IFK jatkaa edelleen täydellisesti säälipleijari-kriisijoukkueen elinkaarta. Alkukaudesta saatiin ensipeleistä kohtuullisella prosentilla pisteitä, kun muut joukkueet harjoittelivat vielä omaa pelitapaansa. IFK:lla on edelleen joukkueessaan loistavia yksilöitä, jotka pystyivät ilman pelitapaa ratkaisemaan yksittäisiä otteluita. Tässä kunnostautui erityisesti maalivahti Joni Ortio.
Kun syksy eteni, tulokset huononivat. Itse uskon sen olevan aika pitkälti sattumaa, että lopullinen pelillinen romahdus tapahtui juuri Sormusen paluun aikoihin. Tai saattoihan se olla joku lopullinen tönäisy alas kallionkielekkeeltä, mutta tähän ei lopullista totuutta voi kukaan tietää. Syy, miksi tulokset huononivat, olivat pääasiassa efektiä siitä, että muiden peliesitykset paranivat. Samalla paskakiekolla ei enää voitettukkaan, kun vihollinen osaakin pari kolme variaatiota keskialueen ylitykseen. Meillä oli (ja on edelleen) käytännössä vain "kiekko ristikulmaan ja ehkä joku perään" -tapa. Satunnaisesti toki saatetaan tulla syötellen yli keskialueen. Ne voisivat olla yksilötaidon, vastustajan herpaantumisen ja sattuman summia. Tai ne voivat olla pelikirjan mukaisia. Eihän kukaan kuitenkaan vakavasti voi uskoa, että Sopalla ei olisi mitään pelisuunnitelmaa hyökkäyspäähän, eihän? Sopalla epäilemättä on peruskäsitys siitä, miten hyökätään. Mutta koska Sormusen luonne on peruspakki, niin se viiltävin nerokkuus, jolla ratkaistaan kohtalaisen ja mestarin ero, puuttuu. Inhoan tehdä tämän, mutta ottakaa esimerkiksi vaikka KJ.
Nyt elämme joulutauon jälkeistä aikaa. Aikaa, jolloin tällä hetkellä playoffeihin menossa olleet joukkueet harjoittelevat äärikovaa. He ovat siirtäneet katseensa kevääseen jo nyt, koska he tietävät, että heidän nykyinen pistesaldonsa yhdistettynä kevään saldoon tulee riittämään, vaikka tuo pistekeskiarvo keväältä olisikin huonompi. Mietitään:
SaiPa pelasi ensimmäiset 30 otteluaan pistekeskiarvolla 1,76 jo oli tuolloin hyvissä asemissa playoffien kotietujoukkueeksi puolivälieräkierrokselle. Jos SaiPa jatkaa lopun sarjan esimerkiksi pistekeskiarvolla 1,6, se tulee saavuttamaan yhteensä 101 pistettä.
IFK pelasi ensimmäiset 30 otteluaan pistekeskiarvolla 1,43. Kärsin lievästä dissosiatiivisesta amnesiasta koskien syyskautta, joten en kykene muistamaan, millä sijoilla IFK tuolloin seilasi. No, kuitenkin. Jotta IFK saavuttaisi tuon 101 pisteen rajan kevääseen mennessä, tulisi sen pelata pistekeskiarvolla 1,93. Viimeisen kahdeksan pelin kuntopuntari IFK:n osalta (siis tämä aika, kun pisteitäkin on alkanut tulla) on 5 voittoa ja 3 tappiota. Maaliero häikäisevästi -3. Ja pistekeskiarvo? 1,88. Ei riittäisi.
IFK tulee pelaamaan tammikuun epäilemättä pisteiden valossa hyvin. Kovat joukkueet harjoittelevat kovaa, ja nyt, kun IFK on vielä yksikertaistanut peliään valmennuksen mukaan (en tiedä miten tämä on mahdollista), se tulee kerryttämään pisteitä. Saatetaan jopa nousta suoraan pleijareihin. Mutta kun kärkijoukkueet ovat koko talven keskittyneet kevääseen, tulee kyyti olemaan kylmää IFK:lle, joka on koko talven joutunut elämään hetkessä.
Koska olen opiskelija, niin asiaa voisi ajatella näin: On olemassa lukion kolmannella abeileva henkilö (IFK), ja on olemassa satunnaisesti työssäkäyvä, lukion edellisenä vuonna suorittanut henkilö (kärkijoukkueet). Molemmat haluavat samaan kouluun ensi vuodeksi ja pääsykokeet ovat keväällä. Satunnaisesti töitä tekevä henkilö on päättänyt jo ajoissa aloittaa lukemaan pääsykoekirjoja joulukuussa. Hän ehtii kertaamaan tärkeimmät aihealueet monesti läpi. Lukiossa opiskelevakin haluaisi pikkuisen jo aloittaa lukemaan pääsykoekirjoja, mutta ei millään pysty, koska hänen pitää suoriutua myös ylioppilaskokeista hyvin tuloksin. Niinpä hän joutuu lukemaan YO-kokeisiin aina alkukevääseen asti, ja vasta ne kirjoitettuaan hän pääsee lukemaan itse pääsykoekirjaa. Kun kokeet koittavat kuukauden päästä tästä, kumman luulet pääsevän ennemmin kouluun. Henkilön, joka on lukenut neljä-viisi kuukautta, vai henkilön, joka on lukenut kuukauden?
Summa summarum haluan riistää teiltä kaiken ilon ja muistuttaa siitä kylmästä faktasta, että keväällähän ei sitten vittu juhlita. Saatiin kuitenkin matikankokeesta 10, kun Kibe teki maaleja. Ei ehkä lämmitä, kun pääsykoetulokset tulevat, mutta onhan sitä kiva muistella lomilla.