Hienoa säätä pidellyt?

  • 992 167
  • 8 682

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jos en ole ihan täysin väärin ymmärtänyt sitä, mitä @Rinksu on ansiokkaasti kertonut, taidamme olla sellaisessa säätilassa, että myös niiden "tässä ihan vittuilun vuoksi 20 senttiä lunta kevättä piristämään"-pyryjen mahdollisuus on kohtuullinen.

On juuri se, mitä olen tarkoittanut.

Juuri nyt viikon keskivälin matalat ovat ottamassa pohjoisempaa reittiä, joten sateet tulevat suuressa osassa etelä-Suomea suurimmalta osalta vetisessä muodossa. Mutta mutta, it only takes one....

Ja monta on tulossa.

Ja toinen seikka, jota koitan tuoda julki on se, että tässä suursäätilassa ei se kevät kuitenkaan kunnolla starttaakaan. Lumia kyllä sulaa, mutta siinähän se.

Lopulta tämä tässä on sitä samaa rospuuttoa kuin suurin osa alkuvuodesta muutenkin.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ja toinen seikka, jota koitan tuoda julki on se, että tässä suursäätilassa ei se kevät kuitenkaan kunnolla starttaakaan. Lumia kyllä sulaa, mutta siinähän se.
Vuoden surkeinta aikaa on tyypillisesti juuri maaliskuun loppu ja huhtikuun alku. Lumet sulavat mutta oikeaa kevättä on turha vielä odottaa. Tarjolla on kuukauden harmaata kurapaskaa johon verrattuna marraskuu on ihan mukavaa. Ainut ero on auringonvalon määrä, mutta kun se kirkas valo vaan valaisee ulkona vallitsevan surkeuden ja lumen alta paljastuvat roskat, hiekoitushiekat ja koiranpaskat niin se ei paljon lohduta sään puolesta. Päänupin kannalta se auttaa kyllä monia. Paras sää olisi mahdollisimman talvista tuonne pitkälle huhtikuun puolelle ja sitten kertalaakista +10 astetta.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Yllä Peltinen kuvaili hyvin sen, miksi itseäni kevät ahdistaa eniten vuodenajoista. Valo on jees, mutta tosiaan tämä armoton paskaisuus on kyllä niin helvetillistä, ettei mitään järkeä. Marraskuu ei sekään ole kivaa aikaa, mutta lähestyvä joulukuu, kynttilät ja pakkaskelit tekevät elämästä siedettävää.

Loppukevät ensilämpöineen ja luonnon heräämisineen on eri kivaa, tämä kurapaska ei. No, tähän olisi tietysti hyvä sanoa, että lumeton talvi tekisi siedettävämmän kevään, vaan väärässä olette. Kyllä talvella lunta tulee olla, saatana, ja sitten mieluummin keväällä valitetaan!
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
No, tähän olisi tietysti hyvä sanoa, että lumeton talvi tekisi siedettävämmän kevään, vaan väärässä olette.

Ei pienintäkään merkitystä ja jokohan näitäkin esimerkkejä olisi tarpeeksi olemassa, että tuokin turuilla ja toreilla jaettava kansan viisaus haudattaisiin.

Sinne samaa koloon vaan niiden "lämmintä talvea seuraa kylmä kesä"-totuuksien kanssa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Eri tavalla näköjään monet asiat näkevät. Mua kaikki tämä esimerkiksi @sampio tai @Peltinen kuvaama kurapaskaisuus ei niinkään häiritse. Toki ottaisin mielummin jonkun +10 auringonpaisteen tähän, mutta se olisikin jo aikamoista luksusta vuodenaikaan nähden. Eri asia olisi, jos nyt elettäisiin tammikuuta. Olisi tämän lisäksi vielä koko ajan pimeää ja tieto siitä, että kevääseen on vielä varmuudella monta kuukautta aikaa. Sitten tämä kävisi nupin päälle ihan kunnolla. Nyt se ei sitä niinkään tee, koska tiedossa on, että kevät on jo väkisinkin joidenkin viikkojen takana. Ja kuten sanottua, niin lumet sulaa vesisateessa hyvin. Kunhan sitä ei vaan tulisi paljoa lisää, niin silloin tämä kurapaskaisuus menee ihan hyvin.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nyt se ei sitä niinkään tee, koska tiedossa on, että kevät on jo väkisinkin joidenkin viikkojen takana. Ja kuten sanottua, niin lumet sulaa vesisateessa hyvin. Kunhan sitä ei vaan tulisi paljoa lisää, niin silloin tämä kurapaskaisuus menee ihan hyvin.
Niinpä, aika moni, joka ilmoittaa pitävänsä keväästä pitääkin oikeasti siitä, että kohta on kesä. Ei siitä keväästä itsessään.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Nyt näköjään ennustaa, että keskiviikkona alkava saderänni tulee jatkumaan täällä koko loppuviikon ajan. Minulle ei tosiaan isommin ole tässä vaiheessa enää väliä muuten, mutta mitä vähemmän uutta lunta enää tulee, niin sitä parempi. Kurapaskat menee ihan hyvin, kun eletään jo maaliskuun loppua, mutta ihan hirvitys olisi joku oikein sakea lumimyräkkä vielä tässä vaiheessa. Tietysti tämmöisessä säätyypissä sen mahdollisuus on vielä aikamoinen, mutta toivottavasti luodit väistetään...

edit: Ja kyllähän se karmein keli, mitä Suomen ilmasto pystyy tuottamaan on se, että joulukuun pimeydessä, kun päivä on lyhyimmillään, niin tuppaa semmoisen oikein kunnon räntämyrskyn. Siinä semmoista 3x3 senttiä kokoista märkää rättiä sataa vaakatasossa naamalle, niin että näet ehkä 5 metriä eteesi, jos ei ole mitään keinovaloa käytössä. Jos oikein halutaan kurjuus maksimoida, niin lisätään tuohon vielä se, että ei ole lunta yhtään maassa, joten pimeys on täydellinen. Korkeintaan vähän samanlaista märkää kurapaskaa, mitä nytkin, jotta kengät kastuu vielä oikein kunnolla, niin siinä se on. Siitä se ei enää pahemmaksi voi mennä. Ja tiedossa on se, että ainakin tämä pimeys jatkuu vielä monta kuukautta.

Tuohon verrattuna tämän hetkinen tilanne on, kuin lekottelisi jossain Bahaman hiekkarannalla kookosmuki kädessä.
 
Viimeksi muokattu:

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Niinpä, aika moni, joka ilmoittaa pitävänsä keväästä pitääkin oikeasti siitä, että kohta on kesä. Ei siitä keväästä itsessään.

Oikeastaan juuri näin. En minäkään isommin keväästä vuodenaikana välitä ja varsinkin nämä rospuuttokelit ovat ihan yhtä perseestä tuli ne sitten pimeänä marraskuussa, keskellä talvea tai näin keväästä.

Ne lämpöiset ja aurinkoiset kevätpäivät ovat asia erikseen, mutta nuohan ovatkin jo lähellä kesäpäiviä tyypiltään. Toisin sanoen mä vihaan näitä välivuodenaikoja ja pidän talvesta ja kesästä.



 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niinpä, aika moni, joka ilmoittaa pitävänsä keväästä pitääkin oikeasti siitä, että kohta on kesä. Ei siitä keväästä itsessään.

Henkilökohtaisesti pidän keväästä eniten, koska kontrasti talveen on niin iso. Siis silloin kun se kevät oikeasti alkaa. Luonto herää, fillarikausi alkaa ja koko ajan tuntuu upealta ja jotenkin vapautuneelta. Kesällä tuohon on oikeastaan jo vähän kuin tottunut, vaikka kyllä kesäkin kivaa aikaa on - etenkin alkukesä ja elokuu ovat korkealla suosikkilistallani.

Kesässä ei ole muuta vikaa kuin ne sexiwauhelleputken kelit. Mutta palataan niihin noin kvartaalin kuluttua.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ja kyllähän se oikeastaan niin menee, että sikäli mikäli tämä alkukevät olisi se talvisen kylmä korkeapaineinen, ei niitä lumipyryjäkään sen kummemmin kammota tarvitse. Kevät on keskimäärin vuoden kuivinta aikaa ja kunnon korkeapaineessa näihin aikoihin toki yöt ovat kylmiä ja kevään edistyminen sitä myöden hidasta. Mutta eipähän ainakaan niistä pyryistä välittää tarvitse, silloin kuin ei matalapaineita siis niin ole joista välittää.

Se kevät ei edisty yhtään sen nopeammin, ennen kuin tuo lamppu tuonne taivaalle saadaan positioon, joka oikeasti alkaa edistää sitä kelien lämpenemistä. Ja sehän alkaa huhtikuulla. Ja ei silloinkaan, jos ei taivaalla näy. Eli ihan just samalla tavalla tämä loskamoskapaska hidastaa sen varsinaisen kevään hienoimman osan tuloa, eroa ei isommin ole.

Ja kyllä minä melkein mieluummin väistäisin mahdollisimman pitkälle nämä kurakelit, ennemmin kuin mitään muuta.

Meillä on mahtava esimerkki tuosta ihan nurkan takaa vuodelta 2018. Polaaripyörre siis hajosi keskitalvella->jopa poikkeuksellisen voimakas itävirtaus. Maaliskuu oli hyytävän kylmä, kevään alku venyi huhtikuulle.

Jumalauta, pari viikkoa sitten tuntui siltä, ettei kevät saavu vielä pitkiin aikoihin ja nyt istuskelin t-paita päällä terassilla ja katselin, kun kimalaiset pörräsi ilmassa. Aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta ja pihalla on varmaan 15 raatia lämmintä. Lumet saanu kyytiä hetkessä. No, johan ne lupailee, että viilenemistäkin on tulossa, mutta nautitaan nyt tästä kesän ensi puraisusta.

Jostain 14.4 2018 löytyi oma viesti. Se viileä jaksokin tuonne huhtikuun loppuun ei mikään varsinainen takatalvi edes ollut ja toukokuuhan muistetaan. Koko mittaushistorian helteisin, auringonpaisteisin ja lämpimin. 9.5 terminen kesä alkoi Sodankylää myöden.

Niin, että se on todellakin täysin virheellinen tulkinta tuo, että kevään/kesän tulo jotenkin nopeutuisi tammikuun lämpöaallon tai viivästyisi merkittävästi maaliskuun kylmän putken myötä.

Se kevät tulee luontaisesti valon ja sitä kautta lämmön lisääntyessä. Ilmanpaine-jakauma sitten määrää pitkälti lämmön distribuution täällä pohjoisella pallonpuoliskolla. Ja tämän hetkisen suursäätilan ollessa vallalla, me ollaan häviäjiä. Ja ei ole loppumassa sitten ihan hetkeen vielä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Iso ero näissä maaliskuun harmaissa keleissä, verrattuna marraskuun harmaisiin keleihin, on kohta kalenterissa. Nyt elämme sitä vaihetta, jossa valoisuus lisääntyy koko ajan, ja se "oikea kevät" on "vähän väkisinkin" ihan tuossa nurkan takana.

Marraskuussa tiedät ainakin sen sataprosenttisella varmuudella, että sitä pimeyttä on edessä monta kuukautta, sekä talvi kaikkine mahdollisine lieveilmiöineen on vasta alkamassa. Eli hyvinkin mahdollisesti myös sitä kurapaskaa ja sateita kaikissa mahdollisissa olomuodoissa.

Tuo on se oleellinen juttu kaiketi sen taustalla, että minkä vuoksi nämä tuhnukelit eivät haittaa minua ollenkaan siinä määrin, mitä vaikkapa nyt sitten esimerkiksi marraskuussa tekee. Tuolla valoisuuden lisääntymisellä on joka vuosi selkeän positiivinen vaikutus ainakin minun mieleeni. Ja sulaako nuo lumet pois vesisateiden vai auringonpaisteen saattelemina? No toki se aurinko aina kivempi olisi, mutta pääasia, että jotenkin nyt vain sulavat pois, ja mahdollisimman vähän enää tulee uutta tilalle.

Tänään on tulossa tosi hieno päivä. Ennusteissa +6 ja auringonpaistetta.
 
Viimeksi muokattu:

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Eilen työnsi märkää lunta 15cm lisää ja huomenna/torstaina samanmoinen ränni edessä, ehkä torstaina sitten menee korkeillakin paikoilla vedeksi mutta lumitöitä on tiedossa huomenna ennenkuin antaa sen 5-10cm mennä loskapaskaksi.

Vittu ihan viime kevät alkaa tulla mieleen, 70cm on lunta nyt tasamaalla.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eilen työnsi märkää lunta 15cm lisää ja huomenna/torstaina samanmoinen ränni edessä, ehkä torstaina sitten menee korkeillakin paikoilla vedeksi mutta lumitöitä on tiedossa huomenna ennenkuin antaa sen 5-10cm mennä loskapaskaksi.

Vittu ihan viime kevät alkaa tulla mieleen, 70cm on lunta nyt tasamaalla.
Pienestä se on kiinni. Lahdessa tuli kaikki vetenä ja pihalla paljastui hieman jopa nurmikkoa näkyviin lumen alta.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ensi viikolle tuo vielä näyttäisi änkeävän malleissa syvempää geopotentiaalista kylmää poikeamaa, joka näyttäisi taas ulottuvan eteläisenpäänkin Eurooppaan. Tuo kyllä painaisi sateet eteläisempää reittiä taas ja kevyen korkean meille, mutta toki samalla vetäisi pohjoisesta uuden kylmän pussin tähän meidän päälle.

Mallit näyttävät kuivempaa ensi viikkoa edes.

Mutta, to add insult to injury...

Ensi viikolla ei lumetkaan enää isommin sula. Vaikka toki sekin vaikutus on kyllä nytkin rajoittunut lähinnä lounais- ja etelä-Suomeen. Muualla Suomessa lumipeite kyllä on kasvanut vielä näiden sateiden vaikutuksesta.

And more insult to injury, ei se huhtikuun korkeakaan enää niin selvältä näytä...

Jos aikansa kuluksi kertaisi vielä toinen hyvän (tai huonon) esimerkin kevään etenemisestä aivan nurkan takaa.

Eli -19-20. Eli se talvi, joka ei talvi ollut lainkaan. Koko talvea hallitsi siis vahva lounaisvirtaus, jota puolestaan ajoi täysin poikeukselliseksi äitynyt polaaripyörre. Matalapainejakaumasta kertovat Pohjois-Atlantin ja Arktisen alueen oskillaatiot olivat reilusti positiivisia koko talven ja tuo AO kävi helmikuussa jopa ennätyksellisissä arvoissa. Toisin sanoen luotettavasti tutkitun historian aikana ei yhtä voimakasta ilmanpaineen erotusta ole ollut arktisen alueen matalan ja eteläisemmän euroopan korkean välillä.

Ja tästä siis johtui ennätyksellisen voimakas suihkuvirtaus (eli siis Atlanttinen zonaalinen virtaus). Ja meillä se koko talven jatkunut sade ja lämpö.

Napapyörrehän pysyi voimakkaana pitkälle kevääseen ja vielä toukokuussakin nähtiin viimeiset jäänteet tuosta.

Ja vaikka talvea ei siis ollut suuressa osassa etelä-Suomea lainkaan ja vaikka Forecalta lähtien keulittiin aikaisen lämpiämisen ja kevään tulon puolesta, me täällä möllötettiin jatkuvien räpäsköjen alla, kasvukauden alkua odottamassa toukokuun loppuun asti. Kevät alkoi toki maaliskuussa lämpöisenä, mutta kääntyi huhti- ja toukokuun ajaksi kolean puolelle.

Terminen kesä alkoi lopulta 22.5 ja siirtyikin nopeasti myös pohjois-Suomeen asti sen voimakkaan korkeapaineen myötä.

Ja kesäkuussahan sitten pistettiin uusi kesäkuun hellepäivien ennätys. Eli toisin sanoen samana vuonna kaksi myyttiä pärekoriin, eli lämmin talvi se ei välttämättä kevään tuloa nopeuta, mutta ei se myöskään automaattisesti aiheuta kylmää kesääkään. Lopulta heinäkuun koleat kelit tasoittivat kuumaa kesäkuuta, mutta lopulta kokonaisuutena kesä kääntyi lämpimän puolelle, hellepäiviä mitattiin yli keskiarvon eli 40.

Eli summattuna, kevään etenemisille ja kesien alkamisille on optioita pöydällä vaikka kuinka monta. Tämäkin voi vielä kääntyä loppukeväästä vaikka kuinka lämpimäksi (toki se täytyy sanoa, että pidemmät mallit eivät kyllä varsinaisesti tuota tällä hetkellä tue). Tai sitten olla 2020 kaltainen räpäskäjuhla. Mutta tammikuussa on koko tavalla turhaa julistaa vielä minkään päättyneeksi tai alkaneeksi, kun meillä on vielä napapyörteet taivaalla, suurin osa pohjoisesta pallonpuoliskosta kerää vielä lumipeitettä, jäätymiskausi on meneillään napa-alueella, kaamokset ovat vasta loppuneet ja aurinko on vasta jossain horisontin reunassa taivaalla. Ja kevään tulevasta ilmanpainejakaumasta joku supertietokone vetää vasta ensimmäisiä todennäköisyyslaskelmia.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Eilen ECMWF sitten julkaisi uuden viikkoennusteensa, joka tukisi nyt valitettavasti mahdollisuutta sille, että tämä keskimääräistä viileämpi kevätkeli jatkuisi aina toukokuulle saakka. Tämän "inspiroimana" lähdin vähän kaivelemaan, että milloinhan viimeksi Suomessa on ollut kevät, jolloin kaikki kolme kevätkuukautta (maalis-huhti-touko) olisivat kääntyneet "putkeen" kylmiksi. Yleensähän se menee niin, että joku näistä kuukausista sentään on keskiarvoissa tai lämpimämpikin. Ja tässä siis kalenterikuukausien keskilämmöt huomioon, aina sinne joku pätkä lämpöä mahtuu kuitenkin.

Sellaista kummajaista saikin kaivella sitten aina vuoteen 1998 asti. Esim. 2013 ja 2018 keväät alkoivat hyvinkin kylminä, mutta toukokuuhun mennessä lämpesi. Ja tietysti oli komboja, jossa kevät alkoi lämpöisenä, mutta päättyi kalseaan toukokuuhun. Seka kylmä maaliskuu-lämmin huhtikuu-kylmä toukokuu. Komboja on erilaisia.

1998 on sitten ensimmäinen jonka löysin, jolloin tosiaan kaikki 3 kuukautta kääntyivät lämmöiltään keskimääräistä kylmemmiksi. Edeltänyt talvi oli suurimmassa osassa Suomea keskimääräistä kylmempi, pois lukien tammikuu, joka oli varsinkin itä-Suomessa lauha. Lähinnä lounais-Suomessa talven keskilämpötila oli hiukan keskiarvoja korkeampi. Voi siis sanoa, että "kunnon talvi" edelsi.

Seurannut kesä oli puolestaan erittäin sateinen sekä kylmä. Itse asiassa hellepäiviä mitattiin lähihistorian vähäisin määrä eli 15.

Sää jatkui vielä syksyn ja seuraavan talvenkin kylmänä. Talvi alkoi jo marraskuussa ja lopulta 28.1. -99 mitattiin se Suomen historian pakkasennätyskin, eli se Kittilan -51,5.

Tuona keväänä maalis- ja huhtikuut olivat osin harvinaisenkin kylmiä. Mutta suorastaan ironista on, että tuona vuonna monien kiroamaa vappua vietettiin koko kevään ainoan selkeästi lämpöisemmän hetken parissa. Vappuna lähestyttiin jopa hellerajaa ja oltiinkin varsin poikkeuksellisessakin lämpöaallossa. Toukokuun aikana viileni uudestaan ja oikestaan Tamperetta myöden veivattiin pitkin toukokuuta keskimääräisten vuorokausilämpöjen kanssa oloissa, jossa termisen kesän määritelmäkään ei oikeastaan täyttynyt. Välillä yli, välillä ali.

Lopulta se 10 asteen raja ylittyi pysyvästi vasta kesäkuun alussa.

Lähteetkin vois joskus laittaa (Ilmastotutkimus ja PDF siis muotona):
Maaliskuun säät 1998
Huhtikuun säät 1998
Toukokuun säät 1998

Noh, toivotaan nyt parasta, ettei nyt ihan näihin tunnelmiin asti tänä keväänä mennä, vaikka nyt kyllä mallit vähän ikävämpiä viestejä kevään etenemisestä näyttävätkin. Ja ainahan tuossa edelleen on se mahdollisuus, että vaikka huhtikuu nyt vähän ikävältä näyttääkin (sade-ennustekin antaa viitteitä mieluummin sateisempaan kuin kuivempaan suuntaan tällä hetkellä, korkean painopiste meistä länteen->pohjoisemmat virtaukset ja niiden mukana osaan maata sateita ja tod näk lumisiakin), niin toukokuu sitten tasaa.

Ja suli ne lumet tuonakin keväänä sekä terminen kesäkin alkoi. Oli mikä oli, mutta kesä siitä huolimatta. Oma muistijälkeni tuosta kesästä tosin rajoittuu Yyterissä vietettyyn juhannukseen, jonka aikana satoi vettä kuin Esterin perseestä koko ajan.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Eilen ECMWF sitten julkaisi uuden viikkoennusteensa, joka tukisi nyt valitettavasti mahdollisuutta sille, että tämä keskimääräistä viileämpi kevätkeli jatkuisi aina toukokuulle saakka.
Onneksi nuo pitkän ajan ennusteet menevät hyvin usein metsään. Tuntuu että ainakin täällä pohjoisessa niiden luotettavuus menee tasolle "sammakkomies". Jostain olin myös lukevinani, että pitkät ennusteet toimivat paremmin eteläisillä leveysasteilla, mutta mene ja tiedä.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Onneksi nuo pitkän ajan ennusteet menevät hyvin usein metsään. Tuntuu että ainakin täällä pohjoisessa niiden luotettavuus menee tasolle "sammakkomies". Jostain olin myös lukevinani, että pitkät ennusteet toimivat paremmin eteläisillä leveysasteilla, mutta mene ja tiedä.

No ei niitä nyt ihan sammakkomieheen verrata kannata. Ovathan nämä pitkät ennusteet kutinsakin pitäneet varsin usein - viime talvien lauhojen putkien aikana esim. ovat ihan kutinsa pitäneet pitkää lämmintä putkea ennustellessaan. Oikeastaan se ongelma on monta kertaa täällä kevätpuolella se suursäätilan muutos.

Aika usein nuo antavat sitä vinkkiä lämpimämmän kauden alusta, joka sitten piakkoin kartoista poistuu suursäätilan jatkuessa edelleen samana.

Ja juuri tämän takia antaisin kyllä tuolle arvoa. Se kun ei nimen omaan nyt ennusta lähiviikkoina merkittävää suursäätilan muutosta.

Muutenkin mallissa piilee piru noissa yksityiskohdissa. Missä se lämmin poikkeama majailee ja silloin kuin meille ei mitään signaalia ole, niin missä ne signaalit sateiden, lämmön, ilmanpainejakauman suhteen ovat. Nuo kaikki kääntyvät juuri sen suuntaan, että suurempaa muutosta ei näköpiirissä nyt ole. Muiden mallien tuki ja pikku hiljaa virkistyvät zonaalituulet, jotka nekin osoittavat vähän tähän suuntaan vielä.

Pikku hiljaa tämä tietysti lämpiää, koska siihen suuntaan mennään ihan keskiarvollisestikin.

Ja sikäli toivoa vielä, että otin tuon esimerkin lähinnä siksi, että kuinka hemmetin epätodennäköistä se olisi, että kaikki 3 kevätkuukautta kääntyisivät kylmiksi. Jos huhtikuukin tässä vielä viileäksi kääntyy, niin puhuttaisiin kyllä jo varsin poikkeuksellisestakin keväästä, jos sitä seuraisi vielä kylmä toukokuukin.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Lähes viime kevään kaltaista lumiränniä nyt mennään muutaman päivän välein. Pienenä lohtuna se että tämän ja huomisen sateet näyttävät jäävän ennustettua pienemmiksi ja toiveena olisi että sunnuntain sadealueen reitti ottaisi 200-300km joko etelämmäs tai pohjoisemmaksi Jyväskylän seudun sijaan, omamme on viimeisen viikon aikana saatu.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Lähes viime kevään kaltaista lumiränniä nyt mennään muutaman päivän välein. Pienenä lohtuna se että tämän ja huomisen sateet näyttävät jäävän ennustettua pienemmiksi ja toiveena olisi että sunnuntain sadealueen reitti ottaisi 200-300km joko etelämmäs tai pohjoisemmaksi Jyväskylän seudun sijaan, omamme on viimeisen viikon aikana saatu.

Yrittää siinä perjantainakin välissä yksi joku suttunen matalan tynkä huitaista tästä yli. Ettei vaan vahingossakaan saada edes yhtä vitun poutapäivää tähänkään väliin.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Keskiviikko-torstairännistä selvitty mutta ensi viikon suhteen näyttää taas totuttuun tapaan erittäin epävarmalta.
Supersää-sovelluksen mukaan Forecalla näyttää ma-ke-aksellille Jyväskylän seudulle 44cm lunta ja Ilmatieteen laitoksen mukaan 0.4 cm. Mistä näin iso ero malleissa voi johtua? Ilmeisesti Ilmatieteen laitos ennustaa sateiden menevän Suomen eteläpuolitse heikon korkean pitävän siis sen verran pintansa.

Edit.Nyt oli ilmaantunut sateita toisenkin firman ennusteisiin. Todennäköisyys toki näissä se 50%. Eli voi sataa tai olla satamatta :)

Kokemuksesta on selvää että vaikka matalapaineet tästä sateineen huitelisivat Forecan ennuste on tässäkin tapauksessa vahvasti liioiteltu.

Jokin on kumminkin radikaalisti muuttunut. Ensimmäiset 15 vuotta asuttiin ihan "huoletta" toki tuolla isolumisessa ympäristössä. Ei tarvinnut huolehtia lumiesteissä tms. Nyt viimeiset kolme maaliskuuta ovat olleet ennennäkemätöntä lumiränniä, viime kevät pahimpana esimerkkinä.
 
Viimeksi muokattu:

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Supersää-sovelluksen mukaan Forecalla näyttää ma-ke-aksellille Jyväskylän seudulle 44cm lunta ja Ilmatieteen laitoksen mukaan 0.4 cm. Mistä näin iso ero malleissa voi johtua? Ilmeisesti Ilmatieteen laitos ennustaa sateiden menevän Suomen eteläpuolitse heikon korkean pitävän siis sen verran pintansa.

Suomen itäpuolitse on kulkemassa matalapaine, jonka ennustettavuus on ollut erittäin heikko.

Ne piste-ennusteet ovat varsin heikko työkalu ja taas tuo huomataan. Ei niihin todellakaan kannata isommin huomiota kiinnittää. Melkein kaivaa jostain sitä isoa kuvaa.

Tai korkeintaan kiinnittää huomiota niihin sateen tod.näk. prossiin, siihen viuhkaan niitä lämpötila- ja sademäärä ennusteita, jotka näkee niistä käppyröistä. Joka on puolestaan sen parviajon lopputulemat, ne eniten mediaanista poikkeavat poistettuna.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jokin on kumminkin radikaalisti muuttunut. Ensimmäiset 15 vuotta asuttiin ihan "huoletta" toki tuolla isolumisessa ympäristössä. Ei tarvinnut huolehtia lumiesteissä tms. Nyt viimeiset kolme maaliskuuta ovat olleet ennennäkemätöntä lumiränniä, viime kevät pahimpana esimerkkinä.

Kyllä se on sitä ilmaston lämpiämistä. Kasvavat sademäärät ovat yksi odotettavissa oleva käytännön seuraus ja täällä Suomessa kuitenkin pysytään keskistä Suomea myöden lämpötiloissa, jotka mahdollistavat suuretkin lumikertymät.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllä se on sitä ilmaston lämpiämistä. Kasvavat sademäärät ovat yksi odotettavissa oleva käytännön seuraus ja täällä Suomessa kuitenkin pysytään keskistä Suomea myöden lämpötiloissa, jotka mahdollistavat suuretkin lumikertymät.

Tässä v*tuttaa jo valmiiksi kaksi asiaa:

1. Hukumme toisinaan lumeen.
2. Tietty porukka alkaa vääntää väsynyttä ja kulunutta mantraansa tyyliin: "Onpa paljon lunta. Mutta onneksi on tämä ilmastonmuutos. Kuinkahan paljon enemmän sitä lunta olisi ilman sitä?"
 

Homer Sanchez

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, St. Louis Blues
Kyllä se on sitä ilmaston lämpiämistä. Kasvavat sademäärät ovat yksi odotettavissa oleva käytännön seuraus ja täällä Suomessa kuitenkin pysytään keskistä Suomea myöden lämpötiloissa, jotka mahdollistavat suuretkin lumikertymät.
Lisäksi Golfvirta saattaa hidastua ilmastonmuutoksen seurauksena, jolloin lämpötilat olisivat entistä suotuisammat lumisateiden kannalta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös