hermano

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät. Kiekko-Laser.
Muissa joukkue-osioissa historiaketjuja jo löytyy ja nämähän ovat mitä parhainta luettavaa. Mitä vanhempia muistoja, sen parempia. Jorisen tähän alkuun jonkilaiset sekavat kootut teokset jotta rima ei pääse turhan korkealle.

Where were you in -77?

Eka matsini näin pikkukillinä jo Kärppien ensimmäisellä liigakaudella 77-78. Vastassa oli Lahden...Kiekkoreipas ja muistan että paljon maaleja tuli ja se hävittiin. Jälkeenpäin olen tilastoista etsinyt tuon pelin ja se päättyi muistaakseni 6-8.

Toisella tahi kolmannellako liigakaudella Kärpät pelasi kauden päätteeksi karsintasarjaa. Isukin kanssa käytiin katsomassa karsintapelejä ja ne olivat mielestäni erittäin hauskoja, Fops kaatui 18-5 ja Saipa 7-0. Tasoerot oli melkoiset.

Kärppien suuruuden ajat kasariluvulta olen kyllä livenä missannut aika hyvin. 80-luvun alusta (tahi 70-luvun puolelta) muistan erään kohtaamisen Jokerien kanssa. Setäni vei meitä kloppeja 4 kipaletta matsiin, mutta ottelu olikin loppuunmyyty. Sedällä itsellä lippu oli etukäteen hankittu, eikä supliikkimiehenä lannistunut vaan koko porukka ovelle vaan ja selvitys järkkärille kuinka lisenssit on joka pojalta jääneet nyt kotiin jne. Ja matsiin päästiin. Kahden erän jälkeen Narrit johti 0-5 joten ajoissa päästiin poiskin lähtemään...

Vuorineuvokset antaa vauhtia

86-87 pelattiin vielä se viimeinen loistokausi tältä ajalta. Nokka Jalonen oli palannut ja oli aivan pitelemätön. Tällä kaudella taisi olla se Nokan maaginen ilta Kalpaa vastaan jolloin tuli Kärppien voimassa oleva piste-ennätys yhdessä pelissä 3+6. Uskomaton kaksoissalkov-harhautus pelissä, siinä pakki vietiin niiiin hienosti kahville ettei ikinä missään.

Liigavisiitin päättänyt kausi oli sitten ihan toivoton. Muistelen erästä radiosta kuunneltua peliä jossa kassari Reaugh olisi loukkaantunut ja Timosaari tulee maalille. Kolme seuraavaa vetoa menevät maaliin. Wuhuu. Pari ankeaa kotiesitystä, Lukko johti ottelun puolivälissä 0-6, Lapinkoski tekee lohdutusmaalin tai pari. TPS käy jyräämässä 0-10 tai 0-12. Lähdettiin matsista yhdeksännen maalin kohdalla. Yksi harvoista valopilkuista kaudessa, kaverit lähtivät Helsinkiin katsomaan Hifk-Kärpät peliä, itse en viitsinynnä lähteä matkaan. Kärpät voitti yllättäen 2-5 tms ja hauskaa oli ollut. Jokerien riemujuhlia en livenä todistanut. Onneksi.

Divari oli vielä divari

Legendaarinen Kiekko-67 vastassa 90-luvun alussa. Timppa Nummelin painaa kentällä ja kuittailee takaisin katsomoon huutelijoille. ”Luistele Viulu” – ”No koko ajanhan tässä luistellaan”, ”Eikö viulu soi” – ”Kyllä se kuule kohta soi”. Loistoäijä. Kärpät vie jatkoajalla 3-2, parivaljakko Riihijärven Jussi – Lappari värkkää kaikki Kärppien maalit. Tuto oli muuten heti divariin noustuaan Kärpille todella kusinen vastustaja. Aina. Voitti heti ekalla divarikaudellaan melkein kaikki kohtaamiset. Joten kyllä tässäkin ennakoitiin sitä divariajan suurinta floppausta jo hyvissä ajoin.

Eka karsintapeli Raumalla, Huikari pyssyttää johdoksi jo 0-4 ja hyvältä näyttää. Lukko vie 5-4 Essi Keskisen ja kumppaneiden maaleilla.

Kausi 92-93 ? ja Kärpät on kärkiryhmässä mm. Tuton ja Saipan kanssa. Kolme ensimmäistä menisivät liigajumbon kanssa karsintaan. Muutamaa kierrosta ennen loppua Tuto tulee Raksilaan ja Kärpät ruhjoo vastustajan 7-0 tai 7-1, Mettovaara runnoo kiekon väkisin nuottaan jo ensi minuutilla. Tutoa koutsaava Korpi taktikkona toivottaa jo Kärppiä liigaan. Päätöskierroksella Kärpät sössii pakkovoiton Karhukissoja vastaan ja häviää jatkoajalla ja pullahtaa ulos karsinnoista jääden Tutosta sen pinnan tai pari. Muistan lehdistä lukeneeni että Korpi ei ollut uskonut ensin pukukopissa kuulemaansa tulosta vaan pyysi tarkistamaan.

Surullisen kuuluisalle kaudella 93-94 Kärpät kasasi huippuryhmän. Ykkösketjunä hääri Arbelius – Nokka Jalonen – Ilkka Sinisalo. Lapinkoski oli myös remmissä jälleen mukana. Pakkeina mm. Raution Kai, Harri Aho ja nuoret Jouni Loponen ja Petri Kokko. Reksa Ruotsalainen pelasi alkukaudesta 4 ottelua ja aikoi palata vielä vuodenvaihteessa. Ketterä kaatuu 18-4 tms. ottelussa jossa tryoutille tuli Sergei Zebrovski. Venäläisen tarvitsi pitää vain lapa jäässä niin tehoja tuli 1+1 ja sai sopparin. Arbelius tekee 5 maalia. Myöhemmin kaudella toisessa ottelussa Sinisalo teki 5 kassia. Kovia kilpakumppaneita ovat Saipa ja Tuto. Saipaa vastaan tasoitettiin ilman veskaria viime minuutilla Kojon toimesta. Tamin luotsaama Tuto taas teki saman tempun Kärpille.

Kahnaukset Oulun kaupungin kanssa saavat jo vakavia piirteitä. Kärpät protestoi korkeita hallin käyttömaksuja ja kaupungin liikuntaviraston ahnehtimia järjettömiä määriä ilmaislippuja (puhuttiin jopa tuhannesta kappaleesta). Yksi peli pelataankin vastalauseeksi Kempeleen jäähallissa. Päivänvaloa ei välttämättä kestä Kärppien puhjoht. Helisteninkään tekoset, näin kerrotaan. Kesken kauden amatöörien korttitalo romahtaa ja palkat leikataan puoleen. Pois lähtee pari kentällistä äijiä, luonnollisesti kaikki isot tähdet Jalonen, Sinisalo, ulkomaan elävät ja muualle kelpaavat lupaukset kuten Loponen. Lappari jäi, Arppi jäi pelaamaan viimeisen kautensa loppuun ja Rautio ja Aho jäivät. Junnuja nostettiin joukkueeseen jotta kausi saatiin loppuun. Mm. Hannes Hyvönen joka jäikin mieleen röyhkeyden ja muutaman maalin ansiosta. Loppukaudesta hallissa on hyvin tilaa. Tähtihetkenä on Saipan kukistaminen tynkäjoukkueella. Tutoa johdettiin ensi erän jälkeen 2-0, mutta matsi hävitään lopulta muistaakseni 4-11. Itämies imaisee puolesta kentästä vedon ynnä muuta. Mutta sillähän ei ollut enää mitään väliä. Kauden päätteeksi tulee konkurssi ja Kärpät tiputetaan kakkosdivisioonan pohjoislohkoon.

1000 uskollista

Aina välillä Jatkoaika.comissa joku talttahammas ulvoo hirvittävää kohtaloaan hokifanina kun suosikkijoukkue ei ole päässyt pariin kauteen pleijareihin tai muuta vastaavan järkyttävää ”kauheeta konttausta”. Just just.

Kauden 94-95 joukkue oli haalittu kuka mistäkin entisiä kärppäpelureita ja junnuja. Mm. Miikka Rousu ,joka oli jo ripustamassa hokkareita naulaan pelaillessaan edellisen kauden Kiimingin Kiekkopojissa. Joka nyt siis pelasi samassa sarjassa Kärppien kanssa kuten Kiekko-Oulu, Kuusamon Pallokarhut, Suomussalmen Palloseura ja muutama muu. Jääkylmässä hallissa runkosarjan yleisökeskiarvo oli jotian tuhannen luokkaa. Tulipa nähtyä Kärpätkin Raksilassa vierasjoukkueena kun kotijoukkueena oli Veikko Torkkelin luotsaama Kiekko-Oulu. Erään Suomussalmesta kotoisin olevan kaverini kanssa kaahattiin Raahesta Ouluun katsomaan Kärpät-Sups matsia. Kaverikin ihmetteli kun aikanaan oli jotain Kärpät-Tappara pelejä käynyt 80-luvulla katsomassa että eipä olisi uskonut tätä matsia silloin joskus vielä näkevänsä. Kärpät vei Supsia 15-1 ja voittikin lohkonsa ilman pistemenetyksiä.

Karsintasarja olikin sitten vaikeampi pala. Karhu-Kissat luopui leikistä jo ennen karsintoja mikä tasoitti Kärppien tietä takaisin divariin. Kuten myös jääkiekkoliiton kädenojennus konkurssijoukkueiden Kärppien ja Jokpin suuntaan eli divarin laajennus 16-joukkueiseksi. Divarijoukkue Ketterä ja pelaajarungon huomattavasti Kärppiä paremmin säilyttänyt Jokp (vai oliko ne Kiekko-Karhut tuossa välissä) olivat karsinnoissa ylivoimaisia. Kärpillä oli eräässä viikonvaihteessa tuplamatsit em. Seuroja vastaan. Pistekin olisi varmistanut nousun mutta ei herunut. Jokipoikia johdettiin jo 3-0 mutta Markku Kyllönen teki kentällä suurinpiirtein mitä halusi ja Kärpät otti takkiin. Ketterää vastaan 2-4 tappio oli katkera, eikä tunnelmaa parantanut konkurssi-Helistenin pojan, Kärpistä lähteneen Mikko Helistenin tuuletukset ja tulostaululle osoittelut pelin jälkeen. Ratkaiseva voitto haettiin kuitenkin Vaasasta Sportin kustannuksella (aaaahhh) ja nousu varmistui.

Jatkosarjassa Raahessa Raahekiekko – Kärpät ottelussa paikalliset isännät tuumailivat isoon ääneen jotta ’samalta viivalta lähdetään ens kauvella, ei tuo ostojoukkue mihinkään nouse’. Hieman hymyilytti. Janne Simolan kypärätempulla Kärpät meni tasaisesti johtoon mutta Raahe tasoitti aina, ja täydessä ladossa oli yleisöllä hauskaa. Oulusta oli tullut bussillinen väkeä ja em. farmarit naureskelivat liehuville kärppälipuille. Jatkoaika pelattiin sitten yhtä maalia aivan kuin Kärpillä olisi ollut miesylivoima päällä, Nakki Holappa pisti kiekon sitten yläpörsään ja halli hiljeni. Tuomarit neuvottelivat pitkään oliko se maali vai ei, mutta toinen linjatuomareista (oululainen...) oli asiasta varma joten tärkeät pinnat irtosi.

Jaksanneeko tuoreemmista tapahtumista muistellakaan. Katellaan mutta jatkakaa.
 

Kirwa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, K-Laser, Hokki, Raahe-K
hermano sanoi:
Jatkosarjassa Raahessa Raahekiekko – Kärpät ottelussa paikalliset isännät tuumailivat isoon ääneen jotta ’samalta viivalta lähdetään ens kauvella, ei tuo ostojoukkue mihinkään nouse’. Hieman hymyilytti. Janne Simolan kypärätempulla Kärpät meni tasaisesti johtoon mutta Raahe tasoitti aina, ja täydessä ladossa oli yleisöllä hauskaa. Oulusta oli tullut bussillinen väkeä ja em. farmarit naureskelivat liehuville kärppälipuille. Jatkoaika pelattiin sitten yhtä maalia aivan kuin Kärpillä olisi ollut miesylivoima päällä, Nakki Holappa pisti kiekon sitten yläpörsään ja halli hiljeni. Tuomarit neuvottelivat pitkään oliko se maali vai ei, mutta toinen linjatuomareista (oululainen...) oli asiasta varma joten tärkeät pinnat irtosi.
Oijoijoi, ku tuli flashbackiä Raahen jäähallista. Tunnelma oli kyllä mahtava ja silloisena raahelaisena kiekkojunnuna oli hieno kokemus nähdä Pohjois-Suomen ykkösjoukkue pelaamassa paikallista edaria vastaan. Raahe-Kiekolla meni kyllä muistaakseni tuossa ylemmässä jatkosarjassa aika heikosti muuten. Oi niitä aikoja.
 
Oulu on paska kaupunni!

hermano

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät. Kiekko-Laser.
hermano sanoi:
Tuto oli muuten heti divariin noustuaan Kärpille todella kusinen vastustaja. Aina. Voitti heti ekalla divarikaudellaan melkein kaikki kohtaamiset. Joten kyllä tässäkin ennakoitiin sitä divariajan suurinta floppausta jo hyvissä ajoin.
Korjataan näitä muistikuvia, Tutohan pelasi divaria jo kun Kärpät sinne tippui. Lienenkö sekoittanut juuri tuohon K-67:aan joka nousi divariin samaan aikaan kun Kärpät tipahti.

hermano sanoi:
Tulipa nähtyä Kärpätkin Raksilassa vierasjoukkueena kun kotijoukkueena oli Veikko Torkkelin luotsaama Kiekko-Oulu.
Kärpäthän oli aiemminkin ollut kotiluolassaan vierasjoukkueena. Kaudella 92-93 divarissa räpiköinyt HJK mm. kävi Oulussa pelaamassa kotiottelunsa Kärppiä vastaan suurempien lipputulojen toivossa.

Laitetaanpa vielä tähän linkki tuohon loistavaan divarihistoriikkiin jos on joltakin jäänyt lukematta http://www.jatkoaika.com/mestis.php?sivu=kolumnit&id=1714 .
 

Johan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
hermano sanoi:
Legendaarinen Kiekko-67 vastassa 90-luvun alussa. Timppa Nummelin painaa kentällä ja kuittailee takaisin katsomoon huutelijoille.
Muistanko väärin, että pakkiparinaan olisi ollut P. Nummelin?

Nimim. Olinhan siellä minäkin
:)
 

hermano

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät. Kiekko-Laser.
Kamaan hei, tää on huono juttu hei! Eikö jatkoaikaan kirjoita muita kärppähenkisiä kuin näitä kainuulaisia uusiofaneja jotka eivät edes yhtä divarimatsia ole nähneet saatikka sitten liigaa 70- tai 80-luvulla?

Toteuttakaapa hetken sisäistä kallepäätaloa sen sisäisen petterisihvosen sijaan. Mm. jokeriosiossakin on loistava muisteluketju, niitä on kiva tavailla. Jos nykyhetkestä et viitsi kuin marista, muistele sitten parempia aikoja muiden iloksi! Olitko paikalla kun Suikkanen Pratua turpaan löi? Tai kun Timo Blomqvist loukkaantui kun Kärpät väänsi Capitalsien kanssa? Tai kun Reksa teki sen viime sekuntien yksin-kentän-läpi-ja-maalin oliko sen nyt Urpo Ylösen selän taa? Ex-kärppäkoutsi Kari Heikkilä muisteli saaneensa joskus pataansa Huikarin Jupelta, oliko näin? Tai kun Kärpät dominoi jäähytilastoa Yaremchukin ja Piitu-Ossin voimin? Tai kun Matikainen käskytti milloin mitäkin ja kentällä tapahtui? Mitä, hä?
 

mtmela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Keltainen #27. Kajaanin Hokki.
Paras muisto on kaudelta 86-87 kun välierien ensimmäisessä matsissa voitettiin IFK jatkoajalla, ja ikuinen suosikkini John Newberry ratkaisi, jos muistan oikein Newberry pelasi numerolla 22, eli ennen Lieversiäkin numerolla on hienoja perinteitä. Sitä tunnetta en ikinä unohda. Kaikki oli pihapeleissä sen jälkeen newberryjä.

Onhan näitä muitakin legendaarisia, kuten Alain Lemieuxin tehot. Tai teho, puolesta kentästä silmät kiinni ja sinne uppoaa. Pihlajaniemen Juicen lämärit, kun maila taipuu aivan äärimmilleen ja usein myös poikki. Gary Yaremchuk jäi mieleen myöskin, ehkä enemmän lookistaan. Bob Miller, mies joka oli loistava pelaaja mutta pössyttely vei ehkä yhden kaikkien aikojen parhaista Kärpistä takaisin valtoihin aivan liian aikaisin. Piitulaisen Ossi ja Kyllösen Markku olivat pelimiehiä.

Senkin muistan kun Reaugh tuli Kärppiin ja kuunneltiin Megasta miehen ensimmäistä peliä Raumalta ja herra aloittaa uransa tekemällä oman maalin. Se kausi päätyi 26.3.1989 Raksilan yläparvella, kyyneliin. Se tappio oli jotain aivan käsittämätöntä. Ei siihen aikaan paljon mietitty, mutta kun Timosaari oli maalissa, ei muuta voinut odottaa. Mies oli aikansa Jan Lundell, ikuinen kakkonen. Ja kun sai paikkansa, ryssi sen todellisesti. Hannu Roosista odotettiin paljon, mutta mitään ei saatu. Hannu Kamppuri ja räpylä, jota piti liimailla/parsia kun jonku lämy meni suoraan hanskan läpi maaliin.
 
"If you can see Chuck Norris, he can see you. If you can't see Chuck Norris, you may be only seconds away from death."

GT

Jäsen
Suosikkijoukkue
ACO
Johan sanoi:
Muistanko väärin, että pakkiparinaan olisi ollut P. Nummelin?

Nimim. Olinhan siellä minäkin
:)
Kyseinen kaksikko pelasi myös 90-luvulla yhden ottelun pakkiparina SM-liigassa Isä Nummelinin jäähyväisottelussa.
 

Telaketju

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
mtmela sanoi:
Senkin muistan kun Reaugh tuli Kärppiin ja kuunneltiin Megasta miehen ensimmäistä peliä Raumalta ja herra aloittaa uransa tekemällä oman maalin. Se kausi päätyi 26.3.1989 Raksilan yläparvella, kyyneliin. Se tappio oli jotain aivan käsittämätöntä. Ei siihen aikaan paljon mietitty, mutta kun Timosaari oli maalissa, ei muuta voinut odottaa. Mies oli aikansa Jan Lundell, ikuinen kakkonen. Ja kun sai paikkansa, ryssi sen todellisesti. Hannu Roosista odotettiin paljon, mutta mitään ei saatu.
Darylin torjuntatyyli jäi mieleen jotenkin oudon kulmikkaana. Kun Peksi luisteli ensimmäisen kerran liigakärppien maaliin muistui Reaugh elävästi mieleen. Myöhemminhän Darylia on voinut havainnoida vuosituhannen vaihteen NHL-tietokonepelien (oisko ollu NHL99 ja NHL2000) kommentaattorina. Mutta sitten triviaa: muistatteko sellaista tilannetta divarivuosilta (tai sitten niitä edeltäviltä liigakausilta), että kun linjamies nosti kätensä ylös paitsion merkiksi, niin kärppävahti lähti luistelemaan kohti vaihtoaitiota? Kuka kärppävahti oli kyseessä?
 
"The Flat Earth Society has members all around the globe" – A tweet by the Flat Earth Society
"Say that again, but slowly" - Friendly Atheist responding

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
New York Times

Hauskoja vanhoja uutisia Kärppä-näkökulmasta katsoen:

SPORTS DESK | September 27, 1981
RANGERS ROOKIE A HOT PROSPECT
By JAMES F. CLARITY STOCKHOLM The talk of the New York Rangers' Scandanavian tour, even more discussed than the Swedish crystal the players bought and the cloudberr y ice cream they ate, was Reijo Ruotsalainen, the small, blond, Finnish defenseman who speaks little English, but is eloquent in body language. Many of the Rangers say they have seen no one in the National Hockey League, since Bobby Orr retired, who skates as fast and deceptively as Ruotsalainen. The other night, watching a game from the stands, two of the teams' most gifted defensemen, Ron Greschner and Barry Beck, shook their heads slowly in awe as the 21-year-old Finn made a quick 360-degree turn and actually skated backwards carrying the puck past an embarassed Washington Capitals defenseman. ''If I twisted my legs like that,'' said Greschner, one of the Rangers' skilled puck-movers, ''I'd be dead.'' Beck, one of the more wry Rangers, kept a straight face as he said, ''A little work on his skating and he might make it.'' Other Rangers spoke of Ruotasalainen in other superlatives; Bobby Hull's was ''fantastic.''

SPORTS DESK | November 20, 1981
FINNISH ROOKIE AIDS RANGERS
By JAMES F. CLARITY
By National Hockey League physical standards, Reijo Ruotsalainen is an elf. Ruotsalainen, the Rangers' rookie defenseman from Finland, stands 5 feet 7 inches, without skates, and weighs about 165 pounds. But his stature among the Rangers has grown in the first quarter of the season. Virtually unknown as a player when he arrived at the Rangers' training camp in Vierumaki, Finland, in early September, and able to speak only a few words of English, Ruotsalainen, 21 years old, has not only made the team, but also has become one of its key players. After a tentative start, he quickly became the Rangers' most prolific shooter, from anywhere on the ice, and took 62 shots on goal in the team's first 19 games. Only five of the shots went for goals, and he had four assists. Among Ranger defensemen, only Ron Greschner had more points, 11, and none had more goals. But in addition to the points, Ruotsalainen creates scoring chances for the Rangers almost every time he is on the ice by giving the opposition, in effect, a fourth forward to worry about.

SPORTS DESK | April 9, 1982
RANGERS WIN, 7-3, TO EVEN PLAYOFFS
By JAMES F. CLARITY
Midway in the regular season, Mikko Leinonen, the Rangers' 26-year-old rookie from Finland, was distinguished among his teammates only because he could translate into English the thoughts of Reijo Ruotsalainen, the other Finnish rookie. Last night at Madison Square Garden, Leinonen suddenly won distinction as a hockey player: he made six assists in the Rangers' 7-3 victory over the Philadelphia Flyers. The triumph tied the three-offive-game Stanley Cup playoff series at 1-1, with the third game to be played Saturday at the Spectrum in Philadelphia. The six assists broke one National Hockey League record, tied another, and broke two Ranger records, all for a single playoff game. Leinonen broke the league record of five assists, held by six players, including Maurice Richard and Wayne Gretzky. His 6 points tied the league record held by four others - Dickie Moore, Phil Esposito, Guy Lafleur and Darryl Sittler. Sittler played last night for the Flyers but had no points. Leinonen also broke the Ranger record of 4 points in a playoff game, set by Frank Boucher in 1932 and matched by three others; and the Ranger assist record of 4, set by Jean Ratelle in 1971.
 
FASlapsi: Jarkko Ruutu on nyt päässyt häviämään SM-liiga finaalit, MM-kisojen finaalin, World Cupin finaalin, olympialaisten finaalin ja kirsikkana kakun päällä siis nyt myös Stanley Cupin finaalin. Jäätävää suomalaisuutta. Liekö ainoa mies Quadrum Silver Club-listalla? Tai no eiköhän siellä muitakin suomalaisia ole.

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Itselle on jäänyt mieleen kausi 90-91, joka oli Ouluun muuton jälkeen ensimmäinen kasui, jonka saattoi seurata kokonaan. Kärpillä oli huikea joukkue. Kirkkainta tähteä on hankala nimetä. Juha Riihijärvi se varmaan oli, mutta paljoa ei jälkeen jääneet Vladimir Kames ja Marko Lapinkoski. Kärppien kentät oli jotain tällaista.

Riihijärvi-Lapinkoski-Kiimalainen
Huikari-Aho

Musil-Kames-Arbelius
Mäkelä-Pihlajaniemi

Korpela-Veivo-Tuppurainen
Pieniniemi-Loponen

Mettovaara-Polvi-Tommi Virkkunen/Palsola
Suutarinen

Mikko Törmänen
Jari Paavola

Karsinnoissa vastaan asettui Lukko, joka syystä tai toisesta floppasi kaudella vahvistuen kuitenkin kauden loppua kohti. Edellä jo mainittiin karvas tappio 0-4 johdosta 5-4 tappioon Raumalla. Kotona täpötäyden Raksilan edessä Kärpät kuittasi 3-1 voiton. Voiton vain miehet oli kuin siivet selässä pelannut Marko Lapinkoski kahdella maalillaan sekä Esa Keskisen pimentoon varjostanut Matti Veivo. Keskinen totesi pelin jälkeen, että suihkussakin vielä piti tarkistaa onko Veivo takana.

Kärpät olisi mielestäni tuolla joukkueella kuulunut liigaan. Kärpät jäi sarjassa kakkoseksi Jokipoikien jälkeen. Kakkossija oli jonkin asteinen työtapaturma. Mielestäni näinä vuosina rakennettiin kovalla liigalla pohja tulevien vuosin MM-menestykselle. Rautaesirippu aukesi ja idästä virtasi huippumiestä Suomen liigaan. Lukolla oli maalissa maailmanmestari maalivahti Vladimir Myshkin. Jokipojat puolestaan pärjäsi Markku Kyllönen-Rostislav Vlach tutkaparilla, jonka takana pakkipäätä hoiti Antonin Stavjana. Lukko oli sitten mielestäni ihmeen kova vastustaja liigakarsintaan. Jari Torkki-Esa Keskinen-Hannu Järvenpää oli kovaa valuutta MM-tasollakin. Edelleen kakkosen Jari Neuvonen-Matti Forss pari oli kova. Allan Measuresin muistaa monet, kuten maajoukkue pakki Jarmo 'Maukka' Kuusiton. Lukon muutakaan massa ei voi huonoksi moittia. Mika Alatalo, Timo Saarikoski, Esa Tommila ja Tommi Pullola. Juniori kaartista löytyi Pasi Saarela, Kimmo Rintanen, pkasitosta vielä Jannre Grönvall ja Toni Porkka. Mielestäni yksi nimekkäimmistä karsijoista mitäon löytynyt.

Seuraavalla kaudella 91-92 yritettiin uudestaan. Kunnkujen kunkku oli divarin pistepörssin voittanut Vladimir Kames. Hän yhdessä Pekka Arbeliuksen kanssa teki todella murhaavaa jälkeä saaden tausta tukea Juha Huikarilta viivassa. Jälleen Kärpät onnistui sössimään divarin voiton muille ja vastaan karsinnoissa asettui Tappara. Vastustajan kovuus ei juuri edellisestä kaudesta helpottanut. Kausi oli floppi Tapparalle, mutta siitä huolimatta sillä oli nimekäs ryhmä. Joukkueen ongelmaksi listaisin maalivahti Jari Halmeen. Playoff sarja alkoi tiukoissa merkeissä ja Kärpät tasoitti sarjan Vladimir Kames show:lla Oulussa. Seuraavassa ottelussa Tampereella Jari Grönstrand teloi Vladimir Kameksen käden. Kirves isku on jäänyt historiaan pysyvästi. Seuraavaan otteluun Ouluun samainen mies jätti saapumatta kokonaan.
 
Kärppäkannattamista kakkosesta liigaan.

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi
Pieniä korjauksia.

Tepa sanoi:
Karsinnoissa vastaan asettui Lukko, joka syystä tai toisesta floppasi kaudella vahvistuen kuitenkin kauden loppua kohti. Edellä jo mainittiin karvas tappio 0-4 johdosta 5-4 tappioon Raumalla. Kotona täpötäyden Raksilan edessä Kärpät kuittasi 3-1 voiton.
Kärpät voitti tuon kotipelin 5-0.

Playoff sarja alkoi tiukoissa merkeissä ja Kärpät tasoitti sarjan Vladimir Kames show:lla Oulussa. Seuraavassa ottelussa Tampereella Jari Grönstrand teloi Vladimir Kameksen käden. Kirves isku on jäänyt historiaan pysyvästi. Seuraavaan otteluun Ouluun samainen mies jätti saapumatta kokonaan.
Itse asiassa Kames telottiin jo ekassa ottelussa ja oli pitkään epäselvää, että pystyykö Vlado Oulussa pelaamaan toista kohtaamista. Pelasi kuitenkin ja upeasti pelasikin. Gröstrand ei tosiaan pelannut syystä tai toisesta. Seuraavassa pelissä Tampereella olkapää sai jossain laitakahinassa uuden tällin, eikä mies enää pelannut viimeisessä kohtaamisessa Oulussa, jonka Tappara hoitikin suvereenisti. Tuossa sarjassa Tappara oli ihan eri tasolla kuin Kärpät, mutta tuo 8-4 kotivoitto (vai oliko se 7-4. Muisti alkaa tekemään tepposia, vanhuus tulee) pauhuvassa Raksilassa on jäänyt mukavana muistona mieleen. Silloin Raksilan halli oli hornankattila.
 
Piilokamera jää pois ohjelmistosta

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Tietäiskö joku linkkiä josta löytyis kaikki sm-liiga historian tilastot mukaanlukien pleijaripelit ym.. (www.sm-liiga.fi löytyy kyllä uusimmat)

Tollasen linkin löysin jostain, mutta ei siinä oo ku runkis voittajat:

http://www.hockeydb.com/ihdb/stats/leagues/fnl1961.html


Huomaa kyllä pahan paluun liigakartalle aika hyvin jo runkis sijotustenkin perusteella ; )
Sijoitukset vuosittain kaudesta 2000-2001 alkaen: 8, 6, 3, 2, 1..
 

Ujcik#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Pittsburgh
Tämä lienee oikea paikka asialleni.
Täällä on useita sellaisia faneja jotka seurailivat kärppien tapahtumia 80 - luvun lopussa ja 90 luvun alussa aktiivisesti.

kysymys kuulukin että mitä kärpille tapahtui menestyksekkään kevään 87 jälkeen ? Miksi joukkue nuorentui ? eikai kyseessä ollu pelkästään nuorennusleikkaus? kun puhutaan että vuoden 87 "nuori" joukkue osasi nauttia hopeastaan ? Oliko joukkue luvannut finaalipaikasta jotain extrabonuksia ? oliko velkaa jo tuolloin ?

Mitä tekemistä Nallikari Oy:llä on Kärppien ahdinkoon ?
Junnon on jossain haastattelussa sanonut että ilman 98 kesän nallikari Oy:n kanssa tehtyä sopimusta, kärpät ei pystyis pelaamaan liigaa.. mikä tämä Nallikari oy on ?

Itse olen seuraillut jääkiekkoa vuodesta - 1987 sillain puolivaloilla, lehtijuttuja en seuraillut enkä ollut kovinkaan tietoinen mistään taloudellisista tilanteista.
Lehdestä katsottiin runkosarja, ja muistan sen kun näin että kärpät oli jouluna 88 sarjassa viimeinen.
 
81-04-05-07-08-14-15-18

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Ujcik#11 sanoi:
kysymys kuulukin että mitä kärpille tapahtui menestyksekkään kevään 87 jälkeen ? Miksi joukkue nuorentui ? eikai kyseessä ollu pelkästään nuorennusleikkaus? kun puhutaan että vuoden 87 "nuori" joukkue osasi nauttia hopeastaan ? Oliko joukkue luvannut finaalipaikasta jotain extrabonuksia ? oliko velkaa jo tuolloin ?
80-luvun lopulla tapahtui yksinkertaisesti niin, että parhaimmat pelaajat siirtyivät Kärpistä pois, koska etelän seuroissa oli sitä maksukykyä huomattavasti Kärppiä enemmän. Vastaavasti Kärpät epäonnistui silloin omissa hankinnoissaan eli tulijat eivät olleet niin hyviä kuin lähtijät. Kun itse aikoinaan kuulin nimet Esko Nokelainen, Ari Matilainen tai Hannu Roos, niin ajattelin että huh huh. Eivät olleet kovin paljon luottamusta herättäneitä nimiä. Divariin luisumisessa tosin oli paljon epäonnea eikä yksistään epäonnistunutta pelaajahankintaa voi siitä syyttää.

Ujcik#11 sanoi:
Mitä tekemistä Nallikari Oy:llä on Kärppien ahdinkoon ?
Junnon on jossain haastattelussa sanonut että ilman 98 kesän nallikari Oy:n kanssa tehtyä sopimusta, kärpät ei pystyis pelaamaan liigaa.. mikä tämä Nallikari oy on ?
Nallikari Oy:llä oli jäähallin kahvin- ja makkaramyynnin yksinoikeus. Sen Oulun kaupungin kanssa sopima diili. Otteluiden oheismyyntitulot lipuivat Kärppien kannalta väärään kassaan. Tämä yhdessä pitkien pelimatkojen aiheuttamien kustannuksien kanssa aiheuttivat sen loven, joka heikensi kovasti Kärppien taloutta. Tänä päivänä kaikki on toisin: Kärpät saa pyörittää jäähallissa oheismyyntiä ihan miten tykkää ja kaikki tulot tuloutuu Kärpille (?). Myös pitkien pelimatkojen aiheuttamat kustannukset tuntuvat (?) olevan balanssissa: lentoyhtiö on sponsorina, Helsinki on lähellä oleva vieraspelipaikka jne.

Tänä päivänä Kärppien saama tuki on ihan eri luokkaa kuin 80-luvun lopulla. On sponsoreita, kannattajia ja rahaa. 80-luvun lopulla tuntui, että Kärpät sai pärjätä ihan omillaan.
 
Hymyilevä Buddha​

-Mercury-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Ujcik#11 sanoi:
Mitä tekemistä Nallikari Oy:llä on Kärppien ahdinkoon ?
Junnon on jossain haastattelussa sanonut että ilman 98 kesän nallikari Oy:n kanssa tehtyä sopimusta, kärpät ei pystyis pelaamaan liigaa.. mikä tämä Nallikari oy on ?
Pyöritti jäähallin myyntiä. Kärpille oli erittäin tärkeää että se sai ottelunaikaisen myynnin itselleen.

edit. Nallikari Oy:n omistivat eräät suuret urheiluseurat Kärppiä lukuunottamatta. Se oli saanut kaupungilta myyntioikeudet kaupungin urheilupaikoille.

1999 Raksilan oikeudet siirtyivät sitä käyttäville.
 
Viimeksi muokattu:

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Lisäksi Kärppien talouteen 80-luvulla taisi vaikuttaa myös se, että Raksilassa jääaika oli paljon kalliinpaa kuin kilpakumppaneilla omissa kaupungeissaan. Oulun kaupunki tuki Kärppiä silloin ihan eri tavalla kuin tänä päivänä.
 
Hymyilevä Buddha​

-Mercury-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Sharks bites sanoi:
Oulun kaupunki tuki Kärppiä silloin ihan eri tavalla kuin tänä päivänä.
Miten se nyt sitten muka tukee? OK, jäähallin korjaus, mutta samalla vuokrat nousi vastaavasti. Enään tosin ei tule kaupungin virkaatekeviä katsomaan otteluita vapaalipuilla.
 

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Sanotaanko nyt silleen, että Kärpät ja kaupunki keskustelee samalla aaltopituudella. Kärppien ja Oulun kaupungin johtomiehillä tuntuu olevan hyvät välit. Silloin noita asioitakin saadaan eteenpäin. 80-luvulla Kärppien ja kaupungin välit olivat ihan toiset.
 
Hymyilevä Buddha​

Ujcik#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Pittsburgh
Kiitoksia avartavista vastauksista.
Asia tuli vain mieleen, kun satuin kuulemaan tossa hiljattain kravaatteihin pukeutuneiden liikemiesten jutustelua kärpistä ja 80 luvun käänteistä..
En viitsinyt mennä kyselemään asioista ja osa jutuisteluista meni ohikin mutta niiden mielestä kaupunki oli kärppiä kohtaan jopa sika.. ja tämä Nallikari Oy tuli jatkuvasti esille, aivan kuin se olisi ollut itse pääpiru kärppien konkurssiin yms.

netissä ei ollut missään maintoja kyseistä asioista, tai en osannut hakea tietoa oikeasta paikasta.

Olin kuulevani myös sen suuntaista, että kärpät olisi menettäneet todella ison summa rahaa joko Kaupungille tai tolle Nallikari oy:lle ? jopa kaukaloiden laitamainoksista, elikkäs voiko pitää paikkansa että kärppien sponsoritulot menivätkin kaupungille eikä kärpille ? mielestäni he puhuivat siihen suuntaan että Kärpät hävisi miljoonia markkoja juuri noiden asioiden takia ja kärppien taloudelliset ongelmat alkoivat välittömästi kun rahat eivät virranneetkaan omaan kassaan..

Itsellä on aina ollut sellainen käsitys että kärpät kokosi Divarin alkuaikoina järkyttävän kalliita joukkeita, Kamesin ja Bozekin, Skrotsovin ja muiden johdolla eikä nousua tulllut ja joukkue ajauti yksinomaa näiden pelaajahankintojen takia ongelmiin.
 
81-04-05-07-08-14-15-18

Syötä!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool ja England
Ujcik#11 sanoi:
Kiitoksia avartavista vastauksista.
Asia tuli vain mieleen, kun satuin kuulemaan tossa hiljattain kravaatteihin pukeutuneiden liikemiesten jutustelua kärpistä ja 80 luvun käänteistä..
En viitsinyt mennä kyselemään asioista ja osa jutuisteluista meni ohikin mutta niiden mielestä kaupunki oli kärppiä kohtaan jopa sika.. ja tämä Nallikari Oy tuli jatkuvasti esille, aivan kuin se olisi ollut itse pääpiru kärppien konkurssiin yms.
No joo, kaikkia piruja sitä voi maalailla seinille. Eiköhän se Kärpät itsensä kuitenkin konkurssiin ajanut. Paljon epäonnea mukana, ja toki muutama taho auttoi sitä liukumista alaspäin.
Ujcik#11 sanoi:
Olin kuulevani myös sen suuntaista, että kärpät olisi menettäneet todella ison summa rahaa joko Kaupungille tai tolle Nallikari oy:lle ? jopa kaukaloiden laitamainoksista, elikkäs voiko pitää paikkansa että kärppien sponsoritulot menivätkin kaupungille eikä kärpille ? mielestäni he puhuivat siihen suuntaan että Kärpät hävisi miljoonia markkoja juuri noiden asioiden takia ja kärppien taloudelliset ongelmat alkoivat välittömästi kun rahat eivät virranneetkaan omaan kassaan.
Minulla on sellainen käsitys, että 80-luvulla kaukalon laitamainonta oli seurojen ja Kärppien vastuulla ja ne sai siitä tulot. 90-luvulla seuroilla ei ollut kaukalon laitojen mainosmyyntiä. Muutama kausi meni siten, ettei laidalla ollut mainoksia juuri yhtään.
Ujcik#11 sanoi:
Itsellä on aina ollut sellainen käsitys että kärpät kokosi Divarin alkuaikoina järkyttävän kalliita joukkeita, Kamesin ja Bozekin, Skrotsovin ja muiden johdolla eikä nousua tulllut ja joukkue ajauti yksinomaa näiden pelaajahankintojen takia ongelmiin.
Kärpät on näyttänyt nyt SM-liigassa, että siellä on helpompi pärjätä kuin nousta sinne.
 
Hymyilevä Buddha​

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Kari Suoraniemi - missä nyt?

Tietääkö kukaan missä Kari "Konna" Suoraniemi vaikuttaa nykyään? Ilmeisesti peliura päättyi kauteen 1994-95. Onko kellään tietoa mitä mies on tehnyt sen jälkeen? Jäikö pysyvästi Ruotsiin? Muutenkin olisi kiva kuulla entisistä kärppäpelaajista, missä ovat nyt ja mitä ovat tehneet uransa jälkeen. Näistä jutuista ei oikein löydy mitään tietoa mistään (siis netistä) eli jos jollain on tietämystä niin voisit jakaa sitä meille tietämättömille. Kiitos jo etukäteen!
 
Fawkes sanoi:
Tietääkö kukaan missä Kari "Konna" Suoraniemi vaikuttaa nykyään? Ilmeisesti peliura päättyi kauteen 1994-95. Onko kellään tietoa mitä mies on tehnyt sen jälkeen? Jäikö pysyvästi Ruotsiin? Muutenkin olisi kiva kuulla entisistä kärppäpelaajista, missä ovat nyt ja mitä ovat tehneet uransa jälkeen. Näistä jutuista ei oikein löydy mitään tietoa mistään (siis netistä) eli jos jollain on tietämystä niin voisit jakaa sitä meille tietämättömille. Kiitos jo etukäteen!
http://www.astratech.se/Library/239557.pdf

Tuolta löytyi jotain Kari "konna" Suoraniemestä googlettamalla, vuodelta 2003 tosin. Kiinnostuneemmat suomentakoot mutta ruotsissa tuntuu viihtyvän edelleen.
 

-Mercury-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Sharks bites sanoi:
90-luvulla seuroilla ei ollut kaukalon laitojen mainosmyyntiä. Muutama kausi meni siten, ettei laidalla ollut mainoksia juuri yhtään.

"Vuonna 1995 purettiin entinen monella tapaa kohtuton mainostilasopimus. Samalla Oulun kaupunki antoi Kärpille ja muille sopimuksessa mukana olleille seuroille anteeksi 300.000 markkaa vanhoja saamisiaan Raksilan jäähallin mainosmyynnistä,..."
-Kulju: Pohjoisen kiekkoihme

Sen muistan että ei paljon mainoksia ollu silloin II-divarissa.Kärpät HT:n velat olivat 5miljoonaa markkaa ja ja omaisuutta arvioitiin olevan 3,5mmk (sis. pelaajat), silloin kun haettiin velkasaneeraukseen. Ja lopulta sitten konkurssiin.

Talouden lisäksi suhteet olivat todella huonot joka suuntaan, kaupunki, sponsorit, muut seurat. Pienin askelin näitä lähdettiin sitten parantamaan uuden johdon voimin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy