Hienoa säätä pidellyt?

  • 1 009 503
  • 8 812

Mr.Bletch

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 2013
Perkeles, lähdin muutama tunti sitten kavereiden luota täällä Länsi-Porissa ja kilometrin matkalla auto juuttui kaksi kertaa hankeen.

Vetoapu ja lumikola oli tarpeen notta sain auton talliin asti nitkutettua. Mitäköhän sitä lunta on tänään tullut, 30 cm ?
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hienoa pakkastalvea pitelee, tosin ehkä hieman liiankin kylmää. Viimeksi on lämpömittari ollut plussan puolella 15. marraskuuta. Lämpötilat ovat vaihdelleet 5 ja 30 pakkasasteen välillä. Etelä- ja länsi-Suomessa lunta riittää, mutta Pohjanmaalle saisi tulla lisääkin. Olisko tuota lunta kaikkiaan vajaa 20 cm, aika vähän kuitenkin.

Kylmää, mutta kaunista. Tykkään.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Vähitellen alkaa tuo lööppi-hysteria ottaa päähän. Sinänsä aivan tavanomaiset, toki viime vuosina vähän harvinaisemmat talvikelit saavat aikaan valtavaa loiskiehuntaa. Toki tiedän, ettei sonta-media itse ota asiaa vakavasti, huomiotaloudestahan tässä on kysymys, mutta ilmeisesti tästä julkisuudesta voi sen päätellä, että kansan syviin riviin tämä hysteria iskee. Alamme olla yhä vieraantuneempia ympäristöstämme niin että pelkät talvikelit myyvät irtonumeroita.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Laitetaanpa vaikka tähän ketjuun hieman joulun sääkokemuksia Tampereen maaseudulta, Teiskosta. Siellä pakkanen oli kireimmillään aaton vastaisena yönä -29C. Nukuin saunakamarissa, jota ei ole varsinaisesti tehty talviasuttavaksi (yksinkertaiset ikkunat ja ovi). Kaksi sähköpatteria pitivät sisäilman arviolta n. +15C pinnassa, joten siellä kyllä tarkeni peittojen alla, mutta hieman epämiellyttävältä tuntui oleskella ennen sänkyyn käymistä.

Aattoiltana saunaa lämmitettiin n. 4 tuntia, ja melkein sama aika poltettin saunatuvan kaminaa. Tarkoituksena oli saada saunan muuri lämpenemään yötä vasten. Se ei onnistunut aivan tavoitellusti. Illalla muuri oli enää lievästi lämmin, mutta ei kuuma samalla tavalla kuin varaava takka. Yllättäin tämä kuitenkin riitti, ja aattoyön pienissä calvadoshuuruissa lämpötila tuntui aivan sopivalta, vaikka käsillä ei ollutkaan mittaria, josta olisi voinut todentaa oliko ero edelliseen yöhön niin suuri kuin vaikutti. Ehkäpä pakkasen lauhtuminen auttoi osaltaan asiaa. Aamulla tuvasta poistuessa ilma tuntui heti eilistä lämpimämmältä, minkä ulkomittari vahvistikin: vain -15C!

Myös 8 vuotta vanhan Hyundain (Elantra 2l bensakoneella) kylmäkäynnistysominaisuuksia tuli testattua ensimmäistä kertaa tosissaan (Helsingissä "hän" viettää yönsä tallissa "lieassa"). Faija vähän varoitteli, että yleensä niin luotettava Audikin (A6 2,5D) oli nikotellut pahimpien pakkasien aikana, ja vaatinut useamman hehkutuksen ennen käynnistymistä. Pelko oli turha. Koreanihme ei ollut muutaman vuorokauden seisomisesta kolmea kymmentä lähestyvissä pakkasissa moksiskaan, vaan käynnistyi laakista ilman minkäänlaista viivettä tai köhimistä! Bensaa se kuitenkin hörppäsi reissun aikana 9,5 litraa satasella, mutta ehkä luotettavalla kulkuneuvolle suodaan pieni dokaaminen jouluna...
 

vstk

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
Aika hurjia sääuutisia muutenkin tullut ympäri pohjoista pallonpuoliskoa. Taisi olla USA:ssa Atlantan kaupungissa ensimmäistä kertaa valkea joulu 130 vuoteen.

Jees, aika hurjaa on parina talvena nyt ollut. Muistan viime vuodelta kun D.C.hen tuli yli metri lunta paivassa, New York sai osakseen 50cm silla kerralla. Nyt sitten tuli tuossa paiva sitten naapuriin 82cm lunta kerralla. Lennot ei lenna, junat ei kulje mutta ovat ainakin saaneet isommat tiet suliksi jotta autolla paasee liikkumaan. Pienemmat, naapurustossa olevat tiet ovat kylla vielakin tukossa mutta eikohan huomisen aikana saada loputkin tiet auki ja julkiset liikkumaan.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
Taas alkaa olla kelit sitä luokkaa, että ukkosia alkaa esiintyä. Eilen oli jo monellakin suunnalla Suomessa paukkunut ja tällekin päivälle on pientä mahdollisuutta tyrkyllä. Viron puolella näyttää jälleen olevan paremmat oltavat sellaiselle, joka nimenomaan ukkosesta pitää. Taitaa vain tuo Suomenlahti tappaa tämänkin rintaman.
Viime kesänä oli muutamia koviakin myrskyjä eikä vahingoiltakaan vältytty.
Saas nähdä minkälaisia myrskyjä tänä vuonna saadaan.

E. Ei niin pientä kirotusvirettä, ettei siitä pääse joku kommentoimaan. ;)
 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Lämmintä on juu. Ajattelin olla sen verran viime vuodesta viisastunut, että hankkisin kävisin tällä kertaa tuuletinkaupoilla ennen kuin loppuvat. Yöpöydälle varmaankin perinteinen malli viime kesänä ylikuormituksen johdosta hautapaikan ansainneen tilalle, mutta töihin ajattelin tuollaista tornituuletintan.

Kymysys kuuluukin: tekeeko tuollaisilla edullisilla tornituulettimilla mitään? Ei tule kovin isoon tilaan, mutta pöytätuuletin ei oikein ole ollut hyvä: jos sen pistää pöydän kulmalle, niin paperit lentelee, kauempaa ei taas pahemmin auta. Vai pitäisikö suoraan pistää muutama satku enemmän ja ostaa tuollainen ilmastointilaite?
 
Suosikkijoukkue
Spartalaiset puukäsiajokoiragladiaattorit
Kymysys kuuluukin: tekeeko tuollaisilla edullisilla tornituulettimilla mitään? Ei tule kovin isoon tilaan, mutta pöytätuuletin ei oikein ole ollut hyvä: jos sen pistää pöydän kulmalle, niin paperit lentelee, kauempaa ei taas pahemmin auta. Vai pitäisikö suoraan pistää muutama satku enemmän ja ostaa tuollainen ilmastointilaite?
Omakohtainen kokemus ilmastointilaitteesta: Itse ostin kesällä '08 300 euron arvoisen ilmastointilaitteen jostain Kodin Ykkösestä. Oli kyllä ehdottomasti hintansa väärti, etenkin kun asuin tuolloin opiskelija-asunnossa, jossa vuokraan sisältyi sähkölasku. Sähköähän kyseiset ilmastointilaitteet kuluttaa aika perkeleesti, mutta ihanasti sai toisaalta huoneen viilennettyä 22 asteeseen heinäkuussa. Toisaalta kompuran ilmastointilaitteen kanssa piti välillä kikkailla milloin pitää päällä ja milloin ei, sillä mökää vempeleestä lähti kuin imurista.

Tornituulettimista ei sitten olekaan mitään kokemuksia.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
mökää vempeleestä lähti kuin imurista.

Kiitos tuosta huomiosta. Se sulkenee tuon vaihtoehdon, sillä (sijoitus)tilaa ei ole niin kamalasti ja siinä pitäisi sitten vieressä pystyä puhumaan puhelimeenkin. Tai ainakin pitää käydä koekuuntelemassa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Vaikuittaisi taas kerran menevän säät päin hanuria, kun ensi viikolle on luvattu helteitä. Lomahan tässä on päällä, mutta pitäisi hoitaa sisätöitä kuntoon melkein juhannukselle saakka. Miksei ole sitä perinteistä sateista kesäkuuta? Muutenkin se on ihan jees juttu, ja nyt vielä parempi.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
"Mikkään ei mee kohtuuvella!"

Vaikuittaisi taas kerran menevän säät päin hanuria, kun ensi viikolle on luvattu helteitä. Lomahan tässä on päällä, mutta pitäisi hoitaa sisätöitä kuntoon melkein juhannukselle saakka. Miksei ole sitä perinteistä sateista kesäkuuta? Muutenkin se on ihan jees juttu, ja nyt vielä parempi.

Paljon on tullut talvella kirottua säitä ja useamman kerran sanottua että en yleensä valita lämmintä/helteitä, mutta nyt on kyllä pakko toivoa että nämä helteet lykkääntyisivät tuonne loppukesään. Kun on jalka polvesta varpaisiin kipsissä ja siellä kipsin alla vielä parit leikkaushaavat niin ei ole oikein optimaalisin säätila tällainen. Ja kun piti vielä piru vie vaihtaa asuntokin sellaiseen jossa ei ole sitä ilmalämpöpumppua tuomassa sisälle viileyttä...

Mutta en kyllä vieläkään suostu kiroamaan tätä lämmintä säätä niin raskaasti kuin niitä talven pakkasia ja lumisateita...
 

AnaMasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahko
Paljon on tullut talvella kirottua säitä ja useamman kerran sanottua että en yleensä valita lämmintä/helteitä, mutta nyt on kyllä pakko toivoa että nämä helteet lykkääntyisivät tuonne loppukesään. Kun on jalka polvesta varpaisiin kipsissä..
Kappas, halataan! Täällä akillesjänne räjähtänyt, leikattu ja nyt kolmatta viikkoa kinttu paketissa sohvalla. Ilmat on mitä on, vene vittuilee trailerin päällä tuolla tontin perällä, internetti on loppu ja telkusta tulee paskaa tai paskan uusintoja. Ilman ac:ta ja/tai koko kintun kipsissä olisin varmaan jo tehnyt jonkun lopullisen ratkaisun. Tsemiä! Täällä ei yleensä olla ihan ekana säitä kiroamassa ja jatkossa vielä vähemmän.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Mikä näistä helteistä tekee jotenkin älyttömän fantsuja? Tämä ei ole provoa, vaan ihan vilpittömästi ihmettelen asiaa, kun itse en näistä sen kummemmin nauti, vaikka tulenkin toimeen. Lasten kanssa on toki ihan kiva käydä rannalla, mutta että päivästä toiseen pitäisi siellä löhötä, sitä en ymmärrä. Voihan siellä urheilla, joo, mutta niin voi kahdenkympin pilvipoudallakin, ja vielä tehokkaammin.

Kaupungit ovat kuumalla kelillä ahdistavan tunkkaisia ja kuumia, maalla pörrää paarmoja ja itikoita. Hirmu jees.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Mikä näistä helteistä tekee jotenkin älyttömän fantsuja?

Onhan se mukavaa, että melkein koko hereilläoloajan voi käyskennellä puolialastomana läpykkäät jalassa ja tuntea ihollaan suloisen lämpimän patjan.

Vähemmän mukavaa on pienestäkin ponnistelusta seuraava nahkea hiki.

Ikävää on myös helteen uuvuttava vaikutus. Suurin vaihde puuttuu.

Kaikista inhottavinta on kuitenkin liikunnan harrastamisen vaikeus. Enpä viitsi kajakilla heijastavan veden ylle lähteä lipumaan. Sen tuntee illalla nahoissaan sekä uupumuksena että palaneena nahkana vaikka kuinka rasvaisi.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Kaikki helteistä valittavat pitäisi siirtää aikakoneella taaksepäin tammikuulle ja vielä mielellään VR:n paikallisjunaan. Loppuisi valitus kuin seinään.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Kaikki helteistä valittavat pitäisi siirtää aikakoneella taaksepäin tammikuulle ja vielä mielellään VR:n paikallisjunaan. Loppuisi valitus kuin seinään.

Olen osittain samaa mieltä. Tosin tilannetta helpottavat kaihtimet ikkunassa, viime yönä oli jo kuuma, mutta tähän asti sisälämpötila on ollut siedettävä. Lisäksi ensi viikolla saatan nähdä sellaisen ihmeen kuin vesisateen ja n. 20 asteen lämpötilan, jos sääuutiset toteutuvat. Toki kylmän ja kuuman kohtaaminen tuo perinteisesti myös ukkosia, joutuu arpomaan, pysyykö myrskyssä Corolla tassuillaan vai kääntyykö nurin. Juhannuksena saisi olla vähemmän lämmintä, koska olen puolivapaaehtoisissa ulkotöissä.

Koko kesää tätä ei jaksa, mutta vielä en valita, muistan, miltä tuntui yrittää selviytyä hengissä 25 asteen pakkasessa ja 10 m/s tuulessa. Tisis mai Pori!
 

Zaster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Itse olen aina nauttinut kuumasta ilmasta. Tämä on just sitä mistä itse pidän!

Palauduttiin n. viikkko sitten, vajaan kuukauden kyproksen reissulta ja oli todella mukava huomata, että täälläkin tarkenee.

Vaikka on toki helppo myös ymmärtää, että monelle tämä on jo liikaa, juuri esim. työnteon ja nukkumisen kannalta. Muistan hyvin, kun joskus tuli asusteltua yksiössä mihin paistoin lähes koko päivän aurinko, ei ollut kovin mukavaa mennä nukkumaan kun kämpän lämpötila alkoi kolmosella. Ainut hieman viileämpi paikka löytyin kylpyhuoneesta, jonka lattialla tulikin sitten nukuttua useampi yö.

Kyllähän itselläkin jäi eilen pururadan kiertäminen, paria kierrosta lyhemmäksi kun yleensä. Kyllä tämä kuumuus tehoja vie. Nyt olisi tarkoitus lähtea uimahalliin, kiskaisemaan eilisen paikkaukseksi kilsan uintilenkki. Uintia ei helle haittaa.
 

Dark Heart

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP 1991-1994
Jep samaa ihmettelen. Mut tää on hei Suomi niin kaikennäkönen nilitys/valitus asiasta kuin asiasta kuuluu vaan hommaan :)

En tiedä, eipä tuo liiemmin hikoiluta edes. +35 kelpaa ihan yhtä lailla. Kuka nyt yhdessä paikkaa jaksaakaan löhöillä näillä keleillä? Tai istua jossain kaupungin keskustan terasseilla kaiken melun ja saasteen keskellä (toki onhan niitä nättejä tyttöjä kiva katella terasseilta) mut ei toikaan oo enää meikäläisen hommaa. Dokaileminen näillä keleillä ei muutenkaan ole kovin järkevää touhua. Pysyy liikkeessä ja liikkuu vesistöjen lähellä niin tuulikin vilvoilttaa. Eilen 40km pyöräily ja siihen vielä parin tunnin kävelysessiot rantaviivoja pitkin päälle. Alkurusketuksen kun saa niin tohon kuumuuteenki tottuu nopeasti, vaaleetaa vaatetusta vaan päälle.

Suomen kesä on niin hemmetin lyhyt, etten todellakaan näistä rupea valittamaan. Yleensä tuleekin palloiltua ulkona se 4h vähintään päivään. Mut jos jotkut nauttii enemmän -20 pakkasista ja niistä hitonmoisista lumikinoksista ja jokapäiväisestä pihojen kolauksesta niin eihän siinä mitään.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jep samaa ihmettelen. Mut tää on hei Suomi niin kaikennäkönen nilitys/valitus asiasta kuin asiasta kuuluu vaan hommaan...

Suomen kesä on niin hemmetin lyhyt, etten todellakaan näistä rupea valittamaan. Yleensä tuleekin palloiltua ulkona se 4h vähintään päivään. Mut jos jotkut nauttii enemmän -20 pakkasista ja niistä hitonmoisista lumikinoksista ja jokapäiväisestä pihojen kolauksesta niin eihän siinä mitään.
Niin, siis tarkoitus ei ole valittaa, vaan lähinnä kysyin, että mikä näissä kuitenkin aika epämukavissa keleissä niin hirveästi kiehtoo. Ei tähän kannata vetää mitään talven palvomista mukaan, ei mua innosta -20 astetta ja tuulinen sää sen enempää. Jokunen aika sitten tuli valitettuakin, mutta sitten tajusin, ettei säät siitä miksikään muutu. Nykyään yritän ottaa ilon irti näistäkin keleistä, mutta välillä on vain vaikea keksiä, mitä iloa näistä pitäisi irroittaa. Lähinnä kai peilaan tätä yleiseen mielipiteeseen, jota lööpit ja aika moni ihminenkin hehkuttavat joka paikassa, kun ilmat lämpenevät.

Suomessa ei valiteta asioista sen enempää kuin missään muuallakaan.
 

Dark Heart

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP 1991-1994
Niin, siis tarkoitus ei ole valittaa, vaan lähinnä kysyin, että mikä näissä kuitenkin aika epämukavissa keleissä niin hirveästi kiehtoo. Ei tähän kannata vetää mitään talven palvomista mukaan, ei mua innosta -20 astetta ja tuulinen sää sen enempää. Jokunen aika sitten tuli valitettuakin, mutta sitten tajusin, ettei säät siitä miksikään muutu. Nykyään yritän ottaa ilon irti näistäkin keleistä, mutta välillä on vain vaikea keksiä, mitä iloa näistä pitäisi irroittaa. Lähinnä kai peilaan tätä yleiseen mielipiteeseen, jota lööpit ja aika moni ihminenkin hehkuttavat joka paikassa, kun ilmat lämpenevät.

Suomessa ei valiteta asioista sen enempää kuin missään muuallakaan.

Niissä ei ns. kiehdo mikään, mutta jotkut kai vaan on kesäihmisiä ja toiset tykkää vähän vilposemmista keleistä. Kyllä olen miettinyt jopa jonnekkin lämpimään etelän maahan muuttoa - pidän itseäni kuitenkin 100% kesäihmisenä, mutta en valita kylmyydestäkään.

Toi pakkanen oli kärjistys, mutta tiedän ihmisiä jotka nauttivat noista hyvin kylmistäkin keleistä. Puhdas ilma etc. kaunis valkoinen luonto. Ja ihan jees se on käppäillä talvimaastossakin, tosin mulle -15 on se pakkasraja jolloin ei kiinnosta enää oikein lähteä ulos. Täällä Itä-rajalla noi pakkaslukemat usein on aika karuja.

Edit. Siis joo nuo lööpit ja helteen hehkuttaminen kyllä ottaa itseänikin päähän. Ihan kuin kesällä ainut vaihtoehto olisi painua jonnekkin beachille makailemaan.
 
Viimeksi muokattu:

Schadowan

Jäsen
Kesä on ristiriitaista aikaa ainakin mulle. Mikäs sen parempaa kuin olla jossain landella 30 asteen helteessä järvi vieressä. Mutta sitten työnteko konttorissa, helvetinmoinen hikoilu betonihelvetissä ydinkeskustassa (+jälkihiet), hikiset työmatkat täyteen ahdetuissa julkisissa kulkuneuvoissa (+jälkihiet).. joo, ei ole mun mieleen. Itse onnistuin viime kesänä vielä ajoittamaan lomat niin päin persettä, etten nähnyt ainuttakaan hellepäivää kotimaassa lomani aikana (okei, olin pari viikkoa ulkomailla) niin kyllähän tuo söi miestä. Tänä kesänä on sitten heinäkuu lomaa, saas nähdä sitten.

Duunia tekisin siis oikeasti mielummin siinä -20 asteen pakkasessa.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin, siis tarkoitus ei ole valittaa, vaan lähinnä kysyin, että mikä näissä kuitenkin aika epämukavissa keleissä niin hirveästi kiehtoo.

Ehkä yksinkertaisin selitys on se, että enemmistö suomalaisista ei pidä sellaista 24-29 asteen lämpötilaa epämukavana, vaan mukavan lämpimänä kesäkelinä.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ennen tykkäsin 30 asteen helteistä, mutta nykyään sairauden takia tuollainen 22 astetta on maksimi, että pystyy toimimaan ja silloinkin on otettava muutama kylmä suihku päivän aikana. Kesä on helvetin hienoa aikaa, enkä valita todellakaan näistä helteistä. Tappokelejä minulle, mutta hellivää lämpöä kaikille helteistä pitäville. Nauttikaa, kohta on taas talvi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös