten kotijoukkueelle Järvelä, Miller, Ruotanen, Jalonen ja Suikkanen ja vierasjoukkue eli SaiPa:n jäähypelaajat lyhyesti todeten olivat Lehikoinen, Kukko ja Paakkarinen. Kukin pelaaja sai 2 minuuttia jäähyä, mutta eivät enempää. Tarvittaessa kerron lisää taustatietoa tähän otteluun.)

8.3.1984: SaiPa-Kärpät 6-4 (Melko niukka voitto SaiPa:lle ja lisäksi vierastappio Kärpille mitä ei myöskään varmasti ole haettu otteluna, mutta mukana osana tätä juttua nyt kuitenkin.)

Kärpät ja SaiPa Vastakkain Sarjakaudelle 1984-1985 SM-Liigaan

25.10.1984: Kärpät SaiPa 12-3 (Tämä lienee kysymyksen haettu ottelu kun tämä sattui muutenkin juuri syksyksi. Joka tapauksessa tämä on toinen kahdesta mahdollisesta ottelusta missä Kärpät näin murskaava oli SaiPa:n joukkueeseen nähden ja vieläpä näin suurena kotivoittona.

Ottelun suurvoitto varmistui taas muuten vasta toisessa erässä Kärpille kun etenkin ottelun alku oli todella nihkeää hakemista enintään 1-0 johtoon asti ulottuneena. Toisessa erässä SaiPa jopa johti, mutta vain 9 sekuntia ennen kuin Kärpät meni täysin menojaan.

Tässäkään tosin Tuppuraisen 'Allu' eikä välttämättä yksikään SaiPa:n pukari sellaisenaan juuri omasta keskinäisestä nujakastaan ei lähtenyt pelikieltoon mikäli saivat edes jäähyäkään.

Ainoa mahdollisuus on toki, että SaiPa:n 'Allua' vastaan tapellut häiskä olisi ollut yksi suurin piirtein kolmen otteluun muuten pelikieltoon tuomitusta kaverista heidän kesken miettien eli Fontas, Laukkanen tai Lehikoinen lyhyemmin todeten kun osin kaikki nuo kolme kaveria kävivät todella kuumana tässä ottelussa enemmän tai vähemmän vähän väliä sen nyrkin heiluessa siellä missä ei olisi saanut heilua.

Mikäli näin oli niin ehkä 'Allua' vedeltiin päihin ja siitä tuli sitten pelikielto, mutta mene ja tiedä?!

SaiPa:n muut pienemmät tappelupukarit tai vain 5 minuutin jäähyillä otteluun selvinneet olivat Lairi, Tuiskula ja Ruotsalainen.

Tähän otteluun huonoimmillaan ottelun Päätoimitsija Jarmo 'Jamo' Jalarvon moitittiin menettäneen ottelun hallinta ja tuloksettomaksi julistustakin pelättiin kun jatkuvan jatkuvasti tuntui olevan pienempää tappelua tulossa jo käytyjen nyrkkitappelujen lisäksi ja töykkimistä riitti liikaakin.

Ihme oli, että missään vaiheessa kotijoukkueen pelaajista yksikään ei lähtenyt suuremminkin istumaan, henkilökohtaiselle käytösjäähylle käytännön pelikieltoon tai suoraan pelikieltoon 1-3 ottelun mittaisena ottelurangaistuksena. Pienempiä jäähyjä kotijoukkuekin toki sai.

Paljon oli myös tolppalaukauksia ottelun voittajalle eli lopputulos olisi voinut olla lehtikommenttienkin mukaan sen mitä tahansa 17-3 tai 22-3 lukujen väliltä mikäli vain olisi välillä tullut onnea enemmän jo valmiin suurvoiton suhteen lisääkin.

Ja ehkä SaiPa:n olisi saattanut myös omassa epäonnessaan saada kavennusta silloin kun se vain olisi jaksanut keskittyä otteluun enemmän tappelun tai tappelun hakemisen sijaan. Tarvittaessa kerron lisää taustatietoa tähän otteluun.)

29.11.1984: SaiPa-Kärpät 1-6 (Tämä oli voitto selkeämmin vähän pienempänä Kärpille, mutta ei näin suurella tuloksella kuin mitä haettiin ja lisäksi vierasvoittokin oli kyseessä. Laitoin tämän kuitenkin osaksi tätä juttua.)

24.1.1985: Kärpät-SaiPa 4-3 (Tämä oli niukka voitto, mutta tosiaan vain niukka ja tätä ei varmastikaan haettu otteluna. Laitoin tämän kuitenkin osaksi tätä juttua.)

28.2.1985: SaiPa-Kärpät 2-4 (Tämä oli niukka voitto, mutta tosiaan vain niukka ja lisäksi vierasvoittokin oli kyseessä. Tätä ei varmaankaan haettu, mutta laitoin osaksi tätä juttua tämän kerran. Tuona päivänä sattui kaksi hyvin levotonta tapausta kotimaisessa jääkiekossa.

SM-Liigassa kuin myös Juniorien tai Nuorten SM-Liigassa kuohui myös. SM-Liigan 'aikuisten' puolella kohumies oli Kai 'Kaitsu' Suikkanen taas kerran liian paljon otteluun riehuneena ja tapelleena silloin.

Päätoimitsija K-G Kaisla hyvinkin tunnettuna sellaisena joutui ystävällisesti Linjatoimitsijoiden eli Peter Pomoelin ja Lasse Vanhasen kanssa pyytämään Kärppien valmennusta eli tässä tapauksessa Hannu Aravirtaa kun Pentti Matikainen oli tavoittamattomissa estyneenä tuolloin niin oikeasti jatkossa saamaan hänet kuriin tietysti kun ottelurangaistus melko mittavana luvassa oli.

Pelikielto oli Suikkaselle itsestäänselvyys ja monien ottelujenkin pelikieltoa pelättiin. Etenkin kun Suikkanen oli monta kertaa otteluun tai aiemmin kaudella ollut noudattamatta melkoisenkin selkeitä toimitsijaohjeita siitä, että miten olisi tullut käyttäytyä.

Mitta tuli täyteen kun vedeltiin yhtä muuta SaiPa:n pelaajaa päin näköä suoraan toimitsijalinjan nähden jatketustikin toisin kuin Suikkasen päätappelukumppania siinä ottelussa eli Ossi Lairia ja se oli siinä.

5+10 minuuttinen tuli siitä tempusta ja käytännössä alettiin harkita mittavia jatkotoimenpiteitä jopa otteluestoa tai täydellistä eväämistäkin osallistua enää jääkiekkoiluun ennen kuin sitten vähän ruvettiin miettimään, että ei ehkä ihan niin rajuja toimenpiteitä kuitenkaan tarvita.

Välillä tosin Suikkaselle koko tuosta rähinästä oli tulossa jäähyminuutein ajatellen niinkin suuri kuin 5+2+10+10 minuuttia ja siihen vielä sen 1-3 ottelua pelikieltoa päälle eli alettiin puhua aikakauteen nähden melko mittavasta rangaistuksesta ja jopa todella paljon tätäkin paheksuttiin siinä siis kun Suikkanen ainakin kerran ottelun aikana oli karannut toimitsijoiden käsistä vain jatkamaan riidan haastoa tappeluineen.

Suikkanen oli saanut myös siipeensä ainakin keskellä tappelunujakkaan kun verta oli lentänyt ja kai pari hammastakin siinä sivussa ja uho kova oli nyrkkien lisäksi mailan käytöstäkin 'isännällä'.

Siltikin SM-Liigan Suikkasen 'silkkihansikaskohteluksikin' sanottu kohtelu sitten puhututti kun seuraava juttu oli jopa Suikkastakin kuohuttavampi tavallaan:

Nuorten SM-Liigassa kun samana päivänä A-ryhmän ikäluokkapelaaja ja itse asiassa Porin Ässien Joukkuekapteeni Jarmo 'Jamo' Mäkisalo oli melkoisen levoton otteluun.

Mikäli 'Jamon' linja vielä nuorten ottelussa itsessään Kiekkoreippaan ikäryhmää vastaan 5-8 tappioon päättyen ei olisi ollut äärimmäisen vielä tuomittavaa toki paheksunnasta ja monista käskytyksistä huolimatta pitämään itsensä kurissa niin ottelun jälkeisen palkintoseremonian täydellinen pimentyminen, kunniattomuus toimitsijoita kohtaan ja vielä erillinen kättelyn jälkeinen puristus, käden siirto kiskaisuineen pois kun joukkuetoverit yrittivät hillitä pahinta tapahtumasta ja Päätoimitsija Juhani Jokelaan kohdistunut kasvoihin lyöminen tarkoitti hieman turhankin suurta kohua.

Jokelalta kun huuli halkesi ja verta tuli melkoisesti siitä kiskaisusta ja 'Jamolla' tuntui höyryä riittävän pidättelystä huolimatta melkoisesti enempäänkin ennen kuin 'Jamo' jouduttiin melkoisen ankarasti viemään pois jäältä.

Tuomio oli selvä: Kurinpitolinja seuraavina päivinä kokouksissaan oli tulinen ja ihmeenä pidettiin 'Jamon' silloista ajankohtaista selviämistä yhtään alle vuoden pelikiellolla kun haettiin keskimäärin tuosta tempusta sen 2-3 vuotta, jopa 5 vuottakin tai täydellistä uran aikaista kilpailukieltoa enää osallistua lajitoimintaan ainakin ikäluokassaan kun oli ollut niin kunniatonta käytöstä ja niin vähästä sinänsä kaikkiaan verrattuna aikuispuolella riehuneeseen Suikkaseen jo useamminkin kaudella!

Pelikieltoon mittava hakija olisi ollut muun muassa jo koko Toimitsijavaliokunnan puheenjohtaja eli Raimo 'Raipe' Sepponen. Niin paha oli kohu ja voin vain kuvitella, että on saattanut ihan herra Mäkisalolta eli 'Jamon' isältäkin jo tulla jotain sanomista kun poika joutui turhan suureen mediapyöritykseen tempustaan silloin.)

Kärpät ja SaiPa Vastakkain Sarjakaudelle 1985-1986 SM-Liigaan

29.9.1985: Kärpät-SaiPa 3-2 (Voitto kyllä Kärpille, mutta turhan niukkana joten tätä ei varmaankaan haettu. Tämä kuitenkin liitettiin osaksi juttua tämän kerran. Tosin kysymyksen esittäjä mainitsi menneensä tuolloin esikouluun ja syksy 1985 oli mainittu joten siksi liitin sen tähän muutoin mukaan.)

31.10.1985: SaiPa-Kärpät 1-2 (Voitto kyllä Kärpille, mutta turhan niukkana joten tätä ei varmaankaan haettu lisäksi vierasvoittona muutenkin. Tämä kuitenkin liitettiin osaksi juttua tämän kerran. Tosin kysymyksen esittäjä mainitsi käyneen esikoulua ja syksy 1985 oli mainittu joten siksi liitin sen tähän muutoin mukaan.)

6.12.1985: Kärpät-SaiPa 2-4 (Tässä tosin jo Kärpät kerrankin hävisi SaiPa:lle joten tämä ei mitenkään varmaan voinut olla edes haettu ottelu. Tämä kuitenkin liitettiin osaksi juttua tämän kerran. Lisäksi ottelu pelattiin Itsenäisyyspäivänä 1985 joten ei siten sovi keskellä talvea syksyyn 1985. Olkoon tämän kerran näin.)

19.1.1986: SaiPa-Kärpät 2-5 (Voitto kyllä Kärpille menettelevän suuruisena, mutta tämä oli vierasvoitto ja tätä ei varmaankaan haettu muutenkin. Liitin kuitenkin huonosta ajankohdasta kysymykseen sopivana eli talvesta 1986 huolimatta tämän kerran osaksi juttua ja kun oli viimeinen kohtaaminen muutenkin näiden joukkueiden välillä hetkeen.

Tässä ottelussa muuta erikoista ei tapahtunut paitsi, että entinen Kärppien pelaaja eli silloin tosin SaiPa:n mies uudempana eli Jouni Koutuaniemi sitten iski Kari Jalosta korkean mailan jäähyllä itselleen ja ei siinä mitään.

Näin ainakin piti olla, mutta jäällä järkytys oli paha koska korkea maila osui vahingossa suoraan Jalosen kurkkuun jolloin henkitorven murskautumista tai mailan osumaraapaisusta tulleesta avohaavasta johtuvaa omaan vereen tukehtumista pelättiin!

Lopulta taisi välillä ikävästi jäällä verilammikossakin maannut Jalonen selvitä koko hommasta vain shokilla, pahalla mustelmalla kurkussa mikä vaikeutti toki puhumista hyvän matkaa jatkuneen hengenahdistuksen kanssa ja tietysti avohaava oli pakko tyrehdyttää. Siinä oli onni matkassa toden totta.)

Tähän vielä bonuksena Kärppien HIFK-ottelut sarjakaudelle 1987-1988 mikäli vain tulos osuu kohdilleen:

Kärpät ja HIFK Jääkiekon SM-Liigan Sarjakaudella 1987-1988

6.10.1987: HIFK-Kärpät 5-0 (Tämä ei ainakaan välttämättä ole muistelemasi ottelu kun Kärpät hävisi tämän ottelun maalein 0-5 ja oli lisäksi vielä vierasottelu.)

31.10.1987: Kärpät-HIFK 1-2 (Tämä ei ainakaan välttämättä ole muistelemasi ottelu kun Kärpät hävisi tämän ottelun maalein 1-2.)

5.11.1987: HIFK-Kärpät 4-0 (Tämä ei ainakaan välttämättä ole muistelemasi ottelu kun Kärpät hävisi tämän ottelun maalein 0-4 ja oli lisäksi vielä vierasottelu.)

3.12.1987: Kärpät-HIFK 1-7 (Tämä ei ainakaan välttämättä ole muistelemasi ottelu kun Kärpät hävisi tämän ottelun maalein 1-7.)

14.1.1988: HIFK-Kärpät 5-3 (Tämä lienee muistelemasi ottelu sillä tämän ottelun Kärpät toden totta hävisi maalein 5-3, mutta ongelmana on toki sen oleminen vierasotteluna. Toki voin kertoa lisätietoa enemmänkin tarpeen mukaan.)

17.3.1988: Kärpät-HIFK 5-3 (Tämä muuten voisi olla muistelemasi ottelu, mutta luvut olisi toisin päin ja Kärpät siis voitti tässä ottelussa? Muussa tapauksessa on ilman muuta väärin. Toki voin kertoa lisätietoa enemmänkin tarpeen mukaan.)

Tällaiselta siis näyttivät ottelut tuolloin ja mielenkiintoista muistelua sinulta sinänsä kaikkiaan.
Ohoh, onpa vakuuttavasti kaivettua dataa kaikkinensa! Näkemäni Kärpät-SaiPa-matsi päättyi kyllä 12-3, mutta sitä en kyllä muista kumpi se noista oli, kun samoilla luvuilla näköjään kaksi matsia oteltu. Ja Oulussa se on pelattu, en 5-6-vuotiaana pahemmin vieraspeleissä reissannut :D

Sen kohdalla, oliko Tuppuraisen Ari juuri tässä matsissa nyrkkihippasilla, en varmaankaan voi mennä takuuseen. Voi hyvin muisti tehdä tepposet ja nämä rähinät olleet jossain muussa näkemässäni ottelussa.

Kärpät-HIFK matsi saattaa hyvinkin olla tuo, joka päättynyt Kärppien voittoon 5-3. Senkin kohdalla taitaa oma muisti temppuilla ja kaiketi matsi siis Kärppien voittoon päättynyt. Kyllä tämäkin peli siis Oulussa pelattiin. Arvostan kyllä vaivannäköä faktantarkistukseen meikäläisen ilmeisen haparoivien muisteloiden kohdalla!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Muistoja on paljon jo tekojään ajalta, jolloin kävin katsomassa ensimmäisen Kärppäpelin. Pari mieleen painunutta on liigakarsinnoista keväältä 1977 kun Raksila myytiin ääriään täyteen Lukkoa vastaan. Joku arveli, että paikalla olisi ollut 9000 ihmistä. Kärpät voitti ja varmisti nousunsa.
Eka liigakausi alkoi tappioilla, mutta kotiottelussa Jokereita vastaan Kärpät otti ensimmäisen voiton ja muistan vielä Suikkasen ja jonkun Jokeripelaajan myllyt.
Liigan alkutaipaleella TPS:aa vastaan Kai Suikkanen ampui suunnilleen samasta kohtaa siniviivan jälkeen joko 3 tai neljä osumaa, joista viimeinen meni verkon läpi. TPS protestoi maalia ja TPS valmentaja Raimo Määttänen marssitti protestiksi joukkueen pukukoppiin. Kyseisessä ottelussa muuan Juhani Tamminen tasoitti 9 sekuntia ennen loppua suoraan aloituksesta siniviivalämärillä.
Ja ehkä erikoisin peli oli -80 luvulla Kärpät-Lukko, joka muistaakseni päättyi 20-4.

Tämä suurvoitto eli tuo 20-4 lukemiin päättynyt ottelu pelattiin 2.10.1980 eli melkoisen pitkä aika on tuostakin vierähtänyt tai vierähtämässä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ohoh, onpa vakuuttavasti kaivettua dataa kaikkinensa! Näkemäni Kärpät-SaiPa-matsi päättyi kyllä 12-3, mutta sitä en kyllä muista kumpi se noista oli, kun samoilla luvuilla näköjään kaksi matsia oteltu. Ja Oulussa se on pelattu, en 5-6-vuotiaana pahemmin vieraspeleissä reissannut :D

Sen kohdalla, oliko Tuppuraisen Ari juuri tässä matsissa nyrkkihippasilla, en varmaankaan voi mennä takuuseen. Voi hyvin muisti tehdä tepposet ja nämä rähinät olleet jossain muussa näkemässäni ottelussa.

Kärpät-HIFK matsi saattaa hyvinkin olla tuo, joka päättynyt Kärppien voittoon 5-3. Senkin kohdalla taitaa oma muisti temppuilla ja kaiketi matsi siis Kärppien voittoon päättynyt. Kyllä tämäkin peli siis Oulussa pelattiin. Arvostan kyllä vaivannäköä faktantarkistukseen meikäläisen ilmeisen haparoivien muisteloiden kohdalla!

Kiitoksia kehuista!

Olenkin rajannut nyt nuo muistelot ja tarkemmat tiedot nyt kolmeen todennäköisempään ja vain kotiotteluihin missä nämä luvut ovat tulleet ja mitä niissä oikeammin tapahtui tarkemmin hyvinkin laajasti tähän kertoen:

8.1.1984: Kärpät-SaiPa 12-3 (Vaikka tällä ei isommin väliä välttämättä ole niin mukaan olen liittänyt mahdollisesti muistin virkistykseksi kellonajan kun välillä näissä muisteluissa aina joku saattaa muistaa/on muistanut ottelusta tai ottelupäivästä itse ottelun sijaan enemmänkin joko ennen ottelua kiirehtien koulusta tai töistä tyyliin suoraan jäähallille ja sieltä sitten illalla kiirehtineen vielä jonnekin salille, iltatöihin tai kotiin.

Niin tai näin niin tämä ottelu alkoi Klo 17 ja oli päivänä sunnuntai.

Ottelun maalintekijöistä tai kulusta sen verran, että Juha Huikari aloitti maalijuhlat kotijoukkueelle syöttäjinään Robert 'Rob' 'Bob' Miller ja Jarmo 'Jamo' Tauriainen, SaiPa:n kavennuksen ja tasoituksen iski Ari Lehikoinen syöttäjänään Tuomo Jormakka, Kärppien lisäjohdon kotijoukkueelle tilanteeseen 2-1 iski Kari Suoraniemi syöttäjänä Jarmo 'Jamo' Huhtala, SaiPa vieläkin kavensi lukemat lukuihin 2-2 kun Jyrki 'Jyke' 'Jyrkke' Paakkarinen iski maalin syöttäjinään Jouko Kukko ja Heikki 'Heksa' Kylliäinen ja Kärpät lähti johtoon lukemiin 3-2 ensimmäisen erän loppuun mennessä Pekka Arbeliuksen tehtyä maalin Arto Ruotasen ja Veikko 'Veksi' Torkkelin syötöistä.

Toisessa erässä Juha Huikari teki jälleen maalin Jarmo 'Jamo' Tauriaisen syötöstä tilanteen mentyä jo 4-2 lukemiin, mutta ajassa 23.04 nähtiin ensimmäinen ottelun isompi jäähy kuitenkin pienempänä eli mahdollisesti tappeluksi nähtävästä nahistelusta jäähylle lähtivät Pekka Järvelä ja Ari Lehikoinen tuomion ollessa 2 minuutin jäähyinä väkivaltaisuus.

42 sekuntia jäähytilanteesta Kai 'Kaitsu' Suikkanen teki kokonaismaalitilastoksi jo 5-2 Kari Suoraniemen syötöstä, maalijuhla jatkui edelleen vähän ajan päästä ensin voittoon viilettävien Kärppien tosin kärsiessä jäähyä Robert 'Rob' 'Bob' Millerin 2 minuutin mittaisena oululaisyleisön mielestä hyvin kiistanalaisesta kampituksesta.

Sen aikana SaiPa teki ottelun viimeisen mahdollisen maalin itselleen eli tilanne 5-3 ehti vielä tulla 'Tasku-Keijon' eli Keijo Taskulan toimesta hävinneille ennen pitkää Heikki Mälkiän syötöstä. Tilanne oli silti synkkä ja tästä eteenpäin lopullisen sysimustaa SaiPa:lle. Maalin 6-3 teki Jarmo 'Jamo' Huhtala ja syöttäjät olivat molemmat Jalosia järjestyksessä esityön aloittajana Hannu ja viimeistelijänä 'Jamolle' Kari. Ottelu alkoi olla taputeltu kun 6-3 tilanteesta edettiin vähän päälle kahdessa minuutissa jo lukemiin 8-3 isännille.

Maalin 7-3 teki Robert 'Rob' 'Bob' Miller syöttäjänä Pekka 'Peki' Tuomisto ja maalin 8-3 teki Hannu Järvenpää ja syöttäjät olivat molemmat tällä erää Pekkoja jäällä järjestyksessä esityön aloittajana Arbelius ja viimeistelijänä Järvelä. Ajassa 35.40 lähti kyllä Arto Ruotanen 2 minuutin jäähylle huitomisesta, mutta tämä ei paljon Kärppien menoa hillinnyt kun 17 sekuntia tämän jälkeen johto oli jo 9-3 maalintekijänä Pekka Järvelä syöttäjinään Hannu Järvenpää ja Kari Suoraniemi.

Päätöserässä 44 sekuntia koko sen alusta Kari Jalonen teki maalin syöttäjänä Kari Suoraniemi tilanteen venyessä lukemiin kokonaisuuden suhteen siis 10-3. Maalin 11-3 teki jo yksin täysin murskatun SaiPa:n ohi enemmän tai vähemmän viilettänyt Jarmo 'Jamo' Tauriainen. Sitten tulikin ottelun loppuun levottomampaa hieman:

Jouko Kukko lähti jäähylle 2 minuutin mittaisena huitomisesta ajassa 45.04 ja Kari Jalonen lähti ihme kyllä myös SaiPa:n pelaajien osallistumisesta keskialueen ja vaihtoaitioalueen nyrkkien heiluttelusta tulleeseen vääntöön vain itse yksin 2 minuutin jäähylle väkivaltaisuudesta ajassa 48.51. Lopulta päätösmaalin 12-3 loppunumeroiksi iski Arto Ruotanen syöttäjänään Pekka Järvelä.

Ottelun loppuminuutit alkoivat mennä lähelle lekkeripelin makua kun toimitsijat eivät kyenneet hoitamaan töitään oikein, paljon jäi selviäkin jäähyjä viheltämättä, kaveriin käytiin heti liiankin kovasti kiinni kuin silmä vältti ja ilmitappelut jäivät vain ihmeenä näkemättä jäällä.

Tuppuraisen 'Allua' tönittiin, mutta toisin kuin ehkä tässä toisessa muisto-ottelussa niin 'Allu' ei tässä ottelussa välttämättä samalla tapaa vastannut tai tapellut ihme kyllä kenenkään kanssa ainakin yhdestä pahasta kylkiluuiskusta huolimatta.

Kai 'Kaitsu' Suikkanen tosin heilutteli toimitsijoiden makuun liiankin uhkaavasti mailaa yhden SaiPa:n pelaajan edessä uhaten korotusta toisellekin liian lähelle kasvoja ja ihme oli, että selvittiin vain 2 minuutin jäähyllä kovemman sellaisen sijaan ajassa 57.03 ja 32 sekuntia ennen koko ottelun loppua ajassa 59.28 Jyrki 'Jyke' 'Jyrkke' Paakkarinen lähti vielä istumaan 2 minuutin jäähyä kun se Kärppien pelaajien kiinnipitäminen ei käskystä loppunut ei sitten millään.

Ottelu oli siis päättynyt ja Kärpiltä puhuen ottelun jokainen pääsääntöinen järkevä kentällinen sai 12 maalia kohden sen periaatteessa neljä maalia per kentällinen. Päätoimitsija otteluun oli Rolf 'Rolle' 'Roffe' Andersson ja Linjatoimitsijat olivat Reijo 'Reksi-Lilja' Liljeblad ja Pentti 'Pena-Seppä' Seppänen.

Vähän päälle 4000 katsojaa oli tähän otteluun voittoa todistamassa eli sen mitä halusi laskea niin 4126-4146 katsojaa riippuen siitä kun tähän otteluun noin parikymmentä katsojaa tiettävästi oli paikallisia vähän paheksuttavasti jonkin sortin vilppikatsonnan yrittäjiä ja näiden väitettiin aiheuttaneen myös ylimääräistä ohjelmaa häiriöllään ottelussa.

Maalivahdit otteluun olivat Jari Kaarela ja Juho Sokkanen niin voittajalle kuin hävinneellekin. Sokkasta ei vaihdettu koskaan jäältä varamaalivahtiin eli Tuomo Laukkaseen missään vaiheessa ottelua.

25.10.1984: Kärpät-SaiPa 12-3 (Kuten ylläolevaan niin sama pätee tähän kuin alkupuolen lukee niin tietää mistä sinänsä on kyse muistojärjestelyssä. Niin tai näin niin tämä ottelu alkoi Klo 18.30 ja oli päivänä torstai.

Tästä ottelusta aiemmin en maininnut noita Kärppien vaikeuksiin ja jäähylle joutuneita pelaajia. Nyt heidät mainitaan ja yksi heistä oli Ari 'Allu' Tuppurainen.

Hän joutui sittenkin tähän Kärppien suurvoitto-otteluun jäähylle vaikka välillä luulinkin hänen selvinneen jäähyistä osin epäselvänkin tilanteen takia, mutta tosiaan ei selvinnyt ja yhtä tosiaan hän joutui kuohuttavaan nujakkatilanteeseen.

Siitä lisää pian.

Ottelu oli levoton, hyvin levoton alusta lähtien ja jo kauan ennen ensimmäistä maalia ottelu kieltämättä oli hyvin nihkeä ennen pitkää suurvoittoon päässeelle isännälle. Osin vähän omaa syytään, mutta osin jatkuvan rikkonaisen pelitahdin takia kun koko ajan oli pelikatkoa, aikalisää tai tappelunalkua tulossa jäälle!

Päätoimitsija eli jo esitelty Jarmo 'Jamo' Jalarvo joutui kieltämättä tämän ottelun jälkipyykissä kuin senkin kestäessä jo melkoiseen arvosteluryöppyyn. Jalarvossa tuli vähäksi aikaa Oulussa ja ehkä muuallakin tuolloin eräänlainen kestovitsi ottelun toimitsijalinjaan viitaten.

Eräissä lehdissä viitattiin jo siihen, että pysäyttääkö Jalarvo kenties seuraavan ottelun ongelmat Oulussa iltarukouksen voimalla vai millä? Ja välillä oli viitauksia siihen, että ehkä Jalarvo toimisi paremmin liperilassena kuin jääkiekkotoimitsijana jatkossa.

Surullista oli tilanne ja ehkä meni arvostelu ylikin, mutta tämä ottelu oli silti leimallinen ja merkitsevä omalla tavallaan silloin. SaiPa:n Kari Weckström aloitti ottelun arvon menemisen tappelujen tai suunsoiton tasolle pelin viivyttelyssä ajassa 8.51 lähtien istumaan 2 minuutin jäähyä. Siitä ei isännät tai vierailijat saaneet mitään etua pidemmän päälle ja kun Hannu Järvenpäällä sisu kuohahti 'Tasku-Keijon' eli Keijo Taskulan käsittelyssä niin ennen pitkää nyrkkejä heilutellut Järvenpää ja Taskula lähti sitten molemmat istumaan 2 minuutin jäähyä.

Toinen eli Järvenpää huitomisesta ja Taskula yliturhasta kiinnipitämisestä kun se ei kuulunut normaaliin kiekontavoittelutilanteeseen ja siinä tulleeseen lyhytaikaiseen kosketustilanteeseen. Toisaalta vähän toisessa kulmassa tilanteessa Taskula olisi saanut Järvenpään nyrkkiä naamaansa ja siitä olisi Järvenpää lähtenyt suihkun puolelle, mutta kun vältti nyrkin niin vältti. Peli jatkui siis huolimatta tuplajäähystä ajassa 10.23.

Mikäli mitään etua SaiPa:lle tästä tuli niin kuohunta jatkui Jon Fontasin töykkiessä ja osuessa 'Allu' Tuppuraisen kanssa yhteen. Siitä sitten Fontas 'hali' ja tönäisi Tuppuraista kenttään välillä keskialueella lähellä koko aloituspistettäkin turhan paljon TV-kameraan näkyenkin.

Hieman mielenkiintoisesti Fontas siis heilutteli nyrkkejä päin 'Allua' mitä tietenkin Päätoimitsija Jalarvo ei nähnyt välillä osuenkin ja sitten erikoisesti kuitenkin ajassa 11.01 pienen järjestelyn myötä pienessä liikevaihdossa Fontasin luistelukenttään vaihtuikin tilanteeseen ja provosointiin nähden melko syytön mies otteluun.

Eli tästä kaikesta mylläkästä lähti Ari Suutari jäähylle ja tästä leivottiin sitten 2 minuutin jäähy kiinnipitämisestä SaiPa:lle tilanteessa missä ei juuri sinänsä ollut lainkaan syyllistävää kosketusta saati sitten oikeaa häirintää ahdisteluineen ja yhtä saati sitten, että ei 'Allua' ollut sattunut mihinkään isommin juurikin Suutarin toimesta kun syyllinen koko hässäkkään olisi ollut vain Fontas.

Tämäkin mikäli sitten jäähytilanteeseen kaikkiaan olisi pitänyt joku syyllinen hakea sen kaikesta järjestelystä!

Mikäli mitään hyötyä tästä 'jaloudesta' oli Fontasille niin Fontas ja SaiPa menetti sen edun täsmälleen sen jälkeen kun Tuppuraisen 'Allua' oli taas vedelty päihin osin hänen toimestaan ja sitten kun toinen Kärppien pelaaja puolusti 'Allua' niin Fontaksella vintti pimeni ja nyrkki heilui melkein viimeisen kerran liikaa matsiin. Tämä sitten viimein osui ihan toimitsijoiden nähdenkin ja pelikieltohan siitä oli tulla ennen sitten tuomitsemista jäähynä ajassa 14.25 käytöskympiksi.

Pyöritystä siis riitti kun vielä ennen melkein pelikieltoon päättynyttä jäähyä Fontas oli käytännössä keisaroinut jäällä minkä ehti ja Päätoimitsija Jalarvo tuntui yhden suunsoiton jälkeen aika ummikolta eli juuri siis ennen pelikieltoa oli käytännössä ummistanut silmänsä pahoin tilanteessa missä olisi pitänyt laittaa kaveri vähänkin toisessa tilanteessa jo istumaan jäähyä tai suoraan suihkuun.

Tapani 'Tapsa' Lehto lähti itse istumaan viimein 2 minuutin jäähyä koukkaamisesta ajassa 16.35. Isännille homma tietysti oli ikävä juttu, mutta onneksi tuohon hätään Juha Huikari teki maalin puoli minuuttia tuosta kaikesta seuranneena syöttäjinään Markku 'Kimu' 'Kiimu' Kiimalainen ja Jari Munck.

Ensimmäisen erän päätteeksi siis 1-0 tilanne.

Toiseen erään vauhtia riitti: Maalit tulivat SaiPa:lle ajassa 20.51 ja 21.00 eli minuutin sisällä aloituksesta 2 maalia ja johtoa kesti 9 sekuntia ennen maalia 2-2 tasoituksena eli 18 sekunnissa nähtiin 3 maalia keskimäärin 6 sekunnin sisällä maalia kohti ikään kuin ajateltuna!

Toisaalta tästä eteenpäin kun olisi pitänyt vain yrittää rauhoittua ja pelata selkeämpää ottelua niin tästä eteenpäin taas alkoi yleistyä SaiPa:n ruma mailankäyttö vastustajien pelaajien reisiin ja mikäli sitä ei tapahtunut niin muu kaikenkarvainen kunnon yhteenotto senkin edestä lisääntyi liikaa.

Maalintekijät olivat SaiPa:lle Ari Lehikoinen Timo 'Timpe' Anttikosken syöttäessä sen ja Kari 'Tuisku' Tuiskula yksin ja Kärpille Juha Huikari syöttäjänään Mikko Leinonen. Ajassa 22.21 sähköisessä tilanteessa lähti kotiyleisön vastalauseista piittaamatta Pekka Arbelius jäähylle väkivaltaisuudesta kun valitettavasti tunteet kuohahti ja onni oli, että hän selvisi 2 minuutin jäähyllä toki provosoivasta tilanteesta huolimatta.

Kotiyleisö oli joutua vielä ahdinkoon, mutta SaiPa:n perivirhe oli jatkaa ongelmiaan ja osin hieman reikäpäinen tyyli kostautui pahan kerran kun puolitoista minuuttia jäähyssä ollutta ylivoimaa ei voitu hyödyntää kunnolla ja tämän myötä alivoimalla sitten Pekka eli tässä tapauksessa Tuomisto teki maalin yksin ajassa 23.51 ja Kärpät johti niukasti 3-2.

Tämän jälkeen alkoikin sitten vähemmän yllättäen voitettavasta tilanteesta huolimatta SaiPa:n kasetti pettää ja melkoisen kunnolla:

Milloin ei toimitsijat ehtineet väliin niin silloin tuntui kyllä sattuvan ja tapahtuvan urakalla.

Koska Jon Fontas oli ehdollisessa pelikiellossa jo aiemmin myöhemmin ottelun loppupuolella lopullisesti joutuessaan siihen niin ja mikäli hän ei todella ollut toki monesti 'Allu' Tuppuraiseen viestin muistelijan käsiksi käynyt pelaaja niin mahdollisesti 'Allu' iskevästi otti kuitenkin yhteen aiemmin mainittujen Fontasin, Laukkasen tai Lehikoisen lisäksi vielä yhden muun pelaajan kanssa tässä ottelussa ja tästä 'Allu' joutuikin lähtemään jäähylle ihan kunnolla yleisön silmien edessä myös itsekin.

Eli tilanteessa ja ajassa 24.44 kun SaiPa:n Kari Weckström numerolla 23 ryntäsi myös aiemmin provokaattorina pienemmin toimien otteluun sitten puskien päin numerolla 25 pelannutta Tuppuraista vatsaan ja kyljen seudulle oli mylläkkä valmis, 'Allun' sisu kuohahti hänen itsekin syyllistyessä kiukunpuuskassa ryntäykseen ja ihme kyllä väkkäränä nyrkkien lähinnä heiluen ilmassa ei ihmeempiä jäähyjä tullut, mutta kyllä molemmat herrat 2 minuutin jäähylle lähtivät istumaan halusivatpa tai eivät!

Tuossa vaiheessa kieltämättä ottelun pääkuumakalle Fontas pelasi ihan vähän aikaa yhtä kieltämättä vähän rauhallisemmin kuin mitä kiihkeään otteluun oli pelannut, mutta ei paljon kun estely ja koukkiminen vähän väliä tuntui silti jatkuvan mikäli vain tilaisuus tuli eteen.

Tuskin minuuttiakaan oli kulunut jäähykaksikosta Weckström-Tuppurainen kun ajassa 25.44 istumaan lähti väkivaltaisen vaarallisesta korkeasta mailasta Ossi Lairi. SaiPa:n miehelle vaadittiin mylvivässä yleisössä pelikieltoa, mutta sitten jonkin ihmeen syyn takia Lairi selvisi sitten melkoisesta huitaisusta muka 'vahingossa' vain 5 minuutin jäähyllä!

19 sekuntia tästä seuranneena sen jälkeen Kärppien kotiyleisöä vähän lauhdutti Jari Munckin maali tilanteeseen 4-2 syöttäjinä Pekat järjestyksessä esityön aloittajana Arbelius ja viimeistelijänä Järvelä. Tästä ei kulunut töin tuskin 8 sekuntia kun ottelun pääkuumakalle Fontas iski vielä viimeisen yritysmaalin SaiPa:lle otteluun eli tilanne oli 4-3.

Tämän jälkeen muutamien seuraavien minuuttien aikana kaikki taisi SaiPa:lla ottelun osalta puhuen loppua kahteen seikkaan: Liikaan höyryämiseen liikajäähyineen tai muun jäähyilyn tilapäisesti silti vähäisesti rauhoittuen silti yleiskrooniseen vajaalla miehistöllä pelaamiseen jolloin tasakenttärytmiin ei kyetty palautumaan.

Niin tai näin Kärppien peli vastineeksi alkoi vapautua ja maaleja tuli mikä vain entisestään lisäsi löylyä kiukaalle.

Maali 5-3 tuli ajassa 27.52 tekijänä Kari Suoraniemi syöttäjinään Pekat järjestyksessä esityön aloittajana Järvelä ja viimeistelijänä Arbelius. 26 sekuntia tästä myöhemmin tuli jo maali 6-3 tekijänä Pekka Tuomisto syöttäjinään Pekka Arbelius ja Hannu Järvenpää ja vielä maali 7-3 ehti seurata tätä kaikkea vauhdikasta menoa ajassa 32.44 tekijänä Pekka Arbelius syöttäjänään Pekka Järvelä.

Maalia 8-3 joutui kotiyleisö odottelemaan. Ei liian kauan, mutta sen lähes pari minuuttia kuitenkin. Kaikkea helpotti SaiPa:n erinäisistä rettelöinneistä johtunut joukkuerangaistus kun kurmoottamista yritettiin jatkaa myös ketjuvaihtojen yhteydessä ja sen yhteydessä istumaan lähti Harri Pöyhiä 2 minuutin tuomiota ajassa 33.28.

Mikko Leinonen teki kaivatun 8-3 maalin pikaisesti syöttäjänään Markku 'Kimu' 'Kiimu' Kiimalainen ajassa 34.42 eli 2 sekuntia vaille tasan 2 minuuttia maalin 7-3 jälkeen.

Toisen erän päätteeksi ei muuta voinut sanoa kuin sen, että ihmeenä vältyttiin pahemmilta lisäjäähyiltä kun siinä sattui mylläkkä ja sen päätteeksi jäähylle lähtivät ajassa 35.29 sattuneena nujakan aikana kellon pysähdyttyä kerrottuun lukuun Pekka 'Peki' Tuomisto ja Timo 'Timpe' Anttikoski väkivaltaisuudesta isäntien Tuomiston saadessa vain 2 minuutin jäähyn siinä missä Anttikoskelle annettiin jo 2+2 minuuttia istuttavaa.

Kolmas erä ottelun päätöksenä oli loppuun asti tuima ja tulinen:

Ajassa 41.27 ja 43.27 tulivat jo maalit 9-3 ja 10-3 Mikko Leinosen tehdessä ensimmäisen Markku 'Kimu' 'Kiimu' Kiimalaisen syötöstä ja Juha Huikarin tehdessä jälkimmäisen Hannu Järvenpään syötöstä.

Harmittavasti tässä vaiheessa vähän isännät itsekin alkoivat nujakoida jo häviävän joukkueen kanssa ja paljon tästä eteenpäin ei menty kun pelättiin ottelun jopa tuloksettomaksi julistamista!

Pekka Arbelius lähti ajassa 43.43 2 minuutin jäähylle koukkaamisesta ja kauan ei tarvinnut odotella kun vihdoin ja viimein Jon Fontas lähti lopulliseen pelikieltoon melko vähästä eli viimeinen 2 minuutin jäähy tuli toki jälleen ties kuinka monen tämän ottelun tappelun yrittämisestä ja nyrkin heilumisesta osuen Kärppien pelaajaan toki valmiiksi höykytetyn silmätikun eli 'Allu' Tuppuraisen lisäksi taas kerran riitti ajassa 44.28 heittämään hänet viimein ottelusta suihkun puolelle.

Fontasille odotettiin useammankin ottelun pelikieltoa silloin kun yksinkertaisesti liian levotonta ja väkivaltaista oli ollut käytös.

Samaan vetoon Kari 'Tuisku' Tuiskula otti 5+2 minuuttia kestävän jäähyn väkivaltaisesta huitomisesta ja nyrkkitappelun lietsonnasta ja Tapani 'Tapsa' Lehto tappelunujakan aikana myös 'Allua' puolustaneena sai itse jälleen rajusti yleisöstä kritisoidun 2+2 minuutin jäähyn toki syyllistyttyään myös itsepuolustuksen aikana sattuneeseen huitomiseen.

Istuttavaa ja puitavaa riitti silloisen seuraavan päivän lehtiin jälleen kun myös Kärppien Jukka Mäntykivi sai ajassa 45.43 2 minuutin huitomisjäähyä. Ei siinä muuta erikoista ollut, mutta Mäntykivi oli tuolloin Kärppien maalivahti.

Ajassa 49.09 SaiPa:lta nähtiin jälleen hieman oletetun toimitsijan määräämän kulmasta aloituksen jälkeen ehkä ottelun muu erikoisin pelikieltojäähy kun Tuomo Laukkanen menetti sitten malttinsa nyrkin ja mailan heiluessa pahoin Kärppien pelaajaan osuen. 10+2 oli tuomio ja pelikielto tuli siitä Fontaksen tapauksen sietämiseen nähden samoin tein.

Ei siinä muuta erikoista ollut kuin, että Tuomo Laukkanen oli murheellisesti vierasjoukkueen maalivahti otteluun ja vaihtoon meni SaiPa:n maalin suulle siis kakkosmaalivahti Juha Sokkanen.

Tästä 7 sekuntia myöhemmin ajassa 49.16 Markku 'Kimu' 'Kiimu' Kiimalainen teki yksin maalin ja sai itse viittä vaille saman tien turpaan!

SaiPa:n Ari Lehikoisen, Vesa Ruotsalaisen ja Mikko Mustalan aloitettua tappeluhässäkän 'Kimun' suorasta lyöjästä tuntui olevan vähän epäselvyyttä kolmikon siis ensin sysittyään pois onnitelleita Kärppä-pelaajia siitä sitten piiritettyä maalintekijää 'onnitellakseen', mutta Lehikoinen tuomittiin pääsyyllisenä pelikieltoon eli ei vain pelkästään oletetusta lyömisestä vaan myös pelin tahallisesta viivyttelystä ja siihen päälle sitten toimitsijaan käsiksi käymisestä.

Välillä jopa tuntui erikoisessa tilanteessa, että toimitsijan koskemattomuuden loukkaaminen oli hieman taas kerran pahempi juttu kuin pelaajan itsensä lyöminen tai sen yrittäminen SM-Liigassa silloin.

Tuomio ehkä olisi ollut 10+2 minuuttia Lehikoiselle ja samoin ehkä käytöskymppivetoomuksella oikeasti raskaalla katumisella olisi jopa voinut vielä tuurilla jäädä jäälle jonkun 'Jamoakin' lepsumman Päätoimitsijan ollessa kyseessä, mutta Fontaksen pelikiellon tapaan lisäminuutteja tuli loppupelikieltoon päälle kun liika oli liikaa ja toimitsijoiden jäähyilyn sieto oli täynnä.

Ruotsalainen sai nujakan aikaisesta huitomisesta vain 2 minuutin jäähyn muusta huitomisesta toki pahalta näyttäneenä ja Mustala sai 2 minuutin jäähyn myös muusta pelin viivyttelystä ja verta vuotavan 'Kimun' avun erillisestä estämisestä keskellä tappelua!

Tästäkin Mustala olisi pitänyt jo tuomita jos ei pelikieltoon suoraan niin sen 5-10 minuutin jäähylle ainakin riippuen estelyn törkeyden tasosta ja ennen kaikkea vapauttava tuomio tuohonkin olisi pitänyt olla vaikkapa täysi syyttömyys 'Kimun' lyömiseen mistä siis ensimmäisen lyönnin osalta ei oikein ollut varmuutta kun kolmikko pienen raivauksen osalta siis hyökkäsi kimppuna 'Kimun' päälle ensi-iskun jälkeen.

Viimein vielä ajassa 51.14 lohduttoman lekkeripelimäisessä ottelussa Mikko Leinonen lähti 2 minuutin jäähylle kampituksesta ja ottelun päätösmaalin teki yksin ajassa 53.24 Hannu Järvenpää.

Ottelun lopussa ajassa 53.40 tuntui ajoittain tappelunujakan alut ja koko aikainen levottomuus lopettavan ottelun, mutta aina tietenkin valmennusryhmät vakuuttivat pelaajien kurissa pysymistä mikä etenkin SaiPa:lta kaiken jälkeen oli suorastaan jo surkuhupaisaa kuulla silloin.

Tosiaan mainitussa ajassa hieman yllättäen Kärpille tuli viimeinen oma jäähy eli Kari Suoraniemi lähti väkivaltaisesta koukkaamisesta kärsimään 2+2 minuutin jäähyä.

Ajassa 55.48 ottelun aiempi herrasmies SaiPa:lta ehkä joukkueen kieltämättä reikäpäisen suorituksen täyspäisenä ainutvaltaisesti toiminut Ari Suutari lähti viimein ihan aidostakin syystä jäähylle eikä vain joukkueen kovanaamoja suojellakseen jäähylle korkeasta mailasta 2 minuutin mittaisena.

Häntä seurasi vielä ajassa 56.51 Timo Anttikoski jäähylle 2 minuutin mittaisena huitomisesta ja aivan ottelun päätöksessä eli ajassa 57.48 nähtiin kaiken jälkeen yksi viimeinen jäähy.

Ehkä ottelun loppukin jo vaikutti häämöttäen tuomioon, mutta käytännössä pelikieltoarvoinen jäähy jälleen Kärppä-pelaajia vahingoittaen Vesa Ruotsalaisen toimesta tuomittiin sitten vain 5 minuutin mittaisena huipentaen ottelun murheellisen näytelmän muuna kuin Kärppien voittona tuntien lähinnä tappeluviihteenä jolla ei välttämättä paljon jääkiekon kanssa paljonkaan tekemistä ollut ajoittain.

Ottaen toki huomioon myös vanhemmat ajat jolloin silloin tällöin kovatkin otteet olivat hyvinkin sallittuja.

Kärpille voittoon päättyneessä maalijuhlassa SaiPa käytti ottelun aikana molempia maalivahteja eli Juha Sokkasta ja Tuomo Laukkasta. Pitkälti pelikieltosyynkin takia ja osin kun ottelu oli maalien imurointia heille kaikkiaankin hyvän alun jälkeen.

Ikävä kyllä muutoin vielä puhuen 15 sekuntia ennen ottelun loppua Pekka Järvelä epäonnistui rangaistuslyöntilaukauksessa kun muutoin olisi voinut tulla vielä loppunumerot 13-3 tauluun. Näin ei tarvinnut käydä jo muutkin torjutut tai epäonnen laukaukset huomioiden.

Tähän otteluun muuten yleisöä toisin kuin aiemmin vuoden 1984 suurvoittoon nähden oli vähän vähemmän eli vain 3622 katsojaa oli jäällä ja osin tästäkin katsojaluvusta on hieman kiistelty kun jonkin verran yksittäisiä tai pieniä joukkoja katsojia eli yleensä perheenäitejä tai perheenisiä pienlapsineen poistui paikalta hälinästä tai juurikin jatkuvien tappelujen aiheuttaman mielipahan tai veren näkemisen takia. Levotonta oli jonkin verran myös ottelun jälkeenkin.

Maalivahdit otteluun olivat isännistä puhuen Jukka Mäntykivi ja Ari Hellgren kun vierailijan vastaavat tulikin jo mainittua.)

17.3.1988: Kärpät-HIFK 5-3 (Tämä näillä näkymin päättyi päättyi voittoon Kärpille ja oli kotiottelu. Ottelu alkoi Klo 18.30 ja oli jälleen torstaipäivä.

Ottelun aikana Kärpät näytti pääsevän parempaankin johtoon ennen HIFK:n kiriä, mutta maalin 1-0 teki Markku 'Kimu' 'Kiimu' Kiimalainen ajassa 3.04 syöttäjinään Jari 'Jallu' 'Lintti' Lindroos ja Kai 'Kaitsu' Suikkanen ja seuraava seurasi jo ajassa 3.30 Gary Yaremchukin toimesta lukemiin 2-0 syöttäjänä Timo 'Timpe' Iljina.

Tuppuraisen 'Allu' vain järjesti lisää maalijuhlaa siinä vaiheessa kotiyleisölle ajassa 7.28 jo 3-0 lukemiin syöttäjänään 'Sisu-Make' eli Sisu Teamissakin paljon viettäneenä kuuluisana kaverina muuan Markku Kyllönen. Ensimmäisessä erässä HIFK tuntui olevan vähän hukassa kun ainoa vähän isompi juttu kuin nuhjaus milloin missäkin oli Anssi Melametsän poikittaisesta mailasta tullut 2 minuutin jäähy ajassa 10.13.

Ossi Piitulainen sai ikävä kyllä isännille jäähyn aikaan ajassa 12.34 2 minuutin mittaisena huitomisesta ja tätä seurasi Ari Klintin 2 minuutin jäähy ajassa 15.55 ensimmäiseen erään. Siihen erä päättyikin kun HIFK:n homma jäällä tuntui siirtyvän nuhjauksesta tunnusteluun eikä oikein Kärpät maalijuhlan alun jälkeen tuntunut saavan samaa nostetta alleen kuin mitä oli saanut ottelun alkuminuuteilla.

Toiseen erään Pertti 'Pertsa' Lehtonen teki HIFK:lle aloitusmaalin ajassa 20.41 eli melko äkkiä ottelun jatkuessa erätauon jälkeen.

Eli tilanne oli silloin 3-1. Muuten melko lauhkeaan otteluun tai mikäli tunteet kävi kuumina niin noihin vuoden 1984 tappelunujakkaotteluihin nähden ne pidettiin tässä ottelussa melko kurissa tai se käyttäytyminen oli edes lähempänä normaalia, tavanomaisempaa jääkiekkoa toisin kuin ajoittain hyvin vastenmielistä pelaajavahingoittamista.

Ottelun lopulta ehkä rajuin juttu oli isäntien KImmo Nurron ja vieraiden Simo Saarisen tappelu ajassa 29.30. Nurrolle tuli pelikielto vain yksin 10 minuutin jäähynä siihen perään merkiten yleisen ottelurangaistuksen kun käytöslievennystä ei katsottu osoitetun kun taas Saarinen sai pikkulisäjäähyn eli tuomio pelikiellon yhteydessä oli minimissään 10+2 kurinpitopöytäkirjassa syytteineen päälle myös yleisestä väkivaltaisuudesta päälle.

Mikäli Nurrolle lievennystä yritettiin hakea tappelusta niin Saariselle lievennystä ei edes yritetty hakea kun niin selvää oli ollut jatkuva kuittailu toimitsijoille pelikiellon jälkeenkin vielä pukukopissakin.

26 sekuntia kieltämättä vähän yllättäen iskeneen tappelunujakan jäljiltä sen jälkeen tuli seuraava jäähy pahentaen silloin HIFK:n ahdinkoa Pertti 'Pertsa' Lehtosen 2 minuutin mittaisena kiinnipitämisestä.

Onneksi se silloisin miettein oli näennäistä. Tilanne oli 33 sekuntia myöhemmin kaventunut lukemiin 3-2 kiitos HIFK:n Darren Boykon yksilösuoritusmaalin tietenkin yksin tehtynä.

Päätöserä tietenkin kolmantena sellaisena oli yllättävänkin sitkeää yrittämistä molempiin suuntiin ja HIFK näytti selvästi elpyvän tunnustuksena sille. Ikävä kyllä se ei tulisi riittämään, mutta lähelle HIFK kyllä pääsi. Halusi sitä myöntää tai ei.

Markku 'Kimu' 'Kiimu' Kiimalainen teki ajassa 46.23 maalin 4-2 syöttäjänään Kai 'Kaitsu' Suikkanen ja ottelu näytti ratkeavan siihen. Tosin Kärpät otti ajassa 47.51 ja 48.18 kaksikin kertaa ehkä kaikkiaan melko tarpeettomat jäähyt eli Juha Huikari tuomittiin 2 minuutin jäähylle estämisestä ja Ossi Piitulainen tuomittiin 2 minuutin jäähylle kampituksesta jota välillä tosin pyöriteltiin myös taklaustilanteena.

Kärpillä oli iskenyt ottelun kestäessä hätä myös Gary Yaremchukin polven vääntymisestä johtuneesta loukkaantumisesta. Etenkin kun ensitietojen mukaan silloin polvi jouduttiin tähystämään ja pahempaakin vammaa pelättiin. Joka tapauksessa eräänlainen pelirytmi kuitenkin Kärpiltä meni väliaikaisesti pieleen ja isäntien kannalta puistattavasti HIFK nousi maalin päähän Anssi Melametsän osumalla ajassa 51.48 hänen tehtyä sen yksin. Lukemat olivat 4-3.

Kärpät joutui jännittämään voittoa loppuun asti. Lopulta sen mahdollisti 57 sekuntia ennen ottelun loppua ollut Pertti 'Pertsa' Lehtosen järjestämä kampitusjäähy 2 minuutin mittaisena ottelun viimeisenä jäähynä, Kärpät otti aikalisän ja ehkä kenties maalivahti lähti pois jäältä ja niin tai näin yleensäkin ylivoimalla ajassa 59.39 eli 21 sekuntia ennen ottelun loppua Kai 'Kaitsu' Suikkanen teki loppunumeroiksi isäntien riemuksi vapauttavan voittomaalin 5-3.

Kärpille tämä oli siitäkin tärkeä osuma, että Playoff-kaudelle pääsyä janottiin kovasti silloin ja aika oli loppumassa kesken.

Maalivahdit otteluun niin voittajien kuin häviäjien osalta olivat Hannu Kamppuri ja Sakari 'Sakke' Lindfors kun varamaalivahteja eli Kari Myllyniemeä ja Jarmo 'Jamo' Urosta ei koskaan jäälle päästetty pelaamaan otteluun.

Päätoimitsija oli otteluun Seppo Mäkelä ja katsojia otteluun oli noihin muihin muisto-otteluihin nähden eniten eli 4770 katsojaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös