Jos otsikon mukaisesti pitäisi toimia, tulisi voida katsoa peiliin koko ajan (siis reaaliajassa) eikä vain aina kauden päätyttyä. Aivan oikein, monet teistä varmasti yhdisti tämän kommentin erääseen äskettäiseen haastatteluun. Tämä ei kuitenkaan pelkästään liity silloin haastateltuun henkilöön, vaan koko organisaatioon ja ennen kaikkea niihin joilla on päätäntävaltaa.
Peiliin katsominen on ensimmäinen parantamisen edellytys, jos sitten ei ole kykyä, halua tai tarmoa ryhtyä toimiin, ollaan aika huonossa hapessa. Muutoksia pitää voida tehdä nopeasti, jos huomataan suuria virheitä eikä siis pidä jäädä odottamaan, että jokin asia paranisi kuin haava itsestään. Yritysmaailmassa vallitsee aika pitkälti sääntö: Tulos tai ulos. Tätä tulosta sitten voidaan mitata eri tavoin. Urheilussa tyypillisesti tavoitteena on urheilullinen menestys ja mikäli näin ei ole, olisi siitä syytä tiedottaa urhelujoukkueen kannattajia. Nämä tosin kyllä huomaavat sen itsekin ennen pitkää. HIFK:n jääkiekon liigajoukkueen toiminnassa on nähtävissä niin paljon virheitä ja pelkkää taloudellisen menestyksen tavoittelua, että urheilullinen menestys selkeästi on sivuseikka. Muuten ei olisi toimittu seuraavan mukaisesti. Ohessa myös ehdotus, miten tulisi toimia.
1. Jo useita vuosia on toimittu liigan ehkä suurimmalla budjetilla, saavuttaen keskinkertaista menestystä. Olisi pitänyt jatkuvasti analysoida, missä ongelmat ovat ja vaihtaa toimijoita tarpeen vaatiessa. Toisinaan näin on tehty, mutta tuo vaihtaminen on yleensä kohdistunut valmentajiin, kun selvästi urheilutoimen johdossa on ollut ongelmia. Urheilutoimenjohtajan tehtävä edellyttää jatkuvaa onnistumista ja siksi häntä palkattaessa pitäisi huomioida muitakin asioita, kuin pelkkä urheilun parissa toimiminen. Mikäli onnistumista ei tule, pitää peli voida puhaltaa poikki hyvinkin nopeasti.
2. Joukkueen kokoamisessa aivan ilmeisesti on ollut liikaa rajoitteita. Todennäköisesti valmentajat eivät ole saaneet tarvitsemiaan työkaluja = pelaajia ainakaan riittävän hyvin, vaikka budjetti onkin iso. Sitten on usein painettu paniikkinappulaa, kun kauden aikana on huomattu joitakin puutteita ja paikkaamiset ovat olleet niin ja näin.
3. Välillä on hankittu aivan huikea määrä pelaajia ja siitä on tullut vaikutelma, että valinnat ovat perustuneet mukavan tuntuiseen nimeen - ei niinkään pelaajan taitoihin ja kykyyn sopeutua joukkueeseen eikä myöskään psyykkiseen tilaan. Aina pitäisi tehdä kunnon kartoitus. Silloin ei joudu lopettamaan kesken kaiken pelaajan työsuhdetta, joka on aika moraalitonta toimintaa.
4. Edellisestä voi olettaa, että joukkueen pelaajakartoitus on ollut erittäin surkeaa ja siihen parannusta saa vaihtamalla kartoittajia. Nyt vaikuttaa siltä, että heillä on suojatyöpaikka.
5. Uusia pelaajia hankittaessa, on haalittu pelaajia ilmeisesti kuulopuheiden ja tuntuman perusteella, ollenkaan selvittämättä, miten he sopivat muiden kanssa yhteen. Kun pelaajia hankitaan muihin joukkueisiin, tuntuu siltä, että siellä tiedetään minkälainen pelaaja tarvitaan. HIFK:hon hankitaan kuka tahansa ja sitten yritetään sovittaa henkilöä pelaamaan eri yhdistelmissä.
6. Joukkueen tulisi aina olla lähes valmis kauden alkaessa (jo keväällä). Vain siten voidaan odottaa menestystä ja tyytyväisiä katsojia jo syksyllä. Ei kukaan kannattaja halua katsoa surkeaa peliä vuodesta toiseen, toivoen kevään tuovan ihmeitä. Kun joukkue on ajoissa valmis vältytään myös ikuisista kokoonpanojen kokeiluista, joita on ollut viimeisten viiden kauden aikana jatkuvasti.
7. Valmentajia ei pidä koskaan vaihtaa kesken kauden. Mikäli näin kuitenkin tehdään, tulisi korvaavan valmentajan tulla organisaation ulkopuolelta.
8. Kun valmentaja vaihtuu, on syytä harkita myös apuvalmentajien vaihtoa, jos menestystä ei ole tullut.
9. Ulkomaalaisten pelaajien tulisi olla selkeitä vahvistuksia.
10. Koskaan ei pitäisi palkata pelaajia, jotka ovat selvästi heikompia kuin mahdolliset omat nuoret pelaajat. Vain sillä voidaan varmistaa omien junioreiden kehitys. Myöskään ei pidä liian pitkään jatkaa sopimuksia, sellaisten pelaajien kanssa, joiden kehitys on laskusuunnassa. Olkoonkin, että ovat olleet seurauskollisia.
11. Kaikkien organisaatiossa olevien pitäisi olla jonkinlaisessa tulosvastuussa, toimitusjohtajasta, urheilutoimenjohtajasta, markkinoinnista, valmennuksesta aina pelaajiin saakka.
Toivon HIFK:n johdon lukevan ja sisäistävän nämä 11 kohtaa. Niitä voisi olla enemmänkin. Väitän, että esim. kuluvalla kaudella lähes jokaisen kohdan kohdalla on toimittu keskinkertaisin tai huonoin tuloksin. Tämä on johtanut siihen, että moni kannattaja on tuskastunut ja jopa harkitsee rakkaasta harrastuksesta luopumista. Tiedän ainakin tusinan verran kannattajia, jotka eivät aio lunastaa playoff-korttia tänä vuonna. Itse kuulun samaan joukkoon, valitettavasti. On paljon muutakin mihin rahansa voi käyttää ja ilman että pitää matsin jälkeen lähteä harmistuneena kotiin.