Tölikän tulinen
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Paws relate, Waggy tails, Wet kisses, I'll bark yo
@Tölikän tulinen , kiitos myös sinulle asiallisesta vastauksestasi.
Mua rupesi kiinnostamaan Ilveksen pakkitilanne ennen kautta ja kävin vähän katsomassa tilastoja. Odotusarvothan ovat aina eri asia kuin pinnat käytännössä ja Ilves oli aivan varmasti laskenut erittäin paljon Lancasterin varaan. Ennen Clendeningin tuloa Lancasterilla oli kasassa 13 o: 1+3, -3. Vertailun vuoksi viime kaudella 13:ssa pelissä Lancasterilla oli 3+4, +5. Todennäköisesti siellä on seurajohdossa tiedetty Lancasterin osalta "jotain" ja siihen on haluttu (ja pystytty) varautua ja kun Clendening tuli markkinoille, iskettiin rahat häneen kiinni. Viisas päätös.
Vertasin HIFK:n ja Ilveksen pakistoja ja erohan on joukkuetasolla ihan marginaalinen. Tein vertailun 7:n pakin otannalla ja jätin pois meiltä Mannisen ja Ilvekseltä Rautasen, koska kumpikin on pelannut valtaosan kaudesta toisessa jengissä. Koska Ilveksen puolustajista ainoastaan Clendeningillä on alle 30 peliä ja meillä vain Martinilla, Motinilla ja Melartilla taas on yli 30 peliä, käytin vertailussa p/o-kaavaa.
Meiltä mukaan pääsivät Martin (0,84 p/o), Lindbohm (0,39), Motin (0,37), Sund (0,39), Melart (0,29), Salin (0,21) ja N. Seppälä (0,17). Ilveksestä mukana ovat Clendening (0,91), Pelli (0,44), Masin (0,48), Latvala (0,25), Lancaster (0,28), Friman (0,22) ja Parikka (0,17). Vertasin vielä näitä lukuja ja laskukoneeni näytti, että Ilveksen pakit ovat tehneet keskimäärin 0,393 p/o ja HIFK:n 0,380 p/o. Tsekkasin myös huvikseni, kuinka monta peliä listatut Ilveksen 7 pakkia ovat missanneet tämän kauden aikana. Nämä on laskettu Liigan tilastojen mukaan, eli, näissä ei siis ole huomioitu, jos joku on joutunut jättämään pelin kesken tai ei ole pelannut ollenkaan. Ilveksen listassa mukana olevat pakit ovat missanneet yhteensä 53 peliä, kun HIFK:n listalla olevat pakit ovat missanneet 76 peliä. HIFK:lla on vieläpä 2 peliä vähemmän pelattuna kuin Ilveksellä. Ilveksessä eniten pelejä missannut on tietenkin Clendengin (19) ja meillä Seppälä (22). Annetaan siis tässäkin todella paljon tasoitusta muille.
Isot erot tulee myös ylivoima-ajasta. Ilveksellä TOP 3 on Clendenging (83:10 min. /23 o. = 3 yv-maalia), Lancaster (81:38 min. / 32 o. = 0 yv-maalia ) ja Pelli (72:18 min. / 36 o. = 1 yv-maali). Meidän TOP 3 on Martin (104:48 min. / 37 o. = 5 yv-maalia), Sund (45:59 min. / 23 o. = 0 yv-maalia ) ja Lindbohm (29:40 min. / 28 o. = 0 yv-maalia). HIFK:ssa Martin on ainoa pakki, joka on yv-maalin onnistunut tekemään ja on siis yksin tehnyt enemmän yv-maaleja kuin kaikki Ilveksen pakit yhteensä. Lisätään vielä, että Ilves on päässyt pelaamaan ylivoimaa 138 kertaa, yht. 226:10 min. ja HIFK 103 kertaa, yht. 184:30 min. Aika hurja ero.
Tilastot eivät tietenkään kerro ihan kaikkea, mutta ihan mielenkiintoista niitä on tutkailla. Mä luulin, että Ilveksen pakisto olisi jotenkin aivan eri sfääreissä kuin meidän pakisto, mutta tilastot eivät oikein tue sitä. Eniten tasoitustahan me ollaan annettu pakkien pelimäärissä. Ja yv-ajoissa.
Otetaan vielä loppuun kaikkien jengien pakkien yv-maalimäärät ja pakkien yv-pisteet:
- HIFK: 5 kpl (Martin x 5), pakkien yv-pisteet yht. 18 p.
- HPK: 6 kpl (Nikkilä x 3, Nurmi x 2, Ketola x 1),pakkien yv-pisteet yht. 24 p.
- Ilves: 4 kpl, (Clendening x 3, Pelli x 1), pakkien yv-pisteet yht. 25 p.
- Jukurit: 0 kpl, pakkien yv-pisteet yht. 20 p.
- JYP: 7 kpl (Niku x 7), pakkien yv-pisteet yht. 25 p (HUOM! Nikulla syöttöpisteitä 16/18)
- KalPa: 2 kpl (Lappalainen x 2), pakkien yv-pisteet yht. 15 p.
- KooKoo: 5 kpl (D´Astous x 5), pakkien yv-pisteet yht. 16 p.
- Kärpät: 4 kpl (Berglund x 1, Jandus x 1, Ohtamaa x 1, Koivisto x 1), pakkien yv-pisteet yht. 21 p.
- Lukko: 3 kpl (Stenqvist x 2, Reunanen x 1), pakkien yv-pisteet yht. 18 p.
- Pelicans: 3 kpl (Kral x 2, Puutio x 1), pakkien yv-pisteet yht. 10 p.
- SaiPa: 3 kpl (Laakso x 1, Airola x 2), pakkien yv-pisteet yht. 7 p.
- Sport: 4 kpl (Leppänen x 2, Suhonen x 1, Lerby x 1), pakkien yv-pisteet yht. 23 p.
- Tappara: 4 kpl (Leskinen x 3, Kemiläinen x 1), pakkien yv-pisteet yht. 20 p.
- TPS: 3 kpl (Rafkin x 2, Suomi x 1), pakkien yv-pisteet yht. 13 p.
- Ässät: 4 kpl (Matinmikko x 3, Lefebvre x 1), pakkien yv-pisteet yht. 19 p.
Muista jengeistä en tiedä, mutta HIFK:n osalta näkyy kyllä tilastojen valossa sekin, että ykkös-yv pelaa eniten ja se vedetään yhdellä pakilla. Jos Martin nyt joutuu pitämään pidemmän tauon, se muuttaa kyllä ylivoimaakin. Käykö niin, että muutos on marginaalinen, eli Pakarinen ottaa Martinin paikan, kuten Oulussa? Vai tehdäänkö peräti isompia muutoksia? Ei kyllä Peltosen pumppu selviä yhtään viikkoa ilman, että joku tippuu kokoonpanosta pois.
Ansiokasta tilastoanalyysiä. Minä en kuitenkaan arvota tai tulkitse pakiston kiekollisuutta vain tai oikeastaan edes suurimmalta osin pisteiden kautta. Minusta pakiston kiekollisuudessa on kyse ennen kaikkea kyvystä antaa helppo ja nopea peliä avaava syöttö, joka tarjoaa omalle joukkueelle mahdollisuuden päästä hyökkäämään hallitusti ja ideaalitilanteessa vielä pakottaa vastustajan puolustamaan keskialuetta alivoimaisena. Tässä on tietysti kyse paljon muustakin kuin yksittäisen pelaajan taidoista, myös joukkueen pelitavan ja koko viisikon toiminnan kentällä tulee palvella tätä(kin) tarkoitusta.
Samaan aikaan voidaan kuitenkin todeta, että IFK:n pakisto muodostuu pelaajista, jotka tarvitsevat huomattavan paljon pelitavan ja viisikon tukea peliäedistävän avaavan syötön antamiseksi. Manninen, Melart, Motin ja Seppälä ovat kauniisti sanotusti heikkoja antamaan peliä edistäviä syöttöjä. Manninen ja Melart antavat maalin takana pakki-pakkia, usein vielä menettäen kiekon huonon syötön tai syötön vastaanoton seurauksena ja Motin on erikoistunut purkamaan kiekkoa pleksin kautta omista. Seppälälle annan tunnustusta pelirohkeudesta, mutta kiekon nostaminen omista luistelemalla on harvoin kovinkaan nopea tapa ylittää keskialuetta saatika tarjoa omalle joukkueelle mahdollisuutta hyökätä ylivoimaisena.
Lindbohm on edellä mainittua nelikkoa selvästi edellä myös avauspelaamisen osalta, mutta ei se silti miehen vahvuus ole. Salin on alisuorittanut tällä kaudella myös avauspelaamisen osalta pahasti.
Oma analyysini tässä kohtaa on se, että Martinin ja Sundin kiekolliset taidot riittävät omistalähdöissä. Lindbohm ja Salin tästä selviytyvät, joskin Salinilla on potentiaalia olla tältä osin erinomainen liigapuolustaja.
Mielipiteitä on tietysti yhtä monta kuin kirjoittajiakin, mutta nähdäkseni IFK on yhden kiekollisesti vähintään Tony Sundin tasoisen pakin päässä siitä, että sen alakerrassa olisi riittävästi pelintekotaitoa joukkueen hyökkäyksiinlähtöjen riittäväksi tueksi ja pelinopeuden ylläpitämiseksi. Valitettavasti meillä on tällä hetkellä liikaa puolustajia, jotka tekevät hyökkäyspelille saman kuin Väänäsen johtama nelosketju. Tässä minusta on se suurin ero IFK:n ja Ilveksen pakistojen välillä. IFK:n alakertaan kun lisättäisiin yksi 20 minuuttia ottelussa pelaava kiekollinen pakki, voitaisiin varmistaa (niin pitkälle kuin se käytössä olevilla resursseilla on mahdollista) se, että kentällä olisi (lähes) koko ajan puolustaja, joka pystyisi omalla tekemisellään tukemaan hyökkäyksiinlähtöjä.
Sama lyhyemmin; en halua nähdä kentällä pakkipareja jotka rakentuvat Lindbohmista, Mannisesta, Melartista, Motinista ja Seppälästä.