Eilen ECMWF sitten julkaisi uuden viikkoennusteensa, joka tukisi nyt valitettavasti mahdollisuutta sille, että tämä keskimääräistä viileämpi kevätkeli jatkuisi aina toukokuulle saakka. Tämän "inspiroimana" lähdin vähän kaivelemaan, että milloinhan viimeksi Suomessa on ollut kevät, jolloin kaikki kolme kevätkuukautta (maalis-huhti-touko) olisivat kääntyneet "putkeen" kylmiksi. Yleensähän se menee niin, että joku näistä kuukausista sentään on keskiarvoissa tai lämpimämpikin. Ja tässä siis kalenterikuukausien keskilämmöt huomioon, aina sinne joku pätkä lämpöä mahtuu kuitenkin.
Sellaista kummajaista saikin kaivella sitten aina vuoteen 1998 asti. Esim. 2013 ja 2018 keväät alkoivat hyvinkin kylminä, mutta toukokuuhun mennessä lämpesi. Ja tietysti oli komboja, jossa kevät alkoi lämpöisenä, mutta päättyi kalseaan toukokuuhun. Seka kylmä maaliskuu-lämmin huhtikuu-kylmä toukokuu. Komboja on erilaisia.
1998 on sitten ensimmäinen jonka löysin, jolloin tosiaan kaikki 3 kuukautta kääntyivät lämmöiltään keskimääräistä kylmemmiksi. Edeltänyt talvi oli suurimmassa osassa Suomea keskimääräistä kylmempi, pois lukien tammikuu, joka oli varsinkin itä-Suomessa lauha. Lähinnä lounais-Suomessa talven keskilämpötila oli hiukan keskiarvoja korkeampi. Voi siis sanoa, että "kunnon talvi" edelsi.
Seurannut kesä oli puolestaan erittäin sateinen sekä kylmä. Itse asiassa hellepäiviä mitattiin lähihistorian vähäisin määrä eli 15.
Sää jatkui vielä syksyn ja seuraavan talvenkin kylmänä. Talvi alkoi jo marraskuussa ja lopulta 28.1. -99 mitattiin se Suomen historian pakkasennätyskin, eli se Kittilan -51,5.
Tuona keväänä maalis- ja huhtikuut olivat osin harvinaisenkin kylmiä. Mutta suorastaan ironista on, että tuona vuonna monien kiroamaa vappua vietettiin koko kevään ainoan selkeästi lämpöisemmän hetken parissa. Vappuna lähestyttiin jopa hellerajaa ja oltiinkin varsin poikkeuksellisessakin lämpöaallossa. Toukokuun aikana viileni uudestaan ja oikestaan Tamperetta myöden veivattiin pitkin toukokuuta keskimääräisten vuorokausilämpöjen kanssa oloissa, jossa termisen kesän määritelmäkään ei oikeastaan täyttynyt. Välillä yli, välillä ali.
Lopulta se 10 asteen raja ylittyi pysyvästi vasta kesäkuun alussa.
Lähteetkin vois joskus laittaa (Ilmastotutkimus ja PDF siis muotona):
Maaliskuun säät 1998
Huhtikuun säät 1998
Toukokuun säät 1998
Noh, toivotaan nyt parasta, ettei nyt ihan näihin tunnelmiin asti tänä keväänä mennä, vaikka nyt kyllä mallit vähän ikävämpiä viestejä kevään etenemisestä näyttävätkin. Ja ainahan tuossa edelleen on se mahdollisuus, että vaikka huhtikuu nyt vähän ikävältä näyttääkin (sade-ennustekin antaa viitteitä mieluummin sateisempaan kuin kuivempaan suuntaan tällä hetkellä, korkean painopiste meistä länteen->pohjoisemmat virtaukset ja niiden mukana osaan maata sateita ja tod näk lumisiakin), niin toukokuu sitten tasaa.
Ja suli ne lumet tuonakin keväänä sekä terminen kesäkin alkoi. Oli mikä oli, mutta kesä siitä huolimatta. Oma muistijälkeni tuosta kesästä tosin rajoittuu Yyterissä vietettyyn juhannukseen, jonka aikana satoi vettä kuin Esterin perseestä koko ajan.